Зазвичай нові ресторани в Одесі відкриваються напередодні туристичного сезону – навесні або на початку літа, і налаштовані перш за все на туристів. Але навіть у воєнний вересень у нашому місті відкрилося десять нових закладів, тобто їхні власники налаштовані на те, що переживуть «мертвий» зимовий сезон разом з одеситами. Це не завжди великі ресторани — в цьому переліку багато кондитерських та кавʼярень. Але ми сьогодні розкажемо про новий заклад на головній туристичній вулиці міста — «Гастроном» на Дерибасівській, за рогом від Оперного театру.
Увага! Цей матеріал не є рекламним і відображає лише субʼєктивну думку автора!
Якщо, прогулюючись вулицею Дерибасівська, ви побачили ностальгічну тантамареску, величезного кота та людей в «рябчиках», значить, ви прийшли. Це – новий ресторан одеської кухні «Гастроном». Старожили, напевно, скажуть, що ніякого гастронома в цьому історичному будинку ніколи не було, і матимуть рацію. Молодь відповість – ну то й що, тепер буде, і теж не помилиться. Ще один заклад з одеською кухнею — це завжди добре. Загляньмо всередину.
Тут на нас чекає цікавий у своїх деталях простір – два поверхи зі столиками та ще один підвальний, куди ведуть ажурні гвинтові сходи. Внизу знаходиться робоча зона: кухня, господарські приміщення та гостьова туалетна зона. Це місце виглядає не зовсім звично. Дизайнер вирішив винести умивальники в центр просторої зали. Навколо цього острову розвішена білизна, стоять тази, на стінах – старі афіші та таблички. Все виглядає, як одна велика фотозона в старому одеському дворику.
Дизайн обідньої зали обох поверхів також виконаний в «одеському стилі» з безліччю цікавих деталей, які хочеться сфотографувати. Це й кумедні написи, килими, які «сушаться на балконі», старі ваги на прилавку, де торгують випічкою, консервацією та заморозкою власного виробництва. Водночас стільці та диванчики комфортні і нібито пропонують посидіти якнайдовше.
Давайте подивимось, що в меню. В «Гастрономі» пропонують меню паперове і в електронному вигляді. Паперове виконане в стилі закладу і ілюстроване не лише світлинами страв, а й гастрономічною графікою.
Перелік рясніє знайомими з дитинства назвами і поділений на розділи: сніданок, закусончик, супчики, салатики. Також тут є і «улов дня» – дуже важливий розділ одеської кухні, який зараз через обʼєктивні обставини майже зник в одеських ресторанах.
Ціни на «улов» немаленькі: бичок — 319 грн (400 г), мойва — 170 грн (200 г), але й на Привозі ця найдоступніша колись рибка зараз коштує, як заморські делікатеси.
Також в меню є страви з сібасом, дорадо і декілька варіантів мідій.
Сніданки подаються до обіду і можуть в принципі цей обід замінити. Наприклад, порція шакшуки — 400 грамів, бріош з лососем, яйцем та сиром «Я ваша тітонька» — 250 грамів, «Одеський сніданок» яєчня з беконом — 200 грамів.
Втім, серед традиційних одеських страв можна знайти вкраплення популярної сучасної міжнародної кулінарії: бутерброди з авокадо, фіш енд чіпс, хелсі салат, мідії в азійському стилі та інше.
Десерти представлені класичними одеськими солодощами – наполеонами, медовиком, чорносливом, крем-брюле. Треба зазначити, що, попри стандартність набору, вибрати десерт дуже важко. Нижче розкажу, чому.
Ну і те, що розчарувало, – винна карта. На жаль, одеські страви тут пропонують запивати лише іноземними винами. Так, років двісті тому в одеських ресторанах пили виключно французькі, італійські або грецькі вина. Але вже з середини 19 століття місцеві заклади пропонували своїм гостям «кращі бессарабські вина та одеське шампанське». Дивно, що при нинішньому виборі достойних локальних вин я не знайшла жодного в даному закладі. Те ж саме стосується й пива. Якоюсь мірою відсутність локального алкоголю компенсують наявністю крафтового самогону, бренді та вишневої настоянки.
Читайте також: На квасі, з вугром і варениками: які борщі їдять на Одещині
Для знайомства з одеською кухнею в «Гастрономі» я замовила юшку (149 грн), бутерброд з форшмаком (159 грн), цацу (129 грн), лимонад (89 грн) і крем-брюле (259 грн) з американо (49 грн).
Очікувала недовго. Першу страву, бутерброд з форшмаком та лимонад, принесли швидко. Страва виглядала красиво: на великому шматочку чорного підсмаженого хліба викладені купками форшмак, маринована цибуля та мікрозелень. Закуска смачна, проте їсти було дуже незручно.
Юшка. До рибної юшки претензій більше. І це, перш за все, стосується кількості моркви. Її було стільки, що можна було б подумати, що це суп з моркви, а не рибна юшка. До того ж вона не надто навариста. Офіціант попередила, що юшка має виражений аромат «димку», і це не всім буває до смаку. Але я не відчула особливо вираженого аромату. Навпаки, в цій юшці мені не вистачало яскравості та насиченості. Але якщо ви на дієті, то вона добре впишеться у ваш раціон.
Цаца – смачна, з балтійської кільки, в міру солона та не пересмажена. Рибка не гірчила і після неї не було печії – це означає, що олія у фритюрі була свіжою.
А ось що дійсно потішило – то це десерти. Відчувається, що кондитер підійшов до справи нестандартно і з видумкою, перетворивши звичайні десерти на поп-арт атракцію. Так, медовик виглядає як ящик, всередині якого лежить срібляста рибка. Наполеон знаходиться в стакані та виглядає дуже нарядно. Мусовий котик – це… скульптура кота доволі великого розміру! Очі розбігаються! Я обрала крем-брюле з віскі та карамеллю. Мені принесли креманку з десертом, на поверхні якого примостився вершково-мусовий котик, покритий шаром білої глазурі. Всередині кота сховалася малинова начинка, яка збалансовує солодкий крем.
Звісно, не варто складати категоричне загальне враження про заклад лише за трьома стравами, і ми не маємо на меті образити або розкритикувати той чи інший заклад. Саме тому відзначаємо і позитивні моменти, і недоліки. Сподіваємось, наша думка буде корисною як майбутнім відвідувачам, так і рестораторам.
Позитивні моменти:
Мінуси:
Читайте також:
Завтра, в неділю, 5 жовтня 2025 року, в Одесі та Одеській області буде хмарно з… Read More
З 10 жовтня 2025 року компанія-перевізник «Укрзалізниця» запускає щоденне сполучення між Україною та Румунією –… Read More
Існують рекомендації фахівців, які допоможуть зробити огляд більш результативним та інформативним. Read More
Станом на вечір суботи, 4 жовтня 2025 року, в Одесі міські служби продовжують працювати у… Read More
Колишнього директора та вчителя фізкультури Вікторівської початкової школи Старомаяківської громади Березовського району Одеської області Віктора… Read More
Майже ніхто не чув про академіка Михайла Кравчука — геніального українського математика, який стояв біля… Read More