Статті

Рецепти з бабусиної скрині або як створити вдома свято за допомогою випічки

Різдвяні свята неможливо уявити без ароматної випічки, що наповнює дім теплом і створює справжню святкову атмосферу. Пропонуємо вам два унікальні рецепти святкових пряників, які здивують гостей своїм смаком та стануть справжньою окрасою святкового столу. Обидва рецепти прості у приготуванні та дозволяють проявити фантазію у декоруванні.

Різдвяний пряник

Інгредієнти:

  • молоко – 1 скля­нка,
  • цукор – 2 склянки,
  • яйця – 5 штук,
  • маргарин або вершкове масло – 1 пачка,
  • 1 сірникова ко­робочка амонію,
  • борошно — додавати стільки, щоб тісто було не дуже круте.

Глазур:

2 ст. ложки крохмалю, 1 ст. ложка борошна розко­лочуються із холодною водою до густини сме­тани, за бажанням додається барвник. Узор малюється через конвертик із вощеного паперу. А після відправляємо на декілька хвилин до печі, щоб підсушити.

Приготування:

Замішуємо тісто із всіх інгредієнтів, розкачуємо його, видавлюємо форми і фарбуємо соком буряка або моркви.

Випікаємо у прогрітій духовці. Після випікання глазуруємо різними кольорами.

Панянка

Інгредієнти:

  • вода – 1 склян­ка,
  • цукор – 2 склянки,
  • розпушувач для тіста – 2 чайні ложки,
  • олія – 3 столові ложки,
  • дрібка солі,
  • борош­на «на око», щоб тісто було не дуже круте.

Глазур:

Бі­лок із трьох яєць, 1 склянка цукру, 1 чайна ложка ли­монної кислоти – збити на міцну піну. Готову масу розділити на порції, додати харчові бар­вники.

Приготування:

Замісити тісто. До­бре його вимісити, розкачати до 0,5 см завтовш­ки, видавити форму і поставити в духовку на 15-20 хвилин при температурі 100 градусів.

Вийняти з ду­ховки, остудити. Готовий виріб заввишки 20 см і завтовшки 1 см прикрасити. Пензликом розмалювати прянички, як підкаже фантазія й підсушити до готовності.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

У Бородінській громаді на Одесчині встановлюють сонячні панелі на свердловинах

Бородінська громада Одеської області впроваджує зелену енергетику для безперебійного забезпечення населення водою на випадок блекаутів… Read More

09-10-2025 в 22:28
  • Новини

В Одесі хочуть покращити прогнози погоди та встановити новий метеолокатор

В одеській міськраді разом з представниками Гідрометцентру Чорного та Азовського морів обговорили необхідність встановлення сучасного… Read More

09-10-2025 в 21:59
  • Новини

Знову негода в Одесі: яку погоду прогнозують на п’ятницю, 10 жовтня

У п'ятницю, 10 жовтня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

09-10-2025 в 20:48
  • Новини

В Одесі завершується сезон фонтанів: комунальники готують місто до зими (фото)

В Одесі завершується сезон фонтанів З початку жовтня фахівці комунального підприємства «Сервісний центр» розпочали консервацію… Read More

09-10-2025 в 20:27
  • Одеська область
  • Статті

Виноградарство на Одещині гине, чи розвивається: що кажуть сами винороби

Фахівці-виноградарі, винороби оцінюють ситуацію з виноробством на Тарутинщині по-різному. Одні кажуть, що йде деградація  галузі,… Read More

09-10-2025 в 18:56
  • Новини

На Одещині лісники незаконно вирубали понад 100 дерев

Лісники з Балтської ТГ вирубали цінні породи дерев під прикриттям санітарної рубки. Всього за два… Read More

09-10-2025 в 18:34