Статті

Як вибрати смачне та якісне морозиво в Одесі?

Морозиво — це, мабуть, найулюбленіший десерт дітей та дорослих. Ми його їмо і влітку, і навіть узимку, коли нам сумно чи весело, на прогулянці із сім'єю чи на діловій зустрічі. «Одеське життя» дізналася, яке найсмачніше морозиво і хто його виготовляє.

Хто виробляє морозиво в Україні?

В Україні ще наприкінці 90-х років з’явилося кілька провідних виробників холодних ласощів. Вони випускають морозиво пломбір, у вафельному стаканчику та у ріжку, у брикетах, фруктове, шоколадне, у відрах, вагове, ескімо. Серед них:

ТМ «Рудь»

Власник “Житомирський маслозавод”. Був створений у 1998 році та виробляє молочні продукти та напівфабрикати. Серед брендів морозива: «Ескімос», Imperium, «Райдуга», «100% пломбір», «Супершоколад», «Імпреза», «Дитяче бажання», «Пустунчик», «Крем-пломбір», “Фруктовий лід”, “Каштан полтавський”.

Середня вартість морозива – від 17 гривень за 70 г та від 100 гривень за 500 г.

ТМ «Ласунка»

Власник однойменна компанія з Дніпра. Рік створення – 1997-й. Серед брендів морозива: “0%+0%”, “Монопломбір”, “Банкет Делюкс”, “Плодово-ягідне”, Cream Duet, “Здоровий ріжок”, “Три бажання”, “Пломбір”, “Фруктові соки”, “Гран-Прі», «Малюків-ам», «Лев», «Стоп наркотик».

Середня вартість морозива – від 15 гривень за 90 г та від 100 гривень за 900 г.

ТМ «Ласка»

Однойменна фірма знаходиться у Кропивницькому та була заснована у 2000 році, філія є і в Одесі. Випускає морозиво “Ласунка”, Maximuse, Vintage, “Ескімо”, “Фінський сніжок”, “Пломбір”, Mio Rio, “Гаваї”, “Кактус”.

Середня вартість морозива – від 13 гривень за 80 г та від 60 гривень за 300 г.

ТМ «Лімо»

«Львівський холодокомбінат», заснований у 1942 році. Серед брендів: Limo ice-cream, Magnum, Друзяки-маляки, Пломбір 1965, Морозиво львівське, Каштан зі Львова, Мега стакан, Плодово-ягідне, Золотий ключик, Лід », Choco & milk.

Середня вартість морозива – від 15 гривень за 75 г та 120 гривень за 700 г.

ТМ «Три ведмеді»

Завод знаходиться у Житомирській області (м. Бердичів). Його продукція: Monaco, “Головхолод”, “Альпійські історії”, “Мішутка”, “Від Шефа”, “Сказка”, “Каштан”.

Середня вартість морозива – від 16 гривень за 70 г та від 97 гривень за 500 г.

ТМ «Хладік»

Виробництвом займається фабрика морозива «Холодопром». Існує з 1932 року та знаходиться у Харкові. Продукція: “Хрещатик”, “Каштан”, “Магнат”, “Сніговік”, “Турбо”, Bravo, “Артек”.

Середня вартість морозива – від 8-9 гривень за 80 г та від 87 гривень за 500 г.

ТМ «Біла береза»

Дехто вважає, що виробництвом займається Білорусь. Однак морозиво виготовляє дніпропетровська компанія «Ласунка» на замовлення білоруського ТОВ «Біла бяроза». В асортименті пломбір та ескімо.

Середня вартість морозива – від 16,50 гривні за 70 г та від 100 гривень за 500 г.

ТМ «Одеса»

Чисто одеське морозиво виготовляється на Одещині вже п’ять років. Виробник знаходиться за адресою: 19-й км Старокиївської дороги, компанія «ЮГФУД» при ТОВ «Холодопром». В асортименті пломбір та ескімо.

Середня вартість морозива – від 18 гривень за 90 р.

ТМ «Віват»

Виробник ТОВ «Віватфуд», була заснована у Полтаві у 2017 році. Асортимент морозива невеликий, наголошують на натуральності та екзотичності. Виробляють пломбір у стаканчиках.

Середня вартість морозива – від 39 гривень за 90 р.

Яким має бути якісне морозиво?

Насправді морозиво вважається корисним продуктом для організму. Цей продукт містить вітаміни A, B, D, E, P, мінеральні речовини, у тому числі магній, калій, фосфор та залізо.

Існують три класифікації морозива за жирністю:

  • молочне (0,5-7,5% жирності),
  • вершкове (8-11,5% жирності),
  • пломбір (12-20% жирності).

А щоб купити натуральне морозиво без пальмової олії, звертайте увагу на склад і Державні стандарти України (ДСТУ):

  • ДСТУ: 4735 – морозиво з комбінованим складом сировини. Це означає, що у складі можуть бути і молочні, і рослинні продукти, наприклад, пальмова олія.
  • ДСТУ: 4734 – це заморожений фруктовий сік.
  • ДСТУ: 4733-2007 — це натуральне морозиво, яке виготовляють виключно з молочних продуктів, без додавання ягід, соків, сиропів, джему, горіхів, натуральних смакових наповнювачів та пальмової олії.

Також морозиво буває зі стандартом “ТУ” (Технічні умови). Це означає, що його виготовляли за власною технологією (авторське). Тому уважно читайте, що написано на упаковці або просіть лист зі складом продукції, наприклад, у кафетеріях.

Як перевірити морозиво?

Цей продукт при кімнатній температурі тане за 15-18 хвилин і поступово. Добре, якщо утворюється повітряна пінна маса. Якщо морозиво пустило воду, виглядає дуже білим або вийшла рідка маса з нудотним солодким смаком, значить, в ньому домішки і ароматизатори.

Зберігання морозива також важливе! Молочне, вершкове та пломбір потрібно зберігати при температурі -18 градусів не більше 10 місяців.

Раніше ми розповідали про те, хто і як придумав найзнаменитіше морозиво.

Share

Recent Posts

  • Новини

У СБУ розповіли, що відомо про російські паспорти Труханова

Мера Одеси Геннадія Труханова позбавили українського громадянства. Підставою стали матеріали СБУ, згідно з якими він… Read More

15-10-2025 в 10:27
  • Новини

Важка ситуація на Дніпропетровщині та повторний удар ЗСУ по нафтотерміналу в Криму — хроніка 1330-го дня війни

В ніч на 15 жовтня російська армія запустила по Україні понад сотню ударних безпілотників. Більшу… Read More

15-10-2025 в 09:37
  • Новини

Чи може Труханов залишитися мером без громадянства?

Після указу президента Володимира Зеленського про припинення громадянства Геннадія Труханова розгорілися суперечки: чи втрачає він… Read More

15-10-2025 в 08:36
  • Новини

В Одесі вимагають знести зайві поверхи будівлі, що перекрила вид на море

В Одесі вимагають знести три самовільно зведені поверхи будівлі на Ланжероні: скандальне будівництво перекрило вид… Read More

15-10-2025 в 07:42
  • Новини

Сучасне обладнання для шкільних кабінетів фізики закупить міськрада Одеси

Міська рада Одеси оголосила тендер на закупівлю навчального обладнання та приладдя для кабінетів фізики Приморського… Read More

15-10-2025 в 07:11
  • Новини

Одеситів запрошують на обговорення розвитку велоінфраструктури

22 жовтня о 13:00 в малій залі за адресою вул. Косовська, 2д відбудеться стратегічна сесія… Read More

15-10-2025 в 06:44