Новини

В одеську “інфекційку” потрапив рибалка з ботулізмом: що сталося

В Одеській області зафіксовано новий випадок захворювання на ботулізм. Житель Одеського району заразився ботулізмом після вживання в'яленого ляща, виготовленого в домашніх умовах.

Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.

Повідомляється, що на ботулізм захворів мешканець села Яськи Одеського району, який власноруч виловив ляща в річці Турунчук, зав’ялив рибу і з’їв.

Наступного дня у хворого з’явився біль у животі, слабкість, здуття живота, головний біль. Через день приєдналися такі симптоми, як порушення зору та ковтання, сухість у роті.

Хворого госпіталізували в Одеську інфекційну лікарню, де було встановлено діагноз “Ботулізм”. Хворому провели необхідне лікування та ввели протиботулінічну сироватку. Наразі він продовжує лікування.

Читайте також: В Одеській області знищили понад 800 кг імпортних кабачків

Цей випадок став другим в області протягом останніх місяців: перший випадок було зафіксовано в березні, він також був пов’язаний зі споживанням домашньої продукції – м’ясної тушонки.

У службі нагадують, як уберегти себе та свою родину від цієї гострої токсикоінфекції:

  • Не вживайте в їжу консерви, які мають ознаки псування (роздуті банки або банки зі здутими кришками, нещільно закриті або банки, з яких відчувається дивний чи неприємний запах), та консерви домашнього виготовлення, які зберігалися понад рік.
  • Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення, в’ялену, копчену, солону рибу та інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
  • Для зменшення ймовірності потрапляння в продукт збудника ботулізму під час домашнього консервування дотримуйтесь таких рекомендацій:

-рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні;

-гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;

-під час домашнього консервування, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, бо збудник ботулізму не любить кислого середовища.

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

Співробітники «Інфоксводоканалу» відгукнулися на заклик здати кров для поранених

До керівництва підприємства звернулися співробітники обласної станції переливання крові з проханням здати кров для потреб… Read More

2024-11-22
  • Статті

Грай та вигравай: у VARUS стартувала новорічна акція

Новорічний настрій уже стукає у двері, а разом із ним — фантастичні подарунки від VARUS!… Read More

2024-11-22
  • Новини

Одеська область: співспівробітники ТЦК продавали відстрочки від мобілізації

В Одеській області два співробітники районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки продавали військовозобов'язаним відстрочки. Read More

2024-11-22
  • Новини

У Південний «на щиті» повернулися бойовий медик і навідник ПТРК

У Південному попрощалися одразу з двома загиблими воїнами - солдатом Марковським Ігорем Григоровичем і бойовим… Read More

2024-11-22
  • Новини

В Одесі автобуси на Пересип повернулися на звичний маршрут

Із п'ятниці, 22 листопада, в Одесі відновлено роботу автобусів № 105 і №105-А за постійним… Read More

2024-11-22
  • Новини

Ремонтні роботи в Одесі: список вулиць, де не буде світла сьогодні

У п'ятницю, 22 листопада 2024 року, у зв'язку з плановими роботами на міських електромережах деякі… Read More

2024-11-22