Наприкінці минулого року на півдні Одещини було зареєстровано нову громадську організацію – «Асоціація виноградарів, виноробів та дистиляторів Болградського району». До її складу увійшли 26 знавців цієї діяльності, традиційної для Бессарабії. У перспективі асоціація, яку очолив Юрій Грєков, готова прийняти до своїх лав однодумців із сусідніх районів. З якою метою її створено?
Україні у спадок від радянських часів дісталася неефективна виноробна галузь. Здавалося б, Одещина перебуває на одних широтах із провінцією Бордо, але чому французькі вина – це бренд, а українські мало кому відомі?
За радянських часів ставка робилася на великі переробні підприємства, яким постачали виноград переважно колгоспи та радгоспи. Авторське вино на ринок не допускалося.
– Наразі в Україні близько шістдесяти виробників вина, переважно це великі заводи, – розповідає член правління ГО «Асоціація виноградарів, виноробів та дистиляторів Болградського району» Валерій Абаджиєв. – У Молдові вже шість тисяч виробників вина, тому що вони зробили ставку на дрібних виробників. І ось результат: Молдова вийшла на дванадцяте місце у світі з експорту вина!
– Під час одного із семінарів з розвитку виноградарства я поставив фахівцям питання: скільки коштує кілограм технічного винограду в Італії, Франції, Німеччині та інших країнах? – продовжує Валерій Абаджиєв. – Мені відповіли: «А там виноград не продають. Той, хто виростив виноград, робить вино і продає саме вино».
А як у нас? Жителі сіл вирощують виноград і більшу частину врожаю везуть на винзавод, тобто монополістам. Великі гравці ціну занижують до 10-12 гривень за кілограм – в результаті виробляти виноград невигідно. Ну не може виноград коштувати дешевше буряків та моркви! Ця культура більш трудомістка і потребує більше витрат. Це не тільки хімікати, пальне, а й багато ручної роботи.
Причому виноградар не може «зробити паузу»: один рік лозі не приділяти уваги – і виноград дичає.
Як результат такої цінової політики – виноградники на Одещині викорчовують, бо обробляти їх економічно не вигідно.
– У 2018 році внесли зміни до законодавства з метою дати «зелене світло» дрібним виробникам. До них віднесли тих, хто виробляє до 100 тонн вина, – продовжує Валерій Абаджиєв. – А який же він «дрібний»? Поміркуйте самі: щоб зробити 100 тонн вина, треба приблизно 200 тонн винограду, а отримати такий урожай можна на площі 20 гектарів – це вже велика плантація.
У розумінні французів дрібний виробник це той, хто має до двох гектарів виноградника, і господар виробляє близько десяти тонн вина. І при такому об’ємі хазяїн – найбагатша людина.
На півдні Одещини сотні гектарів приватних виноградників – і рахуємо копійки.
Валерій Абаджиєв каже, що основна мета асоціації – захищати інтереси дрібних виробників крафтових вин та сприяти їхньому розвитку.
– Думаю, будемо порушувати питання, щоб до законодавства були внесені зміни, спрямовані на підтримку справді дрібних виробників – зокрема за міжнародними програмами, – каже винороб. – Нещодавно делегація з Болградського району побувала на форумі виноробів у Євгенівці Буджацької громади, де представники ФАО* презентували програму «Збереження засобів до існування шляхом підтримки малих виробників вина через Продовольчу коаліцію». Проект фінансується урядом Італії. Винороби Закарпатської області вже скористалися цією програмою, у нас теж є такі наміри.
До речі, у Молдові на законодавчому рівні визнали вино продуктом харчування: такий крок дає можливість залучати більше грантових проектів, оскільки далеко не всі донори готові фінансувати «алкогольну» промисловість. Думаю, Україна також могла б піти на такий крок.
Михайло Фучеджи із села Кубей Болградського району – один із знаних виноградарів та виноробів Бессарабії. Але посмакувати і придбати його продукцію можна лише на фестивалі Bolgrad Wine Fest та на ярмарках. У магазинах вина Фучеджи не знайти. Як і продукції багатьох інших виноробів – у них немає ліцензії.
