В Ізмаїлі, як і у всіх містах і селах світу, де мешкають болгари, у лютому відсвяткували свято виноградарів Трифон Зарезан. За традицією, компанія «трифоновців» на чолі з обраним царем відвідує болгарські родини, які мають на своєму обійсті виноградник. Цього року завітали і до заслуженого художника України ізмаїльця Івана Шишмана.
Незважаючи на те, що митець багато часу приділяє своєму покликанню – викладає студентам в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті, створює картини, проводить персональні виставки, він із захопленням працює у власному саду.
Читайте також: Краса, створена жінкою: в Ізмаїлі пройшла виставка 88 художниць та майстринь
У родині Івана Шишмана вісім дітей. Старша Злата закінчила магістратуру Інституту живопису Одеської академії будівництва та архітектури. Параскева – студентка Національної академії мистецтв України. Цього року у цей заклад вступила ще одна дочка.
Велика родина збагатилася вже і трьома онуками. Тож, щоб діти харчувалися корисно і смачно, господар вирішив на ділянці біля будинку посадити сад – яблуні, груші, айву, хурму та, звичайно ж, виноград.
Іван Іванович вчився у батьків працювати на землі. А тепер навчає цьому своїх дітей. Коли батько Івана Шишмана отримав цю ділянку як працівник судноремонтного заводу, тут росла тільки черешня якогось рідкісного французького сорту, яку не атакують черв’яки. А тепер у саду ростуть не лише різні види фруктових дерев, а й сорти – щоб їхніми плодами можна було ласувати до пізньої осені.
– Мені не вистачає часу працювати в саду професійно, але як аматор я звертаюся за порадою до фахівців. Завдяки їм вмію обрізати виноград, доглядати за деревами. Адже не кожний виноград навіть обрізається однаково, а в залежності від сорту та формування кущів, – зауважив художник.
Ви також можете дізнатися: Чому родина Турських з села Ясенове ніколи не переїде жити до міста?
Ізмаїльський художник не втручається у природну красу свого саду, навіть доріжками з каменів не застеляє, щоб земля могла дихати. Замість них стежинка влітку покривається травою, по якій домочадці із задоволенням ходять босоніж.
– Тут також ростуть корисні трави, яким не заважаємо. Ми самі створюємо навколо себе красу і наповнюємось нею. За великим врожаєм ми не гонимось – вистачає і поїсти, і яблучний оцет зробити, і друзів пригостити.
Читайте також: Сакральна магія мотанок: чому майстриня з Одещини почала створювати ляльки під час війни
А ще Іван Іванович із легкістю може відрізнити добре вино від поганого – за смаком та зовнішнім виглядом. Цьому він навчився від своїх дідусів. До речі, брати його бабусі колись навіть опановували виноробство у Франції.
Любов до рідної землі передається в родині від покоління до покоління. Художник розповів про свого дідуся, який на початку XX століття повернувся з полону з Німеччини – там йому довелося працювати в одному маєтку. То він приїхав на двох екіпажах – один повний з подарунками, іншим правив сам у смокінгу та циліндрі. За його справну роботу людина, у якої він працював, запропонувала йому забрати сім’ю та переїхати до нього, щоб стати спадкоємцем маєтку. Але бабуся Івана Шишмана відмовилася, адже не хотіла покидати місце, де народилася.
– Знаєте, я, як і моя бабуся, теж вважаю, що більше користі принесу саме на рідній землі. Треба любити наших людей, цю землю, на якій живеш, і не шукати добра в іншому місці, – переконаний Іван Іванович.
На знімках: Іван Шишман у своєму саду
Фото авторки
Республіка Молдова запровадила нові правила перетину кордону – тепер водіям, які планують поїздку до цієї… Read More
Сьогодні, 9 березня, особлива дата для українців – день народження видатного поета, художника, громадського діяча Тараса Григоровича… Read More
Якщо вам відмовили у субсидії на оплату комуналки, ви можете оскаржити це рішення. Як це… Read More
Завтра, у понеділок, 10 березня 2025 року, на одеситів чекає хмарна погода з проясненнями і… Read More
Американський президент Дональд Трамп вимагає повернути Панамський канал під контроль США. Панаму він звинуватив у… Read More
Жителі селища Любашівка передплатили на цей рік 1340 екземплярів періодичних видань, з яких – 210… Read More