Статті

Новорічний олів’є: як змінити смак традиційного салату

Незважаючи на численні заклики позбутися «культу СРСР», у тому числі й традиційного «тазика олів'є» на Новий рік, цей салат все одно залишається улюбленою святковою стравою мільйонів українців. У той же час, менш радикально налаштовані кулінари радять не відмовлятися від олів'є зовсім, але спробувати трохи з ним поекспериментувати.

Отже, які інгредієнти цього салату можна замінити, але при цьому не лише не зіпсувати, а й покращити його смак?

Нагадуємо, «класичний» (у «радянському» варіанті) рецепт салату олів’є включає варену картоплю, моркву, ковбасу, а також солоні огірки, зелений горошок та майонез. Давайте розглянемо які компоненти можна замінити і чим.

«Традиційні» інгредієнти олів’є цілком можна замінити, не зіпсувавши його смаку

Картопля

Картопля додається в олів’є для ситності та обсягу. Але для когось цей продукт може здатися надто важким, особливо для тих, хто намагається схуднути.

Смак картоплі можна змінити, якщо не відварювати її, а запекти в духовці. Крім того, можна використовувати такі альтернативи:

  • топінамбур – він менш калорійний і не такий небезпечний для вашої фігури;
  • відварений корінь селери – цей продукт у чотири рази менш калорійний, ніж картопля. До того ж, він надасть страві цікавого смаку;
  • сир (бринза, сулугуні) – завдяки йому салат стане більш пікантним до смаку;
  • крабові палички, відварений чорний рис або броколі – спробуйте, а раптом сподобається?

До речі, а ви знали, що в історії рецепту салату в історії рецепту салату олів’є є одеський слід?

Ковбаса

Багатьом напевно відомо, що саме ковбаса в салаті олів’є – породження часів СРСР. Адже початковий рецепт передбачав смажені рябчики (а ще ракові шийки, оливки та трюфелі). Але оскільки дістати рябчика в наш час важко, з м’ясним інгредієнтом можна експериментувати. Це може бути:

  • запечене або відварене м’ясо – куряча грудинка, індичата, яловичина, телятина, нежирна свинина;
  • відварений яловичий або телячий язик – надасть страві ніжності та м’якості;
  • риба та морепродукти – нарізаний кубиками підкопчений або солоний лосось або підсолені креветки (але в такому разі замість картоплі обов’язково додайте листя салату айсберг);
  • гриби – це можуть бути смажені печериці, маслюки або білі гриби, підійдуть вегетаріанцям;
  • авокадо – ще одна альтернатива для вегетаріанського олів’є.

Олів’є з креветками – чудова альтернатива вареній ковбасі

А ще ви можете дізнатися, які салати та закуски можуть задобрити та порадувати символ наступного року – Зеленого Дракона

Солені огірки

Чи можна приготувати олив’яний салат без солоних огірків? Звичайно можна! Ось деякі альтернативи:

  • солоні гриби – бажано вибирати гриби з пружною структурою, наприклад опеньки або білі гриби;
  • свіжі огірки – так-так, свіжі огірки теж відмінно підходять для цього салату – вони додадуть йому більш збалансованого, приємного та м’якого смаку;
  • квашена капуста – смак салату вийде ще яскравішим і цікавішим;
  • яблука – вибирайте кислі сорти та не очищайте шкірку. А щоб яблука в салаті не потемніли, можна збризкати їх лимонним соком;
  • оливки без кісточок – страва не тільки набуде унікального смаку, але й виглядатиме більш святково.

Зелений горошок

Якщо ви не любите зелений горошок або хочете замінити його, спробуйте такі варіанти:

  • квасоля – найкраще для такої страви підійде консервований продукт;
  • кукурудза – також консервована – надасть салату соковитості та більш солодкого смаку;
  • відварений нут – цей турецький горох може сміливо замінити зелений горошок в олів’ї, зробивши страву більш поживною та корисною;
  • каперси – але врахуйте, що вони додадуть салату невеликої гіркуватості і тому зловживати ними не варто;
  • порубана зелень, листові овочи – на випадок, якщо хочеться додати в салат зелені.

Майонез

Деякі воліють не покупний соус, а власне приготування. Крім того, олів’є цілком можна приготувати і без майонезу, замінивши його сметаною, грецьким йогуртом або кефіром. А для надання салату більш пікантного смаку змішайте сметану з гірчицею.

Раніше ми розповідали, що відомий український кулінар Євген Клопотенко закликав українців не триматися за радянські традиції, а спробувати хоч трохи змінити новорічний стіл.

Але (принаймні, судячи з коментарів на сторінці «Одеського життя» у Facebook) багато хто приймає подібні пропозиції, що називається, «в багнети», і зовсім не мають наміру виключати олів’є зі списку традиційних новорічних страв.

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини партнерів

Готуємося до Нового року та Різдва: як вибрати ідеальний подарунок для дитини

Новорічні свята вже не за горами. Саме час задуматися про подарунки. Кожна дитина вірить у… Read More

2024-11-22
  • Новини

На Одещині зафіксовано небезпечну інфекцію

Поблизу села Комишівка Саф'янівської громади Ізмаїльського району зареєстровано спалах африканської чуми свиней (АЧС). Це вже… Read More

2024-11-22
  • Новини

В Одесі сильний вітер повалив дерева та рекламні щити (фото)

Сьогодні, 22 листопада, в Одесі спостерігається потужний вітер, що призвів до падіння дерев та пошкодження… Read More

2024-11-22
  • Статті

Реабілітація за власний рахунок: чому ветерани залишаються сам на сам зі своїми проблемами

Руслан Тимченко пішов серед перших захищати Україну добровольцем. Спочатку потрапив на Миколаївський напрямок, потім –… Read More

2024-11-22
  • Статті

В Одеському педуніверситеті великі конкурси: що ще змінилося у виші під час війни

Викладачі проводять лекції в бомбосховищах, студенти навчаються з окопів, але конкурси та престиж вишу зростають,… Read More

2024-11-22
  • Новини

В Одесі закриють на ремонт узвіз Віталія Блажка (Марінеско): багато автобусів та трамваїв змінять маршрути

На узвозі Віталія Блажка невдовзі почнеться будівництво нової дренажної системи. З 23 листопада 2024 року… Read More

2024-11-22