Через те, що зима, що настає, може виявитися непростою, фахівці радять терміново утеплити будинки і закупити буржуйки, запастися ліками, теплим одягом і їжею. «Одеське життя» пропонує прислухатися до порад бувалих, які з власного досвіду знають, що таке холодна та голодна зима.
Під час підготовки матеріалу ми звернулися за консультацією до легенди альпінізму – першого одесита, який підкорив Еверест, – Мстислава Горбенка. Директор альпіністського клубу «Одеса» побував на найвищих точках світу, одне з його сходжень увійшло до Книги рекордів Гіннеса, а це означає, що він зміг вижити в найсуворіших умовах – без води, тепла та світла.
– Я знаю людей, які купили туристичні плитки та газові балончики на випадок, якщо не буде газу та світла. У альпіністів у рюкзаку теж є це «спорядження». Чи потрібні такі речі у повсякденному житті?
– У придбанні туристичних плиток (примусів) та газових балончиків* завжди є сенс. До речі, альпіністи туристичні плитки називають «пальники», я сам такі закупив, доки є можливість. Навіть у мирний час доводиться їх використовувати, особливо на дачі, якщо немає світла. Витрата газового балончика залежить від потужності, яку ви дасте. Зазвичай їх вистачає, щоби нагріти воду або розігріти щось. Єдине попередження: працюючий примус не можна залишати без нагляду, особливо на ніч, інакше можливе отруєння ударним газом.
*Зазвичай газових балончиків для примусу (пальника) буває два види:
туристичні газові балони (саме їх зазвичай беруть у похід, проте зараз важко знайти такі), поверх них насаджується пальник;
цангові газові балончики (вони схожі на флакон і поки що є), які підключаються до пальника за допомогою додаткового перехідника.
З досвіду одеситів
Деякі одесити закупили туристичну плитку та газові балончики ще у березні, коли війна тільки починалася. Наприклад, пальник на той час коштував 350 гривень, туристичний газовий балон – 130 гривень, а цанговий газовий балончик – 85 гривень.
Також було відзначено, що туристичний газовий балон зручний у використанні та більш надійний, а от на цангових вода закипає швидше.
– Чи користуються термобілизною альпіністи та чи ефективно вона?
– Звичайно, ми користуємося термобілизною. Для тих, хто не знає: це спеціальна білизна, яка вбирає вологу (піт), і тому тіло людини не охолоджується. Я раджу взимку термобілизну використовувати повсякденно, а ось від бавовни краще відмовитись, вона не тримає тепло.
– У альпіністів є якісь поради, як зігрітися у разі негоди?
– Є одна проста формула для того, щоб зігрітися – це формула «обмеженого простору». Пояснюю: неможливо обігріти будинок, не маючи у ньому газу чи електрики. Для цього необхідно знайти якийсь маленький простір, наприклад, кухню або спальню, облаштувати та утеплити його. Альпіністи, перебуваючи в горах, де температура повітря мінус 40-50 градусів, щоб не замерзнути, також утеплюють свої намети, усувають щілини та протяги. Така сама ситуація і з тілом людини. Якщо ви носите просторий міський одяг – пальто, шуби, то можете зігрітися, але на якийсь час. Але щоб зберегти тепло тіла, вам потрібно обмежити себе у просторі. Тому, крім термобілизни та вовняних речей, альпіністи носять спеціальні пухові куртки та штани. Можливо, пухові штани звичайній людині не стануть у нагоді, а от пухові куртки на змійці, які щільно облягають, закривають талію та руки, не дадуть замерзнути в будь-яку погоду та в будь-якому місці.
Читайте також: Як нам пережити зиму: тарифи, субсидії, переселенці
– В інтернеті часто радять на випадок холодної зими купити каремати та спальні мішки, як ви на це дивитеся?
– Взагалі спальники (пухові або синтепонові) та каремати будуть доречними, якщо ви знаходитесь у сховище. Перші допоможуть зберегти тепло тіла, другі практичні та зручні у використанні, добре тримають будь-яку температуру. До того ж ці речі стануть у нагоді і в мирний час – усім, хто любить виїжджати на природу. Ну і не забувайте про побутові речі, які завжди повинні бути в будинку: сірники, свічки, ліхтарики, батарейки. І термос: добрий термос зможе добу тримати температуру.
– Що їдять альпіністи, коли треба набратися сили та зігрітися?
– Ну, тут усе просто! Незважаючи на якісь рекомендації спортивних лікарів, українці беруть із собою в гори сало. Я багато років займаюся альпінізмом і точно можу сказати, що у важких умовах організм вимагає саме цей продукт! А простіше кажучи – це будь-яка жирна їжа. Тому, якщо є можливість, завжди тримайте у холодильнику шматок сала.
