Статті

Готують гомбовці та проганяють кутю: різдвяні традиції у селі Бокове

На Різдво у селі Бокове Любашівської громади здавна готують дивовижну страву — картопляно-сирно-м’ясні пампушки, або гомбовці.

Завідувачка місцевого Будинку культури Тетяна Голубовська повідала, що раніше ця святкова страва була дуже популярна. Часто її готувала і мати. Поява таких пампушок на Одещині оповита таїною, адже гомбовці — це традиційний десерт закарпатської кухні, щось середнє між варениками і пончиками. Його готують з картопляного або сирного тіста, всередину якого загортають солодку начинку. Солодощі спочатку варять на пару, а потім посипають смаженими сухарями. Для начинки зазвичай використовують сливу. 

На відміну від закарпатців, у бойківчан гомбовці — друга страва, а не десерт. Тетяна Голубовська розповіла, що рецептом з нею поділилась місцева жителька Галина Шевченко. Її бабуся замолоду служила у місцевих панів, і ще в ХІХ столітті смажила їм боківські пампушки. Якось панна в знак подяки подарувала юній куховарці вишитого орла, який зараз зберігається в українській світлиці будинку культури.

Рецепт приготування гомбовців

Отже, рецепт гомбовців нехитрий:

  1. Зварену у мундирі картоплю очистити і потовкти;
  2. Додати домашнього сиру, борошна і яйце;
  3. Замісити тісто і розкатати на невеличкі коржі;
  4. Всередину покласти м’ясний фарш з обжареною цибулею;
  5. Защипнути і надати форму кульок.

Готувати на пару або смажити в сковороді на соняшниковій олії. 

Як прощаються з кутею

Також у Боковому поширений звичай «проганяння куті». 

Тікай, кутя, із покуття,

А узвар — іди на базар,

А ви, кури, — на яйця,

Паляниці, лишайтесь на полиці,

А Дідух — на теплий дух,

Щоб покинути кожух!

Третя кутя на Водосвяття зветься Голодною. Звечора у храмі Іоанна Богослова розпочинається літургія, яка закінчується опівночі. Потім на подвір’ї чоловіки стріляють з рушниць, шумом проганяючи кутю, і випускають у небо білих голубів.  

За повір’ям, на Водохреща душі предків уже повернулися до своїх постійних пристанищ. А якщо залишалася ще не спожита кутя, її віддавали худобі.

Share
Юрій Федорчук

Автор видання "Одеське життя". Журналіст з 35-річним досвідом. Пише про соціальні теми, природу, культуру та історію півночі Одещини. Лауреат кількох всеукраїнських премій.

Recent Posts

  • Новини

Погода в Одесі: що прогнозують сноптики на п’ятницю, 17 жовтня

У п'ятницю, 17 жовтня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

16-10-2025 в 22:31
  • Новини партнерів

Все для дому: широкий асортимент, сервіс та зручна доставка в магазині ВЕНКОН

Купівля техніки для дому — важливе рішення, яке вимагає уваги до деталей, якості та вартості… Read More

16-10-2025 в 21:53
  • Новини

Українська бойова система DELTA вразила учасників навчань НАТО «REPMUS 2025»

Система управління діями українських військ (сил) на полі бою стає все більш технологічною. Це підтверджується,… Read More

16-10-2025 в 21:19
  • Новини

Труханову готують нову підозру: державну зраду відклали

Екс-меру Одеси Геннадію Труханову готують оголосити підозру в сфері господарської діяльності, тимчасово відклавши кваліфікацію за… Read More

16-10-2025 в 20:41
  • Новини

«Мої плани – безпека»: голова Одеської МВА розповів, чи має намір зносити пам’ятник Пушкіну

Новопризначений глава нещодавно створеної Одеської міської військової адміністрації Сергій Лисак, офіційне представлення якого відбулося в… Read More

16-10-2025 в 20:21
  • Новини

Екстрені відключення світла в Одесі та області: як діють графіки

У багатьох регіонах країни приблизно о 19:00 16 жовтня, 2025 року за командою «Укренерго» введено… Read More

16-10-2025 в 20:01