Статті

Пісні голубці по-кодимськи: пісний рецепт з Одещини

Нині триває Великий піст – найтриваліший з усіх православних постів. Що готують віряни у ці дні? Рецептом приготування голубців без м’яса по-кодимськи поділилась з читачами «Одеського життя» жителька Кодими Людмила Пасічник.

– Голубці допоможуть урізноманітнити пісний стіл. І той, хто їх одного разу спробує, буде готувати часто. Попри відсутність м’яса, страва виходить напрочуд смачною і ситною, – каже пані Людмила.

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна – 1 великий качан,
  • рослинна олія – 40 мл,
  • сіль – пів чайної ложки,
  • вода – 500 мл,
  • томатна паста – 1-1,5 ст. л.

Для начинки:

  • рисова крупа – 500 г,
  • цибуля – 4-5 шт.,
  • рослинна олія – 50 мл,
  • томатна паста – 1-2 ст. л.,
  • вода – 300 мл,
  • суміш перців – за смаком,
  • духмяні трави – 1 ч. л.

Приготування:

Вирізати качан з капусти і опустити її в окріп. Потім легенько виделкою відділяти листя і викладати на тацю.

Рис промити в кількох водах та опустити в окріп, накривши кришкою. Дати кілька хвилин покипіти і вимкнути плиту.

Для начинки – мілко нарізати цибулю та обсмажити її з рослинною олією. Додати томатну пасту та ще хвилину-дві смажити, помішуючи.

Цибулю додати до підготовленого рису. Туди ж покласти перець, трави, та сіль. Все добре перемішати.

Беремо листя капусти, кладемо на них начинку і загортаємо конвертиком чи кульочком – хто як звик.

Дно каструлі встеляємо капустяним листям. Потім викладаємо голубці.

У воді розводимо томатну пасту, рослинну олію та сіль і цією сумішшю заливаємо голубці. Це за смаком. Можна томатну пасту не додавати, тоді голубці будуть світлими.

Зверху голубці прикриваємо також капустяним листям. Накриваємо кришкою і ставимо на вогонь. Як закиплять, робимо вогонь меншим, щоб вони мліли. Або ж готуємо в духовці протягом 40-50 хвилин.

Але треба пам’ятати, що Великий піст – це не тільки відмова від скоромної їжі. Це час духовного вдосконалення, час добрих вчинків та щирого серця.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Журналістка з майже 40-річним досвідом. Закінчила факультет журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Пройшла шлях від кореспондентки до головної редакторки газети «Вісті Кодимщини». Працювала у виданнях «Одеські вісті», «Голос України», «День», «Новий день», «На пенсії» та інших. Спеціалізується на темах культури, мистецтва, побуту, аграрної сфери, військової та історичної тематики. Учасниця міжнародної навчальної програми Internews. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Її творчий принцип — «Найкращий матеріал ще попереду».

Recent Posts

  • Новини

На Одещині активізувалися небезпечні отруйні павуки: як уберегтися та що робити при укусі (фото)

На території Одеської області, а також у низці інших південних та східних регіонів України, спостерігається… Read More

21-06-2025 в 07:32
  • Positive News
  • Новини

Одеський гумор: що таке старість та дивовижний комплімент

Вітаємо з суботою, друзі! Час відпочити та посміятися від душі! Ми підготували для вас добірку… Read More

21-06-2025 в 06:11
  • Новини

Магнітні бурі 21 червня: яка ймовірність шторму

У суботу, 21 червня, істотних магнітних бур не очікується. Read More

21-06-2025 в 05:43
  • Новини

Нічні вибухи в Одесі: місто атакували дрони з Чорного моря (ОНОВЛЕНО)

У ніч на 21 червня в Одесі знову пролунали вибухи — місто опинилося під атакою… Read More

21-06-2025 в 01:46
  • Новини партнерів

Ліквідаційна звітність ФОП: що потрібно знати

Подання ліквідаційної звітності здійснюється ФОП в разі прийняття рішення про закриття бізнес. Спочатку потрібно завершити… Read More

20-06-2025 в 23:14
  • Новини

Винороби Одещині отримають гранти та будуть навчатися виноградарству

В Одеській області стартував міжнародний проєкт «FAO028/ITA: Підтримка малих виноробів та виноградарів Одещини», спрямований на… Read More

20-06-2025 в 22:36