Статті

Борщ із душею: як у сільскому музеї на Одещині дітей вчили готувати святу страву

Справжній український борщ вчилися готувати 20 вересня у селі Борсуки Балтської громади Одещини. Тут в етнографічному музеї пройшов майстер-клас з приготування української національної страви.

Ключові моменти:

  • 20 вересня у селі Борсуки на Одещині провели майстер-клас з варіння українського борщу. Захід відбувся в етнографічному музеї села, де діти стали маленькими кухарями;
  • Організаторка події Ірина Борбела вважає борщ символом єдності і творчості;
  • Учасники майстер-класу не лише готували страву, а й дізналися історію її походження.

Борщ став не тільки символом української національної кухні, а й символом єдності. Він увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО 1 липня 2022 року як елемент, що потребує нагальної охорони. Рішення ухвалено Міжурядовим комітетом ЮНЕСКО.

Ще на тему: На квасі, з вугром і варениками: які борщі їдять на Одещині

Завідувачка сільського клубу Ірина Борбела вважає, що кожна українка чи українець повинен вміти готувати борщ. І варити його треба з любов’ю. Тож на кілька годин світлиця сільського етнографічного музею перетворилася на кухню, діти стали маленькими кухарями, а пані Ірина – шеф-кухарем.

Готувати борщ повинні вміти всі

– Борщ є основною першою стравою і символом української кухні, хоча він увійшов і до кухонь інших народів. Діти не тільки вчилися готувати свою національну страву, а й вивчали історію виникнення борщу. Ми маємо передавати традиції молодшому поколінню, – каже Ірина Борбела.

Діти у захваті від майстер-класу

На думку пані Ірини, борщ – це ексклюзивна творчість. Бо, незважаючи на те, що страву готують майже з однакових інгредієнтів, вона у кожного має свій особливий смак.

Довідка «ОЖ»

Вперше задокументовано згадку про борщ як українську страву 1584 року у Києві німецьким торговельним агентом Мартіном Ґруневеґом. Тоді він згадав про цю страву у своїх щоденниках.

Раніше ми розповідали, як в Америці готують нестоїтський борщ з Одещини.

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Статті

Як Кульм став Підгірним: про село на Одещини із норовливим характером

Підгірне – одне з самих розвинутих сіл Тарутинщини. Розташоване воно в десяти кілометрах від Бессарабського,… Read More

21-09-2025 в 12:08
  • Новини

Сімейна поїздка в Одеській області закінчилася аварією

Поліцейські розслідують обставини ДТП у Болградському районі Одеської області, в якому травмувалися четверо людей. Про… Read More

21-09-2025 в 10:12
  • Новини

В Одесі вимагають знести «Якір-серце» як символ російської пропаганди

На веб-порталі Одеської міської ради «Соціально активний громадянин» опубліковано петицію, автор якої наполягає на необхідності… Read More

21-09-2025 в 08:34
  • Новини

Температура морської води в Одесі 21 вересня: купатися ще не пізно

Синоптики прогнозують, що найближчими днями Одесу та область «накриє» бабине літо. І незважаючи на календарну… Read More

21-09-2025 в 07:28
  • Positive News

Одеський гумор: улюблена футболка та удар в поліклініці

Доброго ранку, любі друзі! Неділя — ідеальний день для відпочинку й сміху. Зустрічайте нашу нову… Read More

21-09-2025 в 06:11
  • Новини

Прогноз магнітних бур на 21 вересня: чи варто хвилюватися за здоров’я

Сьогодні, 21 вересня, прогнозуються магнітні бурі помірної інтенсивності, які можуть викликати у метеозалежних людей головний… Read More

21-09-2025 в 05:41