Статті

Геноцид голодом. Одеситам показали, як виживали  українці під час Голодоморів (фоторепортаж)

В День пам'яті жертв Голодоморів в Україні в Одеському профучилищі морського туристичного сервісу представили виставку-реквієм страв, відтворених за спогадами людей, які пережили Голодомор на Одещині.

Цей проєкт проводять третій рік поспіль. На стендах – реп’яхи, коріння дерев, солома, штурпаки соняху, шкіряні ремені та чоботи. На сучасний погляд, всі ці речі та рослини, не придатні до їжі, але все це змушені були їсти українці, щоб вижити в страшні роки голоду 20-х, 30-х, 40-х років.

Автори ідеї, викладачки училища Анна Михайленко та Людмила Марущак розказали, що підготовка до виставки триває майже рік і до процесу залучені історики, студенти та їхні родичі. Це справжнє глибоке дослідження, де спочатку вивчаються архівні документи, спогади жителів саме Одеської області. Після того відбираються страви й починається пошук необхідних інгредієнтів.

Читайте також: Пам’ять Голодомору: людяність у нелюдські часи

Цього року вдалося реконструювати одинадцять страв з трав, корінців, підгнилих овочів. Відвідувачі могли спробувати на смак компот із буряку та гілочок вишні, коржики з бузиною, маторженики.

Збирала у мами картоплю, – розповідає старший майстер Людмила Марущак, – кидала її в морозилку на тиждень. Після цього вона ще з тиждень у мене стояла, тому що нам треба було, щоб вона аж підтікала. А далі зачищали свіжу картоплю висушували, перемелювали, змішували. З тої муки млинці робили, отакі бевки. Вони були жахливі. З картопляного лушпиння я готувала щось на кшталт боциків. Все це я брала зі спогадів.

Робота з матеріалом, занурення в процес заставляє молодь по іншому дивитися на історичні події, досліджувати історію власних сімей. Студенти розпитують своїх рідних про ті страшні роки, записують спогади, готують власні реконструкції.

Я побачила по дітях, по їхніх очах, що вони шоковані. Одна справа дивитися на фото страв в інстаграмі, інша побачити наживо, або самому відварювати багато годин шкіряний черевик та готувати на цьому відварі “суп” з щавлем та частинками соняха, –

говорить Анна Михайленко.

Виставка працювала один день, але передивитися страви можна саме в соціальних мережах училища в будь-який час.

Share
Юлія Сущенко

Авторка видання «Одеське життя» з 2018 року. Журналістка та експертка з культури, мистецтва, локальної кухні та гастрономії. Закінчила філософський факультет ОНУ імені Мечникова за спеціальністю «Культурологія». Понад 25 років працює в медіа. Авторка «Смачних лекцій» і блогу Tasty Drive. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Статті

Вартість контрактного навчання: чи доступна освіта в Одесі?

Мої знайомі Лариса та Дмитро вже багато років працюють у Норвегії, але їхня донька мріє… Read More

07-09-2025 в 17:33
  • Статті

«Живий банк» – три корови, або Як подружжя з Одещини виживає на пенсії

У пошуках додаткових джерел поповнення сімейного бюджету подружжя пенсіонерів Миколи та Валентини Черкасових вирішило завести… Read More

07-09-2025 в 16:33
  • Статті

Не любила Одесу й отримала пенсію за вбивство: як тепер називається вулиця Віри Фігнер

Так, була до червня цього року вулиця "полум'яної революціонерки" Віри Фігнер у Хаджибейському нині районі… Read More

07-09-2025 в 15:51
  • Новини

«В нас лихо»: Одеський ботсад постраждав від атаки дронів і просить про допомогу

Внаслідок ракетно-дронової атаки Одеси в ніч на 7 вересня серйозно постраждав Ботанічний сад Одеського національного… Read More

07-09-2025 в 15:21
  • Новини

Війна, день 1292: чергова ніч терору і удари ЗСУ по ключових об’єктах в РФ

Ніч на неділю, 7 вересня 2025 року, – 1292-й день з початку повномасштабної війни в… Read More

07-09-2025 в 14:18
  • Новини

Росіяни знову понівечили одеський Палац спорту – як він виглядає після нічної атаки (фоторепортаж)

Ніч на неділю, 7 вересня 2025 року, одесити запам'ятають надовго: ворог вкотре атакував наше місто… Read More

07-09-2025 в 12:00