Статті

Діти і батьки протестують: чому нове меню у школах викликає обурення

2020-го стартувала реформа шкільного харчування. Школи і дитсадки перейшли на оновлене меню, розроблене шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. У меню передбачено зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів, м’яса та фруктів.

Звідки беруться нові рецепти?

Цьогоріч Євген Клопотенко презентував оновлений збірник рецептів «Діємо для здоров’я» для шкільних їдалень на понад 600 страв світової та української кухні, що має рекомендаційний характер.

Щоб годувати дітей по-новому, шкільні кухарі проходять курси на базах кулінарних хабів Одеського центру профосвіти та Дунайського центру профтехосвіти. Ще один навчальний майданчик діє у Північному центрі профосвіти у Саврані.

До 2027 року всі кухарі закладів освіти пройдуть відповідне навчання. Викладачі навчатимуть студентів за новим професійним стандартом «Кухар закладу освіти».

Нові страви готувати нескладно

Перепідготовку вже пройшли кухарі Любашівського ліцею №1. У харчоблоці частково замінено обладнання, закуплено новий посуд, виконано ремонт їдальні.

Кухар з багаторічним досвідом Тетяна Тищенко розповіла, що діти залюбки смакують нові страви. У раціоні побільшало свіжих овочів та фруктів, дітям перестали давати сосиски й ковбасу.

До страв додають різноманітні спеції, суворо контролюють кількість жирів, солі та цукру. Запроваджувати нові рецепти їй було не складно, каже пані Тетяна, адже готують зі звичних продуктів. Змінилися лише рецептура і технологія приготування.

Що не так з новим меню у школах?

Водночас багатьом не подобаються нововведення: прісна низькокалорійна їжа та неякісні інгредієнти, з меню прибрали хліб з маслом і солодкий чай, а бурячкові оладки дітям не до смаку.

Більшість людей в коментарях у соцмережах підтримують ініціативу з оновлення меню, але вказують на проблему з його виконанням на місцях. Євген Клопотенко порадив незадоволеним переконатися самим, що кухарі дотримуються стандартів та мають достатню кваліфікацію. Й перевірити, чи відповідають страви в школі чи садку тим рецептурам, які він розробив.

— Нові норми, затверджені МОЗ, не забороняють використання солі та цукру, а лише регулюють їхню кількість. Втім, у деяких їдальнях чомусь вирішили зовсім прибрати сіль та цукор зі страв. І це викликало неабияке обурення як у дітей, так і в батьків. І я їх цілком розумію, — пояснює шеф-кухар. — Але повірте, шкільне харчування в Україні зараз одне з найкращих у світі. Тепер у школах можна смакувати банош, шпундру, вертуту, полтавський борщ, львівський сирник, куліш із курячим м’ясом.

Отже, дітям та батькам потрібен час, щоб звикнути до корисної їжі. Кухарям зі шкіл доведеться вчитися готувати нові страви, а батькам більше звертати увагу на здорове харчування дітей удома.

Скільки коштує обід?

Захарівський селищний голова Олексій Осійчук розповів, що на території селищної ради працюють чотири ліцеї та чотири гімназії, в яких навчаються понад 1600 учнів.

Учні початкової ланки та пільгових категорій (малозабезпечені, багатодітні, діти захисників, які боронять країну, внутрішньо переміщених осіб) харчуються безкоштовно. Загалом 750 дітей. За кошти батьків мають змогу харчуватися близько 600 учнів. Харчування одного учня коштує 50 гривень на день.

З жовтня поточного року запроваджене безоплатне харчування для учнів молодших класів. На це з держбюджету виділено два мільярди гривень, які надійдуть місцевим громадам у формі субвенції.

Адже раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів. Тепер уряд забезпечить безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1-4 класів.

Кошти надійшли в перших числах жовтня і можуть бути використані як для придбання продуктів харчування, так і для оплати послуг з доставки готової їжі.

Класичний рецепт омлету від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 2 курячі яйця,
  • 20 г вершкового масла,
  • 2 ст. л. соняшникової олії,
  • сіль до смаку,
  • кілька гілочок кропу або петрушки.

Приготування:

  1. Візьміть 2 яйця, розбийте в глибоку миску та змішайте віничком або виделкою так, щоб не було піни.
  2. Пательню розігрійте сковороду на невеликому вогні. Важливий момент: вона повинна бути гарячою, але не розпеченою.
  3. На гарячу  сковороду викладіть 20 г вершкового масла й налийте 2 ст. л. олії. Як тільки вершкове масло й олія стануть однорідною масою, влийте яйця. Посоліть.
  4. Омлет смажте пару хвилин при закритій кришці, після чого переверніть і підсмажте 30 секунд із іншого боку. Посипте омлет зеленню.

Читайте також:

Share
Юрій Федорчук

Народився в селі Острожани Жашківського району Черкаської області. Свою трудову біографію розпочав у 1977 році рибалкою на підприємстві «Гірський Тікич» (Черкащина). Працював формувальником на Київському заводі залізобетонних виробів. Був учасником бойових дій в ДРА (Афганістан). Після здобуття вищої освіти в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті почав працювати у журналістиці. Був власкором газети «Одеські вісті». За плідну журналістську діяльність відзначений Почесними відзнаками та грамотами. Лауреат премії ім. Р.М. Палецького, лауреат Всеукраїнської премії ім. С.І. Олійника, лауреат конкурсу «Українська мова - мова єднання».

View Comments

  • А згідно 305 постанови стільки олії,вершкового масла та яєць заборонено. І про що дискусія???? Коли клопотенка меню далеке від 305 постанови!!!

Recent Posts

  • Статті

Відомий раритет і аромати білої акації: сім миттєвостей одеського тижня

Ще один тиждень травня позаду. Промайнув, як минають наші миті одного одеського дня. Аромати білої… Read More

18-05-2025 в 22:08
  • Новини

Вночі Росія планує запуск балістичної ракети «Ярс»: про що попереджає українська розвідка

У ніч на понеділок, 19 травня 2025 року, Росія планує демонстративний «навчально-бойовий» запуск міжконтинентальної балістичної… Read More

18-05-2025 в 20:57
  • Авторський блог

Роберт Фіцо — прислужник Путіна: звідки у прем’єра Словаччини любов до фашистів

Нещодавно автор цих рядків "впав у дитинство". Інтернет нагадав мені римовані рядки з далеких років:… Read More

18-05-2025 в 19:29
  • Статті

Врахують навіть 1 гривню: скільки доведеться сплатити за переказ на картку (відео)

Зараз майже ніхто не уявляє собі життя без простих та зручних переказів з картки на… Read More

18-05-2025 в 18:33
  • Новини

Гроза над Одесою: що чекає на нас у понеділок, 19 травня

За інформацією синоптиків, завтра, у понеділок, 19 травня 2025 року, в Одесі та Одеській області… Read More

18-05-2025 в 17:53
  • Статті

В Одесі вулицю Петрашевського перейменували на Леся Курбаса: ким були ці люди

Між 6-ю та 7-ою станціями Великого Фонтану в Одесі є невеличка вуличка. Раніше вона називалася… Read More

18-05-2025 в 16:32