Статті

Не купуйте продукти на одеських стихійних ринках, зараз це небезпечно – Держспоживслужба

Підрив Каховської ГЕС, що спричинив затоплення територій, приніс на південь України екологічну катастрофу. А разом із нею – ризик сплеску гострих кишкових інфекцій.

Водночас на сьогодні санітарно-епідемічна ситуація у нашому регіоні перебуває під контролем, запевняють у Головному управлінні Держпродспоживслужби на Одещині. А фахівці Служби мають у достатній кількості реагенти для локалізації та ліквідації будь-яких позаштатних ситуацій.

– Коли вода зійде, станеться замор риби. Також під час затоплення у воду могло потрапити все, що завгодно, — зазначає перший заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби на Одещині Святослав Літошко. – Деякі громадські діячі, коментуючи ситуацію, говорять про можливе зараження води, кишкову інфекцію, і що в Одесі через це підняли ціни на воду. Хочу відповісти: ми проводимо відбір питної води цілодобово. Якість води не погіршилась. Також ми відстежуємо ціни у магазинах та аптеках міста – вода є, і ціни на неї не змінилися. Щодо хвороб – їх немає. Проте всі працівники перебувають у цілодобовому режимі чергування. Ми готові до можливого погіршення ситуації. Для боротьби з кишковими інфекціями у нас є всі необхідні засоби та досвід. Натомість для відстеження ситуації Служба посилює лабораторний контроль над молочними, м’ясними та рибними товарами на всіх ринках регіону. І ще один момент. Застерігаю мешканців регіону від купівлі продуктів на стихійних ринках. Ми завжди наголошували, що це небезпечно. Зараз, коли сталася екологічна катастрофа, настала спека, купувати «з рук» – значить наражати себе на подвійний ризик. Я дуже прошу не купувати на “стихійках”.

Перероблення та вживання риби, яка загинула під час заморів, може стати причиною важких захворювань, попереджають у Держпродспоживслужбі. Вона може містити небезпечні хімічні речовини, паразити, збудники інфекцій. Зокрема, ботулізму – здебільшого смертельного захворювання. Жоден спосіб приготування безпечної для здоров’я таку рибу не зробить: її не можна їсти ні солоною, ні сушеною, ні вареною, ні смаженою. Тому, навіть купуючи в’ялену рибу промислового виробництва в торгових установах, звертайте увагу на її вигляд, умови зберігання, маркування з датою виготовлення та терміном придатності.

У Службі закликали громадян повідомляти про можливі підвищення цін на питну воду, а також виявлення нетипових речовин або предметів, які з’явилися внаслідок екологічної катастрофи. Телефон: (048) 716-13-01.

Читайте також:

 

Share
Вероніка Поліщук

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з понад 20-річним досвідом. Пише про життя Одеси, екологію, культуру. Працювала оглядачкою та редакторкою в «Одеському віснику». Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Recent Posts

  • Новини

Старовинний курган на Одещині місцеві перетворюють на смітник (фото)

На території Арцизької громади місцева історична пам’ятка — скіфський курган — стала місцем, куди місцеві… Read More

23-08-2025 в 08:33
  • Новини

Температура моря в Одесі 23 серпня: вода тепла, але хвилі небезпечні

У п’ятницю, 23 серпня, Чорне море біля Одеси буде хоча й теплим, але неспокійним. За… Read More

23-08-2025 в 07:32
  • Positive News

Одеський гумор: новини з Америки та заварювання чайки

Вітаємо з суботою, друзі! Час відпочити та посміятися від душі! Ми підготували для вас добірку… Read More

23-08-2025 в 06:11
  • Новини

Магнітні бурі 23 серпня: чи чекати на них сьогодні

У суботу, 23 серпня, очікується нормальна магнітосфера, без відчутних хвилювань і бур. Read More

23-08-2025 в 05:43
  • Новини

В Одесі вітер повалив 30 дерев: комунальники працюють над ліквідацією наслідків

Станом на 16:00 22 серпня у місті зафіксовано близько 30 випадків падіння дерев і великих… Read More

22-08-2025 в 22:22
  • Новини

В Одесі перевіряють пляжі: чи є на них вільний доступ до води та інклюзивність (відео)

В Одесі розпочалася перевірка орендованих пляжів. Спеціально створена робоча група контролює, чи дотримуються орендарі правил… Read More

22-08-2025 в 21:39