Верховна Рада прийняла закон про імпічмент

Після прийняття закону у першому читанні частина депутатів просили дати час на ознайомлення з прийнятим законопроектом.

Сьогодні, 10 вересня, під час засідання Верховної Ради України народні депутати прийняли у цілому законопроект президента Володимира Зеленського про імпічмент.

Про це повідомляє Українська правда.

Після прийняття закону у першому читанні частина депутатів просили дати час на ознайомлення з прийнятим законопроектом і внесення поправок і наполягали, щоб у другому читанні і в цілому закон розглядали на наступному засіданні.

Проект закону №1012 «Про особливу процедуру усунення президента України з поста (імпічмент)» передбачає, що нардепи можуть усунути президента «виключно в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину».

Підставою для ініціювання імпічменту є письмове подання, підписане більшістю народних депутатів.

Цей документ має містити правове обґрунтування створення спеціальної тимчасової слідчої комісії, яка розслідуватиме факт і обставини державної зради або іншого злочину, вчинених президентом.

Зазначається, що до складу комісії входять нардепи з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

Президент у процедурі імпічменту може користуватися послугами від одного до п’яти захисників його прав, свобод та інтересів.

Пленарне засідання, на якому розглядаються висновки і пропозиції комісії, має бути відкритим, крім випадків, коли інформація становить державну таємницю.

Після прийняття рішення про звинувачення президента депутати звертаються до Конституційного і Верховного судів, які мають підтвердити конституційність розгляду справи про імпічмент і наявність у діях президента ознак злочину.

Рішення про імпічмент вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 3/4 конституційного складу Верховної Ради.

Якщо рішення не набрало необхідної кількості голосів, спікер від імені всієї Ради в письмовій формі вибачається перед президентом.

У випадку відставки президента за власним бажанням процедура імпічменту припиняється на будь-якій стадії, а провадження у судах закриваються.

Фото: УНІАН

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Последние статьи

  • Статьи

Одесский Главпочтамт – все?

Вот так заходишь в историческое здание на Садовой, думаешь: сейчас снова увижу привычный огромный зал… Читать далее

2024-10-06
  • Статьи

Страшный сон для врага: сегодня День территориальной обороны Украины

В первое воскресенье октября украинцы отмечают День территориальной обороны (ТрО). В 2024 году праздник выпадает… Читать далее

2024-10-06
  • Статьи

В Одессе появилась улица Дмитра Яворницкого: этого украинца видел каждый

«Одесская Жизнь» продолжает знакомить своих читателей с людьми, в честь которых переименовали многие городские улицы.… Читать далее

2024-10-06
  • Статьи

«Мы учим друг друга»: как трудовик стал креативным учителем информатики

Информатика — один из любимых предметов школьников. Ученик, который хорошо разбирается в гаджетах, всегда популярен… Читать далее

2024-10-06
  • Статьи

Сгоревшие авто и выбитые окна: последствия ночной «шахедной» атаки в Одессе (фоторепортаж)

В ночь на воскресенье, 6 октября 2024 года, Одесса пережила одну из самых масштабных «шахедных»… Читать далее

2024-10-06
  • Статьи

Сегодня в Украине праздник тех, от кого зависит будущее нации

В этот воскресный день, 6 октября, в Украине отмечают День учителя – праздник тех, кто… Читать далее

2024-10-06