Статті

Українська кухня: чому вона недооцінена у світі?

На думку українського кулінара Юрія Діденка, українська кухня недооцінена у світі, оскільки багато років витіснялася радянською. Тим часом вона займає гідне місце серед європейських кухонь.

«У нас прості, але різноманітні та смачні страви. На жаль, українська кухня до радянського періоду та після – це різні речі. Я вивчав це питання і наголошу, що радянська влада знищила вишукану українську кухню, насадивши нам радянське меню. Багато рецептів просто безслідно «зникли назавжди»,

– зазначив кулінар.

Він також нагадав про часи Голодомору, коли українцям доводилося готувати страви навіть із сухого листя.

«Мені в країнах Європи іноді не вірять, коли я розповідаю, що в дитинстві мама пекла пряники на основі розсолу, який залишався в банці з консервованих помідорів. До речі, пряники були досить смачні»,

– згадує Юрій Діденко.

Юрій Діденко

За його словами, зараз існує дві українські кухні, і в різний час наша кухня формувалася по-різному.

«Українська кухня до війни та після війни – це зовсім інша кухня. До війни це була вишукана українська кухня, якої зараз ніхто не готує і ніхто не пам’ятає, а після війни вона стала совдепівською, прийшли комуняки забрали все, обмежили людей максимально у всьому, та й почали вигадувати з неба. Саме тому сьогодні в Україні існують дві кухні: сучасна та осучаснена».

Вас також може зацікавити: Новорічне олів’є: як змінити смак традиційного салату

Крім того, розповів шеф-кухар, є ще й модерністська кухня, страви якої готуються з адаптованих продуктів, які вирощуються в Україні зараз, наприклад, таких як спаржа або риба, яка «приїжджає» до нас через закордон.

«Наші фермери зараз хочуть зайти в сегмент та співпрацювати з відомими шефами. І починають вирощувати якісь цікаві культури. Наприклад, брокколіні, це змішана спаржа з брокколі. І виглядає дуже прикольно, смачно та цікаво. Різні креветки, риба, овочі та фрукти. І ось із цього всього ми формуємо сучасну, українську кухню, модерністську. Беремо також сучасні техніки приготування, які там шефи поїхали десь і побачили, десь почитали сучасну літературу від мішленівських шефів»,

– пояснив Діденко.

Також він зазначив, що українська кухня зараз постійно розвивається та набирає дедалі більше популярності у світі.

Нагадаємо, раніше відомий український кулінар Євген Клопотенко закликав українців не триматися за радянські традиції, а спробувати хоч трохи змінити новорічний стіл.

Юрій Діденко – український кулінар, переможець шоу «Пекельна кухня» та шеф-кухар ресторану високої кухні у буковельському ресторані SAZHA.

Джерело: rbc.ua

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

Яка погода буде в Одесі у п’ятницю, 29 серпня: прогноз синоптиків 

У п'ятницю, 29 серпня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

28-08-2025 в 20:54
  • Новини

Юний герой Одещини: підліток, який врятував друга після удару по ліцею, отримав нагороду від рятувальників

16-річний Марк з Одеської області, який героїчно врятував свого друга після того, як ворожа ракета… Read More

28-08-2025 в 20:27
  • Статті

Перейменування вулиці Політкаторжан: пам’ять проти спадку (відео)

Назва цієї вулиці колись звучала як шрам на мапі Одеси – нагадування про людей у… Read More

28-08-2025 в 18:59
  • Новини

В Одесі тимчасово обмежать рух транспорту через велогонки

29, 30 і 31 серпня 2025 року в Одесі відбудуться велосипедні гонки Tour de Ribas… Read More

28-08-2025 в 17:59
  • Новини

Безкоштовне кіно, фестивалі та музика біля моря: культурні події Одеси 29-31 серпня

Культурний оглядач «Одеського Життя» Юлія Сущенко зібрала найцікавіші культурні події Одеси які варто відвідати. А… Read More

28-08-2025 в 16:31
  • Статті

Спочатку змагались за баранчика, потім – за медалі: Хто виховує чемпіонів на Одещини?

Якщо ви гадаєте, що для того, щоб стати чемпіоном, треба народитися в місті і потрапити… Read More

28-08-2025 в 15:53