Легендарний одеський Привоз сам по собі є великим смачним місцем, відомим далеко за межами України. Але ми хочемо розказати не про ті смаколики, якими торгують фермери та виробники, а про місце, де можна скуштувати вже готові й смачні страви національної кухні Молдови. Головні переваги закладу – низькі ціни через відсутність витрат на доставку продуктів та свіжість страв. В цьому ми впевнились, завітавши до нового кафе молдовської кухні, розташоване в старовинній будівлі фруктового пасажу.
Увага! Даний матеріал не є рекламним і відображає виключно думку та смаки його автора.
Останнім часом ми часто розповідаємо, де в Одесі можна скуштувати плацинди та інші страви молдовської кухні. Але мова в цих оглядах стосувалася ресторанів. Порівняймо, наскільки ціни в таких закладах відрізняються від «риночних».
Якщо ви раніше не наважувалися їсти в кафе на ринках, можемо вас запевнити – це абсолютно безпечно. Так, іноді рівень комфорту в таких закладах не дуже високий, але деякі з них вже впевнено виходять за рамки статусу «генделик».
Кафе молдовської кухні, яке відкрилося на Привозі нещодавно, – чисте і світле, без неприємних або сторонніх запахів, є умивальник, телевізор, кондиціонер та квіти. Страви розставлені в спеціальній вітрині-холодильнику. За спиною продавчині – мікрохвильові печі, де можна щось підігріти.
Читайте также: Татар Бунар: смачна подорож до Бессарабії біля театру Музкомедії
Велике меню розташовано на стінці. Скажу чесно, ціни радують. Таке враження, що ти на машині часу потрапив в далекий 2014 рік. Правда, ціна супу в 50 гривень тоді була в пристойному ресторані.
В меню багато страв молдовської кухні: зама, мітітеї, плацинди, чигирі. Звісно, не обійшлося без олівʼє, «шуби», борщу та котлет. Додають домашнього різноманіття голубці, фаршировані перці, смажена риба та окорочки. Деякі страви продаються на вагу, наприклад, «шуба» або фаршировані перці, щось – на штуки: смажена риба, відбивні або мітітеї, тож треба уважно дивитися при покупці. Також можна побачити страви, яких в меню немає, наприклад, холодець з домашнього півника. Добавки – майонез, аджика, соління, сметана – безкоштовні.
І якій же молдовський обід без вина? Бар тут знаходиться окремо. В асортименті не лише домашнє вино, а й бренді, горілка, безалкогольні напої.
Для свого обіду я обрала заму (50 грн), холодець з домашнього півника (120 грн) і плацинду з картоплею, адже інших вже не було (50 грн).
Зама – традиційний суп, зварений на курячому бульйоні з домашньою локшиною і додаванням білого квасу. В Одесі такий суп можна також скуштувати в ресторані «Мамалига» або «Татар Бунар». Я куштувала її і там, і там. Скажу чесно, зама з Привозу не гірша за ресторанні зразки, але більш навариста. До того ж до неї додають відварну курячу гомілку (шкода, що не з домашньої курки). Квас дає легку приємну кислинку. Тут з ним не «переборщили», на мій смак його можна було б додати й більше. Девʼять балів з десяти. До речі, ви знали, що заму називають похмільним супом, тому що її подають вранці на другий день на молдовських весіллях.
Холодець з півника – яскравий представник сільської домашньої насиченої кухні. Справжній шедевр. В ньому немає нічого, крім півника – ніякої моркви, часнику, листів петрушки. Так, він жирний, а мʼясо зі шкірочкою. Але саме такі холодці я куштувала в селах Бессарабії, Поділля, Київщини. Єдиного, чого не вистачало – це хрону або гірчиці до нього. Замість хліба до холодцю я взяла плацинду з картоплею. Але я лише її трохи скуштувала, адже зʼїсти її повністю я вже не могла. Плацинда – смажена на олії, тісто тонке, а сама вона доволі велика.
Мій обід обійшовся у 220 гривень. Втім, можна було б вкластися у значно меншу суму. Наприклад: борщ, пюре, дві котлети і салат з буряка вам обійдуться у… 95 гривень!
Звісно, це специфічний заклад. Тут не можна очікувати вишуканого сервісу, сервіровки або якихось видатних смаків. Але в таких кафе часто можна натрапити на справжні гастрошедеври. Я можу сміливо рекомендувати плацинди і заму, які можна взяти додому. Щодо холодцю з півника – це страва на любителя, якого не засмучує наявність шкірочок всередині.
Отже, не бійтеся базарної їжі, а ще краще – стежте за нашими рекомендаціями, щоб знати напевно, де поїсти бюджетно і безпечно для здоровʼя.
З 10 жовтня 2025 року компанія-перевізник «Укрзалізниця» запускає щоденне сполучення між Україною та Румунією –… Read More
Існують рекомендації фахівців, які допоможуть зробити огляд більш результативним та інформативним. Read More
Станом на вечір суботи, 4 жовтня 2025 року, в Одесі міські служби продовжують працювати у… Read More
Колишнього директора та вчителя фізкультури Вікторівської початкової школи Старомаяківської громади Березовського району Одеської області Віктора… Read More
Майже ніхто не чув про академіка Михайла Кравчука — геніального українського математика, який стояв біля… Read More
Сьогодні, 4 жовтня, у Приморському районі Одеси тимчасово перекрили рух транспорту через аварійне дерево, яке… Read More