Новини

В одеську “інфекційку” потрапив рибалка з ботулізмом: що сталося

В Одеській області зафіксовано новий випадок захворювання на ботулізм. Житель Одеського району заразився ботулізмом після вживання в'яленого ляща, виготовленого в домашніх умовах.

Про це повідомили в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Одеській області.

Повідомляється, що на ботулізм захворів мешканець села Яськи Одеського району, який власноруч виловив ляща в річці Турунчук, зав’ялив рибу і з’їв.

Наступного дня у хворого з’явився біль у животі, слабкість, здуття живота, головний біль. Через день приєдналися такі симптоми, як порушення зору та ковтання, сухість у роті.

Хворого госпіталізували в Одеську інфекційну лікарню, де було встановлено діагноз “Ботулізм”. Хворому провели необхідне лікування та ввели протиботулінічну сироватку. Наразі він продовжує лікування.

Читайте також: В Одеській області знищили понад 800 кг імпортних кабачків

Цей випадок став другим в області протягом останніх місяців: перший випадок було зафіксовано в березні, він також був пов’язаний зі споживанням домашньої продукції – м’ясної тушонки.

У службі нагадують, як уберегти себе та свою родину від цієї гострої токсикоінфекції:

  • Не вживайте в їжу консерви, які мають ознаки псування (роздуті банки або банки зі здутими кришками, нещільно закриті або банки, з яких відчувається дивний чи неприємний запах), та консерви домашнього виготовлення, які зберігалися понад рік.
  • Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення, в’ялену, копчену, солону рибу та інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.
  • Для зменшення ймовірності потрапляння в продукт збудника ботулізму під час домашнього консервування дотримуйтесь таких рекомендацій:

-рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно очистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню і внутрішню поверхні;

-гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах;

-під час домашнього консервування, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоту, бо збудник ботулізму не любить кислого середовища.

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

Масштабна пожежа на Одещині: під загрозою декілька населених пунктів (фото)

Біля села Косівка в Березівському районі Одеської області 20 травня сталася масштабна пожежа. Вогонь охопив… Read More

03-07-2025 в 22:34
  • Новини

Куяльницький лиман став рожевим: що відбувається

З настанням літніх температур Куяльницький лиман в Одеській області вкривається яскравими рожевими й пурпуровими відтінками.… Read More

03-07-2025 в 21:32
  • Новини

Тепло та спокійно: прогноз погоди в Одесі на п’ятницю, 4 липня

У п'ятницю, 4 липня 2025 року, в Одесі та Одеській області очікується досить тепла погода… Read More

03-07-2025 в 20:34
  • Новини

Одеська міськрада просить Зеленського позбавити громадянства депутата-перебіжчика Гіганова

Депутати Одеської міської ради просять президента України Володимира Зеленського позбавити громадянства колишнього депутата від забороненої… Read More

03-07-2025 в 20:14
  • Статті

Думська – Біржова: яке ім’я найкраще для головної площі Одеси (відео)

Вона – ніби листівка з Одеси: невелика площа в центрі, що бачила святкування, протести, весілля… Read More

03-07-2025 в 19:17
  • Новини

Одесу струсонув потужний вибух – рашисти вдруге за день атакували балістикою

Судячи з усього, сьогодні, у четвер, 3 липня 2025 року, російські терористи ґрунтовно «взялися» за… Read More

03-07-2025 в 17:51