Статті

Рецепти з бабусиної скрині або як створити вдома свято за допомогою випічки

Різдвяні свята неможливо уявити без ароматної випічки, що наповнює дім теплом і створює справжню святкову атмосферу. Пропонуємо вам два унікальні рецепти святкових пряників, які здивують гостей своїм смаком та стануть справжньою окрасою святкового столу. Обидва рецепти прості у приготуванні та дозволяють проявити фантазію у декоруванні.

Різдвяний пряник

Інгредієнти:

  • молоко – 1 скля­нка,
  • цукор – 2 склянки,
  • яйця – 5 штук,
  • маргарин або вершкове масло – 1 пачка,
  • 1 сірникова ко­робочка амонію,
  • борошно — додавати стільки, щоб тісто було не дуже круте.

Глазур:

2 ст. ложки крохмалю, 1 ст. ложка борошна розко­лочуються із холодною водою до густини сме­тани, за бажанням додається барвник. Узор малюється через конвертик із вощеного паперу. А після відправляємо на декілька хвилин до печі, щоб підсушити.

Приготування:

Замішуємо тісто із всіх інгредієнтів, розкачуємо його, видавлюємо форми і фарбуємо соком буряка або моркви.

Випікаємо у прогрітій духовці. Після випікання глазуруємо різними кольорами.

Панянка

Інгредієнти:

  • вода – 1 склян­ка,
  • цукор – 2 склянки,
  • розпушувач для тіста – 2 чайні ложки,
  • олія – 3 столові ложки,
  • дрібка солі,
  • борош­на «на око», щоб тісто було не дуже круте.

Глазур:

Бі­лок із трьох яєць, 1 склянка цукру, 1 чайна ложка ли­монної кислоти – збити на міцну піну. Готову масу розділити на порції, додати харчові бар­вники.

Приготування:

Замісити тісто. До­бре його вимісити, розкачати до 0,5 см завтовш­ки, видавити форму і поставити в духовку на 15-20 хвилин при температурі 100 градусів.

Вийняти з ду­ховки, остудити. Готовий виріб заввишки 20 см і завтовшки 1 см прикрасити. Пензликом розмалювати прянички, як підкаже фантазія й підсушити до готовності.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

Одещину знову атакували «шахеди»: в районі Ізмаїла пролунали вибухи

У ніч на понеділок, 24 листопада 2025 року, на півдні Одеської області знову було неспокійно:… Read More

24-11-2025 в 00:36
  • Новини

В Одеській області з 1 грудня забороняється вилов раків

З 1 грудня 2025 року на внутрішніх водних об’єктах Одеської області, річці Дунай та Придунайських… Read More

23-11-2025 в 23:45
  • Реклама / Новини партнерів

Як грамотно підібрати старе авто в Одесі: поради тим, хто хоче купити машину без зайвих ризиків

Майданчиків багато, ціни різні, а стан машин часом викликає питання. Саме тому важливо підходити до… Read More

23-11-2025 в 23:04
  • Новини

Погода в Одесі 24 листопада: чи варто чекати неприємних сюрпризів?

Завтра, у понеділок, 24 листопада 2025 року, синоптики не прогнозують небезпечних метеорологічних явищ в Одесі… Read More

23-11-2025 в 22:39
  • Новини

Чи стане в Одесі менше відключень світла – графіки на 24 листопада

Завтра, у понеділок, 24 листопада 2025 року, в усіх регіонах України застосовуватимуться заходи з обмеження… Read More

23-11-2025 в 21:19
  • Статті

Чому вулиця 25-ї Чапаєвської дивізії стала Інґлезі: історія Чапаєва та одеського мецената

Вулиця 25-ї Чапаєвської дивізії в Одесі має непросту історію: від бойової слави часів оборони Одеси… Read More

23-11-2025 в 19:47