Статті

Готують гомбовці та проганяють кутю: різдвяні традиції у селі Бокове

На Різдво у селі Бокове Любашівської громади здавна готують дивовижну страву — картопляно-сирно-м’ясні пампушки, або гомбовці.

Завідувачка місцевого Будинку культури Тетяна Голубовська повідала, що раніше ця святкова страва була дуже популярна. Часто її готувала і мати. Поява таких пампушок на Одещині оповита таїною, адже гомбовці — це традиційний десерт закарпатської кухні, щось середнє між варениками і пончиками. Його готують з картопляного або сирного тіста, всередину якого загортають солодку начинку. Солодощі спочатку варять на пару, а потім посипають смаженими сухарями. Для начинки зазвичай використовують сливу. 

На відміну від закарпатців, у бойківчан гомбовці — друга страва, а не десерт. Тетяна Голубовська розповіла, що рецептом з нею поділилась місцева жителька Галина Шевченко. Її бабуся замолоду служила у місцевих панів, і ще в ХІХ столітті смажила їм боківські пампушки. Якось панна в знак подяки подарувала юній куховарці вишитого орла, який зараз зберігається в українській світлиці будинку культури.

Рецепт приготування гомбовців

Отже, рецепт гомбовців нехитрий:

  1. Зварену у мундирі картоплю очистити і потовкти;
  2. Додати домашнього сиру, борошна і яйце;
  3. Замісити тісто і розкатати на невеличкі коржі;
  4. Всередину покласти м’ясний фарш з обжареною цибулею;
  5. Защипнути і надати форму кульок.

Готувати на пару або смажити в сковороді на соняшниковій олії. 

Як прощаються з кутею

Також у Боковому поширений звичай «проганяння куті». 

Тікай, кутя, із покуття,

А узвар — іди на базар,

А ви, кури, — на яйця,

Паляниці, лишайтесь на полиці,

А Дідух — на теплий дух,

Щоб покинути кожух!

Третя кутя на Водосвяття зветься Голодною. Звечора у храмі Іоанна Богослова розпочинається літургія, яка закінчується опівночі. Потім на подвір’ї чоловіки стріляють з рушниць, шумом проганяючи кутю, і випускають у небо білих голубів.  

За повір’ям, на Водохреща душі предків уже повернулися до своїх постійних пристанищ. А якщо залишалася ще не спожита кутя, її віддавали худобі.

Share
Юрій Федорчук

Автор видання "Одеське життя". Журналіст з 35-річним досвідом. Пише про соціальні теми, природу, культуру та історію півночі Одещини. Лауреат кількох всеукраїнських премій.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі почали будувати новий бюветний комплекс

Сьогодні, 1 грудня 2025 року, у Пересипському районі Одеси розпочалися роботи зі зведення нового бюветного… Read More

01-12-2025 в 19:37
  • Статті

У дівчини з Болграду загинув чоловік: як каміння повернуло її до життя

Коли війна забрала в Олесі Гіневської чоловіка, маленький браслетик із кахолонгу, подарований коханим, став для… Read More

01-12-2025 в 18:31
  • Реклама / Новини партнерів

Процес вступу до приватних шкіл

Процес вступу до приватних шкіл починається за 12–18 місяців до бажаного року навчання. Більшість шкіл… Read More

01-12-2025 в 18:13
  • Новини

Частина Одеси залишиться без води 2 грудня – кому не пощастить

Завтра, у вівторок, 2 грудня 2025 року, у зв’язку з аварією та необхідністю проведення ремонтних… Read More

01-12-2025 в 17:52
  • Статті

Одеса дослухається до ветеранів: реабілітація, спорт, працевлаштування – що говорить спільнота

У залі, де ГО «Захист держави» проводила ветеранський форум, не встигли виставити достатню кількість стільців… Read More

01-12-2025 в 17:26
  • Новини

Колапс на кордоні: в Одеській області не працює пункт пропуску (ОНОВЛЕНО)

З ранку 1 грудня рух на трасі Одеса–Рені виявився майже повністю паралізованим. Через зупинку роботи… Read More

01-12-2025 в 16:26