Статті

Геноцид голодом. Одеситам показали, як виживали  українці під час Голодоморів (фоторепортаж)

В День пам'яті жертв Голодоморів в Україні в Одеському профучилищі морського туристичного сервісу представили виставку-реквієм страв, відтворених за спогадами людей, які пережили Голодомор на Одещині.

Цей проєкт проводять третій рік поспіль. На стендах – реп’яхи, коріння дерев, солома, штурпаки соняху, шкіряні ремені та чоботи. На сучасний погляд, всі ці речі та рослини, не придатні до їжі, але все це змушені були їсти українці, щоб вижити в страшні роки голоду 20-х, 30-х, 40-х років.

Автори ідеї, викладачки училища Анна Михайленко та Людмила Марущак розказали, що підготовка до виставки триває майже рік і до процесу залучені історики, студенти та їхні родичі. Це справжнє глибоке дослідження, де спочатку вивчаються архівні документи, спогади жителів саме Одеської області. Після того відбираються страви й починається пошук необхідних інгредієнтів.

Читайте також: Пам’ять Голодомору: людяність у нелюдські часи

Цього року вдалося реконструювати одинадцять страв з трав, корінців, підгнилих овочів. Відвідувачі могли спробувати на смак компот із буряку та гілочок вишні, коржики з бузиною, маторженики.

Збирала у мами картоплю, – розповідає старший майстер Людмила Марущак, – кидала її в морозилку на тиждень. Після цього вона ще з тиждень у мене стояла, тому що нам треба було, щоб вона аж підтікала. А далі зачищали свіжу картоплю висушували, перемелювали, змішували. З тої муки млинці робили, отакі бевки. Вони були жахливі. З картопляного лушпиння я готувала щось на кшталт боциків. Все це я брала зі спогадів.

Робота з матеріалом, занурення в процес заставляє молодь по іншому дивитися на історичні події, досліджувати історію власних сімей. Студенти розпитують своїх рідних про ті страшні роки, записують спогади, готують власні реконструкції.

Я побачила по дітях, по їхніх очах, що вони шоковані. Одна справа дивитися на фото страв в інстаграмі, інша побачити наживо, або самому відварювати багато годин шкіряний черевик та готувати на цьому відварі “суп” з щавлем та частинками соняха, –

говорить Анна Михайленко.

Виставка працювала один день, але передивитися страви можна саме в соціальних мережах училища в будь-який час.

Share
Юлія Сущенко

Авторка видання «Одеське життя» з 2018 року. Журналістка та експертка з культури, мистецтва, локальної кухні та гастрономії. Закінчила філософський факультет ОНУ імені Мечникова за спеціальністю «Культурологія». Понад 25 років працює в медіа. Авторка «Смачних лекцій» і блогу Tasty Drive. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ). Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Новини

Війна, день 1234: Трамп зробив заяву про постачання озброєння Україні

У п'ятницю, 11 липня 2025 року, почалася 1234-та доба широкомасштабної збройної агресії РФ проти України.… Read More

11-07-2025 в 10:35
  • Новини

Одесу масовано атакують ударні дрони – лунають вибухи (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

Сьогодні, 11 липня 2025 року, Одесу атакують ворожі ударні дрони. З моря на місто насувається… Read More

11-07-2025 в 10:01
  • Новини

11 липня тисячі одеситів залишилися без світла: адреси відключень

Сьогодні, 11 липня 2025 року, у зв'язку з плановими роботами на міських електромережах багато одеситів… Read More

11-07-2025 в 09:36
  • Новини

В Одеській області врятували від браконьєрів раків і бичків

Під час природоохоронного рейду на Дністровському лимані біля села Веселе Білгород-Дністровського району інспектори Державної екологічної… Read More

11-07-2025 в 08:32
  • Новини

Угорщина хоче відновити нафтопровід Одеса-Броди як альтернативу російській нафті

Угорська нафтогазова компанія Mol має намір відновити український нафтопровід Одеса-Броди, який уже багато років не… Read More

11-07-2025 в 07:36
  • Статті

Ціни на липневому Привозі в Одесі сьогодні: головне, аби дині були «слодки» (фото)

О, той липневий Привоз!.. Забуваєш про все, тільки не спеку. Жартівники (це такі особливі люди,… Read More

11-07-2025 в 07:12