Чи знайдеться сьогодні людина, яка б не любила морозиво? Цього року в Одесі не лише підскочили ціни на морозиво, а ще й значно ширшим став його асортимент. Звичайному споживачеві досить важко правильно зорієнтуватися у цьому різноманітті. І щоб хоч якось зрозуміти, який холодний десерт обрати, ми звернулися до фахівців. Вони радять орієнтуватися не лише на ціну, а на корисну інформацію, яка є на упаковках морозива.
– Якщо людина хоче бути впевнена, що вона купує морозиво, вироблене виключно з молочної сировини, слід віддавати перевагу продукції, яка виготовлена за ДСТУ 4733:2007, – каже директорка навчально-наукового інституту харчових технологій ім. М.О. Грішина Одеського національного технологічного університету, кандидат технічних наук Тетяна Шарахматова. – Це найдорожчі види морозива, бо собівартість молока сьогодні чимала. Найчастіше ж люди купують морозиво з комбінованим складом – в ньому є не лише молочна сировина, а також жири тваринного походження. На такому морозиві ви побачите напис ДСТУ 4735:2007. Воно дешевше. Крім того, дедалі більш популярним стають плодово-ягідні види морозива, сорбети і фруктовий лід. В них на упаковці виробники ставлять напис ДСТУ 4734:2007.
Виробники зараз багато експериментують: використовують білий, молочний, чорний шоколад, різні глазурі, додають фрукти, джеми, мак. І споживачеві дійсно не позаздриш: визначитися з тим, що подобається найбільше, дуже важко.
Лікарі наголошують: морозиво – це досить калорійний десерт. Тому для дорослої людини розумною кількістю, яку можна зʼїсти, є одна порція у 70 грамів на день. Особливо обережно треба поводитись із морозивом людям, хворим на цукровий діабет. Тут треба прораховувати, наскільки підвищиться цукор крові. І це стосується навіть морозива з 0% цукру, бо воно не має у своєму складі лактози, проте має цукрозамінники та підсилювачі смаку, які швидко призвичаюють до цього десерту.
Не слід перебільшувати і з морозивом у раціоні дітей.
– Я раджу не давати морозиво діткам, яким ще не виповнилося 2 рочки, – каже медична директорка дитячого консультативно-діагностичного центру ім. Б.Я. Резніка, лікарка-педіатр Ганна Пенчо. – Якщо вже є 2 рочки, можна запропонувати малюку одну маленьку порцію і більше в цей день солодкого не давати. Бо в морозиві, по-перше, багато цукру, по-друге, багато насичених жирів. І взагалі дитина не повинна вживати морозиво кожного дня. Зʼїдати морозиво треба поволі, маленькими шматочками.
– Це стосується будь-якого морозива – звичайного, з 0% цукру, льоду, сорбету?
– Так, це стосується усіх видів морозива. Треба пам’ятати: морозиво не повинно стати заміною повноцінному прийому їжі, бо малюки дуже швидко починають надавати перевагу саме морозиву.
– Існувала думка, що морозиво може спричинити ангіну. Це правда?
– Ангіну спричиняють інфекції, а не холодні продукти чи напої. Морозиво може навіть допомагати полегшити біль при ангіні. Навіть після операцій з видалення мигдаликів ЛОР-фахівці радять зʼїсти порцію морозива як знеболюючий засіб.
– Дуже часто морозиво звинувачують у тому, що воно спричиняє карієс. Це так?
– Якщо вже є карієс, дитина, коли їсть морозиво, може відчувати холод – він заходить до зуба. Проблема не в морозиві, а в зубі. Треба привчити дитину своєчасно чистити зуби, особливо після солодкої їжі. Коли зуби здорові, ні до якого дискомфорту морозиво не призведе.
Читайте також:
До редакції звернулась читачка з питанням: що робити, якщо не встигла вчасно звернутись до нотаріуса… Read More
В Одесі суд виніс вирок чоловіку, який продав автомобіль, ввезений в Україну як гуманітарна допомога… Read More
Шукайте бойлер для невеликої квартири, великої родини чи заміського будинку? У цій статті розповідаємо, як… Read More
Сьогодні, 28 липня, відпочинок на центральному пляжі Чорноморська завершився надзвичайною подією. Під час штормового попередження… Read More
У вівторок, 29 липня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More
В Одесі розпочалися роботи з відновлення багатоквартирного будинку на вулиці Пастера, 54, який зазнав значних… Read More