– У мене вісім гектарів виноградників, плюс один гектар в оренді, – розповідає про справу свого життя Михайло Фучеджи. – Плантації розташовані на паях членів сім’ї та землях фермерського господарства. Ці виноградники ми не оформляли – не було потреби, оскільки не користувалися жодними програмами підтримки, все робили за власні кошти. Тепер, коли є надія на підтримку ФАО, я почав оформлювати документи. Нині в Україні фермерам легше легалізуватись, щоб продавати свою продукцію. Ще активізувались асоціації виноробів – запрошують нас на конференції, діляться досвідом.
На плантаціях фермера здебільшого технічні сорти – «Одеський чорний», «мерло», «ркацителі» та «аліготе». У планах розбити дві плантації із «каберне» та «сапераві», бо вина з них мають великий попит.
Михайло Фучеджи переробляє на вино майже весь виноград.
– Але де я можу його продати? Хіба що на ярмарках. І друзів пригостити, – розповідає фермер. – Мрію отримати ліцензію. Але щоб якість мого вина відповідала європейським стандартам, треба вчитися. Я за освітою механік – не винороб. Починав із батьківських дерев’яних діжок і робив вино дідівськими методами. Зараз треба впроваджувати нові технології.
Чому у виноробстві я бачу перспективи, в які треба вкладати час, зусилля та гроші? Ми живемо в зоні ризикованого землеробства, де вирощування зернових та олійних культур не досить ефективне. У нас якщо один раз на п’ять років кукурудза дасть три тонни зерна з гектара, то ми вже щасливі. В інших регіонах її врожайність – втричі вища. Лише виноградники виносять наш південний клімат. Ще мій батько казав: якщо Бог не дав хліба (не було опадів), то це компенсує якісне вино. До речі, частину свого виробництва я хотів би зберегти з «дідівськими методами» – це наше коріння.
Болградська асоціація провела цього року перший захід – дегустацію крафтових вин, яка відбулася напередодні дуже значущого для бессарабців свята – Дня святого Трифона Зарезана.
Було представлено 55 зразків вин, які виробили 19 членів асоціації.
– Рівень виявився дуже високим, – ділиться враженнями Валерій Абаджиєв. – Ми відкрили нові імена. Якщо у традиційному Болградському фестивалі домінують виноградарі та винороби з Ізмаїлу, Сарати, Одеси, то тут ми зібрали лише місцевих виробників.
Один із учасників дегустації навіть не позиціонує себе виноробом – я з ним познайомився, коли бродило його шардоне, і до мене звернулися за консультацією. Коли я приїхав, то в мене, як то кажуть, щелепа відвалилася. Чотири сучасні ємності по 300 літрів із плаваючими кришками. Спеціально під ці бочки господар зробив підвал, де встановив кондиціонер для контролю температури. І при цьому не визнає себе виноробом. Якість вина, з яким ми познайомилися на дегустації, була приголомшливою.
Якщо на традиційному фестивалі Bolgrad Wine Fest представлені здебільшого широко відомі каберне, мерло, шардоне, то тут здивували новинками. Наприклад, було представлене вино з винограду «мавруд»: я був певен, що цей сорт росте лише у Болгарії. Але виявилося, що серед наших земляків є експериментатори, які не бояться розбивати плантації нових сортів.
Незабутнє враження справив Іван Кірчєв із села Каракурт: господарю за вісімдесят років, але він продовжує займатися виноробством. Наш земляк представив шикарний зразок мерло-сапераві. Переможців не було – відзначили всіх учасників та найкращі зразки.
Читайте також:
Ніч на 4 листопада для Одеської області видалася тривожною. Ворог завдав дві хвилі ударів дронами… Read More
Андрій Зарицький, виконуючий обов'язки директора департаменту фінансів Одеської міськради, несподівано заявив про свою відставку. Чиновник… Read More
Один із бюветних комплексів буде закрито 5 та 6 листопада у зв'язку з проведенням регламентних… Read More
В оранжереї Ботанічного саду Одеського національного університету імені І.І. Мечникова зацвіла екзотична рослина — 150-річний… Read More
Доброго ранку, друзі! Вітаємо з вівторком! Тиждень набирає обертів, і щоб він був легким та… Read More
4 листопада — день відносного спокою, коли Сонце не демонструватиме екстремальних проявів, але уважність і… Read More