Якою виявиться для українців майбутня зима? Напевно, цього зараз ніхто не знає, але в будь-якому випадку якийсь «стратегічний запас» нам все ж таки не завадить. Наприклад, не зайве запастися на зиму парою-трійкою мішків картоплі. Але як зберігати цей овоч правильно, щоб він не позеленів і не перемерз?
Звичайно, найкраще місце для зберігання картоплі – це льох. Але як бути мешканцям міських квартир?
Насамперед необхідно вибрати правильне місце для зберігання картоплі. Воно має бути сухим, темним та холодним.
Оптимальна температура для зберігання картоплі – від 5 до 7 градусів. У таких умовах овоч не зможе перемерзнути або позеленіти, а отже, залишиться не тільки смачним, але й не міститиме небезпечної для організму людини отрути, що може з’явитися через неправильне зберігання.
Тому до кінця осені можна тримати продукт на балконі. Але поки температура не опуститься нижче -5 градусів, щоб не заморозити картоплю.
Крім балкона, найкращі місця для продовольчого запасу у квартирі – ніша в коридорі, комора, прохолодні та затемнені місця під підвіконням.
Якусь частину картоплі можна покласти і у холодильник. Але тут важливо не створювати йому компанію з інших продуктів. Поруч може зберігатися тільки буряк, оскільки має властивість вбирати в себе зайву вологу. Картоплю слід промити, просушити паперовими рушниками, а потім просто перекласти в ящики для фруктів та овочів.
Не варто тримати картоплю в поліетиленових пакетах – овоч треба перекласти в плетені мішки або дерев’яні ящики – так він не заборонятиме.
А щоб картопля не позеленіла, треба стежити, щоб на продукт не потрапляло сонячне проміння.
Крім того, слід пам’ятати, що картопля зберігається неоднаково в залежності від сорту. Сорти, що швидко псуються, за всього бажання не пролежать довше двох місяців. Тому такої картоплі краще не купувати для зимового зберігання. Перш ніж планувати тривале зберігання картоплі у квартирі, поцікавтеся у продавця особливостями сорту.
Навіть в ідеальних умовах картопляні бульби потрібно обов’язково перекладати та перебирати – тоді вони зберігаються довше.
Незалежно від того, скільки часу ви хочете зберігати картоплю – місяць чи всю зиму – відберіть бульби. Укладайте в ящики або мішки тільки здорові картоплини. Прослідкуйте, щоб на них не було надрізів та битих місць. Картоплю з пошкодженнями покладіть в окреме місце та використовуйте насамперед.
Хоча б раз на місяць, а краще за кожні два тижні робіть ревізію свого продовольства. Це дасть можливість прибрати картоплини, які починають псуватися, та відокремити їх від здорових бульб.
Бульби картоплі, як і будь-який живий матеріал, мають властивість заражати один одного. Це породжує гнилизну, порослі пеніциліну (цвіль), дрібних мошок і неприємний запах.
Гнилі та пошкоджені бульби обрізати не варто – їх потрібно безжально викидати.
А в правильно вибраних місцях і при дотриманні всіх умов зберігання ви довго будете радувати сім’ю та гостей смачними блюдами з картоплею.
Вас також може зацікавити:
Джерела: vikna.tv та smak.ua. фото з сайту Їмо вдома
Доброго ранку, друзі! Вітаємо з вівторком! Тиждень набирає обертів, і щоб він був легким та… Read More
У вівторок геомагнітна активність знизиться — очікуються лише слабкі коливання, які зазвичай не викликають проблем… Read More
Навушники-перекладачі - це не просто гаджет, а справжній міст між мовами. Вони розпізнають мову співрозмовника,… Read More
В Одеській області викрили інспектора прикордонної служби, який налагодив канал незаконного переправлення чоловіків призовного віку… Read More
Стабілізаційні відключення електроенергії, введені по всій країні після чергової масованої атаки росіян на енергооб'єкти, триватимуть… Read More
У вівторок, 18 листопада 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More