Статті

Повидло та пиріжки зі сливами: секрети приготування старовинних балтських страв

Балта славиться не лише своєю історією, але й багатою кулінарною спадщиною. Старовинні рецепти передаються з покоління в покоління та зберігають смак дитинства та традицій. «Одеське життя» зазирнуло у світ старовинних рецептів балтської кухні та дізналося секрети приготування цих простих, але дуже смачних страв.

Сливове повидло по-балтськи від Євгенія Килимника

– У нашому садку було багато сливових дерев і вони завжди щедро родили. Матуся щороку готувала нам смачнюче сливове повидло. Ми мастили цим повидлом шматок хліба з маслом чи без. Також мама пекла нам пиріжки або вертути. І ми завжди ділилися з друзями на вулиці цією смакотою.

Цей простий рецепт приготування сливових ласощів зберігається в нашій родині, — ділиться пан Євгеній.

Рецепт

  • Сливи без кісточки — 5 кг
  • Цукор – 3 кг
  • Вода – 1 склянка
  • Вершкове масло – 200 г

Варити треба на невеликому вогні, помішуючи, аби повидло не пригоріло.

Варимо, доки повидло не стане густим і якщо його налити на блюдце та провести посередині ложкою, воно не зійдеться.

Потім розливаємо у підготовлені банки і закручуємо. Накриваємо рушником. Якщо хочемо куштувати одразу, то даємо повидлу вистигнути і закриваємо капроновою кришкою.

Пиріжки зі сливами

Про приготування пиріжків із бездріжджового тіста розказав житель міста Балти Володимир Кузьменко:

— Я часто згадую бабусині пиріжки на черені. Бабуся жила у селі Чернече, що на Балтщині. Там і досі господині печуть такі пиріжки на черені. Бабуся спочатку випалювала піч. А поки піч нагрівалась, готувала тісто на воді і олії. У неї тісто завжди виходило ніжним, а пиріжки м’якими. Спробуйте приготувати такі і ви.

Рецепт

  • Борошно – 5-6 склянок
  • Вода – 2 склянки
  • Цукор – 4 ст.л.
  • Олія – 6 ст.л.
  • Дрібка солі

До води додайте олію, дрібку солі, цукор. Розмішайте все. Потім всипте туди борошно і замісіть м’яке тісто.

Розділіть його на кульки. Затим кожну з них розкачайте, покладіть на середину нарізані сливи, защепніть.

У печі розгорніть вогонь і покладіть пиріжки на черінь. А якщо не маєте печі, то випікайте у духовці. Як дістанете пиріжки з печі, накрийте їх рушником. Смачного!

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі почали будувати новий бюветний комплекс

Сьогодні, 1 грудня 2025 року, у Пересипському районі Одеси розпочалися роботи зі зведення нового бюветного… Read More

01-12-2025 в 19:37
  • Статті

У дівчини з Болграду загинув чоловік: як каміння повернуло її до життя

Коли війна забрала в Олесі Гіневської чоловіка, маленький браслетик із кахолонгу, подарований коханим, став для… Read More

01-12-2025 в 18:31
  • Реклама / Новини партнерів

Процес вступу до приватних шкіл

Процес вступу до приватних шкіл починається за 12–18 місяців до бажаного року навчання. Більшість шкіл… Read More

01-12-2025 в 18:13
  • Новини

Частина Одеси залишиться без води 2 грудня – кому не пощастить

Завтра, у вівторок, 2 грудня 2025 року, у зв’язку з аварією та необхідністю проведення ремонтних… Read More

01-12-2025 в 17:52
  • Статті

Одеса дослухається до ветеранів: реабілітація, спорт, працевлаштування – що говорить спільнота

У залі, де ГО «Захист держави» проводила ветеранський форум, не встигли виставити достатню кількість стільців… Read More

01-12-2025 в 17:26
  • Новини

Колапс на кордоні: в Одеській області не працює пункт пропуску (ОНОВЛЕНО)

З ранку 1 грудня рух на трасі Одеса–Рені виявився майже повністю паралізованим. Через зупинку роботи… Read More

01-12-2025 в 16:26