Що скільки коштує?
Туристичний пальник – від 400 гривень.
Газовий балончик – від 90 гривень.
Каремати (туристичні чи армійські) – від 300 гривень.
Спальний мішок – 700 гривень.
Термобілизна – від 500 гривень за комплект.
Пуховик – натуральний пух від 3000 грн., еко-пух від 1000 грн.
У холодну пору року важливо не тільки тепло одягатися та обігрівати своє житло, а й правильно харчуватися. Як це робити восени та взимку, нам розповіла нутриціолог та консультант з харчування Наталія Ходєєва.
– Заздалегідь хочу попередити, що через холоди не варто занадто збільшувати розміри порцій і підвищувати калорійність страв. Поки є у продажу свіжі овочі, ягоди та фрукти, ними варто зміцнити організм перед холодами. Запастися про запас вітамінами практично неможливо, але посилити захисні сили – цілком. Наприклад, чудовим способом продовжити «життя» продуктам буде заморожування свіжих овочів. Адже будь-яка продукція, оброблена сіллю або спеціями, втратить свої якості швидше, ніж за простого заморожування, – попереджає нутриціолог.
БІЛКИ. Поряд з м’ясом та рибою, яйцями та молочними продуктами потрібно не забувати про рослинні білки – це горіхи, бобові, насіння. Обов’язково має бути чергування. Переїдати зовсім не варто – велика кількість білка шкодить ниркам і порушує секрецію інсуліну.
ЗЛАКИ дають багато енергії, а значить і тепла, тому вони обов’язково мають бути в зимовому раціоні. Також пам’ятайте, що надто оброблені каші (наприклад, пластівці з додаванням цукру чи фруктів) швидко засвоюються і не можуть надовго втамовувати голод.
ОВОЧІ. У зимовий період буває складно зі свіжими овочами, тому потрібно по можливості вживати свіжі капусту, моркву, буряк, гарбуз, а також запастися консервованими або замороженими овочами. Однак усі консервовані продукти містять підвищену кількість солі. Тому їх вживання має бути помірним, а у поєднанні з ними не варто їсти ковбаси, сири та інші насичені сіллю продукти.
ЖИРИ. Їх не варто боятись і уникати, але й захоплюватися не варто, думаючи, що вони зігріють. Повинне бути чергування рослинних та тваринних жирів – наприклад, пару столових ложок рослинної олії, 10-15 грам вершкового та трохи горіхів чи насіння протягом одного дня.
Супи. Не забувайте їсти густі суп, борщ та інші перші страви, навіть просто бульйони: вони зігрівають тіло та покращують процес травлення, насичують організм усіма потрібними речовинами.
КОНСЕРВИ доступні, добре зберігаються, але в них містяться шкідливі елементи, тому консерви потрібно вживати дозовано і в поєднанні з овочами або крупами, де є клітковина, що допомагає виводити все шкідливе з організму.
Як заморозити фрукти та овочі на зиму?
Поки є можливість, заморозьте на зиму сезонні овочі та фрукти. Наприклад, солодкий перець, кабачки, баклажани, помідори, сливи, гарбуз та зелень (кріп, петрушку та зелену цибулю). Зробити це просто: промийте плоди під проточною водою, обсушіть від вологи, очистіть від насіння, подрібніть на зручні для вас порції, розфасуйте і щільно закрийте тару. Як тара для фасування фахівці пропонують купувати пакети для заморозки (ціна від 35 гривень за 25 штук), вони компактні і добре зберігають продукти. Заготовки зберігайте у морозильній камері з температурою -18 градусів та нижче.
Ці рекомендації не лише допоможуть утеплити ваш будинок, а й заощадити на дорогих обігрівачах та зберегти здоров’я.
Ви також можете дізнатися: Чи буде Одеса з водою, світлом, газом та теплом?
Анастасія Єпур
У п'ятницю, 22 листопада 2024 року, у зв'язку з плановими роботами на міських електромережах деякі… Read More
1003-й день Україна протистоїть повномасшатабній агресії російської федерації. На ранок, 22 листопада, ситуація на фронті… Read More
В Одесі 49-річна водійка автомобіля «Ssang Yong» наїхала на жінку, яка переходила проїжджу частину і… Read More
Доброго ранку, друзі! Почніть свій день з посмішки - ми підготували для вас свіжу порцію… Read More
Привоз в останню декаду листопада: легкий дощик, «тяжкий» вітерець. Людей (чи так здалось) менше, аніж… Read More
Що святкують в Україні та світі 22 листопада. Історичні події, пам'ятні дати, народження відомих людей… Read More