Статті

Між двома селами Бессарабії точиться кулінарна війна за ідеальний рецепт Гезлємя

Простими словами Гезлємя – це коржик з начинкою. Але за ними ховається багатий зміст. Бо ця страва «заходить» завжди: і на святковий стіл, і на буденний. У далеку дорогу це ідеальний «тормозок» – взимку з гарячим чаєм, а влітку – з холодним компотом. Ще й не зіпсується у спеку, навіть якщо вам їхати три доби.

Гезлємя (часто ще говорять – гезлеме, гьозлеме) – найкращий перекус, якщо чекає велика робота на городі чи в полі – зі стаканчиком вина вони надають сил для важкої праці.

А от щодо секретів приготування цієї смакоти, то тут завжди починається кулінарна битва.

Навіть два сусідні молдавські села в Ренійській громаді – Новосільське та Плавні – мають два різні рецепти. І у кожному впевнені: саме їхній варіант – єдино вірний, освячений духами предків.

У Новосільському тісто роблять просто: вода, сіль і борошна «скільки візьме». Смажать переважно на рослинній олії, але іноді додають смальцю, якщо його запаси великі.

Господиня з Новосільського розтягує тісто для гезлємя

Рецепт отакий:

На 300 г теплої води додати дрібку солі та муки, скільки візьме, замісити круте тісто. Розкатати на лист товщиною приблизно 2-3 мм, розрізати на прямокутники. Розкласти терту бринзу, сформувати пиріжки. Смажити у сковороді на рослинній олії з обох боків.   

У Плавнях же підходять до справи віртуозніше.

– Для тіста беремо кефір і воду 50/50, додаємо ложку-дві свинячого жиру – тоді тісто буде м’яким, еластичним, – наполягає Єфросинія Кьося. – Смажити гезлємя треба виключно на свинячому жирі – вони будуть надзвичайно соковитими.

Єфросинія Кьося готує гезмєля

Рецепт на смальці:

На 150 г теплої води додати 150 г кефіру, 1-2 столові ложки свинячого жиру, дрібку солі та муки, скільки візьме, замісити круте тісто. Розкатати на лист товщиною приблизно 2-3 мм, розрізати на прямокутники. Розкласти терту бринзу, сформувати пиріжки. Смажити на свинячому жирі у сковороді.

А тепер про техніку поводження з тістом. У Новосільському використовують звичайну качалку: розкатали круг, а далі витягують його просто руками до потрібної товщини.

Плавні – це інший світ. Там використовують качалку довжиною до півтора метра. Тісто на неї накручують шарами, щедро обсипаючи борошном, щоб не злиплося.  

У Плавнях для розкочування тіста використовують дуже довгі качалки

Обидві техніки потребують неабиякої вправності, яка напрацьовується роками. Тому найсмачніші гезлємя саме у бабусь.

Читайте також: 

Share
Антоніна Бондарева

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з 37-річним досвідом. Пише про південь Одещини, на соціальні та економічні теми, висвітлює суспільні проблеми. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Нагороджена «Золотою медаллю української журналістики».

Recent Posts

  • Статті

Продукти до дверей: які супермаркети в Одесі пропонують безкоштовну доставку? 

Онлайн-замовлень товарів, зокрема і продуктів харчування, мережі супермаркетів отримують все більше. Деякі супермаркети за певних… Read More

09-12-2025 в 17:13
  • Новини

В Одесі зносять магазин великої торговельної мережі: п’ять років суперечок і рішення суду

В Одесі через п'ять років судових розглядів почали розбирати будівлю на проспекті Небесної Сотні, яку… Read More

09-12-2025 в 16:31
  • Статті

Культурний геноцид проти України: як Росія віками знищувала українську ідентичність

Російська імперія й СРСР століттями цілеспрямовано атакували українську мову, культуру та історичну пам’ять — від… Read More

09-12-2025 в 16:07
  • Новини

В Одесі ввели екстрені відключення світла — графіки не діють

В Одесі та області почали діяти екстрені відключення електроенергії за командою Укренерго. Заходи введені через… Read More

09-12-2025 в 15:49
  • Новини

МОЗ призупинило ліцензію медцентру Odrex в Одесі: яка причина

Ліцензію одеського медичного центру Odrex призупинено після перевірки МОЗ. Клініку раніше пов’язували зі справою про… Read More

09-12-2025 в 15:19
  • Реклама / Новини партнерів

Віртуальний сервер в аренду: гнучке рішення для сучасних онлайн-проєктів

Сучасні онлайн-проекти вимагають високої швидкості, стабільності та можливості масштабуватись без затримок. Read More

09-12-2025 в 14:37