Статті

Геноцид голодом. Одеситам показали, як виживали  українці під час Голодоморів (фоторепортаж)

В День пам'яті жертв Голодоморів в Україні в Одеському профучилищі морського туристичного сервісу представили виставку-реквієм страв, відтворених за спогадами людей, які пережили Голодомор на Одещині.

Цей проєкт проводять третій рік поспіль. На стендах – реп’яхи, коріння дерев, солома, штурпаки соняху, шкіряні ремені та чоботи. На сучасний погляд, всі ці речі та рослини, не придатні до їжі, але все це змушені були їсти українці, щоб вижити в страшні роки голоду 20-х, 30-х, 40-х років.

Автори ідеї, викладачки училища Анна Михайленко та Людмила Марущак розказали, що підготовка до виставки триває майже рік і до процесу залучені історики, студенти та їхні родичі. Це справжнє глибоке дослідження, де спочатку вивчаються архівні документи, спогади жителів саме Одеської області. Після того відбираються страви й починається пошук необхідних інгредієнтів.

Читайте також: Пам’ять Голодомору: людяність у нелюдські часи

Цього року вдалося реконструювати одинадцять страв з трав, корінців, підгнилих овочів. Відвідувачі могли спробувати на смак компот із буряку та гілочок вишні, коржики з бузиною, маторженики.

Збирала у мами картоплю, – розповідає старший майстер Людмила Марущак, – кидала її в морозилку на тиждень. Після цього вона ще з тиждень у мене стояла, тому що нам треба було, щоб вона аж підтікала. А далі зачищали свіжу картоплю висушували, перемелювали, змішували. З тої муки млинці робили, отакі бевки. Вони були жахливі. З картопляного лушпиння я готувала щось на кшталт боциків. Все це я брала зі спогадів.

Робота з матеріалом, занурення в процес заставляє молодь по іншому дивитися на історичні події, досліджувати історію власних сімей. Студенти розпитують своїх рідних про ті страшні роки, записують спогади, готують власні реконструкції.

Я побачила по дітях, по їхніх очах, що вони шоковані. Одна справа дивитися на фото страв в інстаграмі, інша побачити наживо, або самому відварювати багато годин шкіряний черевик та готувати на цьому відварі “суп” з щавлем та частинками соняха, –

говорить Анна Михайленко.

Виставка працювала один день, але передивитися страви можна саме в соціальних мережах училища в будь-який час.

Share
Юлія Сущенко

Авторка видання «Одеське життя» з 2018 року. Журналістка та експертка з культури, мистецтва, локальної кухні та гастрономії. Закінчила філософський факультет ОНУ імені Мечникова за спеціальністю «Культурологія». Понад 25 років працює в медіа. Авторка «Смачних лекцій» і блогу Tasty Drive. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі поступово відновлюють мобільний звʼязок

В Одеській області третю добу триває відновлення мобільного звʼязку після масштабної атаки РФ. В Одесі… Read More

15-12-2025 в 21:36
  • Новини

Теплий грудневий день в Одесі: прогноз погоди на 16 грудня

У найближчу добу, 16 грудня, в Одесі та Одеській області не прогнозують опадів. Буде похмуро… Read More

15-12-2025 в 20:39
  • Новини

Вода й тепло повертаються в Одесу: яка ситуація зі світлом

Практично всі райони Одеси знову з водою та теплом після обстрілів РФ. У місті працюють… Read More

15-12-2025 в 19:32
  • Новини

Підвищення тарифів в одній з громад Одещини: чого чекати з 2026 року

У Болградській територіальній громаді планують переглянути тарифи на водопостачання, водовідведення та вивезення побутових відходів. Нові… Read More

15-12-2025 в 18:36
  • Статті

Стрес, війна і правила, які рятують життя: в Одесі відбувся форум-тренінг для військових і цивільних

В Одесі громадська організація «Захист держави» провела зустріч у форматі форуму-тренінгу, присвячену темам, без яких… Read More

15-12-2025 в 18:08
  • Статті

Прикрашені вітрини магазинів перетворили Одесу на сяючу зимову казку (фоторепортаж)

Одеса знову перетворилася на зимову казку — тиху, світлу, трішки ностальгійну й до болю рідну.… Read More

15-12-2025 в 18:04