Статті

Рецепт справжнього курбану: як його готують у Котловині?

Секрети приготування справжнього гагаузького курбану виданню «Одеське життя» повідала корінна мешканка села Котловина Домна Бринза. Вона, в свою чергу, отримала цей рецепт у спадок від бабусі.

Щороку 6 травня мешканці гагаузького села Котловина, що в Ренійській громаді, відзначають свято Георгія Побідоноcця – Хедерлез. Цього дня вони готують перший за рік курбан – традиційну національну страву з баранини та круп. Що ж таке курбан, коли його готують і яким чином?

На один казан курбану знадобиться:

  • рису – 1,2 кг,
  • пшеничної крупи – 300 г,
  • нарізаної цибулі – 300 г,
  • відварених ягнячих тельбухів – 300-500 г,
  • м’яса ягняти – 2-2,5 кг,
  • розпеченого жиру ягнячого та свинячого – 700 г,
  • бульйону – 1,5 л,
  • чорного перцю, лаврового листя, солі – за смаком.
Ще на тему: Гагаузьке село Котловина: чому курбан – це більше, ніж страва? (відео)

Приготування

  1. Відварити тельбухи ягняти та накришити кубиками.
  2. Відварити м’ясо ягняти до напівготовності.
  3. Рис та пшеничну крупу промити.
  4. На шар крупи та рису викласти гіркою цибулю та полити її розпеченим жиром. Додати сіль, спеції, тельбухи та перемішати. Зверху викласти шматки м’яса, залити бульйоном – і в духовку. Томити до готовності (орієнтовно 2-3 години).

Смачного!

А з якого приводу зазвичай готується курбан – дивіться у нашому відео:

Проєкт «Мультикультурна Одещина» підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи. Його зміст є виключною відповідальністю видання «Одеське життя» і не обов‘язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також:

Фото Домни Бринзи

Share
Антоніна Бондарева

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 37-річним досвідом. Пише про південь Одещини, на соціальні та економічні теми, висвітлює суспільні проблеми. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Нагороджена «Золотою медаллю української журналістики».

Recent Posts

  • Новини

Погода в Одесі 14 вересня: чи буде прохолодною неділя

Завтра, у неділю, 14 вересня 2025 року, синоптики обіцяють в Одесі та Одеській області хмарну,… Read More

13-09-2025 в 20:40
  • Статті

Ресторан «Розмарин» в Одесі: де скуштувати справжню кошерну кухню

22 вересня юдеї всього світу відзначатимуть Новий рік – Рош ха-Шана. За одним з найстаріших… Read More

13-09-2025 в 19:29
  • Статті

На квасі, з вугром і варениками: які борщі їдять на Одещині

Борщ є справжнім символом української культури та кулінарної спадщини, визнаним у всьому світі. Саме цій… Read More

13-09-2025 в 18:06
  • Авторський блог

Росіяни привласнили собі українського мореплавця Лисянського

Імперська історія Росії часто привласнювала собі досягнення українців. Яскравий приклад — мореплавець Юрій Лисянський, уродженець… Read More

13-09-2025 в 17:32
  • Новини

Як одесити Куяльник рятували (фоторепортаж)

У п'ятницю, 12 вересня 2025 року, у Куяльницькому національному природному парку відбулася толока – корисна… Read More

13-09-2025 в 16:52
  • Новини

В Одесі жінка випала з вікна шостого поверху та загинула

У Пересипському районі Одеси трагічно загинула жінка – вона випала із вікна шостого поверху. Read More

13-09-2025 в 15:24