Статті

Винороб з Ізмаїла: про справжнє вино, яке лікує

Василь Бербер з самого свого дитинства бачив, як його дідусь та батько робили вино, проводили обрізку винограду. Він із цікавістю спостерігав за процесом і старанно все запам’ятовував. Тоді татусь ногами давив виноград у мішку. З нього стікав чистий виноградний сік, який переливали у бочки.

У дворі все зроблено власними руками

Василь Бербер живе в Ізмаїлі. В охайному дворі господар все зробив своїми руками. Барбекю виклав з червоного каміння. Біля нього у горщиках росте червоний гострий перець: маленький, немов свічки на гірлянді, й у формі дзвіночків. Його деякі гурмани полюбляють додавати у підігріте вино.

Бочонок з монетами

Коли розбирали Ізмаїльський цегляний завод, Василь попросив собі декілька цеглин на пам’ять. Тепер вони прикрашають стіну з ліпкою. Неподалік – обліплений монетами та декількома баранячими кістками невеликий бочонок, з якого щедрий господар наливає вино, коли збираються гості. Навпроти – тандир, прикрашений інкрустацією з палацом та фонтанчиком.

Казкова інсталяція на тандирі

Запріла бочка зіпсує і найкращий сік

У дворі своєї оселі Василь Петрович вирощує чотири сорти винограду: «Молдову» (один з найпопулярніших на півдні), ранній сорт «Суручанський білий», «Лідію» і «Каберне».

Щоб отримати якісне вино, насамперед треба потурбуватися про чистоту бочки. Залитий у запрілий посуд добрий виноградний сік просто зіпсується.

– Треба завжди доглядати за бочками, адже в них буде відбуватися процес бродіння і вигравання вина. Після того як злили вино, дріжджі зливають, бочку миють та пропарюють. І перед тим, як залити вино, теж необхідно перевірити бочку на чистоту, – зауважує Василь Бербер.

Василь Бербер біля бочок з власним вином

Перевірений століттями рецепт доброго вина

Зараз сік, звичайно ж, не вичавлюють, як колись, через мішок. Сировину господар отримує більш сучасним способом за допомогою пресу, який створив сам. Важливим є і вміст цукру. Василь Петрович пам’ятає, як його батько перевіряв вино на цукристість за допомогою сирого курячого яйця. Зараз Василь Бебер не дідівським методом, а рефрактометром визначає вміст цукру, якого повинно бути не менше 20% у сухому вині.

Читайте також: Виноробня по-бессарабськи або як куряче яйце допомагає робити вино

Василь Петрович не приховує стародавнього рецепту вина, який є незмінним протягом століть.

– На десять відер соку додаю одне відро води і два з половиною кілограми цукру. Тоді відбувається правильне бродіння. Дехто ставить більше цукру, ніж потрібно, і це не дає винним дріжджам бродити. Тому важливо дотримуватись технології.

Ніхто з тих, хто пив моє вино, ніколи не казав, що воно має якісь сторонні запахи або кисле. Усім подобається, – розповідає винороб.

Від застуди: ложка меду до рота й теплим вином запити

Винороб поділився і спогадами про те, як бабуся на шматок хліба наливала вино і давала йому, малому, хоча мама цього не схвалювала.

З тих пір пройшло багато років.

Зараз Василю Берберу 70, він у добрій формі. І якщо хтось в родині застудився або промерз в холодну погоду, тоді за бабусиним рецептом з вина виготовляють лікувальний засіб.

– У нас, болгар, при застуді вино підігрівають. Ложка меду в рот, запити таким теплим напоєм, потім закутатись, і вся застуда де й поділася – дуже швидко проходить, – ділиться секретами він.

Виноград не привозять, а вино продають

Василь Бербер у магазинах вино не купує, бо впевнений, що все воно порошкове. Якщо хоч трохи розбираєшся у вині, одразу скажеш, порошкове воно чи ні.

– Просто за моїм городом знаходиться Ізмаїльський винзавод. Так от, виноград туди не завозять, а вино продають. Звідки воно береться? Це вино так подають, що деяким людям воно здається таким смачним, вишуканим! Навіть букет відчувають. Який там може бути букет, в порошку?

Двічі призер за неповторний букет

Василь Петрович визначає, що головне у вині – це смак і букет винограду. Зі своїх сортів винороб створює вина, в яких зазвичай один із сортів відіграє головну скрипку.

Дотримуючись традиційного рецепту, Василь Бербер кожного року створює вино з неповторним букетом. Завдяки цьому його напій двічі визнавали найкращим на фестивалі вина в Ізмаїлі.

У невеликих бочонках у сарайчику господар зберігає вино, яким із задоволенням пригощає гостей. А у підвалі знаходиться решта вина у бочці та пляшках.

Із побажанням здоров’я

«Дай Боже здравє!» (Дай Бог здоров’я) – завжди промовляє традиційний болгарський тост ізмаїльський винороб, частуючи гостей та випиваючи келих свого справжнього і найсмачнішого вина.

Share
Наталя Слободяна

Журналістка з понад 25-річним досвідом. Має філологічну освіту (Ізмаїльський держпедінститут) і ступінь магістра державного управління (ОРІДУ НАДУ при Президентові України). Працює в медіа з кінця 1990-х, авторка соціальних проєктів. У 2019-2024 роках висвітлювала аграрну тематику, брала участь у професійних конференціях, присвячених проблемам сільського господарства. Членкиня Одеської регіональної організації НСЖУ. Працює чесно, неупереджено, з повагою до співрозмовників.

Recent Posts

  • Новости

Прогноз погоди в Одесі на вівторок, 19 серпня

У вівторок, 19 серпня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

18-08-2025 в 20:33
  • Новини

В Одесі стартує конкурс на проєкт пам’ятника Лесі Українці: подробиці

Одеська міськрада оголосила всеукраїнський конкурс на створення пам’ятника Лесі Українці, який з’явиться у сквері Космонавтів,… Read More

18-08-2025 в 19:33
  • Новини

Дві одеські лікарні запровадили карантин через COVID-19

В Одеській обласній клінічній лікарні та Одеському обласному перинатальному центрі запроваджено карантинні обмеження у зв’язку… Read More

18-08-2025 в 18:33
  • Новини

Вандали знову пошкодили перехід на Дерибасівській: комунальники відновлюють (фото)

18 серпня співробітники КП «ОЕЕМП» виявили нові написи на стінах підземного переходу на вул. Дерибасівській.… Read More

18-08-2025 в 17:32
  • Новини партнерів

Картриджні фільтри для повітря: як забезпечити ефективну аспірацію на виробництві

Сучасне виробництво неможливе без якісної системи аспірації. Вона захищає працівників від пилу та шкідливих викидів,… Read More

18-08-2025 в 17:04
  • Новини

Чи готова Одеса до холодів: «Інфоксводоканал» відзвітував про підготовку водопостачання

В Одесі відбулася нарада щодо підготовки підприємства «Інфоксводоканал» до роботи в осінньо-зимовий період. Учасники зустрічі… Read More

18-08-2025 в 16:36