Статті

Борщ із душею: як у сільскому музеї на Одещині дітей вчили готувати святу страву

Справжній український борщ вчилися готувати 20 вересня у селі Борсуки Балтської громади Одещини. Тут в етнографічному музеї пройшов майстер-клас з приготування української національної страви.

Ключові моменти:

  • 20 вересня у селі Борсуки на Одещині провели майстер-клас з варіння українського борщу. Захід відбувся в етнографічному музеї села, де діти стали маленькими кухарями;
  • Організаторка події Ірина Борбела вважає борщ символом єдності і творчості;
  • Учасники майстер-класу не лише готували страву, а й дізналися історію її походження.

Борщ став не тільки символом української національної кухні, а й символом єдності. Він увійшов до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО 1 липня 2022 року як елемент, що потребує нагальної охорони. Рішення ухвалено Міжурядовим комітетом ЮНЕСКО.

Ще на тему: На квасі, з вугром і варениками: які борщі їдять на Одещині

Завідувачка сільського клубу Ірина Борбела вважає, що кожна українка чи українець повинен вміти готувати борщ. І варити його треба з любов’ю. Тож на кілька годин світлиця сільського етнографічного музею перетворилася на кухню, діти стали маленькими кухарями, а пані Ірина – шеф-кухарем.

Готувати борщ повинні вміти всі

– Борщ є основною першою стравою і символом української кухні, хоча він увійшов і до кухонь інших народів. Діти не тільки вчилися готувати свою національну страву, а й вивчали історію виникнення борщу. Ми маємо передавати традиції молодшому поколінню, – каже Ірина Борбела.

Діти у захваті від майстер-класу

На думку пані Ірини, борщ – це ексклюзивна творчість. Бо, незважаючи на те, що страву готують майже з однакових інгредієнтів, вона у кожного має свій особливий смак.

Довідка «ОЖ»

Вперше задокументовано згадку про борщ як українську страву 1584 року у Києві німецьким торговельним агентом Мартіном Ґруневеґом. Тоді він згадав про цю страву у своїх щоденниках.

Раніше ми розповідали, як в Америці готують нестоїтський борщ з Одещини.

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Статті

Два «Солов’ї»: історія батька та сина, які боронили Україну під одним позивним

Віталій і його батько мали однаковий позивний – «Соловій». Один поліг на Лиманському напрямку, інший… Read More

05-11-2025 в 20:33
  • Новини

За одеського ексвійськкома Борисова знову внесли багатомільйонну заставу

За колишнього військового комісара Одеської області Євгена Борисова внесли понад 20 мільйонів гривень застави у… Read More

05-11-2025 в 19:34
  • Новини

На Одещині активізувався отруйний жук: чи справді він смертельно небезпечний?

Останніми днями в соцмережах почали поширювати тривожні чутки про нібито смертельно небезпечного жука – осінню… Read More

05-11-2025 в 18:31
  • Новини

В Одесі жінка зарізала співмешканця через заборону вживати алкоголь

Приморський районний суд Одеси виніс обвинувальний вирок 46-річній жінці за різанину зі смертельним наслідком –… Read More

05-11-2025 в 17:34
  • Статті

Чого очікують одесити від нової військової адміністрації? – опитування (відео)

Президент України у жовтні створив в Одесі міську військову адміністрацію. Чи ставляться з пересторогою до… Read More

05-11-2025 в 17:04
  • Реклама / Новини партнерів

Captain Cook від Rado історія, популярність та порівняльний огляд останніх моделей

Rado — це бренд, який вже понад сто років задає стандарти у світі швейцарського годинника.… Read More

05-11-2025 в 16:22