Це найкраща закуска до вина, кави чи чаю. Уперше ці коржі я спробувала багато років тому в молдавському селі Лиманське Ренійського району. Пам'ятаю, як зараз: після того, як цілий день моталися по полях і фермах, взяли безліч інтерв'ю, голова сільради запросив до себе в гості.
Ми влаштувалися на подвір’ї за столом, поруч із невеличким стогом соломи. Навколо бігали кури. Примар дістав із льоху глиняний глечик і запропонував скуштувати прохолодного домашнього вина власного приготування.
Звідкись із літньої кухні вийшла давня бабуся, років за дев’яносто, яку вже почало хилити до землі. Вона була вся в чорному: чорна хустка, обмотана навколо голови, чорна спідниця, чорний фартух.
Бабуся поставила на стіл миску з якимись коржиками, від яких пахло пересмаженою домашньою олією, щось сказала молдовською і пішла геть.
Я встигла розгледіти її вузлуваті натруджені руки, з чорними зморшками: земля в них уже «зацементувалася». І подумала, що не зможу скуштувати коржі, приготовані цією «чорною» старенькою. Але, поки ми сиділи, голод узяв гору. Відкусивши один раз, я вже не могла зупинитися! Кращої закуски до вина не придумати.
Минуло багато років — і такими ж коржами, точнісінько так само, мене пригостила мешканка міста Рені Марія Іванівна Ялома. Вона сказала, що ця страва у місцевих жителів називається «фой».
— У перекладі з молдавської мови фой — означає лист, — пояснила Марія Іванівна. — Моя бабуся їх робила, моя мама робила, і я все життя їх смажу.
У принципі фой чимось схожі на різноманітні коржі Бессарабії, начинені овечою бринзою, — гагаузькі гьозлем’я, молдавські плацинди тощо. Але їх робити простіше і швидше — були б борошно і овеча бринза.
Бринзу раджу взяти максимально солону і бажано з міцним овечим душком. Але якщо запах отари овець вас не приваблює, використовуйте кисломолочний сир або коров’ячу бринзу.
У злегка підсолену воду (з розрахунку на 1 склянку) додаємо дві столові ложки олії та дрібку цукру. Насипаємо борошна і замішуємо. Тісто має бути крутим, але легким.
Тісто розділяється на кульки, кожну з яких розкачується максимально тонким шаром. Половина отриманого кола посипається подрібненою на тертці бринзою і закривається іншою половиною листа.
Далі нам знадобиться товсте порцелянове блюдце або тарілка. Перекочуючи це блюдце, спочатку обрізаємо півколо по краю — бринзи там немає. Потім цим же блюдцем нарізаємо порційні шматочки будь-якої форми — трикутники, ромби, як вам подобається. Ліпити краї цих «пиріжків» не доводиться: блюдце з товстим краєм запечатує бринзу в тісті ґрунтовно.
Смажимо на добре розігрітій сковороді на соняшниковій олії.
Приготування страви — великої миски з горою — займає приблизно годину часу.
Ви запитаєте, чому велика миска з горою? Та тому, що ваші гості просто не зможуть зупинитися! А якщо щось і залишиться, то гості з вдячністю заберуть їх із собою: вранці холодні фой дуже душевно йдуть із солодкою кавою або чаєм.
Фой зручно брати в дорогу: навіть у найспекотніший літній день вони не зіпсуються і підкріплять ваші сили.
В Одесі оголосили нові тендери на закупівлю нового обладнання та обшивки для модернізації чотирьох трамвайних… Read More
Уранці, 21 травня, в іспанській столиці застрелили українського політика Андрія Портнова, одного з близьких соратників… Read More
В Одеській області затримали «крота» фсб, який влаштувався на оборонний завод, щоб викрасти секретні військові… Read More
На узбережжі Лиманської громади Одеської області біля Дунайського заповідника досі залишаються неприбраними сотні кілограмів мазуту… Read More
Південний РЕМ Роботи до 18:00: Левітана,19/корп.3, Академічна, 30а-52а, Ахматової, Вернадського, Костанді, Купріна, Левітана, 19/4,19/5, Люстдорфська… Read More
У середу, 21 травня 2025 року, розпочалася 1183-тя доба з початку широкомасштабної збройної агресії Російської… Read More