Статті

Чому морозиво робить нас щасливими: одеські експерти знають відповідь

Чи знайдеться сьогодні людина, яка б не любила морозиво? Цього року в Одесі не лише підскочили ціни на морозиво, а ще й значно ширшим став його асортимент. Звичайному споживачеві досить важко правильно зорієнтуватися у цьому різноманітті. І щоб хоч якось зрозуміти, який холодний десерт обрати, ми звернулися до фахівців. Вони радять орієнтуватися не лише на ціну, а на корисну інформацію, яка є на упаковках морозива.

Як вибрати якісне морозиво?

– Якщо людина хоче бути впевнена, що вона купує морозиво, вироблене виключно з молочної сировини, слід віддавати перевагу продукції, яка виготовлена за ДСТУ 4733:2007, – каже директорка навчально-наукового інституту харчових технологій ім. М.О. Грішина Одеського національного технологічного університету, кандидат технічних наук Тетяна Шарахматова. – Це найдорожчі види морозива, бо собівартість молока сьогодні чимала. Найчастіше ж люди купують морозиво з комбінованим складом – в ньому є не лише молочна сировина, а також жири тваринного походження. На такому морозиві ви побачите напис ДСТУ 4735:2007. Воно дешевше. Крім того, дедалі більш популярним стають плодово-ягідні види морозива, сорбети і фруктовий лід. В них на упаковці виробники ставлять напис ДСТУ 4734:2007.

Виробники зараз багато експериментують: використовують білий, молочний, чорний шоколад, різні глазурі, додають фрукти, джеми, мак. І споживачеві дійсно не позаздриш: визначитися з тим, що подобається найбільше, дуже важко.   

Морозиво на погляд лікаря

Лікарі наголошують: морозиво – це досить калорійний десерт. Тому для дорослої людини розумною кількістю, яку можна зʼїсти, є одна порція у 70 грамів на день. Особливо обережно треба поводитись із морозивом людям, хворим на цукровий діабет. Тут треба прораховувати, наскільки підвищиться цукор крові. І це стосується навіть морозива з 0% цукру, бо воно не має у своєму складі лактози, проте має цукрозамінники та підсилювачі смаку, які швидко призвичаюють до цього десерту.

Не слід перебільшувати і з морозивом у раціоні дітей.

– Я раджу не давати морозиво діткам, яким ще не виповнилося 2 рочки, – каже медична директорка дитячого консультативно-діагностичного центру ім. Б.Я. Резніка, лікарка-педіатр Ганна Пенчо. – Якщо вже є 2 рочки, можна запропонувати малюку одну маленьку порцію і більше в цей день солодкого не давати. Бо в морозиві, по-перше, багато цукру, по-друге, багато насичених жирів. І взагалі дитина не повинна вживати морозиво кожного дня. Зʼїдати морозиво треба поволі, маленькими шматочками.

Ганна Пенчо

– Це стосується будь-якого морозива – звичайного, з 0% цукру, льоду, сорбету?

– Так, це стосується усіх видів морозива. Треба пам’ятати: морозиво не повинно стати заміною повноцінному прийому їжі, бо малюки дуже швидко починають надавати перевагу саме морозиву.

– Існувала думка, що морозиво може спричинити ангіну. Це правда?

– Ангіну спричиняють інфекції, а не холодні продукти чи напої. Морозиво може навіть допомагати полегшити біль при ангіні. Навіть після операцій з видалення мигдаликів ЛОР-фахівці радять зʼїсти порцію морозива як знеболюючий засіб.

– Дуже часто морозиво звинувачують у тому, що воно спричиняє карієс. Це так?

– Якщо вже є карієс, дитина, коли їсть морозиво, може відчувати холод – він заходить до зуба. Проблема не в морозиві, а в зубі. Треба привчити дитину своєчасно чистити зуби, особливо після солодкої їжі. Коли зуби здорові, ні до якого дискомфорту морозиво не призведе.

Міфи про морозиво та реальність

  • Не всі вірять, що морозиво підвищує настрій. А цьому є дуже просте пояснення: класичний пломбір і вершкове морозиво містять амінокислоту L-триптофан, яка сприяє заспокоєнню нервової системи та підвищенню імунітету. Тільки от зберегти таку амінокислоту в готовому продукті непросто, а заморожування дозволяє це зробити. Завдяки цьому смачні порції холодного десерту сприяють виробленню серотоніну! Тому споживання морозива дійсно дарує відчуття щастя та позитивні емоції!
  • Ще морозиво вважають загрозою для стрункої фігури. А дарма. Бо плодово-ягідні види, заморожений лід, сорбети є в декілька разів менш калорійними, ніж цукерки. Крім того, на кожній порції морозива виробники вказують  калорійність десерту з розрахунку на 100 грамів. Це дозволяє просто розрахувати, скільки калорій ви зʼїсте з порцією морозива, і вчасно зупинитися.

Читайте також:

Share
Светлана Комисаренко

Родилась и выросла в большом одесском дворе. Как все дети двора, училась музыке (виолончель), занималась в театральной студии, играла в волейбол. Окончила физический факультет ОГУ имени И.И. Мечникова, факультет психологии ЮНПУ имени Ушинского. Люблю аналитику – только она помогает найти хоть какой-то смысл в любом происходящем хаосе. Наверное, поэтому и пошла в журналистику. В газете «На пенсии» работаю заместителем редактора с июля 2023 года.

Recent Posts

  • Новини

Встигніть зробити запас: через аварію два райони Одеси відключать від водопостачання

Сьогодні, 12 червня, у зв'язку з аварією на магістральній лінії буде припинено подачу води споживачам… Read More

12-06-2025 в 08:34
  • Новини

Другу ніч поспіль росіяни атакують Вилкове: наслідки

Ворог не припиняє атакувати Одещину: у ніч на 12 червня мішенню ворожих «шахедів» знову стала… Read More

12-06-2025 в 08:23
  • Новини

Атака на Одеську кіностудію: знищено декорації фільму «Довженко» та пошкоджено історичну експозицію

10 червня Одеська кіностудія - одна з найстаріших у світі - потрапила під ворожий удар.… Read More

12-06-2025 в 07:41
  • Новини

«Людина-епоха»: помер голова наглядової ради «Одесагазу» Ігор Учитель

Колектив ПАТ «Одесагаз» зазнав непоправної втрати: на 71-му році життя помер голова наглядової ради компанії… Read More

12-06-2025 в 07:12
  • Статті

В Одесі пройшов саміт “Україна – Південно-Східна Європа”, який став викликом Путіну

Коли європейські лідери збираються в Одесі посеред війни, це більше ніж зустріч – це демонстрація… Read More

12-06-2025 в 06:38
  • Новини

Одеський гумор: коли диня – розумніша за кавун, а кіт – красномовніший за слова

Доброго ранку, друзі! І нехай хтось скаже, що радіти зараз не на часі, та й… Read More

12-06-2025 в 06:14