Статті

Борщ-конструктор і картопля для ЗСУ у ресорані “Сало”: де в Одесі смачно та зрозуміло

Зрозуміла їжа, яка вона? Здається хтось серйозно задумався над цим питанням, причому настільки, що в Одесі зʼявився заклад із таким девізом на вході: «Зрозуміла їжа». Наша дослідниця смачних місць Юлія Сущенко вирішила дізнатися, чи дійсно в цьому ресторані все зрозуміло і яка там їжа? Тож запрошуємо вас в чергове гастрономічне дослідження. 

Увага! Даний матеріал не є рекламним. Враження та думки мають субʼєктивний характер та відображають індивідуальні смаки автора.

Обережно, ця стаття викликає апетит!

Українська кухня на Італійській вулиці

Для того щоби знайти зрозумілу їжу вже не треба далеко їхати. Шукати потрібно в самому центрі, на вулиці Італійській (колишній Пушкінській), навпроти Будинку з ангелом.

В цьому будинку, фасад якого нещодавно був відреставрований, знаходиться ресторан зі смачною назвою «Сало». Півтора року тому цей ресторан відкрився на вулиці Балківська, але у лютому цього року переїхав до центру міста.

Фасад ресторану “Сало / “фото Юлії Сущенко

Перше, що хочеться відзначити, це акуратна вивіска, яка не паплюжить старовинну будівлю. Всередині закладу, не зважаючи на доволі традиційну назву, також обійшлося без пластикових квіточок в «народному стилі».

Вивіска / фото Юлії Сущенко

Тут зручні сучасні меблі та стільці на різні вподобання. Втім, музичний супровід у жанрі «сільського ярмарку» нагадує, що світ не досконалий та повної гармонії ніхто не обіцяв. Втім, я прийшла сюди за іншим, отож давайте заглянемо в меню.

А що в меню реторана “Сало”?

Меню ресторану ґрунтується на справжніх хітах української кухні – борщах, варениках та десятках різних настоянок. Основне меню не велике – по 2-4 види закусок, салатів, супів та гарячих страв.

Але до основного меню вам запропонують щось сезонне. Влітку, наприклад, це холодні супи, або страви, які готують прямо на літньому майданчику. Зараз зʼявилися шість страв з осінніми смаками – гарбузовим, грибним: «Юшка з лісових грибів з томленими яловичими щічками» (286 грн), «Гарбузові деруни з корицею та солоною карамеллю» (154 грн), «Імбирна кава з халвою» (92 грн). Від них віє теплом, ситістю та затишком.

Страви з меню ресторану “Сало”
Страви з меню ресторану “Сало”

Так, і сирники (188 грн) тут теж є, як же без них? Але шукати їх треба серед десертів, а не у сніданках. Останні тут готують до самого обіду – вони настільки обʼємні, що цілком можуть його замінити.

Що стосується алкогольних напоїв, то перш за все вам порекомендують щось з власного виробництва – настоянки та наливки. Їх тут багато різних, але можна відразу замовити дегустаційний сет (400 грн).

Винна карта дивує маленьким вибором та відсутністю білих вин: тут є два види Артемівського ігристого та локальне червоне сухе від Leleka Winery. Пиво на розлив також від одеської крафтової пивоварні.

Цитати з меню

  • Великий український сніданок – 238 грн
  • Салат із копченого гарбуза з персиком та фермерською куркою – 212 грн
  • Крем суп із сонячного гарбуза з червоною сочевицею – 178 грн
  • Справжній банош – 168 грн
  • Пекельні ребра (порція 550 гр)  – 498 грн
  • Котлета по-київськи – 228 грн
  • Палюшки зі шкварками та білими грибами – 168 грн
  • Одеська Цаца – 148 грн
  • Солодкі вареники з маково-сирною начинкою та карамеллю – 182 грн

Які на смак блюда у “Салі”? Форшмак з таємницями та борщ-конструктор

Щоб ближче познайомитись з закладом я вирішила замовити Форшмак (137 грн), Борщ (228 грн), Картоплю для 3 ОШБр (Третя окрема штурмова бригада) (138 грн) та запити все це безалкогольним коктейлем «Марічка без гріхів» (98 грн).

Замовлення / фото Юлії Сущенко

Перше, що трохи здивувало, це – швидка подача. Буквально через пʼять хвилин на моєму столі зʼявився форшмак та картопля. І якщо форшмак – то було зрозуміло, а ось гаряча смажена картопля до борщу дійсно викликала питання.

Друге здивування – подача та смак форшмаку. Не бачила ще такого в нашому місті (здається, треба оголошувати конкурс на найнезвичайнішу подачу. Поділіться, чи були такі, які вам запам’яталися).

Форшмак. Баночка із форшмаком розмістилася на тарілці зі свіжими та маринованими огірками, та великими шматками білого (!) багету. Текстура форшмаку була кремовою, густою, зі шматочками оселедця та додаванням ікри (ймовірно, минтаю). Офіціант на моє питання про ікру відповів, що це таємниця, і він хоч і знає, що всередині, але розказати не може.

Подача форшмаку у ресторані “Сало” незвичайна – з малосольним огірком та білим багетом / фото Юлії Сущенко

В будь-якому випадку, на смак це було дуже цікаво. Сподобалось, поєднання форшмаку зі свіжим огірком. Ось прямо так: на хліб покласти кружечок огірка і зверху намазати ложечку форшмаку.

