Статті

Не купуйте продукти на одеських стихійних ринках, зараз це небезпечно – Держспоживслужба

Підрив Каховської ГЕС, що спричинив затоплення територій, приніс на південь України екологічну катастрофу. А разом із нею – ризик сплеску гострих кишкових інфекцій.

Водночас на сьогодні санітарно-епідемічна ситуація у нашому регіоні перебуває під контролем, запевняють у Головному управлінні Держпродспоживслужби на Одещині. А фахівці Служби мають у достатній кількості реагенти для локалізації та ліквідації будь-яких позаштатних ситуацій.

– Коли вода зійде, станеться замор риби. Також під час затоплення у воду могло потрапити все, що завгодно, — зазначає перший заступник начальника ГУ Держпродспоживслужби на Одещині Святослав Літошко. – Деякі громадські діячі, коментуючи ситуацію, говорять про можливе зараження води, кишкову інфекцію, і що в Одесі через це підняли ціни на воду. Хочу відповісти: ми проводимо відбір питної води цілодобово. Якість води не погіршилась. Також ми відстежуємо ціни у магазинах та аптеках міста – вода є, і ціни на неї не змінилися. Щодо хвороб – їх немає. Проте всі працівники перебувають у цілодобовому режимі чергування. Ми готові до можливого погіршення ситуації. Для боротьби з кишковими інфекціями у нас є всі необхідні засоби та досвід. Натомість для відстеження ситуації Служба посилює лабораторний контроль над молочними, м’ясними та рибними товарами на всіх ринках регіону. І ще один момент. Застерігаю мешканців регіону від купівлі продуктів на стихійних ринках. Ми завжди наголошували, що це небезпечно. Зараз, коли сталася екологічна катастрофа, настала спека, купувати «з рук» – значить наражати себе на подвійний ризик. Я дуже прошу не купувати на “стихійках”.

Перероблення та вживання риби, яка загинула під час заморів, може стати причиною важких захворювань, попереджають у Держпродспоживслужбі. Вона може містити небезпечні хімічні речовини, паразити, збудники інфекцій. Зокрема, ботулізму – здебільшого смертельного захворювання. Жоден спосіб приготування безпечної для здоров’я таку рибу не зробить: її не можна їсти ні солоною, ні сушеною, ні вареною, ні смаженою. Тому, навіть купуючи в’ялену рибу промислового виробництва в торгових установах, звертайте увагу на її вигляд, умови зберігання, маркування з датою виготовлення та терміном придатності.

У Службі закликали громадян повідомляти про можливі підвищення цін на питну воду, а також виявлення нетипових речовин або предметів, які з’явилися внаслідок екологічної катастрофи. Телефон: (048) 716-13-01.

Читайте також:

 

Share
Вероніка Поліщук

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з понад 20-річним досвідом. Пише про життя Одеси, екологію, культуру. Працювала оглядачкою та редакторкою в «Одеському віснику». Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Recent Posts

  • Статті

З червня – у спекотний липень: сім миттєвостей одеського тижня

Тиждень за тижнем – наче мить за миттю... От так і складається з тих миттєвостей… Read More

06-07-2025 в 23:47
  • Новини

Погода в Одесі 7 липня: літня спека набирає обертів

У понеділок, 7 липня 2025 року, синоптики Гідрометцентру Чорного та Азовського морів прогнозують в Одесі… Read More

06-07-2025 в 22:26
  • Статті

«Сталеві шрами Одеси»: чуємо голос міста (фоторепортаж)

«Сталеві шрами Одеси. Голос міста, що вистояло» – ось така назва фотовиставки, що відкрилась просто… Read More

06-07-2025 в 21:05
  • Статті

Чи буде в Одесі вулиця Міхая Емінеску: як румунський поет пов’язаний із містом

Ми вже писали, що учасники голосування на сайті Одеської міськради висловилися проти перейменування Канатного провулка… Read More

06-07-2025 в 19:29
  • Новини

Чарівні фонтани Одеси: історії, які струменять крізь віки (відео)

Фонтани Одеси – це не лише естетика, прохолода в спеку й ідеальні локації для селфі.… Read More

06-07-2025 в 18:34
  • Статті

Як шкіпер із Рені копіював Рубенса: історія творчості Івана Великодного

У місті Рені відбувся дебют картин Івана Великодного. Їх автор пішов у кращий світ двадцять… Read More

06-07-2025 в 17:53