Новини

В одеську “інфекційку” потрапив рибалка з ботулізмом: що сталося

В Одеській області зафіксовано новий випадок захворювання на ботулізм. Житель Одеського району заразився ботулізмом після вживання в'яленого ляща, виготовленого в домашніх умовах.

Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.

Повідомляється, що на ботулізм захворів мешканець села Яськи Одеського району, який власноруч виловив ляща в річці Турунчук, зав’ялив рибу і з’їв.

Наступного дня у хворого з’явився біль у животі, слабкість, здуття живота, головний біль. Через день приєдналися такі симптоми, як порушення зору та ковтання, сухість у роті.

Хворого госпіталізували в Одеську інфекційну лікарню, де було встановлено діагноз “Ботулізм”. Хворому провели необхідне лікування та ввели протиботулінічну сироватку. Наразі він продовжує лікування.

Читайте також: В Одеській області знищили понад 800 кг імпортних кабачків

Цей випадок став другим в області протягом останніх місяців: перший випадок було зафіксовано в березні, він також був пов’язаний зі споживанням домашньої продукції – м’ясної тушонки.

У службі нагадують, як уберегти себе та свою родину від цієї гострої токсикоінфекції:

  • Не вживайте в їжу консерви, які мають ознаки псування (роздуті банки або банки зі здутими кришками, нещільно закриті або банки, з яких відчувається дивний чи неприємний запах), та консерви домашнього виготовлення, які зберігалися понад рік.
  • Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення, в’ялену, копчену, солону рибу та інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
  • Для зменшення ймовірності потрапляння в продукт збудника ботулізму під час домашнього консервування дотримуйтесь таких рекомендацій:

-рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні;

-гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;

-під час домашнього консервування, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, бо збудник ботулізму не любить кислого середовища.

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Статті

Що треба знати про посадку рослин навесні?

Для власників дачних ділянок навесні наступає вкрай відповідальна пора. Адже це саме той час, коли… Read More

14-10-2025 в 23:58
  • Новини

На фронті на Донецькому напрямку загинув захисник з Одещини

Житель Тарутинської громади молодший сержант ЗСУ Олексій Готра загинув 3 червня під час виконання бойового… Read More

14-10-2025 в 22:59
  • Новини

Погода в Одесі: що прогнозують сноптики на середу, 15 жовтня

У середу, 15 жовтня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

14-10-2025 в 21:41
  • Новини

В Одесі проходить мітинг із вимогою звільнити Труханова

В Одесі відбувається мітинг з вимогою скликати позачергову сесію міської ради для звільнення мера Геннадія… Read More

14-10-2025 в 20:36
  • Статті

УПА без міфів: як українські повстанці боролися за свободу і чому їх боялася імперія

14 жовтня Україна відзначає день створення Української повстанської армії — війська, яке воювало одночасно проти… Read More

14-10-2025 в 20:18
  • Новини

Зеленський анонсував призначення керівника військової адміністрації в Одесі

Президент Володимир Зеленський заявив про створення в Одесі міської військової адміністрації та призначення її очільника… Read More

14-10-2025 в 19:53