Новини

Одеський гумор: що смачніше – форшмак чи оселедцеве масло?

Доброго ранку, Одеса! За доброю традицією, що вже склалася, «Одеське життя» пропонує почати цей день з посмішкою і виключно на позитиві. І тому без порції доброго одеського гумору нам, звичайно ж, не обійтися.

В Одесі сімейні суперечки про смаки — це окреме мистецтво. Особливо коли йдеться про традиційні закуски, такі як форшмак і оселедцеве масло. І сьогодні ми знову зазирнемо в дім наших добрих знайомих — Лари та її мудрої свекрухи. І здається, вона знову має що сказати своїй не надто досвідченій невістці?..

— Мамо, а що смачніше — форшмак чи оселедцеве масло?

— Ойц, смачніше телятина по-царськи.

— Мамо, не починайте.

— Ну що, що… А куди тобі треба?

— Та в нас на роботі наші сороки сперечаються, що смачніше. Хочу заткнути їм рота.

— Заткнути їм рота допоможуть бутерброди з червоною ікрою. А краще — з чорною. Тоді в них язик проковтнеться і вони надовго замовкнуть.

— Якщо я принесу бутерброди з ікрою, то замовкну я — бо мене або заклюють, або звільнять.

— Боже, як у вас усе складно… Ладно, слухай сюди: якщо компанія велика, а в тебе один оселедець, то роби форшмак. Якщо все одно один оселедець, але компанія скромна — роби оселедцеве масло.

— А на смак, що смачніше?

— А на смак — залежить не від тебе, а від оселедця. Якщо дуже солоний — роби форшмак, хоча можна вимочити в молоці. А якщо не дуже — тоді масло.

— Оце так, спитала поради. Знову вирішувати самій.

— Ларо, м’ясорубку все одно мити після оселедця. Тільки після форшмаку вона буде не така «оселедцева».

— Чому?

— Бо після оселедця прокручують цибульку, яблучко. А деякі розумні господині оселедець дрібно ріжуть ножиком — як на шубу.

— Ну і що мені тепер готувати?

— Ларо, а оселедець ти купила?

— Ще ні.

— То от, почни з оселедця. Коли ти його купиш і подивишся йому в очі, закохаєшся в неймовірну красу, тоді почистиш, поріжеш на оселедницю, покришиш мариновану цибульку, нарізану півкільцями, поллєш олійкою, що смажена семочка… Ще раз глянеш на цю красу, скрутиш дулю всім своїм сорокам на роботі… Покличеш мене в гості… А тим часом твій Монечка зварить картопельку в мундирчиках… Ммм… А я принесу солоних огірочків і приховану чекушечку вишневої наливочки…

— Мамо! Ну от знову… Я пішла в магазин… по оселедчик. Ставте варити свою картопельку.

— Ларо! Не забудь… Пошлеш дурня за однією, він одну і принесе.

Марина ГАРНІК

Share
Катерина Манохіна

Катерина Манохіна – авторка видання "Одеське життя". Філологиня за освітою (Сімферопольський університет) та редакторка за покликанням. Розпочала кар'єру у 2013 році редактором на сайті «События Крыма». Події 2014 року стали випробуванням на дотримання журналістської етики та сміливості казати правду. Я переїхала в Одесу й закохалася в це місто.

Recent Posts

  • Новини

Погода в Одесі 13 листопада: без опадів і до +11 градусів

За інформацією Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у четвер, 13 листопада 2025 року, небезпечних… Read More

12-11-2025 в 22:41
  • Статті

Одеса між осінню та зимою: як у листопаді розквітають вогні Нового року (фоторепортаж)

На початку листопада Одеса ще тримає тепло, ніби не осінь хоче його віддавати. На Приморському… Read More

12-11-2025 в 21:43
  • Новини

«Карлсон», «Тенор» і «Шлагбаум»: що відбувається навколо Енергоатома

Українські антикорупційні органи викрили масштабну корупційну схему в енергетичній галузі. Серед фігурантів — бізнесмен Тимур… Read More

12-11-2025 в 20:28
  • Новини

Відключення світла в Одесі 13 листопада: графіки від ДТЕК

На Одещині тривають стабілізаційні відключення електрики.  Енергетики вимушені їх застосовувати через регулярні російські обстріли інфраструктурних… Read More

12-11-2025 в 19:47
  • Новини

Ввечері 12 листопада Одесу знову атакували дрони – прозвучали вибухи, є наслідки

Ввечері середи, 12 листопада 2025 року, близько 17:00 в Одесі знову – уже вп’яте за… Read More

12-11-2025 в 18:28
  • Статті

На Одещині пройшов ярмарок, на якому зварили «Бессарабський борщ» за 50 тисяч гривень

До війни «Бессарабський ярмарок» в селищі Бессарабське був щорічним Міжнародним фестивалем. На нього приїжджали гості… Read More

12-11-2025 в 17:55