Новини

Новий тренд агробізнесу: на Одещині почали вирощувати екзотичний овоч

На Одещині фермери дедалі активніше освоюють вирощування артишоку - овоча, який раніше вважався виключно імпортним делікатесом.

Ключові моменти:

  • Артишок добре адаптується до українського клімату, але потребує гібридних сортів;
  • Його «серце» – гастрономічна цінність, яка вважається делікатесом.
  • Артишок вважається суперфудом, а в Україні культура споживання лише формується.
  • Зростає попит серед прихильників здорового харчування.

За словами міжнародного експерта зі зберігання продукції та вирощування нішевих культур Павла Булгакова, культура вже займає близько 5 гектарів у різних регіонах України, включно з Чернівецькою, Одеською та центральними областями.

За словами Булгакова, овоч добре підходить для вирощування в усіх регіонах України, потрібно лише адаптувати під терміни висадки гібридні сорти. Попередньо підготовлене насіння артишоку висівають у теплицях на початку або наприкінці лютого, залежно від регіону. Особливого догляду потребує і розсада, яку висаджувати у відкритий ґрунт потрібно за певною схемою, бо рослина не любить конкуренції на ділянці.
Експерт переконаний, що в Україні є великий несформований ринок для цього овоча.

Наразі в нашій країні культура споживання артишоків тільки формується, адже здорове харчування стає все більш популярним. Багато закладів харчування вводять артишок у своє меню. Більші бутони зазвичай підходять для варіння або запікання, а маленькі – ідеальні для консервування або додавання в салати.

Артишок – це велика м’ясиста брунька з родини айстрових, яка є культурною формою будяка (лат. Cynara scolymus). І саме її серцевина – ніжна, соковита, з тонким горіховим присмаком – вважається делікатесом.

Через багатий хімічний склад артишок вважають суперфудом, а лікарі часто рекомендують для підтримки травлення і навіть як частину детокс-дієти.

Нагадаємо, експеримент із вирощування бавовнику в Одеській області визнали вдалим, і цього року культуру вже вирощують у промислових масштабах.

Читайте також: Бавовна на Одещині: перші успіхи експерименту аграріїв для оборонної промисловості.

Share
Вікторія Басок

Авторка видання "Одеське життя". У медіа та соціальних мережах працює з 2015 року. За освітою - філолог.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі внаслідок нічної атаки постраждала синагога (фото)

Унаслідок нічного нальоту «шахедів» 4 серпня в Одесі серйозних пошкоджень зазнала історична синагога Пересип. Єврейська… Read More

04-08-2025 в 14:31
  • Новини

Уперше в Україні: в Одеській області відбулася зустріч людей, які отримали донорські органи

Одеська область стала першим регіоном України, де відбулася унікальна зустріч людей, чиї життя пов'язані з… Read More

04-08-2025 в 13:35
  • Новини

Одещина в центрі етнокіно: міжнародний фестиваль «ОКО» збирає 90 фільмів і розширює географію

Міжнародний етнографічний кінофестиваль «ОКО», частина якого з 12 по 14 вересня пройде в Болграді, цього… Read More

04-08-2025 в 12:33
  • Новини

Війна, день 1258: росіяни спалили радіоринок в Одесі та поранили дитину на Дніпропетровщині

Ключові моменти: Вночі та вранці 4 серпня Росія знову атакувала Україну ракетами і дронамі; На… Read More

04-08-2025 в 10:17
  • Новини

Масове відключення світла в Одесі – кого торкнеться 4 серпня

Через профілактичні роботи, які сьогодні, 4 серпня, ведуть у ДТЕК Одеські електромережі, багато абонентів Південного,… Read More

04-08-2025 в 09:41
  • Новини

Масштабні пожежі на Одещині: рятувальники показали наслідки нічної атаки (ОНОВЛЕНО)

У ніч на 4 серпня ворог знову атакував Одеську область ударними безпілотниками. Унаслідок влучень спалахнули… Read More

04-08-2025 в 08:19