2020-го стартувала реформа шкільного харчування. Школи і дитсадки перейшли на оновлене меню, розроблене шеф-кухарем Євгеном Клопотенком. У меню передбачено зменшення хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення овочів, м’яса та фруктів.
Цьогоріч Євген Клопотенко презентував оновлений збірник рецептів «Діємо для здоров’я» для шкільних їдалень на понад 600 страв світової та української кухні, що має рекомендаційний характер.
Щоб годувати дітей по-новому, шкільні кухарі проходять курси на базах кулінарних хабів Одеського центру профосвіти та Дунайського центру профтехосвіти. Ще один навчальний майданчик діє у Північному центрі профосвіти у Саврані.
До 2027 року всі кухарі закладів освіти пройдуть відповідне навчання. Викладачі навчатимуть студентів за новим професійним стандартом «Кухар закладу освіти».
Перепідготовку вже пройшли кухарі Любашівського ліцею №1. У харчоблоці частково замінено обладнання, закуплено новий посуд, виконано ремонт їдальні.
Кухар з багаторічним досвідом Тетяна Тищенко розповіла, що діти залюбки смакують нові страви. У раціоні побільшало свіжих овочів та фруктів, дітям перестали давати сосиски й ковбасу.
До страв додають різноманітні спеції, суворо контролюють кількість жирів, солі та цукру. Запроваджувати нові рецепти їй було не складно, каже пані Тетяна, адже готують зі звичних продуктів. Змінилися лише рецептура і технологія приготування.
Водночас багатьом не подобаються нововведення: прісна низькокалорійна їжа та неякісні інгредієнти, з меню прибрали хліб з маслом і солодкий чай, а бурячкові оладки дітям не до смаку.
Більшість людей в коментарях у соцмережах підтримують ініціативу з оновлення меню, але вказують на проблему з його виконанням на місцях. Євген Клопотенко порадив незадоволеним переконатися самим, що кухарі дотримуються стандартів та мають достатню кваліфікацію. Й перевірити, чи відповідають страви в школі чи садку тим рецептурам, які він розробив.
— Нові норми, затверджені МОЗ, не забороняють використання солі та цукру, а лише регулюють їхню кількість. Втім, у деяких їдальнях чомусь вирішили зовсім прибрати сіль та цукор зі страв. І це викликало неабияке обурення як у дітей, так і в батьків. І я їх цілком розумію, — пояснює шеф-кухар. — Але повірте, шкільне харчування в Україні зараз одне з найкращих у світі. Тепер у школах можна смакувати банош, шпундру, вертуту, полтавський борщ, львівський сирник, куліш із курячим м’ясом.
Отже, дітям та батькам потрібен час, щоб звикнути до корисної їжі. Кухарям зі шкіл доведеться вчитися готувати нові страви, а батькам більше звертати увагу на здорове харчування дітей удома.
Захарівський селищний голова Олексій Осійчук розповів, що на території селищної ради працюють чотири ліцеї та чотири гімназії, в яких навчаються понад 1600 учнів.
Учні початкової ланки та пільгових категорій (малозабезпечені, багатодітні, діти захисників, які боронять країну, внутрішньо переміщених осіб) харчуються безкоштовно. Загалом 750 дітей. За кошти батьків мають змогу харчуватися близько 600 учнів. Харчування одного учня коштує 50 гривень на день.
З жовтня поточного року запроваджене безоплатне харчування для учнів молодших класів. На це з держбюджету виділено два мільярди гривень, які надійдуть місцевим громадам у формі субвенції.
Адже раніше гарячими обідами забезпечували лише учнів пільгових категорій, а фінансування покривалося коштом місцевих бюджетів. Тепер уряд забезпечить безоплатним одноразовим харчуванням учнів 1-4 класів.
Кошти надійшли в перших числах жовтня і можуть бути використані як для придбання продуктів харчування, так і для оплати послуг з доставки готової їжі.
Інгредієнти:
Приготування:
Читайте також:
Багато розробників стикаються із ситуацією, коли після релізу iOS-програми починається стрімкий відтік користувачів. Часто причина… Read More
У Березівському районі Одеської області сталася масштабна екологічна трагедія - в один момент на пасіках… Read More
Браслет елегантно підкреслює витонченість зап'ястя, додає завершальний штрих діловому образу або стає яскравим акцентом у… Read More
Патріотична інсталяція «Алея незламних міст» на Біржовій в Одесі буде доступна до 20 липня. А… Read More
У п'ятницю, 4 липня 2025 року, розпочалася 1227-та доба з початку широкомасштабної агресії країни-терористки Росії… Read More
Сьогодні, 4 липня 2025 року, через планові роботи на міських електромережах деякі одесити до вечора… Read More
View Comments
А згідно 305 постанови стільки олії,вершкового масла та яєць заборонено. І про що дискусія???? Коли клопотенка меню далеке від 305 постанови!!!