Статті

Як правильно вибрати рибу, щоб не отруїтися

Безперечно, риба – дуже корисний і поживний продукт, адже вона багата на речовини, необхідні для повноцінного функціонування організму. Дієтологи радять вживати рибу щонайменше раз на тиждень. Але слід пам'ятати, що користь може принести лише якісний та безпечний продукт, а несвіжою та неякісною рибою можна серйозно отруїтися.

На що треба звертати увагу, купуючи рибу на ринку і в магазині і який продукт може виявитися небезпечним, нагадують у Держпродспоживслужбі.

Вибираємо рибу: на що слід звернути увагу

За словами фахівців, на кожну партію риби, яка надходить у точки продажу, має бути супровідна документація. Законними місцями для торгівлі рибою є:

  • магазини, супермаркети, де за безпеку продуктів відповідає адміністрація закладу;
  • ринок або торговельний майданчик, де здійснює контроль за якістю та безпекою продукції державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи;
  • ярмарки, що проводяться з дозволу органів місцевого самоврядування, які забезпечують дотримання законодавства України.

Продавці, які реалізують рибу, повинні бути одягненими у спеціальний санітарний одяг. У них обов’язково має бути особиста медична книжка з позначкою про проходження медичного огляду не рідше ніж один раз на рік.

Термін зберігання та реалізації риби при температурі води +11-+15°C становить:

  • в осінньо-зимовий період – 48 годин;
  • у весняно-літній період – 24 години.

Як зрозуміти, що риба зіпсована

Жива і охолоджена риба не повинна мати ознаки паразитологічних захворювань Крім того, неякісну і зіпсовану продукцію видають такі ознаки:

  • каламутний слиз;
  • кислуватий або аміачний запах;
  • тьмяна луска;
  • каламутні очі;
  • зябра бурого або темно-сірого кольору.

У свіжої риби зябра яскраво-червоного або рожевого кольору, луска щільно прилягає і не має серйозних пошкоджень. Запах свіжої риби не викликає огиди, не має ноток тухлості та бруду.

Читайте також: Рибна реформа: уряд ліквідував Одеський інститут рибного господарства.

Ілюстративне фото Марії Котової

Share
Редакция

Редакция «Одесской жизни». Пишем о том, что происходит в городе, замечаем важные детали и знакомим вас с интересными людьми.

Recent Posts

  • Статті

Врахують навіть 1 гривню: скільки доведеться сплатити за переказ на картку (відео)

Зараз майже ніхто не уявляє собі життя без простих та зручних переказів з картки на… Read More

18-05-2025 в 18:33
  • Новини

Гроза над Одесою: що чекає на нас у понеділок, 19 травня

За інформацією синоптиків, завтра, у понеділок, 19 травня 2025 року, в Одесі та Одеській області… Read More

18-05-2025 в 17:53
  • Статті

В Одесі вулицю Петрашевського перейменували на Леся Курбаса: ким були ці люди

Між 6-ю та 7-ою станціями Великого Фонтану в Одесі є невеличка вуличка. Раніше вона називалася… Read More

18-05-2025 в 16:32
  • Статті

В Одесі за три роки війни відкрили п’ять нових музеїв: чому вони присвячені і де розташовані

Можливо, хтось вважає, що війна – не кращий час для створення нових культурних закладів. Але… Read More

18-05-2025 в 15:35
  • Статті

Іригатор для чутливих зубів: як вибрати відповідний пристрій

Холодне морозиво, ковток гарячої кави або навіть вдих свіжого повітря викликають неприємні відчуття... Чутливі зуби… Read More

18-05-2025 в 15:19
  • Статті

В Одесі можна швидко та безоплатно пройти тест на ВІЛ та гепатити: чому це важливо, навіть коли немає симптомів

З 19 до 26 травня в Європі триває Тиждень тестування на ВІЛ та гепатити. Ця… Read More

18-05-2025 в 14:55