В Одесі, на вулиці Європейській, відкрився новий ресторан грецької кухні. Звісно, нам стало цікаво, які страви подають в цьому закладі. Тож наша постійна оглядачка Юлія Сущенко відправилась на розвідку і готова розказати читачам, що варто спробувати та яку суму треба брати з собою для скромної вечері.
Увага! Даний матеріал не є рекламним. Страви оплачені редакцією. Всі смакові оцінки – виключно субʼєктивна думка автора.
Одесити памʼятають на цьому місці ресторан італійської кухні ресторатора Савелія Лібкіна, який працював тут з 2011 року. Зараз інший його заклад, «Дача», переживає складні часи через судові тяжби, ініційовані прокуратурою. А ще тут стояв маленький автомобільчик, який постійно привертав увагу зміною кольорів та надписів. «Одеське життя» постійно слідкувало за його перевтіленнями.
У жовтні 2024 року «Тавернетта» зачинилась, але вже на початку нового року всередині розпочалися ремонтні роботи. І ось на початку квітня італійська тавернетта перетворилася на грецьку таверну під назвою «Опа-Опа». Тепер цей ресторан належить одеській мережі Buro201.
До речі, ви знаєте, що означає слово «опа»? Це слово – оклик, яке виражає позитивний настрій. Саме під цей оклик проходить трощення посуду – популярна грецька розвага, ним називають таверни та вживають у піснях. Дехто говорить, що це не просто оклик, це – філософія та стиль життя греків.
Зовні зміни відбулися не надто глобальні: було переписано назву, оновлено дерев’яні веранди, прибрано запорожець, додано декору. Все інше залишилося майже таким, і навіть скандальний мурал нові власники вирішили не зафарбовувати.
Втім, зміни відбулися, і всі вони перш за все – в тарілці.
Бренд-шеф* проєкту – одеситка Ксенія Амбер*. Вона розробила досить компактне, але різноманітне меню, в якому легко знайти знайомі назви. Водночас тут багато страв, назви та склад яких викликають інтерес. Наприклад, вам запропонують… мозгову кістку або курячий бульйон з мацаболами (так, в Греції проживає численна іудейська меншина), салат з авокадо (він проникнув і в грецьку кухню)!
Чому це небезпечно, ми розповідали у відео:
А загалом тут все як у будь-якому традиційному закладі на Пелопонесі – багато овочів, риби та морепродуктів, овечого сиру.
У винній карті представлені грецькі та інші вина, є традиційна міцна грецька узо, солодка мастиха і навіть українське пиво.
Сучасне людство зобовʼязане стародавнім грекам не лише за наукові відкриття, демократію та олімпійські ігри. Греція була колискою й сучасних гастрономічних задоволень – перших таверн. Десятки страв стали всесвітнім спадком людства, а у нас, жителів берегів Понту Евксинського, любов до просоченої спекотним сонцем, овіяної свіжим гірським повітрям та ароматами моря грецької кулінарної традиції закладена десь на клітинному рівні.
Для знайомства з кухнею закладу я обрала традиційні страви, які куштувала колись у Греції або в інших грецьких закладах міста: соус-закуску дзадзикі* (110 грн), овочеву мусаку* (270 грн), халумі на грилі з ароматним симітом* (220 грн), курячі сувлакі* (260 грн), лимонад та каву.
Дзадзикі принесли швидко. Він мав ніжну кремову консистенцію, часник майже не відчувався. Особисто я люблю більш виражені акценти в соусі, але розумію, що таких як я – небагато. На майбутнє, треба буде просити офіціанта додати більше часнику.
Сувлакі – три палички з ніжним курячим філе зі стегна, приготованим ідеально: мʼясо не засушене, не пересмажене. В якості гарніру подається скибка соковитого айсберга, политого дзадзикі.
Халумі на грилі. Одного разу в Греції я куштувала смажений на грилі сир. Відтоді шукаю щось подібне. Але ні. На жаль.
Мусака. Готувалася довше за інші. Майте на увазі, коли будете замовляти. Порція доволі велика – на двох, а то і трьох людей, якщо брати кілька страв і дилитися.
Лимонад – смачний, свіжий, насичений. Прикраса – мушля остаточно перенесла в теплі спогади мандрівок прекрасною Грецією, куди завжди хочеться повернутися.
Рахунок склав 1075 гривень, але враховуйте, що це без алкоголю. За банку українського пива вам треба буде викласти 180 грн, літр домашнього грецького вина обійдеться у 700 грн. Вартість келиха вина «з пляшки» починається зі 160 грн за 125 мл.
Всередині ресторан також нагадує традиційну грецьку таверну на узбережжі під перголою. Два великі зали і багато столиків на різну кількість людей. Кухня – частково відкрита, тож ви можете спостерігати за спритною роботою кухарів. Інтерʼєр вирішений у природних кольорах, з цікавими акцентами на деталях. Керамічний та металевий посуд, плетені хлібниці, майже всюди натуральне дерево, багато зелені, сонячні промені, що пробиваються з даху. Офіціанти ввічливі та гостинні. Сподіваюсь, що цей куточок Греції затримається в нашому місті надовго.
Ксенія Амбер – відома українська шефиня родом з Одеси. Талановита та амбітна, перші кулінарні уроки отримала від своєї бабусі. Вона навчалася в Кулінарному інституті Америки та закінчила курс Science & Cooking (наука та кулінарія) при Гарварді. Очолювала ресторани не лише в Україні, а й у Швейцарії, працювала в різних країнах світу, вивчаючи кухні та техніки різних народів, а також готувала українські страви в ресторанах Європи. Вона стала першою з українських шефів, кого запросили представити українську кухню на міжнародному кухарському конгресі в Мадриді, а на конгресі в Італії Ксенія ліпила вареники з вишнею. Зараз Ксенія бренд-шеф декількох одеських закладів.
До Національного природного парку «Тузлівські лимани», що розташований в Одеській області, прилетіли незвичайні яскраві птахи.… Read More
Краще заздалегідь вивчити умови оренди автомобіля, документи, потрібну страховку та критерії вибору компанії. Так зможете… Read More
В Одесі проведено масштабну акцію з озеленення міста. Комунальне підприємство «Міськзелентрест» спільно з представниками громадськості… Read More
У суботу, 10 травня 2025 року, в Одесі та Одеській області очікується досить тепла погода… Read More
Україна продовжує нарощувати обсяги експорту цукру. З початку поточного маркетингового року країна вже поставила на… Read More
Градоначальницька вулиця — одна з найстаріших міських артерій, яка за понад півтора століття встигла кілька… Read More