Статті

Готують гомбовці та проганяють кутю: різдвяні традиції у селі Бокове

На Різдво у селі Бокове Любашівської громади здавна готують дивовижну страву — картопляно-сирно-м’ясні пампушки, або гомбовці.

Завідувачка місцевого Будинку культури Тетяна Голубовська повідала, що раніше ця святкова страва була дуже популярна. Часто її готувала і мати. Поява таких пампушок на Одещині оповита таїною, адже гомбовці — це традиційний десерт закарпатської кухні, щось середнє між варениками і пончиками. Його готують з картопляного або сирного тіста, всередину якого загортають солодку начинку. Солодощі спочатку варять на пару, а потім посипають смаженими сухарями. Для начинки зазвичай використовують сливу. 

На відміну від закарпатців, у бойківчан гомбовці — друга страва, а не десерт. Тетяна Голубовська розповіла, що рецептом з нею поділилась місцева жителька Галина Шевченко. Її бабуся замолоду служила у місцевих панів, і ще в ХІХ столітті смажила їм боківські пампушки. Якось панна в знак подяки подарувала юній куховарці вишитого орла, який зараз зберігається в українській світлиці будинку культури.

Рецепт приготування гомбовців

Отже, рецепт гомбовців нехитрий:

  1. Зварену у мундирі картоплю очистити і потовкти;
  2. Додати домашнього сиру, борошна і яйце;
  3. Замісити тісто і розкатати на невеличкі коржі;
  4. Всередину покласти м’ясний фарш з обжареною цибулею;
  5. Защипнути і надати форму кульок.

Готувати на пару або смажити в сковороді на соняшниковій олії. 

Як прощаються з кутею

Також у Боковому поширений звичай «проганяння куті». 

Тікай, кутя, із покуття,

А узвар — іди на базар,

А ви, кури, — на яйця,

Паляниці, лишайтесь на полиці,

А Дідух — на теплий дух,

Щоб покинути кожух!

Третя кутя на Водосвяття зветься Голодною. Звечора у храмі Іоанна Богослова розпочинається літургія, яка закінчується опівночі. Потім на подвір’ї чоловіки стріляють з рушниць, шумом проганяючи кутю, і випускають у небо білих голубів.  

За повір’ям, на Водохреща душі предків уже повернулися до своїх постійних пристанищ. А якщо залишалася ще не спожита кутя, її віддавали худобі.

Share
Юрій Федорчук

Автор видання "Одеське життя". Журналіст з 35-річним досвідом. Пише про соціальні теми, природу, культуру та історію півночі Одещини. Лауреат кількох всеукраїнських премій.

Recent Posts

  • Новини партнерів

З чого складається конструкція прапора та як придбати якісний варіант?

Такий універсальний елемент оформлення як прапор може використовуватися в найрізноманітніших сферах: від реклами до інтер’єру.… Read More

25-08-2025 в 23:51
  • Новини

Українські аграрії в Одесі обговорили умови вступу до ЄС щодо агросектору

Міністерство економіки, довкілля та сільського господарства України завершило підготовку до двосторонніх зустрічей з Європейською Комісією… Read More

25-08-2025 в 22:32
  • Новини

Чи потеплішає в Одесі: що прогнозуть синоптики на вівторок, 26 серпня

У вівторок, 26 серпня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

25-08-2025 в 21:29
  • Новини

Помер відомий одеський художник і карикатурист Віктор Джевага

24 серпня пішов із життя видатний одеський художник-графік та карикатурист, Віктор Вікторович Джевага. Народився у… Read More

25-08-2025 в 20:33
  • Статті

Сто храмів і сотня пісень: неймовірна історія майстра з Одещини

Більше сотні будівель, понад сімдесят храмів, двісті куполів, два монастиря – у Немирові та Херсоні,… Read More

25-08-2025 в 19:36
  • Статті

Трамвай-бажання: як в Одесі роблять міський транспорт комфортним

У 2019 році у напрямку селища Котовського пішов перший трисекційний трамвай. Для мене це стало… Read More

25-08-2025 в 18:51