Новини

Новий тренд агробізнесу: на Одещині почали вирощувати екзотичний овоч

На Одещині фермери дедалі активніше освоюють вирощування артишоку - овоча, який раніше вважався виключно імпортним делікатесом.

Ключові моменти:

  • Артишок добре адаптується до українського клімату, але потребує гібридних сортів;
  • Його «серце» – гастрономічна цінність, яка вважається делікатесом.
  • Артишок вважається суперфудом, а в Україні культура споживання лише формується.
  • Зростає попит серед прихильників здорового харчування.

За словами міжнародного експерта зі зберігання продукції та вирощування нішевих культур Павла Булгакова, культура вже займає близько 5 гектарів у різних регіонах України, включно з Чернівецькою, Одеською та центральними областями.

За словами Булгакова, овоч добре підходить для вирощування в усіх регіонах України, потрібно лише адаптувати під терміни висадки гібридні сорти. Попередньо підготовлене насіння артишоку висівають у теплицях на початку або наприкінці лютого, залежно від регіону. Особливого догляду потребує і розсада, яку висаджувати у відкритий ґрунт потрібно за певною схемою, бо рослина не любить конкуренції на ділянці.
Експерт переконаний, що в Україні є великий несформований ринок для цього овоча.

Наразі в нашій країні культура споживання артишоків тільки формується, адже здорове харчування стає все більш популярним. Багато закладів харчування вводять артишок у своє меню. Більші бутони зазвичай підходять для варіння або запікання, а маленькі – ідеальні для консервування або додавання в салати.

Артишок – це велика м’ясиста брунька з родини айстрових, яка є культурною формою будяка (лат. Cynara scolymus). І саме її серцевина – ніжна, соковита, з тонким горіховим присмаком – вважається делікатесом.

Через багатий хімічний склад артишок вважають суперфудом, а лікарі часто рекомендують для підтримки травлення і навіть як частину детокс-дієти.

Нагадаємо, експеримент із вирощування бавовнику в Одеській області визнали вдалим, і цього року культуру вже вирощують у промислових масштабах.

Читайте також: Бавовна на Одещині: перші успіхи експерименту аграріїв для оборонної промисловості.

Share
Вікторія Басок

Авторка видання "Одеське життя". У медіа та соціальних мережах працює з 2015 року. За освітою - філолог.

Recent Posts

  • Реклама / Новини партнерів

Радіатори Arbonia – як зразок трубчастих радіаторів

Сучасні трубчасті радіатори Arbonia є кращими зразками класичних обігрівальних пристроїв, що вписуються в інтер'єр різного… Read More

03-11-2025 в 22:24
  • Новини

В Одесі рятувальники визволили цуценят, що застрягли між гаражами

У понеділок, 3 листопада, одеські рятувальники провели успішну операцію з порятунку двох цуценят, які застрягли… Read More

03-11-2025 в 21:39
  • Статті

Труханов і Одеса: що місто втратило та що отримало за десять років його влади

Геннадій Труханов обіймав посаду одеського міського голови більше десяти років. Колишній вже мер залишив у… Read More

03-11-2025 в 20:54
  • Новини

Погода в Одесі: що прогнозують синоптики на вівторок, 4 листопада

У вівторок, 4 листопада 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

03-11-2025 в 20:33
  • Новини

В Одесі пропонують заборонити російську музику в публічних місцях

Після чергового скандалу з російськими піснями в одному з одеських клубів, депутатка Одеської обласної ради… Read More

03-11-2025 в 19:36
  • Новини

Допомогатимуть молоді обрати професію: на Одещині стартував національний проєкт

27 об'єднаних територіальних громад Одеської області стали учасниками національного пілотного проєкту, спрямованого на допомогу дітям… Read More

03-11-2025 в 18:34