Новини

Новий тренд агробізнесу: на Одещині почали вирощувати екзотичний овоч

На Одещині фермери дедалі активніше освоюють вирощування артишоку - овоча, який раніше вважався виключно імпортним делікатесом.

Ключові моменти:

  • Артишок добре адаптується до українського клімату, але потребує гібридних сортів;
  • Його «серце» – гастрономічна цінність, яка вважається делікатесом.
  • Артишок вважається суперфудом, а в Україні культура споживання лише формується.
  • Зростає попит серед прихильників здорового харчування.

За словами міжнародного експерта зі зберігання продукції та вирощування нішевих культур Павла Булгакова, культура вже займає близько 5 гектарів у різних регіонах України, включно з Чернівецькою, Одеською та центральними областями.

За словами Булгакова, овоч добре підходить для вирощування в усіх регіонах України, потрібно лише адаптувати під терміни висадки гібридні сорти. Попередньо підготовлене насіння артишоку висівають у теплицях на початку або наприкінці лютого, залежно від регіону. Особливого догляду потребує і розсада, яку висаджувати у відкритий ґрунт потрібно за певною схемою, бо рослина не любить конкуренції на ділянці.
Експерт переконаний, що в Україні є великий несформований ринок для цього овоча.

Наразі в нашій країні культура споживання артишоків тільки формується, адже здорове харчування стає все більш популярним. Багато закладів харчування вводять артишок у своє меню. Більші бутони зазвичай підходять для варіння або запікання, а маленькі – ідеальні для консервування або додавання в салати.

Артишок – це велика м’ясиста брунька з родини айстрових, яка є культурною формою будяка (лат. Cynara scolymus). І саме її серцевина – ніжна, соковита, з тонким горіховим присмаком – вважається делікатесом.

Через багатий хімічний склад артишок вважають суперфудом, а лікарі часто рекомендують для підтримки травлення і навіть як частину детокс-дієти.

Нагадаємо, експеримент із вирощування бавовнику в Одеській області визнали вдалим, і цього року культуру вже вирощують у промислових масштабах.

Читайте також: Бавовна на Одещині: перші успіхи експерименту аграріїв для оборонної промисловості.

Share
Вікторія Басок

Авторка видання "Одеське життя". У медіа та соціальних мережах працює з 2015 року. За освітою - філолог.

Recent Posts

  • Новини

Одеський зоопарк запрошує на свій день народження: що чекає на гостей

27 вересня о 12:00 Одеський зоопарк відсвяткує свій 103-й день народження! Запланована урочиста програма з… Read More

18-09-2025 в 22:36
  • Новини партнерів

Зимові канікули за кордоном: чому для дитини це важливо та як все влаштувати?

Ґрунтовна освіта — фундамент майбутнього для дитини. Але без якісного відпочинку навчання може перетворитися на… Read More

18-09-2025 в 22:07
  • Новини

Рідні в шоці: священник не дав відспівати українського захисника у храмі на Одещині

У селі Новоселівка на Одещині рідні та односельці вимушені були прощатися з українським захисником Флавієм… Read More

18-09-2025 в 21:37
  • Новини

«Толока не врятує Куяльник» – екологиня пояснила чому

В.о. директорки Національного природного парку «Тузлівські лимани» Ірина Вихристюк розкритикувала публічні заходи навколо Куяльницького лиману.… Read More

18-09-2025 в 21:05
  • Новини

Яка погода буде в Одесі у п’ятницю, 18 вересня: прогноз синоптиків

У п'ятницю, 18 вересня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

18-09-2025 в 20:34
  • Статті

Пушкін в Одесі: міфи, правда й повернення Італійської вулиці (відео)

Олександр Пушкін і Одеса – поєднання, яке завжди викликало цікавість, легенди та суперечки. Заслання до… Read More

18-09-2025 в 19:11