Незважаючи на численні заклики позбутися «культу СРСР», у тому числі й традиційного «тазика олів'є» на Новий рік, цей салат все одно залишається улюбленою святковою стравою мільйонів українців. У той же час, менш радикально налаштовані кулінари радять не відмовлятися від олів'є зовсім, але спробувати трохи з ним поекспериментувати.
Отже, які інгредієнти цього салату можна замінити, але при цьому не лише не зіпсувати, а й покращити його смак?
Нагадуємо, «класичний» (у «радянському» варіанті) рецепт салату олів’є включає варену картоплю, моркву, ковбасу, а також солоні огірки, зелений горошок та майонез. Давайте розглянемо які компоненти можна замінити і чим.
Картопля додається в олів’є для ситності та обсягу. Але для когось цей продукт може здатися надто важким, особливо для тих, хто намагається схуднути.
Смак картоплі можна змінити, якщо не відварювати її, а запекти в духовці. Крім того, можна використовувати такі альтернативи:
До речі, а ви знали, що в історії рецепту салату в історії рецепту салату олів’є є одеський слід?
Багатьом напевно відомо, що саме ковбаса в салаті олів’є – породження часів СРСР. Адже початковий рецепт передбачав смажені рябчики (а ще ракові шийки, оливки та трюфелі). Але оскільки дістати рябчика в наш час важко, з м’ясним інгредієнтом можна експериментувати. Це може бути:
А ще ви можете дізнатися, які салати та закуски можуть задобрити та порадувати символ наступного року – Зеленого Дракона
Чи можна приготувати олив’яний салат без солоних огірків? Звичайно можна! Ось деякі альтернативи:
Якщо ви не любите зелений горошок або хочете замінити його, спробуйте такі варіанти:
Деякі воліють не покупний соус, а власне приготування. Крім того, олів’є цілком можна приготувати і без майонезу, замінивши його сметаною, грецьким йогуртом або кефіром. А для надання салату більш пікантного смаку змішайте сметану з гірчицею.
Раніше ми розповідали, що відомий український кулінар Євген Клопотенко закликав українців не триматися за радянські традиції, а спробувати хоч трохи змінити новорічний стіл.
Але (принаймні, судячи з коментарів на сторінці «Одеського життя» у Facebook) багато хто приймає подібні пропозиції, що називається, «в багнети», і зовсім не мають наміру виключати олів’є зі списку традиційних новорічних страв.
Культурний оглядач «Одеського Життя» Юлія Сущенко зібрала найцікавіші культурні та освітні події Одеси які варто… Read More
Мінітрактор незамінний на присадибній ділянці як малих, так і великих розмірів. Цей чотирьохколісний багатофункціональний транспорт… Read More
4 жовтня газета «На пенсії» відзначає 20-річний ювілей. Для видання – це тривалий шлях. «На… Read More
У понеділок, 27 жовтня 2025 року, у День української писемності та мови українці традиційно об'єднаються… Read More
В Одесі міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) визначила… Read More
Потужна злива, що «привітала» Одесу 30 вересня, все ще обговорюється одеситами. У кожного ― своя… Read More