Статті

Перейменування в Одесі: дві вулиці назвали на честь «кривавих» лікарів

На цей раз ми вирішили об'єднати інформацію про перейменування наступних двох Суворовських вулиць у Пересипському районі Одеси – 6-й та 7-й. Чому? А тому, що їх нові назви – Леона Барінштейна та Євгенія Крамаренко – міцно пов'язані спільною темою. Це медицина і, зокрема – одеська, та медицина одного напряму. Леон Барінштейн виділив 4 групи крові та створив апарат для її переливання

Леон Баринштейн виділив 4 групи крові та створив апарат для її переливання

Отже, Леон Абрамович Баринштейн (1888-1949) – хірург, гематрансфузіолог. Не знаєте, що це за слово? І я теж, гуглити довелося. Так, час зараз такий: спитай про трансвестита – всі дадуть відповідь, а ось трансфузіолог… Отже, гематрансфузіолог – це спеціаліст з переливання крові. Так, він у цій справі був великим спеціалістом, навіть піонером у деяких аспектах.

Закінчив Одеський університет (тоді – Новоросійський), у 1928 році став доктором медицини. З 1920 по 1941 рік працював в Одеському медінституті, був завкафедрою лікувального факультету. Вивчав «поведінку» крові в різних ситуаціях, розробляв методику визначення груп крові, незалежно від інших учених у 1922 році виділив 4 групи крові.

Виступив з знаковою доповіддю в 1923 році на 1-му з’їзді хірургів Одеської губернії, а на 2-му продемонстрував сконструйований разом з Євгеном Крамаренком портативний апарат для гематрансфузії. З великим інтересом колеги вислухали його доповідь у 1930 році на 4-му всеукраїнському з’їзді хірургів у Харкові: це було глибоке наукове обґрунтування клінічного застосування переливання крові. Також Леон Баринштейн розробив критерії збереження консервованої крові.

Євген Крамаренко вперше провів переливання крові в Одесі

Згаданий вище Євген Юрійович Крамаренко (1879-1957) – професор-хірург, який співпрацював в Одеському університеті з Баринштейном по темі крові. До 1911 року працював земським лікарем, у роки Першої світової війни був госпітальним хірургом. У 1922 році на базі хірургічної клініки медичного факультету провів перше успішне переливання крові в Одесі. Він автор понад 160 наукових праць з тематики боротьби з раком.

Читайте також:

Валерій БОЯНЖУ, Херсон-Одеса

Share
Валерий Боянжу

В 1996 году с появлением в Херсоне частной и честной газеты "Гривна" ушел в журналистику. Редактор, шеф-редактор, Заслуженный журналист Украины (2007 год). 26 лет работал без отпуска, за этот период ни один номер газеты не вышел без моих материалов. 24 февраля 2022 года в вынужденный отпуск меня отправили убившие газету оккупанты. Длился он год. С начала 2023 года в Одессе я первый раз в жизни стал ВПЛ и второй раз в жизни - журналистом. Газеты "Одесская жизнь" и "На пенсии" меня подогрели, обобрали ( ой,нет, простите: подобрали, обогрели), а если без шуток - то просто реанимировали, вернув мне СЧАСТЬЕ общения с читательской аудиторией. Но домой так хочу - слов нет, чтобы передать.

Recent Posts

  • Реклама / Новини партнерів

Суші у Києві з кешбеком та бонусами: як вигідно замовити частування у We Sushi

Суші та роли – традиційні японські страви, які завоювали весь світ. Наприклад, завдяки великому вибору… Read More

25-10-2025 в 23:49
  • Новини

Одеські рятувальники витягли цуценя з колодязя та врятували кота з даху

Одеські рятувальники продовжують приходити на допомогу не лише людям, а й тваринам. Так, у Рені… Read More

25-10-2025 в 23:32
  • Новини

В Одесі запрацювало онлайн-відстеження маршруток

«Одесське життя» вже повідомляло одну приємну новину про міський громадський транспорт – тепер оплатити проїзд… Read More

25-10-2025 в 22:57
  • Новини

Погода в Одесі 26 жовтня: не забудьте взяти парасольку

За прогнозом синоптиків Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у неділю, 26 жовтня 2025 року,… Read More

25-10-2025 в 21:57
  • Новини

Труханов про принципи, Саакашвілі та килим із кабінету: «Я не покладав на себе корону»

Екс-мер Одеси Геннадій Труханов розповів, які у нього були стосунки з головами обласної адміністрації, а… Read More

25-10-2025 в 20:22
  • Статті

Борщ-конструктор і картопля для ЗСУ у ресорані “Сало”: де в Одесі смачно та зрозуміло

Зрозуміла їжа, яка вона? Здається хтось серйозно задумався над цим питанням, причому настільки, що в… Read More

25-10-2025 в 18:57