Статті

Геноцид голодом. Одеситам показали, як виживали  українці під час Голодоморів (фоторепортаж)

В День пам'яті жертв Голодоморів в Україні в Одеському профучилищі морського туристичного сервісу представили виставку-реквієм страв, відтворених за спогадами людей, які пережили Голодомор на Одещині.

Цей проєкт проводять третій рік поспіль. На стендах – реп’яхи, коріння дерев, солома, штурпаки соняху, шкіряні ремені та чоботи. На сучасний погляд, всі ці речі та рослини, не придатні до їжі, але все це змушені були їсти українці, щоб вижити в страшні роки голоду 20-х, 30-х, 40-х років.

Автори ідеї, викладачки училища Анна Михайленко та Людмила Марущак розказали, що підготовка до виставки триває майже рік і до процесу залучені історики, студенти та їхні родичі. Це справжнє глибоке дослідження, де спочатку вивчаються архівні документи, спогади жителів саме Одеської області. Після того відбираються страви й починається пошук необхідних інгредієнтів.

Читайте також: Пам’ять Голодомору: людяність у нелюдські часи

Цього року вдалося реконструювати одинадцять страв з трав, корінців, підгнилих овочів. Відвідувачі могли спробувати на смак компот із буряку та гілочок вишні, коржики з бузиною, маторженики.

Збирала у мами картоплю, – розповідає старший майстер Людмила Марущак, – кидала її в морозилку на тиждень. Після цього вона ще з тиждень у мене стояла, тому що нам треба було, щоб вона аж підтікала. А далі зачищали свіжу картоплю висушували, перемелювали, змішували. З тої муки млинці робили, отакі бевки. Вони були жахливі. З картопляного лушпиння я готувала щось на кшталт боциків. Все це я брала зі спогадів.

Робота з матеріалом, занурення в процес заставляє молодь по іншому дивитися на історичні події, досліджувати історію власних сімей. Студенти розпитують своїх рідних про ті страшні роки, записують спогади, готують власні реконструкції.

Я побачила по дітях, по їхніх очах, що вони шоковані. Одна справа дивитися на фото страв в інстаграмі, інша побачити наживо, або самому відварювати багато годин шкіряний черевик та готувати на цьому відварі “суп” з щавлем та частинками соняха, –

говорить Анна Михайленко.

Виставка працювала один день, але передивитися страви можна саме в соціальних мережах училища в будь-який час.

Share
Юлия Сущенко

Перед тем, как прийти в "Одесскую жизнь" 15 лет работала на телевидении. Благодаря новыми технологиями пытаюсь соединить ТВ и газетный форматы: веду стримы на facebook-странице и собираю интересные видеоистории. Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Новини

Ремонтні роботи в Одесі: список вулиць, де не буде світла сьогодні

У п'ятницю, 22 листопада 2024 року, у зв'язку з плановими роботами на міських електромережах деякі… Read More

2024-11-22
  • Новини

Війна, день 1003: росія випробувала в Україні нову балістичну ракету

1003-й день Україна протистоїть повномасшатабній агресії російської федерації. На ранок, 22 листопада, ситуація на фронті… Read More

2024-11-22
  • Новини

В Одесі жінка за кермом «Ssang Yong» переїхала пішохода

В Одесі 49-річна водійка автомобіля «Ssang Yong» наїхала на жінку, яка переходила проїжджу частину і… Read More

2024-11-22
  • Positive News

Анекдот дня: чого бажає Рабінович у банку

Доброго ранку, друзі! Почніть свій день з посмішки - ми підготували для вас свіжу порцію… Read More

2024-11-22
  • Статті

Ціни на листопадовому Привозі: під дощиком – за салом

Привоз в останню декаду листопада: легкий дощик, «тяжкий» вітерець. Людей (чи так здалось) менше, аніж… Read More

2024-11-22
  • Новини

День гуманного суспільства та любові до веснянок: що ще святкують 22 листопада

Що святкують в Україні та світі 22 листопада. Історичні події, пам'ятні дати, народження відомих людей… Read More

2024-11-22