Легендарний одеський Привоз сам по собі є великим смачним місцем, відомим далеко за межами України. Але ми хочемо розказати не про ті смаколики, якими торгують фермери та виробники, а про місце, де можна скуштувати вже готові й смачні страви національної кухні Молдови. Головні переваги закладу – низькі ціни через відсутність розходів на доставку продуктів та свіжість страв. В цьому ми впевнились, завітавши до нового кафе молдовської кухні, розташоване в старовинній будівлі фруктового пасажу.
Увага! Даний матеріал не є рекламним і відображає виключно думку та смаки його автора.
Останнім часом ми часто розповідаємо, де в Одесі можна скуштувати плацинди та інші страви молдовської кухні. Але мова в цих оглядах стосувалася ресторанів. Порівняймо, наскільки ціни в таких закладах відрізняються від «риночних».
Якщо ви раніше не наважувалися їсти в кафе на ринках, можемо вас запевнити – це абсолютно безпечно. Так, іноді рівень комфорту в таких закладах не дуже високий, але деякі з них вже впевнено виходять за рамки статусу «генделик».
Кафе молдовської кухні, яке відкрилося на Привозі нещодавно, – чисте і світле, без неприємних або сторонніх запахів, є умивальник, телевізор, кондиціонер та квіти. Страви розставлені в спеціальній вітрині-холодильнику. За спиною продавчині – мікрохвильові печі, де можна щось підігріти.
Читайте также: Татар Бунар: смачна подорож до Бессарабії біля театру Музкомедії
Велике меню розташовано на стінці. Скажу чесно, ціни радують. Таке враження, що ти на машині часу потрапив в далекий 2014 рік. Правда, ціна супу в 50 гривень тоді була в пристойному ресторані.
В меню багато страв молдовської кухні: зама, мітітеї, плацинди, чигирі. Звісно, не обійшлося без олівʼє, «шуби», борщу та котлет. Додають домашнього різноманіття голубці, фаршировані перці, смажена риба та окорочки. Деякі страви продаються на вагу, наприклад, «шуба» або фаршировані перці, щось – на штуки: смажена риба, відбивні або мітітеї, тож треба уважно дивитися при покупці. Також можна побачити страви, яких в меню немає, наприклад, холодець з домашнього півника. Добавки – майонез, аджика, соління, сметана – безкоштовні.
І якій же молдовський обід без вина? Бар тут знаходиться окремо. В асортименті не лише домашнє вино, а й бренді, горілка, безалкогольні напої.
Для свого обіду я обрала заму (50 грн), холодець з домашнього півника (120 грн) і плацинду з картоплею, адже інших вже не було (50 грн).
Зама – традиційний суп, зварений на курячому бульйоні з домашньою локшиною і додаванням білого квасу. В Одесі такий суп можна також скуштувати в ресторані «Мамалига» або «Татар Бунар». Я куштувала її і там, і там. Скажу чесно, зама з Привозу не гірша за ресторанні зразки, але більш навариста. До того ж до неї додають відварну курячу гомілку (шкода, що не з домашньої курки). Квас дає легку приємну кислинку. Тут з ним не «переборщили», на мій смак його можна було б додати й більше. Девʼять балів з десяти. До речі, ви знали, що заму називають похмільним супом, тому що її подають вранці на другий день на молдовських весіллях.
Холодець з півника – яскравий представник сільської домашньої насиченої кухні. Справжній шедевр. В ньому немає нічого, крім півника – ніякої моркви, часнику, листів петрушки. Так, він жирний, а мʼясо зі шкірочкою. Але саме такі холодці я куштувала в селах Бессарабії, Поділля, Київщини. Єдиного, чого не вистачало – це хрону або гірчиці до нього. Замість хліба до холодцю я взяла плацинду з картоплею. Але я лише її трохи скуштувала, адже зʼїсти її повністю я вже не могла. Плацинда – смажена на олії, тісто тонке, а сама вона доволі велика.
Мій обід обійшовся у 220 гривень. Втім, можна було б вкластися у значно меншу суму. Наприклад: борщ, пюре, дві котлети і салат з буряка вам обійдуться у… 95 гривень!
Звісно, це специфічний заклад. Тут не можна очікувати вишуканого сервісу, сервіровки або якихось видатних смаків. Але в таких кафе часто можна натрапити на справжні гастрошедеври. Я можу сміливо рекомендувати плацинди і заму, які можна взяти додому. Щодо холодцю з півника – це страва на любителя, якого не засмучує наявність шкірочок всередині.
Отже, не бійтеся базарної їжі, а ще краще – стежте за нашими рекомендаціями, щоб знати напевно, де поїсти бюджетно і безпечно для здоровʼя.
На одеській Котячій стежці оселився новий хвостатик. Цього котика звуть Одес, у лапці він тримає… Read More
Кабінет міністрів скоротив термін видачі та обміну термінового українського паспорта. Проте скорочення не торкнеться тих… Read More
Завтра, у середу, 13 листопада 2024 року, у медичних закладах Одеси пройде День профілактики та… Read More
В Одесі з 1 грудня 2024 року зростуть тарифи на проїзд у громадському транспорті. Вартість… Read More
Сьогодні в Одесі до 20.00 припинено роботу котельні «Північна-1». Це пов'язано з реконструкцією димової труби… Read More
Нинішня осінь стала певним винятком – тепла погода відтермінувала підвищення захворюваності на гострі респіраторні вірусні… Read More