Статті

Новий «Гастроном» на Дерибасівській: атмосфера одеського дворика, знайомі страви та солодкі коти (фото)

Зазвичай нові ресторани в Одесі відкриваються напередодні туристичного сезону – навесні або на початку літа, і налаштовані перш за все на туристів. Але навіть у воєнний вересень у нашому місті відкрилося десять нових закладів, тобто їхні власники налаштовані на те, що переживуть «мертвий» зимовий сезон разом з одеситами. Це не завжди великі ресторани — в цьому переліку багато кондитерських та кавʼярень. Але ми сьогодні розкажемо про новий заклад на головній туристичній вулиці міста — «Гастроном» на Дерибасівській, за рогом від Оперного театру.

Увага! Цей матеріал не є рекламним і відображає лише субʼєктивну думку автора!

Де шукати «Гастроном» на Дерибасівській?

Якщо, прогулюючись вулицею Дерибасівська, ви побачили ностальгічну тантамареску, величезного кота та людей в «рябчиках», значить, ви прийшли. Це – новий ресторан одеської кухні «Гастроном». Старожили, напевно, скажуть, що ніякого гастронома в цьому історичному будинку ніколи не було, і матимуть рацію. Молодь відповість – ну то й що, тепер буде, і теж не помилиться. Ще один заклад з одеською кухнею — це завжди добре. Загляньмо всередину.

Тут на нас чекає цікавий у своїх деталях простір – два поверхи зі столиками та ще один підвальний, куди ведуть ажурні гвинтові сходи. Внизу знаходиться робоча зона: кухня, господарські приміщення та гостьова туалетна зона. Це місце виглядає не зовсім звично. Дизайнер вирішив винести умивальники в центр просторої зали. Навколо цього острову розвішена білизна, стоять тази, на стінах – старі афіші та таблички. Все виглядає, як одна велика фотозона в старому одеському дворику.

Дизайн обідньої зали обох поверхів також виконаний в «одеському стилі» з безліччю цікавих деталей, які хочеться сфотографувати. Це й кумедні написи, килими, які «сушаться на балконі», старі ваги на прилавку, де торгують випічкою, консервацією та заморозкою власного виробництва. Водночас стільці та диванчики комфортні і нібито пропонують посидіти  якнайдовше.

Що в меню: одеські спеціалітети та заморські вина

Давайте подивимось, що в меню. В «Гастрономі» пропонують меню паперове і в електронному вигляді. Паперове виконане в стилі закладу і ілюстроване не лише світлинами страв, а й гастрономічною графікою.

Перелік рясніє знайомими з дитинства назвами і поділений на розділи: сніданок, закусончик, супчики, салатики. Також тут є і «улов дня» – дуже важливий розділ одеської кухні, який зараз через обʼєктивні обставини майже зник в одеських ресторанах.

Ціни на «улов» немаленькі: бичок — 319 грн (400 г), мойва — 170 грн (200 г), але й на Привозі ця найдоступніша колись рибка зараз коштує, як заморські делікатеси.

Також в меню є страви з сібасом, дорадо і декілька варіантів мідій.

Сніданки подаються до обіду і можуть в принципі цей обід замінити. Наприклад, порція шакшуки — 400 грамів,  бріош з лососем, яйцем та сиром «Я ваша тітонька» — 250 грамів, «Одеський сніданок» яєчня з беконом — 200 грамів.

Втім, серед традиційних одеських страв можна знайти вкраплення популярної сучасної міжнародної кулінарії: бутерброди з авокадо, фіш енд чіпс, хелсі салат, мідії в азійському стилі та інше.

Десерти представлені класичними одеськими солодощами – наполеонами, медовиком, чорносливом, крем-брюле. Треба зазначити, що, попри стандартність набору, вибрати десерт дуже важко. Нижче розкажу, чому.

Ну і те, що розчарувало, – винна карта. На жаль, одеські страви тут пропонують запивати лише іноземними винами. Так, років двісті тому в одеських ресторанах пили виключно французькі, італійські або грецькі вина. Але вже з середини 19 століття місцеві заклади пропонували своїм гостям «кращі бессарабські вина та одеське шампанське». Дивно, що при нинішньому виборі достойних локальних вин я не знайшла жодного в даному закладі. Те ж саме стосується й пива. Якоюсь мірою відсутність локального алкоголю компенсують наявністю крафтового самогону, бренді та вишневої настоянки.

