Статті

Повидло та пиріжки зі сливами: секрети приготування старовинних балтських страв

Балта славиться не лише своєю історією, але й багатою кулінарною спадщиною. Старовинні рецепти передаються з покоління в покоління та зберігають смак дитинства та традицій. «Одеське життя» зазирнуло у світ старовинних рецептів балтської кухні та дізналося секрети приготування цих простих, але дуже смачних страв.

Сливове повидло по-балтськи від Євгенія Килимника

– У нашому садку було багато сливових дерев і вони завжди щедро родили. Матуся щороку готувала нам смачнюче сливове повидло. Ми мастили цим повидлом шматок хліба з маслом чи без. Також мама пекла нам пиріжки або вертути. І ми завжди ділилися з друзями на вулиці цією смакотою.

Цей простий рецепт приготування сливових ласощів зберігається в нашій родині, — ділиться пан Євгеній.

Рецепт

  • Сливи без кісточки — 5 кг
  • Цукор – 3 кг
  • Вода – 1 склянка
  • Вершкове масло – 200 г

Варити треба на невеликому вогні, помішуючи, аби повидло не пригоріло.

Варимо, доки повидло не стане густим і якщо його налити на блюдце та провести посередині ложкою, воно не зійдеться.

Потім розливаємо у підготовлені банки і закручуємо. Накриваємо рушником. Якщо хочемо куштувати одразу, то даємо повидлу вистигнути і закриваємо капроновою кришкою.

Пиріжки зі сливами

Про приготування пиріжків із бездріжджового тіста розказав житель міста Балти Володимир Кузьменко:

— Я часто згадую бабусині пиріжки на черені. Бабуся жила у селі Чернече, що на Балтщині. Там і досі господині печуть такі пиріжки на черені. Бабуся спочатку випалювала піч. А поки піч нагрівалась, готувала тісто на воді і олії. У неї тісто завжди виходило ніжним, а пиріжки м’якими. Спробуйте приготувати такі і ви.

Рецепт

  • Борошно – 5-6 склянок
  • Вода – 2 склянки
  • Цукор – 4 ст.л.
  • Олія – 6 ст.л.
  • Дрібка солі

До води додайте олію, дрібку солі, цукор. Розмішайте все. Потім всипте туди борошно і замісіть м’яке тісто.

Розділіть його на кульки. Затим кожну з них розкачайте, покладіть на середину нарізані сливи, защепніть.

У печі розгорніть вогонь і покладіть пиріжки на черінь. А якщо не маєте печі, то випікайте у духовці. Як дістанете пиріжки з печі, накрийте їх рушником. Смачного!

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Закінчила факультет журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Видала чотири книги: «Рядки, перелиті в життя», «Горлиця отчого краю», «…І разом з ними йшла весна», поетичну збірку «І живу, і веснію любов’ю». З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України веду активну боротьбу з російським агресором на інформаційному фронті, допомагаю у волонтерській сфері. Вірю в Бога і в те, що Він чує наші молитви до Нього. Люблю свою справу. Інколи насолоджуюсь самотністю і використовую цей стан для творчості чи самовдосконалення. Вважаю, що в кожному віці жінки є своя краса.

Останні статті

  • Статті

Одеський Привоз 27 вересня: палітра провізії та цін

Не встигли помітити, а вересень вже добігає кінця. Тож – на Привоз! А на тому… Читати далі

2024-09-27
  • Новини

День туризму та день без м’яса: що ще святкують 27 вересня

Що святкують в Україні та світі 27 вересня. Історичні події, пам'ятні дати, народження відомих людей… Читати далі

2024-09-27
  • Новини

Що відзначає церква 27 вересня: свята, вшанування святих, прикмети та чого не можна робити

Церковне свято сьогодні, 27 вересня. Розповідаємо, пам'ять яких святих шанують православні віряни цього дня, в… Читати далі

2024-09-27
  • Статті

Людина померла на окупованій території: як отримати спадок

Коли ваша близька людина померла та тимчасово окупованій території України, може виникнути питання щодо оформлення… Читати далі

2024-09-26
  • Новини партнерів

Робот-пилосос: як обирати якісну техніку?

Якщо нема часу на щоденне прибирання в домі — робот-пилосос завжди допоможе. Цей пристрій без… Читати далі

2024-09-26
  • Новини

Прогноз синоптиків на п’ятницю, 27 вересня: сухо та тепло

Завтра, у п'ятницю, 27 вересня 2024 року, в Одесі та Одеській області очікується тепла погода,… Читати далі

2024-09-26