Статті

Готують гомбовці та проганяють кутю: різдвяні традиції у селі Бокове

На Різдво у селі Бокове Любашівської громади здавна готують дивовижну страву — картопляно-сирно-м’ясні пампушки, або гомбовці.

Завідувачка місцевого Будинку культури Тетяна Голубовська повідала, що раніше ця святкова страва була дуже популярна. Часто її готувала і мати. Поява таких пампушок на Одещині оповита таїною, адже гомбовці — це традиційний десерт закарпатської кухні, щось середнє між варениками і пончиками. Його готують з картопляного або сирного тіста, всередину якого загортають солодку начинку. Солодощі спочатку варять на пару, а потім посипають смаженими сухарями. Для начинки зазвичай використовують сливу. 

На відміну від закарпатців, у бойківчан гомбовці — друга страва, а не десерт. Тетяна Голубовська розповіла, що рецептом з нею поділилась місцева жителька Галина Шевченко. Її бабуся замолоду служила у місцевих панів, і ще в ХІХ столітті смажила їм боківські пампушки. Якось панна в знак подяки подарувала юній куховарці вишитого орла, який зараз зберігається в українській світлиці будинку культури.

Рецепт приготування гомбовців

Отже, рецепт гомбовців нехитрий:

  1. Зварену у мундирі картоплю очистити і потовкти;
  2. Додати домашнього сиру, борошна і яйце;
  3. Замісити тісто і розкатати на невеличкі коржі;
  4. Всередину покласти м’ясний фарш з обжареною цибулею;
  5. Защипнути і надати форму кульок.

Готувати на пару або смажити в сковороді на соняшниковій олії. 

Як прощаються з кутею

Також у Боковому поширений звичай «проганяння куті». 

Тікай, кутя, із покуття,

А узвар — іди на базар,

А ви, кури, — на яйця,

Паляниці, лишайтесь на полиці,

А Дідух — на теплий дух,

Щоб покинути кожух!

Третя кутя на Водосвяття зветься Голодною. Звечора у храмі Іоанна Богослова розпочинається літургія, яка закінчується опівночі. Потім на подвір’ї чоловіки стріляють з рушниць, шумом проганяючи кутю, і випускають у небо білих голубів.  

За повір’ям, на Водохреща душі предків уже повернулися до своїх постійних пристанищ. А якщо залишалася ще не спожита кутя, її віддавали худобі.

Share
Юрій Федорчук

Народився в селі Острожани Жашківського району Черкаської області. Свою трудову біографію розпочав у 1977 році рибалкою на підприємстві «Гірський Тікич» (Черкащина). Працював формувальником на Київському заводі залізобетонних виробів. Був учасником бойових дій в ДРА (Афганістан). Після здобуття вищої освіти в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті почав працювати у журналістиці. Був власкором газети «Одеські вісті». За плідну журналістську діяльність відзначений Почесними відзнаками та грамотами. Лауреат премії ім. Р.М. Палецького, лауреат Всеукраїнської премії ім. С.І. Олійника, лауреат конкурсу «Українська мова - мова єднання».

Recent Posts

  • Статті

Безбар’єрність на Одещині: прогулянка на візку сільськими вулицями 

Через війну в країні ми все частіше бачимо на вулицях людей з інвалідністю, яким доводиться… Read More

21-05-2025 в 18:31
  • Новини

Концерти в Одеському Ботанічному саду відкривають сезон

Жива класика просто неба, серед квітів і дерев – у Ботанічному саду знову стартують концерти… Read More

21-05-2025 в 17:58
  • Новини партнерів

Секрет бразильських сідниць: без імплантатів, ризиків та ускладнень

Жінки з усієї планети невпинно захоплюються бразильській «генетиці» і часто бажають наслідувати в таких пишних… Read More

21-05-2025 в 17:53
  • Статті

Зашифровані таємниці українських народних пісень

Кожен з нас хоча б раз у житті співав українську народну пісню. Навіть якщо вокал… Read More

21-05-2025 в 16:33
  • Новини

Аварійне відключення води в Одесі: хто залишиться без водопостачання на весь день 22 травня

Завтра, у четвер, 22 травня 2025 року, частина одеського мікрорайону Черемушки чекає на аварійне відключення… Read More

21-05-2025 в 16:13
  • Новини

Три роки безвісти: герой з Одещини повертається додому

Теплицька громада попрощається із захисником України Ігорем Борисовичем Савченком, який три роки вважався безвісти зниклим. Read More

21-05-2025 в 15:31