Статті

«Суспільне. Одеса» запускає проект про гастрономічні традиції Південної Бессарабії

Захоплююча подорож локальною гастрономічною традицією Південної Бессарабії — це про проект «Історія», який готується до ефіру на регіональних телеканалах «Суспільного».

Вже в січні 2022 року телеглядачі зможуть поринути в усі тонкощі кухні Південної Бессарабії. Програму було дібрано на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним».

«Відчуй смак Бессарабії»

Проект «Історія» розповідає про минуле локальної кухні Бессарабії та її майбутнє. Глядачі «Суспільного» побачать 12 серій проекту, кожна з яких — це знайомство зі справжніми героями нашого часу, тими, хто зберіг спадщину своїх предків.

Керівник проекту історик Володимир Полторак переконаний: локальна кухня — це скарб, який треба берегти, а для цього популяризиувати саму ідею її самобутності та глибокої історичної традиції.

Водночас культурна різноманітність Південної Бессарабії дає ефект мультиплікації гастрономічної спадщини — це жива традиція, яка відкрита новим інтерпретаціям смаків. Це захоплює дослідників та має приваблювати туристів з усієї України та світу.

Раніше ми розповідали, як в Одесі зустрічали Новий рік в екстремальних умовах.

«Присмак історії»

Саме тому Володимир Полторак взявся за дослідження джерел, а потім розпочав проведення справжньої пошукової експедиції на півдні Одеської області.

— Досліджуючи історію та культуру, я багато подорожую Буджаком, або, як його ще називають, Південною Бессарабією, — каже автор і ведучий телепроекту Володимир Полторак. — Це частина Одеської області між Дунаєм та Дністровським лиманом. У своїх мандрах я завжди намагався знайти щось справжнє, що нагадувало б про конкретне місце, про історичну епоху. Такими сувенірами стали смаки страв, які я куштував, та їх «історії», які я привозив своїм дітям. Я пригощав їх смаком і розповідав історію цієї місцевості. І тоді я зрозумів, що уподобання краще розповідають історію, ніж підручники. Так я почав збирати «історії» для своїх дітей та студентів.

Сама ідея створення такого циклу народилася ще у 2017 році під час організації дослідження безсарабської гастрономічної культури, а потім реалізувалася у гастрономічному етнофестивалі «Буджак-Фест: свято щодня», проведеному за підтримки Українського культурного фонду.

22 січня об 11.15 в ефірі UA: ОДЕСА та всіх регіональних телеканалів “Суспільного” стартує телепроект “Історія” – про гастрономічну традицію Південної Бессарабії.

Шлях на екран

Команда проекту «Історія» дібрала 12 бессарабських сімей, які готують стародавні національні страви. Експедицію зняли, потім провели дослідження документальних джерел. Але на цьому вирішили не зупинятися і відтворили стародавні рецепти під керівництвом професійного шеф-кухаря Андрія Величка.

Серед рецептів — справжні артефакти та символи місцевої кухні: дунайський оселедець, бринза, мамалига, міліна, карнаци, курбан, мірудія та чебриця, манджа, чорнослив і, звичайно, безсарабський борщ.

— Ми раді презентувати глядачам Суспільне. Одеса» та інших регіонів України – перший наш проект, який вийде в ефір у 2022 році. Він був реалізований через конкурс «Створюй із Суспільним». Прекрасна робота, як дослідницька, так і телевізійна. Володимир Полторак не просто покаже нам рецепти Бессарабії, але як справжній детектив-дослідник розкриє, які ж насправді були перші рецепти тих страв, які ми знаємо та сприймаємо як класичну кухню Буджаку. Раджу дивитися, а потім — неодмінно приїжджати на Одещину та куштувати всі 12 страв, про які розповість гастрономічний серіал «Історія», — запропонувала продюсерка «Суспільне. Одеса» Олена Кваша.

Цікаві факти про безсарабську кухню

  • Вперше рецепт попередника бессарабської міліни згадується в античному трактаті другого століття до нашої ери.
  • Мамалига до XVII століття готувалася не з кукурудзяної муки, а з просяної.
  • Борщ у XVII столітті міг бути з гречкою та оселедцем.
  • Курбан у різних селах готують по-різному, адже спочатку це не рецепт, а культурна традиція частування.
  • Манджа – головна овочева страва в регіоні – поширилася завдяки унікальній системі іригації річкових долин.
  • Бринза з овечого молока походить з часів неоліту, коли вперше була приручена мала рогата худоба.
  • Дунайський оселедець ще із середньовіччя відомий всій Україні і згадується у рецептах XVII століття.

Раніше ми розповідали, де в Одесі створюють музей Жванецького.

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Останні статті

  • Новини

Прогноз синоптиків на п’ятницю, 20 вересня: трохи потеплішає

Завтра, у п'ятницю, 20 вересня 2024 року, в Одесі та Одеській області очікується невеликий дощ… Читати далі

2024-09-19
  • Новини партнерів

Куди очі дивляться: як організувати відпустку восени?

Не любите пекуче літнє сонце? Активно працюєте влітку і немає часу на відпустку? Тоді відпочинок… Читати далі

2024-09-19
  • Статті

Юний художник з Одещини створює галерею захисників України

Шістнадцятирічний Назар Ковальчук з невеличкого села Вербове Ананьївської громади з дитинства бореться з важкою недугою,… Читати далі

2024-09-19
  • Новини

Затверджено проєкт утримання парку імені Шевченка: що це означає

На пленарному засіданні сесії Одеської міської ради було затверджено новий проєкт утримання центрального парку імені… Читати далі

2024-09-19
  • Новини

Узимку в Україні може не бути світла по 18 годин на добу, – прогноз ООН

За прогнозами Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) цієї зими в Україні… Читати далі

2024-09-19
  • Статті

Розвивається попри війну: біля Рені та на Дунаї розпочали масштабне будівництво

Минулого місяця депутати Ренійської міськради ухвалили чергові рішення про виділення ділянок землі на березі Дунаю… Читати далі

2024-09-19