Статті

Геноцид голодом. Одеситам показали, як виживали  українці під час Голодоморів (фоторепортаж)

В День пам'яті жертв Голодоморів в Україні в Одеському профучилищі морського туристичного сервісу представили виставку-реквієм страв, відтворених за спогадами людей, які пережили Голодомор на Одещині.

Цей проєкт проводять третій рік поспіль. На стендах – реп’яхи, коріння дерев, солома, штурпаки соняху, шкіряні ремені та чоботи. На сучасний погляд, всі ці речі та рослини, не придатні до їжі, але все це змушені були їсти українці, щоб вижити в страшні роки голоду 20-х, 30-х, 40-х років.

Автори ідеї, викладачки училища Анна Михайленко та Людмила Марущак розказали, що підготовка до виставки триває майже рік і до процесу залучені історики, студенти та їхні родичі. Це справжнє глибоке дослідження, де спочатку вивчаються архівні документи, спогади жителів саме Одеської області. Після того відбираються страви й починається пошук необхідних інгредієнтів.

Читайте також: Пам’ять Голодомору: людяність у нелюдські часи

Цього року вдалося реконструювати одинадцять страв з трав, корінців, підгнилих овочів. Відвідувачі могли спробувати на смак компот із буряку та гілочок вишні, коржики з бузиною, маторженики.

Збирала у мами картоплю, – розповідає старший майстер Людмила Марущак, – кидала її в морозилку на тиждень. Після цього вона ще з тиждень у мене стояла, тому що нам треба було, щоб вона аж підтікала. А далі зачищали свіжу картоплю висушували, перемелювали, змішували. З тої муки млинці робили, отакі бевки. Вони були жахливі. З картопляного лушпиння я готувала щось на кшталт боциків. Все це я брала зі спогадів.

Робота з матеріалом, занурення в процес заставляє молодь по іншому дивитися на історичні події, досліджувати історію власних сімей. Студенти розпитують своїх рідних про ті страшні роки, записують спогади, готують власні реконструкції.

Я побачила по дітях, по їхніх очах, що вони шоковані. Одна справа дивитися на фото страв в інстаграмі, інша побачити наживо, або самому відварювати багато годин шкіряний черевик та готувати на цьому відварі “суп” з щавлем та частинками соняха, –

говорить Анна Михайленко.

Виставка працювала один день, але передивитися страви можна саме в соціальних мережах училища в будь-який час.

Share
Юлия Сущенко

Перед тем, как прийти в "Одесскую жизнь" 15 лет работала на телевидении. Благодаря новыми технологиями пытаюсь соединить ТВ и газетный форматы: веду стримы на facebook-странице и собираю интересные видеоистории. Больше всего в жизни люблю движение и путешествия. Девиз “Интересно там, где я”.

Recent Posts

  • Новини

Під час ранкової атаки на Одесу росіяни випробували новий дрон

Під час ранкової ворожої атаки 23 травня українські військові зафіксували в небі Одеси новий російський… Read More

23-05-2025 в 12:46
  • Новини

В Одесі попереджають про небезпечний музейний експонат

Підводний човен «Малятко» М-296 на Меморіалі 411-ї берегової батареї в Одесі став аварійним. До експоната… Read More

23-05-2025 в 11:39
  • Новини

Масштабні відключення світла в Одесі: кого торкнеться і коли відновлять

Сьогодні, 23 травня 2025 року, ДТЕК Одеські електромережі проводить планові ремонтні роботи. У зв'язку з… Read More

23-05-2025 в 10:31
  • Новини

Війна, день 1185: у МЗС України прокоментували заяву Путіна про «буферну зону»

У п'ятницю, 23 травня 2025 року, розпочалася 1185-та доба з початку широкомасштабної збройної агресії Російської… Read More

23-05-2025 в 10:03
  • Новини

В Одесі лунають вибухи – місто атакую «шахеди» (ОНОВЛЕНО)

Сьогодні, у п'ятницю, 23 травня, близько 8:20 в Одесі та Одеській області пролунав сигнал повітряної… Read More

23-05-2025 в 09:21
  • Новини

Одеса може зіткнутися з дефіцитом води

Одесі та іншим великим українським містам загрожує дефіцит води в найближчі 10 років, якщо не… Read More

23-05-2025 в 08:34