Статті

Діти і батьки протестують: чому нове меню у школах викликає обурення

2020-го стартувала реформа шкільного харчування. Школи і дитсадки перейшли на оновлене меню, розроблене шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. У меню передбачено зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів, м’яса та фруктів.

Звідки беруться нові рецепти?

Цьогоріч Євген Клопотенко презентував оновлений збірник рецептів «Діємо для здоров’я» для шкільних їдалень на понад 600 страв світової та української кухні, що має рекомендаційний характер.

Щоб годувати дітей по-новому, шкільні кухарі проходять курси на базах кулінарних хабів Одеського центру профосвіти та Дунайського центру профтехосвіти. Ще один навчальний майданчик діє у Північному центрі профосвіти у Саврані.

До 2027 року всі кухарі закладів освіти пройдуть відповідне навчання. Викладачі навчатимуть студентів за новим професійним стандартом «Кухар закладу освіти».

Нові страви готувати нескладно

Перепідготовку вже пройшли кухарі Любашівського ліцею №1. У харчоблоці частково замінено обладнання, закуплено новий посуд, виконано ремонт їдальні.

Кухар з багаторічним досвідом Тетяна Тищенко розповіла, що діти залюбки смакують нові страви. У раціоні побільшало свіжих овочів та фруктів, дітям перестали давати сосиски й ковбасу.

До страв додають різноманітні спеції, суворо контролюють кількість жирів, солі та цукру. Запроваджувати нові рецепти їй було не складно, каже пані Тетяна, адже готують зі звичних продуктів. Змінилися лише рецептура і технологія приготування.

Що не так з новим меню у школах?

Водночас багатьом не подобаються нововведення: прісна низькокалорійна їжа та неякісні інгредієнти, з меню прибрали хліб з маслом і солодкий чай, а бурячкові оладки дітям не до смаку.

Більшість людей в коментарях у соцмережах підтримують ініціативу з оновлення меню, але вказують на проблему з його виконанням на місцях. Євген Клопотенко порадив незадоволеним переконатися самим, що кухарі дотримуються стандартів та мають достатню кваліфікацію. Й перевірити, чи відповідають страви в школі чи садку тим рецептурам, які він розробив.

— Нові норми, затверджені МОЗ, не забороняють використання солі та цукру, а лише регулюють їхню кількість. Втім, у деяких їдальнях чомусь вирішили зовсім прибрати сіль та цукор зі страв. І це викликало неабияке обурення як у дітей, так і в батьків. І я їх цілком розумію, — пояснює шеф-кухар. — Але повірте, шкільне харчування в Україні зараз одне з найкращих у світі. Тепер у школах можна смакувати банош, шпундру, вертуту, полтавський борщ, львівський сирник, куліш із курячим м’ясом.

Отже, дітям та батькам потрібен час, щоб звикнути до корисної їжі. Кухарям зі шкіл доведеться вчитися готувати нові страви, а батькам більше звертати увагу на здорове харчування дітей удома.

Скільки коштує обід?

Захарівський селищний голова Олексій Осійчук розповів, що на території селищної ради працюють чотири ліцеї та чотири гімназії, в яких навчаються понад 1600 учнів.

Учні початкової ланки та пільгових категорій (малозабезпечені, багатодітні, діти захисників, які боронять країну, внутрішньо переміщених осіб) харчуються безкоштовно. Загалом 750 дітей. За кошти батьків мають змогу харчуватися близько 600 учнів. Харчування одного учня коштує 50 гривень на день.

З жовтня поточного року запроваджене безоплатне харчування для учнів молодших класів. На це з держбюджету виділено два мільярди гривень, які надійдуть місцевим громадам у формі субвенції.

Адже раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів. Тепер уряд забезпечить безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1-4 класів.

Кошти надійшли в перших числах жовтня і можуть бути використані як для придбання продуктів харчування, так і для оплати послуг з доставки готової їжі.

Класичний рецепт омлету від Євгена Клопотенка

Інгредієнти:

  • 2 курячі яйця,
  • 20 г вершкового масла,
  • 2 ст. л. соняшникової олії,
  • сіль до смаку,
  • кілька гілочок кропу або петрушки.

Приготування:

  1. Візьміть 2 яйця, розбийте в глибоку миску та змішайте віничком або виделкою так, щоб не було піни.
  2. Пательню розігрійте сковороду на невеликому вогні. Важливий момент: вона повинна бути гарячою, але не розпеченою.
  3. На гарячу  сковороду викладіть 20 г вершкового масла й налийте 2 ст. л. олії. Як тільки вершкове масло й олія стануть однорідною масою, влийте яйця. Посоліть.
  4. Омлет смажте пару хвилин при закритій кришці, після чого переверніть і підсмажте 30 секунд із іншого боку. Посипте омлет зеленню.

Читайте також:

Share
Юрій Федорчук

Народився в селі Острожани Жашківського району Черкаської області. Свою трудову біографію розпочав у 1977 році рибалкою на підприємстві «Гірський Тікич» (Черкащина). Працював формувальником на Київському заводі залізобетонних виробів. Був учасником бойових дій в ДРА (Афганістан). Після здобуття вищої освіти в Ізмаїльському державному гуманітарному університеті почав працювати у журналістиці. Був власкором газети «Одеські вісті». За плідну журналістську діяльність відзначений Почесними відзнаками та грамотами. Лауреат премії ім. Р.М. Палецького, лауреат Всеукраїнської премії ім. С.І. Олійника, лауреат конкурсу «Українська мова - мова єднання».

View Comments

  • А згідно 305 постанови стільки олії,вершкового масла та яєць заборонено. І про що дискусія???? Коли клопотенка меню далеке від 305 постанови!!!

Recent Posts

  • Новини

Частина Одеси у п’ятницю залишиться без води: кому потрібно зробити запаси

У частині Приморського району Одеси у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, тимчасово відключать воду. Причина… Read More

2024-11-21
  • Новини

ЮНЕСКО відреагувала на звернення одеситів щодо збереження історичних пам’яток

В ЮНЕСКО дали відповідь на гучний «Одеський лист», в якому противники деколонізації топонімів, названих на… Read More

2024-11-21
  • Новини

Одеса без світла: чи працюватимуть графіки 22 листопада (ОНОВЛЕНО)

Завтра, у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, в Україні та, зокрема, в Одесі та Одеській… Read More

2024-11-21
  • Статті
  • Суспільство

11 років після Майдану: як українці робили свій вибір

21 листопада Україна відзначає День Гідності та Свободи в Україні — одне із знакових державних… Read More

2024-11-21
  • Новини

Прогноз погоди у Одесі на 22 листопада: чи вщухне вітер

За прогнозом Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, в… Read More

2024-11-21
  • Новини

Захисник із Одеської області загинув на Запорізькому напрямку

Арцизьку громаду Одеської області знову сколихнула трагічна звістка: на фронті загинув уродженець села Главані Денис… Read More

2024-11-21