Статті

Класичний куліч: покроковий рецепт паски та великодньої випічки

Класичний рецепт паски в українській культурі готують на основі дріжджів. Вони надають великодній випічці пишності та м'якості. Також наші господині додають у тісто родзинки та цедру лимона, що покращує смак і надає насиченого аромату. Як приготувати паску, дивіться у покроковому рецепті.

З чого готують дріжджовий паску?

  • Пшеничне борошно — 1 кілограм.
  • Молоко — 2 склянки.
  • Дріжджі пресовані – 50-70 грам.
  • Яйця – 5 штук.
  • Цукор — 1 склянка.
  • Вершкова олія — 300 г.
  • Ізюм — 150 г.
  • Лимон – 1 штука.
  • Сіль — до смаку.

Читайте також: Великдень-2023: скільки обійдуться одеситам паски, паски та фарбування?

Як правильно спекти паску?

КРОК №1. Зробіть опару

Молоко закип’ятити і охолодити до теплого струсу. Трохи відлити, розвести в ньому дріжджі, додавши одну столову ложку цукру та трохи борошна. Все ретельно перемішати. Отриману опару накрити рушником і поставити у тепле місце, щоб вона підійшла.

Що таке опара і для чого потрібна?

Опара — це дріжджова основа тесту. Її використовують, коли хочуть отримати пишну випічку. Будь-яка опара готується з молока, цукру, дріжджів та трохи борошна. Змішавши ці інгредієнти, відбудеться бродіння та маса збільшитися. Якщо протягом тридцяти хвилин цього не сталося, значить якісь інгредієнти були зіпсовані.

КРОК №2. Підготуйте тісто

У яйцях відокремити жовтки від білків, потім збити жовтки з цукром і сіллю. Розтопити вершкове масло на паровій бані та трохи охолодити. Додати в опару жовтки, вершкове масло і борошно, що залишилося. Натерти цедру лимона і покласти в тісто разом із родзинками.

Добре перемішати тісто, якщо потрібно — підсипати борошна.

Як додавати родзинки у великоднє тісто?

Запам’ятайте дуже простий алгоритм: завжди на 1 кілограм борошна беріть 150-200 грамів родзинок. Перед тим, як додати родзинки в тісто, промийте їх і залийте окропом на 20 хвилин. Втручайте родзинки вже в підняте тісто.

КРОК №3. Займіться випічкою

Готове тісто розкласти у форми для пасок, добре змащені маслом і посипані борошном. Дати йому трохи підійти у теплому місці, потім змастити верхівки сирих пасок яєчним жовтком. Помістити паски в розігріту духовку до 180 градусів і випікати до готовності (перевіряйте сірником або зубною паличкою). Готові паски прикрасьте глазур’ю до смаку.

Читайте також: Де одеситам поруч із будинком освятити в Великдень паски: список адрес

Share

Recent Posts

  • Статьи

Рани Одеси: як в центрі міста після прильоту рятують історичний будинок

На вулиці Пастера, 54, в історичному центрі Одеси, йде боротьба за життя ще однієї архітектурної… Read More

21-08-2025 в 19:32
  • Новини

В Одесі змінять рух громадського транспорту 24 серпня: яких маршруток це стосуватиметься

24 серпня в Одесі, в День Незалежності України, відбудуться велоперегони «Гонка вгору!». Через неї з… Read More

21-08-2025 в 18:31
  • Статті

Від слави до забуття: як Одеса стерла ім’я Паустовського

Його книги у 60-х роках видавалися величезними накладами, на його честь навіть назвали малу планету.… Read More

21-08-2025 в 17:32
  • Статті

Ветеринар з Одещини створив ідеальну пасіку та має дружину з дивовижним ім’ям

Богдан Шепеля з Кодими ось уже п’ятнадцять років займається бджільництвом. Він давно засвоїв всі премудрості… Read More

21-08-2025 в 16:29
  • Новини партнерів

Європейська якість для українських споживачів: що пропонує сучасний онлайн-ритейл

Все більше українців обирають спеціалізовані онлайн-магазини замість маркетплейсів. Вони пропонують перевірену якість, надійність і живе… Read More

21-08-2025 в 16:02
  • Новини

На фронті загинув захисник з Ізмаїльського району Микола Ненов

Ізмаїльський район зазнав нової втрати - на фронті загинув Микола Ненов, мешканець села Острівне Суворовської… Read More

21-08-2025 в 15:27