Порівняння форшмаку з меню (зліва), та поданого при замовленні / колаж Юлії Сущенко

Додам. що запивала я все це томатним коктейлем, безалкогольним варіантом Кривавої Мері. Цей коктейль, який називається «Марічка без гріхів» подається з маринованим огірком та пасує до всіх несолодких страв.

Коктейль “Марічка без гріхів” / фото Юлії Сущенко

Картопля для 3 ОШБр. Дуже зраділа, побачивши цю позицію в меню. Поясню, чому. За цією не зовсім зрозумілою абревіатурою стоїть назва – Третьої штурмової бригади.

В травні було оголошено велику акцію збору коштів для цієї бригади. До неї долучилися 430 закладів по всій країні. В Одесі таких поки пʼять та “Сало” один з них. Зазвичай, це страви з картоплі. Половина вартості страви перераховується на збір для бригади. Таким чином, вже зібрано майже шість мільйонів гривень.

Картопля в Салі – класичний варіант Картоплі по-селянськи, з хрумкою скориночкою, шкварками та зеленню. Майте на увазі, що на фото з меню порція виглядає значно… меншою ніж є насправді. Можете порівняти самі.

Картопля для 3ОШБ / фото Юлії Сущенко

Борщ. Про борщ з цього закладу я читала багато відгуків. Тому, навіть наявність в меню грибної юшки з улюбленими телячими щічками не змогли мене відмовитись від його вибору.

Отже, борщ. Він подається в парі з різноманітними додатками: часником, шматочком ріпчастої цибулі, зеленою цибулею, двома пампушками, декількома шматочками сала, з гірчицею та сметаною.

Порівняння борщу на фото з меню (зліва), та поданого авторці (справа). До речі, реберце у поданій тарілці знайшлося. Воно було на дні тарілки / колаж Юлії Сущенко

Коли я його побачила, подумала, що мені не додали реберце, яке я бачила на фото в інстаграмі. Але, потім реберце знайшлося – воно просто потонуло в глибокій тарілці.

Чому, я його шукала – тому що їх тут коптять власноруч і саме на них готують борщ. Реберце свине, велике, але є одна проблема – дуже хочеться взяти його рукою і зʼїсти. А в такому пристойному закладі це якось не зручно, як ви гадаєте?

Борщ подається з різноманітними додатками: часником, шматочком ріпчастої цибулі, зеленою цибулею, двома пампушками, декількома шматочками сала, з гірчицею та сметаною / фото Юлії Сущенко

У борщі була також була знайдена квасоля, дрібненько нарізані овочі, густота – середня, колір – глибоко червоний. Смак дуже сподобається любителям солодких борщів.

Особисто для мене – занадто солодкий. Втім, сметана та гірчиця згладжують це враження. Сало у додатку – надзвичайно ніжне і дуже пасувало до всього ансамблю.

Загальне враження від ресторану “Сало”

Загальний рахунок склав 600 грн, і враження від закладу – надзвичайно позитивне. Хочеться познайомитися з ним ближче, адже тут багато цікавих позицій в меню, а до десертів я так і не дійшла, хоча дуже хотіла спробувати улюблені вареники з маком або вишневий штрудель.

Обід у ресторані “Сало” коштував 600 гривень / фото Юлії Сущенко

Порції великі та навіть більше ніж на фото в меню, хоча, зазвичай буває навпаки, тож сміливо можна брати одну страву на двох.

Ще тут, судячи з усього, не заперечують проти домашніх улюбленців, адже на поличці я помітила посуд для чотирилапих.

Читайте також: 

Смак Криму в серці Одеси: як ресторан «Хаджибей» зберігає культуру корінного народу

Share
Юлія Сущенко

Авторка видання «Одеське життя» з 2018 року. Журналістка та експертка з культури, мистецтва, локальної кухні та гастрономії. Закінчила філософський факультет ОНУ імені Мечникова за спеціальністю «Культурологія». Понад 25 років працює в медіа. Авторка «Смачних лекцій» і блогу Tasty Drive. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Новини

Одеські рятувальники витягли цуценя з колодязя та врятували кота з даху

Одеські рятувальники продовжують приходити на допомогу не лише людям, а й тваринам. Так, у Рені… Read More

25-10-2025 в 23:32
  • Новини

В Одесі запрацювало онлайн-відстеження маршруток

«Одесське життя» вже повідомляло одну приємну новину про міський громадський транспорт – тепер оплатити проїзд… Read More

25-10-2025 в 22:57
  • Новини

Погода в Одесі 26 жовтня: не забудьте взяти парасольку

За прогнозом синоптиків Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у неділю, 26 жовтня 2025 року,… Read More

25-10-2025 в 21:57
  • Новини

Труханов про принципи, Саакашвілі та килим із кабінету: «Я не покладав на себе корону»

Екс-мер Одеси Геннадій Труханов розповів, які у нього були стосунки з головами обласної адміністрації, а… Read More

25-10-2025 в 20:22
  • Авторський блог

Портрет одесита Жаботинського є на іноземних монетах і банкнотах

Одесит, ім’я якого увічнили на ізраїльських монетах і банкнотах, — Володимир (Зеєв) Жаботинський. Письменник, журналіст,… Read More

25-10-2025 в 17:47
  • Новини

Одеський проспект прикрасять десятки ясенів і кленів цукрових (фото)

В Одесі відбулася акція з висадження дерев на проспекті Князя Володимира Великого. Усього висаджено чотири… Read More

25-10-2025 в 16:34