П’ятдесят восьмий день війни… Незабаром – Великдень. Хтось в обов’язковому порядку пече головний святковий продукт тільки сам, хтось вирушив на пошуки вже готової паски.
Вирушили і ми. Побували на ринку, у магазинах, у хлібопекарнях, не оминули й вуличної торгівлі.
– І скільки ваших пасочок?
– А ви начебто цінник не бачите.
– А чому вони у вас якось дивно називаються?
До речі, а як смачний продукт нині називається на цінниках? Повна різноманітність:
- паска;
- пасха;
- кулiч;
- кекс великодній;
- з перерахуванням інгредієнтів;
- без назви (за принципом «і так зрозуміло, що це таке»).
Цінова палітра – неймовірна. Обійшовши безліч точок, де продають пасочки, робимо висновок, що вони йдуть за ціною від 15 до 450 гривень. При цьому по дорозі отримала підказку, що бувають і «задороже». Мені особисто не зустрілися.
Упаковані пасочки абсолютно по-різному – від звичайного поліетилену до найкрасивіших урочисто прикрашених коробок.
«Супутні» товари – від великодніх рушників до кошиків – теж у великій різноманітності. Так що вибирайте, що вам до душі та по кишені.
І головне! – одесити не втрачають почуття гумору.
– І що це у вас за яйця такі розписні?
– То ж на Великдень же.
– Шо, їстівні?
– Ні, декоративні. На стіл поставити. Для красоти.
Дізнавшись, що «декоративні» стоять «ого-го», покупець навмисне ввічливо цікавиться:
– Тобто так треба розуміти, сам Фаберже їх робив?
З нововведень: можна придбати набір із вісімнадцяти невеликих пасочок. Його вартість – 200 гривень. Продавець мені розповіла, що такі набори зараз купують для благодійності.
Читайте також: Одеса на воєнному стані, день 55-й: Привіз перед Великоднем та «алмазна» молода картопля
Фото Марії Котової