Новини

Новий тренд агробізнесу: на Одещині почали вирощувати екзотичний овоч

На Одещині фермери дедалі активніше освоюють вирощування артишоку - овоча, який раніше вважався виключно імпортним делікатесом.

Ключові моменти:

  • Артишок добре адаптується до українського клімату, але потребує гібридних сортів;
  • Його «серце» – гастрономічна цінність, яка вважається делікатесом.
  • Артишок вважається суперфудом, а в Україні культура споживання лише формується.
  • Зростає попит серед прихильників здорового харчування.

За словами міжнародного експерта зі зберігання продукції та вирощування нішевих культур Павла Булгакова, культура вже займає близько 5 гектарів у різних регіонах України, включно з Чернівецькою, Одеською та центральними областями.

За словами Булгакова, овоч добре підходить для вирощування в усіх регіонах України, потрібно лише адаптувати під терміни висадки гібридні сорти. Попередньо підготовлене насіння артишоку висівають у теплицях на початку або наприкінці лютого, залежно від регіону. Особливого догляду потребує і розсада, яку висаджувати у відкритий ґрунт потрібно за певною схемою, бо рослина не любить конкуренції на ділянці.
Експерт переконаний, що в Україні є великий несформований ринок для цього овоча.

Наразі в нашій країні культура споживання артишоків тільки формується, адже здорове харчування стає все більш популярним. Багато закладів харчування вводять артишок у своє меню. Більші бутони зазвичай підходять для варіння або запікання, а маленькі – ідеальні для консервування або додавання в салати.

Артишок – це велика м’ясиста брунька з родини айстрових, яка є культурною формою будяка (лат. Cynara scolymus). І саме її серцевина – ніжна, соковита, з тонким горіховим присмаком – вважається делікатесом.

Через багатий хімічний склад артишок вважають суперфудом, а лікарі часто рекомендують для підтримки травлення і навіть як частину детокс-дієти.

Нагадаємо, експеримент із вирощування бавовнику в Одеській області визнали вдалим, і цього року культуру вже вирощують у промислових масштабах.

Читайте також: Бавовна на Одещині: перші успіхи експерименту аграріїв для оборонної промисловості.

Share
Вікторія Басок

Авторка видання "Одеське життя". У медіа та соціальних мережах працює з 2015 року. За освітою - філолог.

Recent Posts

  • Реклама / Новини партнерів

Як вибрати конверт для малюка на виписку

Коли в сім'ї з'являється дитина, багато що переглядається заново. Навіть звичні речі раптом потребують іншого… Read More

19-12-2025 в 14:18
  • Новини

Росія знову вдарила по мосту під Одесою – загроза атаки нових дронів залишається в силі

Російські агресори, вочевидь, вирішивши не задовольнятися результатами нічної дронової атаки, і сьогодні вдень, у п’ятницю,… Read More

19-12-2025 в 13:56
  • Новини

Рекордна допомога ЄС Україні та нові атаки Росії: зведення війни

Сьогодні п’ятниця, 19 грудня 2025 року – 1395-й день з початку повномасштабної війни в Україні.… Read More

19-12-2025 в 11:57
  • Новини

Частина Одеси без води – куди йти з каністрами

В Одесі внаслідок нічної ворожої атаки були знеструмлені об’єкти критичної інфраструктури, через що частина Пересипського… Read More

19-12-2025 в 10:39
  • Новини

Одеські школи переходять на змішаний формат навчання: як тепер навчатимуться діти

За рекомендацією Одеської міської військової адміністрації (ГВА) всі навчальні заклади міста перейдуть на навчання у… Read More

19-12-2025 в 09:47
  • Новини

Після нічної атаки дронів закрито для проїзду ділянку траси Одеса – Рені

Станом на ранок п’ятниці, 19 грудня 2025 року, після нічної масованої дронової атаки тимчасово перекрито… Read More

19-12-2025 в 08:57