Цитати з меню

  • Ліниві вареники з кремом — 199 UAH
  • Тюлька власного посолу з картоплею — 159 UAH
  • Ікра із синеньких — 139 UAH
  • Биточки з тюлечки — 159 UAH
  • Реберце до борщу — 55 UAH
  • Бульйончик з локшиною — 149 UAH
  • Салат з печених овочів — 179 UAH
  • Голубці — 189 UAH
  • Печінка по-одеськи — 239 UAH
  • Вареники з вишнею — 189 UAH
  • Медовик «Гастроном» — 259 UAH
  • Наполеон «Бризки шампанського» — 299 UAH
  • Чорнослив — 189 UAH
  • Борщ — 149 UAH

Читайте також: На квасі, з вугром і варениками: які борщі їдять на Одещині

Для знайомства з одеською кухнею в «Гастрономі» я замовила юшку (149 грн), бутерброд з форшмаком (159 грн), цацу (129 грн), лимонад (89 грн) і крем-брюле (259 грн) з американо (49 грн).

Очікувала недовго. Першу страву, бутерброд з форшмаком та лимонад, принесли швидко. Страва виглядала красиво: на великому шматочку чорного підсмаженого хліба викладені купками форшмак, маринована цибуля та мікрозелень. Закуска смачна, проте їсти було дуже незручно.

Чесний відгук

Юшка. До рибної юшки претензій більше. І це, перш за все, стосується кількості моркви. Її було стільки, що можна було б подумати, що це суп з моркви, а не рибна юшка. До того ж вона не надто навариста. Офіціант попередила, що юшка має виражений аромат «димку», і це не всім буває до смаку. Але я не відчула особливо вираженого аромату. Навпаки, в цій юшці мені не вистачало яскравості та насиченості. Але якщо ви на дієті, то вона добре впишеться у ваш раціон.

Цаца – смачна, з балтійської кільки, в міру солона та не пересмажена. Рибка не гірчила і після неї не було печії – це означає, що олія у фритюрі була свіжою.

А ось що дійсно потішило – то це десерти. Відчувається, що кондитер  підійшов до справи нестандартно і з видумкою, перетворивши звичайні десерти на поп-арт атракцію. Так, медовик виглядає як ящик, всередині якого лежить срібляста рибка. Наполеон знаходиться в стакані та виглядає дуже нарядно. Мусовий котик – це… скульптура кота доволі великого розміру! Очі розбігаються! Я обрала крем-брюле з віскі та карамеллю. Мені принесли креманку з десертом, на поверхні якого примостився вершково-мусовий котик, покритий шаром білої глазурі. Всередині кота сховалася малинова начинка, яка збалансовує солодкий крем.

Загальні враження

Звісно, не варто складати категоричне загальне враження про заклад лише за трьома стравами, і ми не маємо на меті образити або розкритикувати той чи інший заклад. Саме тому відзначаємо і позитивні моменти, і недоліки. Сподіваємось, наша думка буде корисною як майбутнім відвідувачам, так і рестораторам.

Позитивні моменти:

  • одеська кухня, велика кількість рибних страв;
  • дизайн з увагою на колоритні деталі, нестандартна туалетна кімната, красиве меню;
  • комфортні меблі;
  • музичне оформлення: тихо грає приємний джаз;
  • ввічливе обслуговування (водночас трохи здивувало, що внутрішні робочі питання працівники закладу вирішували дуже гучно);
  • нестандартне вирішення звичайних десертів.

Мінуси:

  • відсутність локальних вин та пива;
  • незручна подача деяких страв.

Читайте також:

Share
Юлия Сущенко

Перед тем, как прийти в "Одесскую жизнь" 15 лет работала на телевидении. Благодаря новыми технологиями пытаюсь соединить ТВ и газетный форматы: веду стримы на facebook-странице и собираю интересные видеоистории. Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Останні статті

  • Статті

У джазі тільки доля: оновлена класика на сцені одеської Музкомедії

На сцені Одеського академічного театру музичної комедії ім. М.Водяного (ОАТМК) – неперевершена бродвейська класика «У… Читати далі

2024-10-18
  • Статті

Хто крайній на масаж? Чому до масажистки у Балті вишиковуються черги

Ольга Глуха завжди мріяла знайти справу свого життя. Коли ж обирала, куди піти вчитися, мама… Читати далі

2024-10-18
  • Новини

На одній із вулиць Одеси на вихідні обмежать рух

19 і 20 жовтня 2024 року в Одесі відбудуться велоперегони, у зв'язку з чим тимчасово… Читати далі

2024-10-18
  • Новини

В Одесі міняють старі теплотраси: чи будуть прориви цієї зими

Одеса готується до зими. Наразі комунальні служби продовжують обстежувати та відновлювати теплові мережі. Вже виявлено… Читати далі

2024-10-18
  • Новини

Волейбол у лідерах: майже 900 шкільних команд Одеської області готові до боротьби за чемпіонство

У сезоні шкільних ліг 2024/2025 за чемпіонські титули готові боротися майже 900 спортивних команд Одеської… Читати далі

2024-10-18
  • Статті

В одеському Українському театрі оживили культовий фільм і вивели на сцену козу (фото)

Цей рік в Україні оголошено роком Сергія Параджанова. Сторіччя з дня народження геніального митця відзначили… Читати далі

2024-10-18