Статті

«Суспільне. Одеса» запускає проект про гастрономічні традиції Південної Бессарабії

Захоплююча подорож локальною гастрономічною традицією Південної Бессарабії — це про проект «Історія», який готується до ефіру на регіональних телеканалах «Суспільного».

Вже в січні 2022 року телеглядачі зможуть поринути в усі тонкощі кухні Південної Бессарабії. Програму було дібрано на відкритому конкурсі «Створюй із Суспільним».

«Відчуй смак Бессарабії»

Проект «Історія» розповідає про минуле локальної кухні Бессарабії та її майбутнє. Глядачі «Суспільного» побачать 12 серій проекту, кожна з яких — це знайомство зі справжніми героями нашого часу, тими, хто зберіг спадщину своїх предків.

Керівник проекту історик Володимир Полторак переконаний: локальна кухня — це скарб, який треба берегти, а для цього популяризиувати саму ідею її самобутності та глибокої історичної традиції.

Водночас культурна різноманітність Південної Бессарабії дає ефект мультиплікації гастрономічної спадщини — це жива традиція, яка відкрита новим інтерпретаціям смаків. Це захоплює дослідників та має приваблювати туристів з усієї України та світу.

Раніше ми розповідали, як в Одесі зустрічали Новий рік в екстремальних умовах.

«Присмак історії»

Саме тому Володимир Полторак взявся за дослідження джерел, а потім розпочав проведення справжньої пошукової експедиції на півдні Одеської області.

— Досліджуючи історію та культуру, я багато подорожую Буджаком, або, як його ще називають, Південною Бессарабією, — каже автор і ведучий телепроекту Володимир Полторак. — Це частина Одеської області між Дунаєм та Дністровським лиманом. У своїх мандрах я завжди намагався знайти щось справжнє, що нагадувало б про конкретне місце, про історичну епоху. Такими сувенірами стали смаки страв, які я куштував, та їх «історії», які я привозив своїм дітям. Я пригощав їх смаком і розповідав історію цієї місцевості. І тоді я зрозумів, що уподобання краще розповідають історію, ніж підручники. Так я почав збирати «історії» для своїх дітей та студентів.

Сама ідея створення такого циклу народилася ще у 2017 році під час організації дослідження безсарабської гастрономічної культури, а потім реалізувалася у гастрономічному етнофестивалі «Буджак-Фест: свято щодня», проведеному за підтримки Українського культурного фонду.

22 січня об 11.15 в ефірі UA: ОДЕСА та всіх регіональних телеканалів “Суспільного” стартує телепроект “Історія” – про гастрономічну традицію Південної Бессарабії.

Шлях на екран

Команда проекту «Історія» дібрала 12 бессарабських сімей, які готують стародавні національні страви. Експедицію зняли, потім провели дослідження документальних джерел. Але на цьому вирішили не зупинятися і відтворили стародавні рецепти під керівництвом професійного шеф-кухаря Андрія Величка.

Серед рецептів — справжні артефакти та символи місцевої кухні: дунайський оселедець, бринза, мамалига, міліна, карнаци, курбан, мірудія та чебриця, манджа, чорнослив і, звичайно, безсарабський борщ.

— Ми раді презентувати глядачам Суспільне. Одеса» та інших регіонів України – перший наш проект, який вийде в ефір у 2022 році. Він був реалізований через конкурс «Створюй із Суспільним». Прекрасна робота, як дослідницька, так і телевізійна. Володимир Полторак не просто покаже нам рецепти Бессарабії, але як справжній детектив-дослідник розкриє, які ж насправді були перші рецепти тих страв, які ми знаємо та сприймаємо як класичну кухню Буджаку. Раджу дивитися, а потім — неодмінно приїжджати на Одещину та куштувати всі 12 страв, про які розповість гастрономічний серіал «Історія», — запропонувала продюсерка «Суспільне. Одеса» Олена Кваша.

Цікаві факти про безсарабську кухню

  • Вперше рецепт попередника бессарабської міліни згадується в античному трактаті другого століття до нашої ери.
  • Мамалига до XVII століття готувалася не з кукурудзяної муки, а з просяної.
  • Борщ у XVII столітті міг бути з гречкою та оселедцем.
  • Курбан у різних селах готують по-різному, адже спочатку це не рецепт, а культурна традиція частування.
  • Манджа – головна овочева страва в регіоні – поширилася завдяки унікальній системі іригації річкових долин.
  • Бринза з овечого молока походить з часів неоліту, коли вперше була приручена мала рогата худоба.
  • Дунайський оселедець ще із середньовіччя відомий всій Україні і згадується у рецептах XVII століття.

Раніше ми розповідали, де в Одесі створюють музей Жванецького.

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Новини

Узвіз Віталія Блажка (Марінеско) закривають на ремонт: як ходитимуть автобуси і трамваї

На узвозі Віталія Блажка стартує будівництво нової дренажної системи. У зв'язку з цим з 23… Read More

2024-11-22
  • Статті

Афіша Одеси 22-24 листопада: безкоштовні вистави, екскурсії, виставки

Ми живемо в час історичних подій. 10 років Революції Гідності, 20 років Помаранчевої революції, роковини… Read More

2024-11-22
  • Новини

Співробітники «Інфоксводоканалу» відгукнулися на заклик здати кров для поранених

До керівництва підприємства звернулися співробітники обласної станції переливання крові з проханням здати кров для потреб… Read More

2024-11-22
  • Статті

Грай та вигравай: у VARUS стартувала новорічна акція

Новорічний настрій уже стукає у двері, а разом із ним — фантастичні подарунки від VARUS!… Read More

2024-11-22
  • Новини

Одеська область: співспівробітники ТЦК продавали відстрочки від мобілізації

В Одеській області два співробітники районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки продавали військовозобов'язаним відстрочки. Read More

2024-11-22
  • Новини

У Південний «на щиті» повернулися бойовий медик і навідник ПТРК

У Південному попрощалися одразу з двома загиблими воїнами - солдатом Марковським Ігорем Григоровичем і бойовим… Read More

2024-11-22