Це найкраща закуска до вина, кави чи чаю. Уперше ці коржі я спробувала багато років тому в молдавському селі Лиманське Ренійського району. Пам'ятаю, як зараз: після того, як цілий день моталися по полях і фермах, взяли безліч інтерв'ю, голова сільради запросив до себе в гості.
Ми влаштувалися на подвір’ї за столом, поруч із невеличким стогом соломи. Навколо бігали кури. Примар дістав із льоху глиняний глечик і запропонував скуштувати прохолодного домашнього вина власного приготування.
Звідкись із літньої кухні вийшла давня бабуся, років за дев’яносто, яку вже почало хилити до землі. Вона була вся в чорному: чорна хустка, обмотана навколо голови, чорна спідниця, чорний фартух.
Бабуся поставила на стіл миску з якимись коржиками, від яких пахло пересмаженою домашньою олією, щось сказала молдовською і пішла геть.
Я встигла розгледіти її вузлуваті натруджені руки, з чорними зморшками: земля в них уже «зацементувалася». І подумала, що не зможу скуштувати коржі, приготовані цією «чорною» старенькою. Але, поки ми сиділи, голод узяв гору. Відкусивши один раз, я вже не могла зупинитися! Кращої закуски до вина не придумати.
Минуло багато років — і такими ж коржами, точнісінько так само, мене пригостила мешканка міста Рені Марія Іванівна Ялома. Вона сказала, що ця страва у місцевих жителів називається «фой».
— У перекладі з молдавської мови фой — означає лист, — пояснила Марія Іванівна. — Моя бабуся їх робила, моя мама робила, і я все життя їх смажу.
У принципі фой чимось схожі на різноманітні коржі Бессарабії, начинені овечою бринзою, — гагаузькі гьозлем’я, молдавські плацинди тощо. Але їх робити простіше і швидше — були б борошно і овеча бринза.
Бринзу раджу взяти максимально солону і бажано з міцним овечим душком. Але якщо запах отари овець вас не приваблює, використовуйте кисломолочний сир або коров’ячу бринзу.
У злегка підсолену воду (з розрахунку на 1 склянку) додаємо дві столові ложки олії та дрібку цукру. Насипаємо борошна і замішуємо. Тісто має бути крутим, але легким.
Тісто розділяється на кульки, кожну з яких розкачується максимально тонким шаром. Половина отриманого кола посипається подрібненою на тертці бринзою і закривається іншою половиною листа.
Далі нам знадобиться товсте порцелянове блюдце або тарілка. Перекочуючи це блюдце, спочатку обрізаємо півколо по краю — бринзи там немає. Потім цим же блюдцем нарізаємо порційні шматочки будь-якої форми — трикутники, ромби, як вам подобається. Ліпити краї цих «пиріжків» не доводиться: блюдце з товстим краєм запечатує бринзу в тісті ґрунтовно.
Смажимо на добре розігрітій сковороді на соняшниковій олії.
Приготування страви — великої миски з горою — займає приблизно годину часу.
Ви запитаєте, чому велика миска з горою? Та тому, що ваші гості просто не зможуть зупинитися! А якщо щось і залишиться, то гості з вдячністю заберуть їх із собою: вранці холодні фой дуже душевно йдуть із солодкою кавою або чаєм.
Фой зручно брати в дорогу: навіть у найспекотніший літній день вони не зіпсуються і підкріплять ваші сили.
За даними синоптиків Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, в суботу, 18 жовтня 2025 року,… Read More
Жовтень в Одесі дарує нові приводи вийти з дому — від оперної класики до сучасного… Read More
Сьогодні вдень, 17 жовтня 2025 року, на трасі Київ – Одеса перекинувся мікроавтобус із пасажирами,… Read More
В Одеському національному академічному театрі опери та балету презентували оновлену постановку опери «Запорожець за Дунаєм»… Read More
Російські окупанти знову почали мінувати Чорне море, використовуючи авіабомби із саморобними детонаторами, що значно ускладнює… Read More
Прикордонники Ізмаїльського загону запобігли спробі незаконного ввезення наркотиків до України. Інцидент стався в пункті пропуску… Read More