Статті

Нова система шкільного харчування: як змінилося меню у Зеленогірському ліцею?

Зеленогірський ліцей одним з перших перейшов на нову систему безпечного та якісного харчування школярів. Його директорка Олена Олійник — єдина з півночі Одещини — ще у 2020 році пройшла у столиці курс з нового «Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» та почала активно впроваджувати новації у своїй школі.

У 2020-2021 роках на Одещині вперше за кошти державної субвенції була проведена модернізація 101 харчоблоку закладів шкіл, а за кошти місцевих бюджетів — 128. Здійснено закупівлю технологічного обладнання на суму понад 6 мільйонів гривень. Впроваджено нове меню зі збірника шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Учні 1-4 класів отримують безлактозні та безглютенові сніданки.

Дотримуються вимог до харчування школярів

Шкільний сніданок

— Нова редакція санітарного регламенту МОЗ набрала чинності з січня 2021 року. За державну субвенцію ми модернізували харчоблок та встановили нове устаткування для приготування їжі. Зі шкільної їдальні та буфету зникли сосиски та чипси, обмежили вживання хліба, а при готуванні гарячих сніданків та обідів — солі та цукру, — розповіла  Олена Олійник. —  У шкільному меню побільшало м’ясних страв, молочної продукції та фруктів.

Їдальня і кухня ліцею сяють чистотою, тут завжди готується щось смачненьке. Кухарі пройшли кулінарний курс за системою Клопотенка і щодня урізноманітнюють шкільне меню

Тож учні молодшої школи залюбки поспішають у їдальню на сніданок та обід. Старшокласники також оцінили переваги сучасної шкільної кулінарії.  

Що кажуть діти?

— Мені подобається — смачно готують. Найбільше люблю запечену картоплю та макарони з сиром. А з напоїв — йогурт та чорний чай, хоча раніше я і не уявляла, що його можна пити без цукру. Зате корисно,— розповіла семикласниця Валерія Блакитна. 

— Мені все смакує і пахне, ніби в мами на кухні. В меню я б нічого не хотіла змінювати. Багато страв з овочів та фруктів – це смачно та корисно, — поділилась Наталя Кіріяк (7 клас).

— Все смачно. У нас найкраща школа, найкраща їдальня та найкращі кухарі! — відгукуються учні 4-го класу.

З бюджету Зеленогірської територіальної громади (голова Володимир Калкатін) на харчування вихованців дитсадків та школярів громади виділяється відповідно 27 і 37 гривень на день.

Цьогоріч головним управлінням Держпродспоживслужби в Одеській області погоджено 649 зразкових чотиритижневих сезонних меню для організації харчування.

Share
Юрій Федорчук

Автор видання "Одеське життя". Журналіст з 35-річним досвідом. Пише про соціальні теми, природу, культуру та історію півночі Одещини. Лауреат кількох всеукраїнських премій.

Recent Posts

  • Новини

В Одеській області відкриють 100 класів для вивчення нового предмета (фото)

З 2025 року в Одеській області запрацює нова система викладання курсу «Захист України». У регіоні… Read More

27-08-2025 в 15:34
  • Новини

Новим заступником Кіпера став екс-голова Вінницької прокуратури

Кабінет Міністрів України затвердив призначення Олексія Химченка на посаду заступника голови Одеської обласної державної адміністрації.… Read More

27-08-2025 в 14:31
  • Новини

За рахунок кредиту Одеса профінансує ремонти, укриття та медицину – рішення

Одеська міська рада затвердила рішення про залучення кредиту в розмірі 623,4 млн грн від державного… Read More

27-08-2025 в 13:25
  • Новини

Одеський припортовий завод виставили на продаж – ціна та умови

Уряд України виставив на приватизацію Одеський припортовий завод зі стартовою ціною 4,5 млрд грн. Майбутній… Read More

27-08-2025 в 12:33
  • Новини

Одеса виділить понад 663 млн грн на збереження культурної спадщини

В Одесі представили цільову програму збереження культурної спадщини на 2025–2028 роки. Загальний обсяг фінансування становитиме… Read More

27-08-2025 в 11:31
  • Новини

Війна, день 1281: нічна атака і підсумки літнього наступу росіян

На 1281-й день повномасштабної війни Росія не припиняє спроб захопити нові території України і продовжує… Read More

27-08-2025 в 10:27