Сьогодні хочу поділитися з вами, дорогі читачі, враженнями, які я отримала від спілкування з чудовими людьми. На найулюбленіше травневе свято болгар та гагаузів — Гергьовдень — я мала честь бути запрошеною до гостинної родини Константинових.
Садиба Ольги та Івана розташована поблизу Чорноморська. Родина живе тут давно. І тут все просто сповнене прадавніми традиціями. Кожен куточок двору облаштований з любов’ю працьовитими господарями — на невеличкому клаптику землі в’ється лоза, росте багато квітів та ще зовсім молоді кущі болгарських перців.
— Уже двадцять років минуло з того часу, як ми поїхали з села Городнє (Чийший) Болградського району. Втім, навіть тут, далеченько від рідного села, ми шануємо свої звичаї, радіємо кожному дню, і так живемо, — розповідає Іван Константинов.
Дружина Івана Ольга за національністю гагаузка, але вона дуже добре володіє і болгарською та разом вони шанують традиції своїх пращурів.
— Я – гагаузка, ми з родиною жили у Болграді. Там я і вивчила болгарську мову. А коли вийшла заміж за чийшийського парубка, то навчилася розмовляти їхнім діалектом. Там розпочала готувати традиційні страви – каварму, яхнію (соус, зазвичай квасолевий. – Прим. авт.), манджу (тушену картоплю з м’ясом. – Прим. авт.), печену баранину з рисом. Я люблю приймати багато гостей. Ми часто збираємось разом, щоб відзначати наші свята, ми їх не забуваємо, — ділиться господиня.
І це правда. Родина Константинових дуже гостинна. Під тінню виноградних лоз тут часто накривають пишні столи для зустрічі дорогих гостей. Цього разу подружжя зустрічало членів Чорноморського болгарського товариства на чолі з Варварою Стафідовою.
— Гергьовдень – велике свято в нашому регіоні. Його відзначають усі. Навіть ті, хто не носить ім’я Георгій. Дехто святкує цього дня, тому що їхній курбан готують саме сьогодні, тобто це їхні іменини. Свій курбан я готую у день Івана, бо я Іван. На такі свята болгари один до одного приходять без запрошення. Нашого кума звали Георгій, тож ми щороку ходили його вшановувати — просто збиралися разом і святкували. Обов’язково приходили з короваєм. На нього клали шматочок м’яса, сала або бринзи — що було. І, звичайно, приносили пляшку болгарської ракії або вина. Так заведено ходити до кумів. Мене назвали на честь діда, Івана Васильовича, а мого покійного брата назвали на честь нашого хрещеного – Георгія. Раніше часто давали синові ім’я хрещеного, — залюбки розповідав господар будинку.
А поруч вже насипали зварений ароматний курбан під звуки болгарських народних та сучасних українських пісень.
За столом цього дня звучало багато спогадів про минуле, про те, як раніше святкували не родинами, а цілими вулицями, накривали великий стіл, всі сідали, їли та веселилися.
— Як і ми зараз. Сьогодні я вже пенсіонер, давно не живу в рідному селі Виноградне Болградського району, але в Чорноморську ми збираємося і святкуємо наші свята. Радіємо, коли немає сирен, коли ми здорові та можемо зібратися з рідними та друзями. На жаль, традиції забуваються. Ми маємо намагатися передати їх молоді. Старші люди помирають, а їхні знання, досвід і мудрість передати нікому. Так не має бути, — долучився до розмови Іван Чевдар.
Так, продовжуючи традиції, шануючи своє коріння, радіючи землякам і ділячись з ними своїми знаннями, члени Чорноморського болгарського товариства живуть і підтримують одне одного у цей непростий для України час. Вони сподіваються на мирне життя в недалекому майбутньому, співають українські пісні і не забувають болгарські, які передають прийдешнім поколінням.
Росія продовжує завдавати масованих ударів по Україні. В ніч на 8 жовтня під обстрілом опинилися… Read More
Негода продовжує випробовувати Одесу на міцність. Вранці 8 жовтня в місті зафіксовані локальні підтоплення та… Read More
Чоловік в Одесі кинув страйкбольні гранати в бік галасливої компанії і сам отримав поранення. Поліція… Read More
У 2023 році для Одеси розробили проєкти очищення старого колектора та прокладання нових труб, які… Read More
Влада Одеси планує збільшити обсяг соціальної допомоги на 126,3 млн грн для мешканців, чиє житло… Read More
Доброго ранку, друзі! Ось і середа – середина робочого тижня! Щоб цей день був легким… Read More