Статті

Класичний куліч: покроковий рецепт паски та великодньої випічки

Класичний рецепт паски в українській культурі готують на основі дріжджів. Вони надають великодній випічці пишності та м'якості. Також наші господині додають у тісто родзинки та цедру лимона, що покращує смак і надає насиченого аромату. Як приготувати паску, дивіться у покроковому рецепті.

З чого готують дріжджовий паску?

  • Пшеничне борошно — 1 кілограм.
  • Молоко — 2 склянки.
  • Дріжджі пресовані – 50-70 грам.
  • Яйця – 5 штук.
  • Цукор — 1 склянка.
  • Вершкова олія — 300 г.
  • Ізюм — 150 г.
  • Лимон – 1 штука.
  • Сіль — до смаку.

Читайте також: Великдень-2023: скільки обійдуться одеситам паски, паски та фарбування?

Як правильно спекти паску?

КРОК №1. Зробіть опару

Молоко закип’ятити і охолодити до теплого струсу. Трохи відлити, розвести в ньому дріжджі, додавши одну столову ложку цукру та трохи борошна. Все ретельно перемішати. Отриману опару накрити рушником і поставити у тепле місце, щоб вона підійшла.

Що таке опара і для чого потрібна?

Опара — це дріжджова основа тесту. Її використовують, коли хочуть отримати пишну випічку. Будь-яка опара готується з молока, цукру, дріжджів та трохи борошна. Змішавши ці інгредієнти, відбудеться бродіння та маса збільшитися. Якщо протягом тридцяти хвилин цього не сталося, значить якісь інгредієнти були зіпсовані.

КРОК №2. Підготуйте тісто

У яйцях відокремити жовтки від білків, потім збити жовтки з цукром і сіллю. Розтопити вершкове масло на паровій бані та трохи охолодити. Додати в опару жовтки, вершкове масло і борошно, що залишилося. Натерти цедру лимона і покласти в тісто разом із родзинками.

Добре перемішати тісто, якщо потрібно — підсипати борошна.

Як додавати родзинки у великоднє тісто?

Запам’ятайте дуже простий алгоритм: завжди на 1 кілограм борошна беріть 150-200 грамів родзинок. Перед тим, як додати родзинки в тісто, промийте їх і залийте окропом на 20 хвилин. Втручайте родзинки вже в підняте тісто.

КРОК №3. Займіться випічкою

Готове тісто розкласти у форми для пасок, добре змащені маслом і посипані борошном. Дати йому трохи підійти у теплому місці, потім змастити верхівки сирих пасок яєчним жовтком. Помістити паски в розігріту духовку до 180 градусів і випікати до готовності (перевіряйте сірником або зубною паличкою). Готові паски прикрасьте глазур’ю до смаку.

Читайте також: Де одеситам поруч із будинком освятити в Великдень паски: список адрес

Share

Recent Posts

  • Статті

Який інтернет обрати під час відключень світла?

У сучасному світі стабільний та швидкісний інтернет дуже важливий для виконання бізнес-завдань та повсякденного користування.… Read More

2024-11-21
  • Новини

Завідувачку дитячої лікарні в Одесі викрили на хабарі

В Одесі правоохоронці затримали завідувачку одного з відділень "Дитячої міської клінічної лікарні №3". Її підозрюють… Read More

2024-11-21
  • Авторський блог

Андрій Вишинський — одесит на прізвисько «Ягуарович»: історія ката і «ланцюгового пса» диктатора

22 листопада 1954 року, тобто рівно 70 років тому «скопитився» Андрій Януарович Вишинський. «Фі!», —… Read More

2024-11-21
  • Новини

Частина Одеси у п’ятницю залишиться без води: кому потрібно зробити запаси

У частині Приморського району Одеси у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, тимчасово відключать воду. Причина… Read More

2024-11-21
  • Новини

ЮНЕСКО відреагувала на звернення одеситів щодо збереження історичних пам’яток

В ЮНЕСКО дали відповідь на гучний «Одеський лист», в якому противники деколонізації топонімів, названих на… Read More

2024-11-21
  • Новини

Одеса без світла: чи працюватимуть графіки 22 листопада (ОНОВЛЕНО)

Завтра, у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, в Україні та, зокрема, в Одесі та Одеській… Read More

2024-11-21