Новини

Одеський гумор: що смачніше – форшмак чи оселедцеве масло?

Доброго ранку, Одеса! За доброю традицією, що вже склалася, «Одеське життя» пропонує почати цей день з посмішкою і виключно на позитиві. І тому без порції доброго одеського гумору нам, звичайно ж, не обійтися.

В Одесі сімейні суперечки про смаки — це окреме мистецтво. Особливо коли йдеться про традиційні закуски, такі як форшмак і оселедцеве масло. І сьогодні ми знову зазирнемо в дім наших добрих знайомих — Лари та її мудрої свекрухи. І здається, вона знову має що сказати своїй не надто досвідченій невістці?..

— Мамо, а що смачніше — форшмак чи оселедцеве масло?

— Ойц, смачніше телятина по-царськи.

— Мамо, не починайте.

— Ну що, що… А куди тобі треба?

— Та в нас на роботі наші сороки сперечаються, що смачніше. Хочу заткнути їм рота.

— Заткнути їм рота допоможуть бутерброди з червоною ікрою. А краще — з чорною. Тоді в них язик проковтнеться і вони надовго замовкнуть.

— Якщо я принесу бутерброди з ікрою, то замовкну я — бо мене або заклюють, або звільнять.

— Боже, як у вас усе складно… Ладно, слухай сюди: якщо компанія велика, а в тебе один оселедець, то роби форшмак. Якщо все одно один оселедець, але компанія скромна — роби оселедцеве масло.

— А на смак, що смачніше?

— А на смак — залежить не від тебе, а від оселедця. Якщо дуже солоний — роби форшмак, хоча можна вимочити в молоці. А якщо не дуже — тоді масло.

— Оце так, спитала поради. Знову вирішувати самій.

— Ларо, м’ясорубку все одно мити після оселедця. Тільки після форшмаку вона буде не така «оселедцева».

— Чому?

— Бо після оселедця прокручують цибульку, яблучко. А деякі розумні господині оселедець дрібно ріжуть ножиком — як на шубу.

— Ну і що мені тепер готувати?

— Ларо, а оселедець ти купила?

— Ще ні.

— То от, почни з оселедця. Коли ти його купиш і подивишся йому в очі, закохаєшся в неймовірну красу, тоді почистиш, поріжеш на оселедницю, покришиш мариновану цибульку, нарізану півкільцями, поллєш олійкою, що смажена семочка… Ще раз глянеш на цю красу, скрутиш дулю всім своїм сорокам на роботі… Покличеш мене в гості… А тим часом твій Монечка зварить картопельку в мундирчиках… Ммм… А я принесу солоних огірочків і приховану чекушечку вишневої наливочки…

— Мамо! Ну от знову… Я пішла в магазин… по оселедчик. Ставте варити свою картопельку.

— Ларо! Не забудь… Пошлеш дурня за однією, він одну і принесе.

Марина ГАРНІК

Share
Катерина Манохіна

Катерина Манохіна – авторка видання "Одеське життя". Філологиня за освітою (Сімферопольський університет) та редакторка за покликанням. Розпочала кар'єру у 2013 році редактором на сайті «События Крыма». Події 2014 року стали випробуванням на дотримання журналістської етики та сміливості казати правду. Я переїхала в Одесу й закохалася в це місто.

Recent Posts

  • Новини

Пожежа, евакуація та розбиті будинки: наслідки нічної атаки «шахедів» на Одесу (фото, відео)

В Одесі ліквідовують наслідки атаки ударними дронами ввечері 27 грудня 2025 року. Про наслідки чергового… Read More

28-12-2025 в 10:33
  • Новини

Як одеські фермери будуть підкорювати світовий ринок горіхів

Українські горіхи підкорюють ринок. Дізнайтеся як фермери з Одещини вирощують волоський горіх і фундук на… Read More

28-12-2025 в 08:36
  • Новини

31 мільйонів гривень з бюджету: кому та на що влада Одещини виділила гроші

Понад 1400 мешканців області вже отримали виплати з бюджету. Розповідаємо, хто може розраховувати на гроші… Read More

28-12-2025 в 07:36
  • Новини

Одеський гумор: остання неділя року з посмішкою

Добрий ранок, друзі! Остання неділя 2025 року — без поспіху, але з гарним настроєм. Ловіть… Read More

28-12-2025 в 06:22
  • Новини

Яке Сонце буде перед Новим роком: магнітні бурі 28 грудня

28 грудня геомагнітне поле очікується спокійним: шанс сильних бур — лише 1%, а спалахи М-класу… Read More

28-12-2025 в 05:17
  • Статті

Наречена військового: які права має жінка під час війни і як себе захистити

Війна розділила тисячі українських пар. Поки чоловіки воюють і несуть службу, їхні кохані залишаються в… Read More

27-12-2025 в 23:14