Статті

Пісні голубці по-кодимськи: пісний рецепт з Одещини

Нині триває Великий піст – найтриваліший з усіх православних постів. Що готують віряни у ці дні? Рецептом приготування голубців без м’яса по-кодимськи поділилась з читачами «Одеського життя» жителька Кодими Людмила Пасічник.

– Голубці допоможуть урізноманітнити пісний стіл. І той, хто їх одного разу спробує, буде готувати часто. Попри відсутність м’яса, страва виходить напрочуд смачною і ситною, – каже пані Людмила.

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна – 1 великий качан,
  • рослинна олія – 40 мл,
  • сіль – пів чайної ложки,
  • вода – 500 мл,
  • томатна паста – 1-1,5 ст. л.

Для начинки:

  • рисова крупа – 500 г,
  • цибуля – 4-5 шт.,
  • рослинна олія – 50 мл,
  • томатна паста – 1-2 ст. л.,
  • вода – 300 мл,
  • суміш перців – за смаком,
  • духмяні трави – 1 ч. л.

Приготування:

Вирізати качан з капусти і опустити її в окріп. Потім легенько виделкою відділяти листя і викладати на тацю.

Рис промити в кількох водах та опустити в окріп, накривши кришкою. Дати кілька хвилин покипіти і вимкнути плиту.

Для начинки – мілко нарізати цибулю та обсмажити її з рослинною олією. Додати томатну пасту та ще хвилину-дві смажити, помішуючи.

Цибулю додати до підготовленого рису. Туди ж покласти перець, трави, та сіль. Все добре перемішати.

Беремо листя капусти, кладемо на них начинку і загортаємо конвертиком чи кульочком – хто як звик.

Дно каструлі встеляємо капустяним листям. Потім викладаємо голубці.

У воді розводимо томатну пасту, рослинну олію та сіль і цією сумішшю заливаємо голубці. Це за смаком. Можна томатну пасту не додавати, тоді голубці будуть світлими.

Зверху голубці прикриваємо також капустяним листям. Накриваємо кришкою і ставимо на вогонь. Як закиплять, робимо вогонь меншим, щоб вони мліли. Або ж готуємо в духовці протягом 40-50 хвилин.

Але треба пам’ятати, що Великий піст – це не тільки відмова від скоромної їжі. Це час духовного вдосконалення, час добрих вчинків та щирого серця.

Читайте також:

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Статті

Оформлення спадщини: що краще – подарувати чи оформити заповіт

Для того, щоб визначитися, що краще, дарувати чи передати у спадок своє майно, важливо розрізняти… Read More

27-09-2025 в 23:44
  • Статті

Фестиваль «Пан Борщ» у Косівській громаді: 15 рецептів, ярмарок та понад 200 тисяч гривень для ЗСУ

Грандіозний благодійний фестиваль «Пан Борщ» пройшов 26 вересня у Косівській громаді. Захід приурочено до Дня… Read More

27-09-2025 в 22:21
  • Новини

Прогноз погоди в Одесі на 28 вересня: що нас чекає у неділю

За прогнозом синоптиків Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, в неділю, 28 вересня 2025 року,… Read More

27-09-2025 в 19:56
  • Статті

Шаурма з ікрою та морепродуктами: кіоск на одеському Привозі став хітом TikTok та магнітом для гурманів

У наших оглядах ми вже розповідали про шаурму. Але світ цієї страви настільки великий, а… Read More

27-09-2025 в 18:37
  • Авторський блог

Борис Мозолевський: український археолог, який став царем скіфів

У вересні 1993 року, тобто рівно 32 роки тому, завершив свій земний шлях Борис Миколайович… Read More

27-09-2025 в 17:31
  • Новини

«Батько українського бестселера» Василь Шкляр зустрінеться із читачами в Одесі

У вівторок, 30 вересня 2025 року, в Одеській національній науковій бібліотеці (ОННБ) відбудеться творча зустріч… Read More

27-09-2025 в 16:54