Новини

В одеську “інфекційку” потрапив рибалка з ботулізмом: що сталося

В Одеській області зафіксовано новий випадок захворювання на ботулізм. Житель Одеського району заразився ботулізмом після вживання в'яленого ляща, виготовленого в домашніх умовах.

Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.

Повідомляється, що на ботулізм захворів мешканець села Яськи Одеського району, який власноруч виловив ляща в річці Турунчук, зав’ялив рибу і з’їв.

Наступного дня у хворого з’явився біль у животі, слабкість, здуття живота, головний біль. Через день приєдналися такі симптоми, як порушення зору та ковтання, сухість у роті.

Хворого госпіталізували в Одеську інфекційну лікарню, де було встановлено діагноз “Ботулізм”. Хворому провели необхідне лікування та ввели протиботулінічну сироватку. Наразі він продовжує лікування.

Читайте також: В Одеській області знищили понад 800 кг імпортних кабачків

Цей випадок став другим в області протягом останніх місяців: перший випадок було зафіксовано в березні, він також був пов’язаний зі споживанням домашньої продукції – м’ясної тушонки.

У службі нагадують, як уберегти себе та свою родину від цієї гострої токсикоінфекції:

  • Не вживайте в їжу консерви, які мають ознаки псування (роздуті банки або банки зі здутими кришками, нещільно закриті або банки, з яких відчувається дивний чи неприємний запах), та консерви домашнього виготовлення, які зберігалися понад рік.
  • Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення, в’ялену, копчену, солону рибу та інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
  • Для зменшення ймовірності потрапляння в продукт збудника ботулізму під час домашнього консервування дотримуйтесь таких рекомендацій:

-рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні;

-гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;

-під час домашнього консервування, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, бо збудник ботулізму не любить кислого середовища.

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Статті

В Одесі вулицю Петрашевського перейменували на Леся Курбаса: ким були ці люди

Між 6-ю та 7-ою станціями Великого Фонтану в Одесі є невеличка вуличка. Раніше вона називалася… Read More

18-05-2025 в 16:32
  • Статті

В Одесі за три роки війни відкрили п’ять нових музеїв: чому вони присвячені і де розташовані

Можливо, хтось вважає, що війна – не кращий час для створення нових культурних закладів. Але… Read More

18-05-2025 в 15:35
  • Статті

Іригатор для чутливих зубів: як вибрати відповідний пристрій

Холодне морозиво, ковток гарячої кави або навіть вдих свіжого повітря викликають неприємні відчуття... Чутливі зуби… Read More

18-05-2025 в 15:19
  • Статті

В Одесі можна швидко та безоплатно пройти тест на ВІЛ та гепатити: чому це важливо, навіть коли немає симптомів

З 19 до 26 травня в Європі триває Тиждень тестування на ВІЛ та гепатити. Ця… Read More

18-05-2025 в 14:55
  • Новини

В Одесі чоловік випав із вікна та застряг на даху під’їзду

Сьогодні вранці, 18 травня, в Одесі чоловік випав із вікна багатоетіажки та впав на дах… Read More

18-05-2025 в 14:15
  • Новини

Війна, день 1180: переговори з росіянами неможливі до жовтня, – думка

Сьогодні, в неділю, 18 травня 2025 року, розпочалася 1180-та доба з початку широкомасштабної збройної агресії… Read More

18-05-2025 в 12:59