Статті

Повидло та пиріжки зі сливами: секрети приготування старовинних балтських страв

Балта славиться не лише своєю історією, але й багатою кулінарною спадщиною. Старовинні рецепти передаються з покоління в покоління та зберігають смак дитинства та традицій. «Одеське життя» зазирнуло у світ старовинних рецептів балтської кухні та дізналося секрети приготування цих простих, але дуже смачних страв.

Сливове повидло по-балтськи від Євгенія Килимника

– У нашому садку було багато сливових дерев і вони завжди щедро родили. Матуся щороку готувала нам смачнюче сливове повидло. Ми мастили цим повидлом шматок хліба з маслом чи без. Також мама пекла нам пиріжки або вертути. І ми завжди ділилися з друзями на вулиці цією смакотою.

Цей простий рецепт приготування сливових ласощів зберігається в нашій родині, — ділиться пан Євгеній.

Рецепт

  • Сливи без кісточки — 5 кг
  • Цукор – 3 кг
  • Вода – 1 склянка
  • Вершкове масло – 200 г

Варити треба на невеликому вогні, помішуючи, аби повидло не пригоріло.

Варимо, доки повидло не стане густим і якщо його налити на блюдце та провести посередині ложкою, воно не зійдеться.

Потім розливаємо у підготовлені банки і закручуємо. Накриваємо рушником. Якщо хочемо куштувати одразу, то даємо повидлу вистигнути і закриваємо капроновою кришкою.

Пиріжки зі сливами

Про приготування пиріжків із бездріжджового тіста розказав житель міста Балти Володимир Кузьменко:

— Я часто згадую бабусині пиріжки на черені. Бабуся жила у селі Чернече, що на Балтщині. Там і досі господині печуть такі пиріжки на черені. Бабуся спочатку випалювала піч. А поки піч нагрівалась, готувала тісто на воді і олії. У неї тісто завжди виходило ніжним, а пиріжки м’якими. Спробуйте приготувати такі і ви.

Рецепт

  • Борошно – 5-6 склянок
  • Вода – 2 склянки
  • Цукор – 4 ст.л.
  • Олія – 6 ст.л.
  • Дрібка солі

До води додайте олію, дрібку солі, цукор. Розмішайте все. Потім всипте туди борошно і замісіть м’яке тісто.

Розділіть його на кульки. Затим кожну з них розкачайте, покладіть на середину нарізані сливи, защепніть.

У печі розгорніть вогонь і покладіть пиріжки на черінь. А якщо не маєте печі, то випікайте у духовці. Як дістанете пиріжки з печі, накрийте їх рушником. Смачного!

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

На Одещині стартує масштабний освітній мегапроєкт

На Одещині запускають масштабний освітній проєкт CATCH UP, спрямований на подолання освітніх втрат дітей через… Read More

10-10-2025 в 17:37
  • Новини

У Любашівці чоловік може сісти за грати через заготовку дров на зиму

26-річний житель Любашівки готувався до зими, придбавши бензопилу. Його затримали за незаконне вирубування п'яти дерев… Read More

10-10-2025 в 17:11
  • Новини

Подад тисячу молодих дерев планують висадити в Одесі

Висадити понад 1000 молодих дерев по всій Одесі озеленювачі планують з початком завершення вегетаційного періоду… Read More

10-10-2025 в 16:42
  • Статті

Секрети Міськсаду Одеси: сім загадок, які там можна відшукати (відео)

В Одесі перед зимою вимикають фонтани — зокрема, один із найулюбленіших серед одеситів, у Міському… Read More

10-10-2025 в 16:30
  • Новини

У центрі Одеси утворився мегапровал — працює комунальна техніка (фоторепортаж)

Величезна яма утворилася посеред дороги на вулиці Дідріхсона. Комунальники розпочали роботи з усунення аварії. Read More

10-10-2025 в 15:29
  • Новини

На Одещині затриманий браконьєр, що незаконно виловив велику кількість риби та раків

Браконьєр орудував на озері Сасик Вилківської громади. Затриманий виловив понад півсотні раків, карасів, судаків та… Read More

10-10-2025 в 15:14