Простими словами Гезлємя – це коржик з начинкою. Але за ними ховається багатий зміст. Бо ця страва «заходить» завжди: і на святковий стіл, і на буденний. У далеку дорогу це ідеальний «тормозок» – взимку з гарячим чаєм, а влітку – з холодним компотом. Ще й не зіпсується у спеку, навіть якщо вам їхати три доби.
Гезлємя (часто ще говорять – гезлеме, гьозлеме) – найкращий перекус, якщо чекає велика робота на городі чи в полі – зі стаканчиком вина вони надають сил для важкої праці.
А от щодо секретів приготування цієї смакоти, то тут завжди починається кулінарна битва.
Навіть два сусідні молдавські села в Ренійській громаді – Новосільське та Плавні – мають два різні рецепти. І у кожному впевнені: саме їхній варіант – єдино вірний, освячений духами предків.
У Новосільському тісто роблять просто: вода, сіль і борошна «скільки візьме». Смажать переважно на рослинній олії, але іноді додають смальцю, якщо його запаси великі.
Рецепт отакий:
На 300 г теплої води додати дрібку солі та муки, скільки візьме, замісити круте тісто. Розкатати на лист товщиною приблизно 2-3 мм, розрізати на прямокутники. Розкласти терту бринзу, сформувати пиріжки. Смажити у сковороді на рослинній олії з обох боків.
У Плавнях же підходять до справи віртуозніше.
– Для тіста беремо кефір і воду 50/50, додаємо ложку-дві свинячого жиру – тоді тісто буде м’яким, еластичним, – наполягає Єфросинія Кьося. – Смажити гезлємя треба виключно на свинячому жирі – вони будуть надзвичайно соковитими.
Рецепт на смальці:
На 150 г теплої води додати 150 г кефіру, 1-2 столові ложки свинячого жиру, дрібку солі та муки, скільки візьме, замісити круте тісто. Розкатати на лист товщиною приблизно 2-3 мм, розрізати на прямокутники. Розкласти терту бринзу, сформувати пиріжки. Смажити на свинячому жирі у сковороді.
А тепер про техніку поводження з тістом. У Новосільському використовують звичайну качалку: розкатали круг, а далі витягують його просто руками до потрібної товщини.
Плавні – це інший світ. Там використовують качалку довжиною до півтора метра. Тісто на неї накручують шарами, щедро обсипаючи борошном, щоб не злиплося.
Обидві техніки потребують неабиякої вправності, яка напрацьовується роками. Тому найсмачніші гезлємя саме у бабусь.
Читайте також:
Онлайн-замовлень товарів, зокрема і продуктів харчування, мережі супермаркетів отримують все більше. Деякі супермаркети за певних… Read More
В Одесі через п'ять років судових розглядів почали розбирати будівлю на проспекті Небесної Сотні, яку… Read More
Російська імперія й СРСР століттями цілеспрямовано атакували українську мову, культуру та історичну пам’ять — від… Read More
В Одесі та області почали діяти екстрені відключення електроенергії за командою Укренерго. Заходи введені через… Read More
Ліцензію одеського медичного центру Odrex призупинено після перевірки МОЗ. Клініку раніше пов’язували зі справою про… Read More
Сучасні онлайн-проекти вимагають високої швидкості, стабільності та можливості масштабуватись без затримок. Read More