Статті

Класичний куліч: покроковий рецепт паски та великодньої випічки

Класичний рецепт паски в українській культурі готують на основі дріжджів. Вони надають великодній випічці пишності та м'якості. Також наші господині додають у тісто родзинки та цедру лимона, що покращує смак і надає насиченого аромату. Як приготувати паску, дивіться у покроковому рецепті.

З чого готують дріжджовий паску?

  • Пшеничне борошно — 1 кілограм.
  • Молоко — 2 склянки.
  • Дріжджі пресовані – 50-70 грам.
  • Яйця – 5 штук.
  • Цукор — 1 склянка.
  • Вершкова олія — 300 г.
  • Ізюм — 150 г.
  • Лимон – 1 штука.
  • Сіль — до смаку.

Читайте також: Великдень-2023: скільки обійдуться одеситам паски, паски та фарбування?

Як правильно спекти паску?

КРОК №1. Зробіть опару

Молоко закип’ятити і охолодити до теплого струсу. Трохи відлити, розвести в ньому дріжджі, додавши одну столову ложку цукру та трохи борошна. Все ретельно перемішати. Отриману опару накрити рушником і поставити у тепле місце, щоб вона підійшла.

Що таке опара і для чого потрібна?

Опара — це дріжджова основа тесту. Її використовують, коли хочуть отримати пишну випічку. Будь-яка опара готується з молока, цукру, дріжджів та трохи борошна. Змішавши ці інгредієнти, відбудеться бродіння та маса збільшитися. Якщо протягом тридцяти хвилин цього не сталося, значить якісь інгредієнти були зіпсовані.

КРОК №2. Підготуйте тісто

У яйцях відокремити жовтки від білків, потім збити жовтки з цукром і сіллю. Розтопити вершкове масло на паровій бані та трохи охолодити. Додати в опару жовтки, вершкове масло і борошно, що залишилося. Натерти цедру лимона і покласти в тісто разом із родзинками.

Добре перемішати тісто, якщо потрібно — підсипати борошна.

Як додавати родзинки у великоднє тісто?

Запам’ятайте дуже простий алгоритм: завжди на 1 кілограм борошна беріть 150-200 грамів родзинок. Перед тим, як додати родзинки в тісто, промийте їх і залийте окропом на 20 хвилин. Втручайте родзинки вже в підняте тісто.

КРОК №3. Займіться випічкою

Готове тісто розкласти у форми для пасок, добре змащені маслом і посипані борошном. Дати йому трохи підійти у теплому місці, потім змастити верхівки сирих пасок яєчним жовтком. Помістити паски в розігріту духовку до 180 градусів і випікати до готовності (перевіряйте сірником або зубною паличкою). Готові паски прикрасьте глазур’ю до смаку.

Читайте також: Де одеситам поруч із будинком освятити в Великдень паски: список адрес

Share

Recent Posts

  • Новини

Норвежский путь в помощь Украине: стартовал поход в поддержку медиа: поход в поддержку медиа

1 июля норвежский медийщик Нильс Риисе отправился в поход из столицы своей страны Осло в… Read More

07-07-2025 в 16:33
  • Новини

Від копит до контакту: одеському трамваю виповнилося 145 років

Вважається, що історія одеського трамвая починається з 1910 року, коли запустили першу електричну лінію. Але… Read More

07-07-2025 в 15:31
  • Новини

Фестиваль “Виделкаfest” переїжджає до Одеси: програма та учасники

З 25 по 27 липня Одеса прийматиме третій фестиваль української культури «Виделкаfest». Три фестивальні дні… Read More

07-07-2025 в 14:27
  • Новини

Співак з Одеси MELOVIN мобілізувався до ЗСУ

Співак з Одеси MELOVIN заявив, що мобілізувався до ЗСУ і стане частиною музичного колективу прикордонної… Read More

07-07-2025 в 13:32
  • Новини

Пішов із життя Володимир Наумець – перший одеський концептуаліст

Музей сучасного мистецтва Одеси повідомив про несподівану смерть Володимира Петровича Наумця - видатного українського художника,… Read More

07-07-2025 в 12:31
  • Новини партнерів

Як влаштувати вечірку вдома без приготування: піца врятує вечір

Іноді просто немає сили. Робочий тиждень був виснажливий, холодильник майже порожній, а друзі вже на… Read More

07-07-2025 в 11:43