Якщо ви знаєте, що означає слово «баниця», значить, ви куштували цю страву, а якщо вас їм пригощали, ви гостювали в якомусь із 44 болгарських сіл, компактно розташованих на півдні Одеської області.
Тут знаються на гостинності і насамперед піклуються про те, щоб гості були ситі. А щоб було смачно та ситно – треба готувати баницю. Так називається найпопулярніша і всіма улюблена болгарська страва. Щоб його приготувати, потрібно вміти місити тісто, розкочувати тонкі коржі та знати маленькі секрети, без яких страва може не вийти.
Сільських жителів я навряд чи здивую, вони все це знають та вміють. А ось міські господині можуть зараз отримати старовинний та оригінальний рецепт болгарської страви – навіть дві.
Ганна Узун – болгарка із села Чийший, яка вийшла заміж за гагауза у селі Котловина, люб’язно ними поділилася.
Отже, баницю роблять з витяжного тіста або тонко розкатаного. При цьому тісто для обох видів готується за одним рецептом. У невелику миску необхідно налити дві склянки теплої води, додати столову ложку солі і стільки ж свинячого жиру і поступово додаючи борошно, замісити м’яке тісто. Приборкуючи тісто і перетворюючи його на м’яку податливу масу, Ганна розповідала:
— Готувати баницю мене навчила моя бабуся. І сьогодні я вже навчила своїх п’ятьох онуків місити тісто та готувати смачну національну страву. Вони більше люблять лазню з витяжного тіста, оскільки нас у сім’ї 11 осіб, то за раз я готую не одну і навіть не дві порції «королеви» болгарського столу.
Готове тісто Ганна розділила на дві частини – порівну для кожної баниці. Насамперед приступаємо до тієї, що з витяжного тіста. Для цього з половинки тіста робимо п’ять кульок і короткою качалкою розкочуємо їх у великі коржі. Після цього кожну рясно змащуємо олією і залишаємо на п’ять хвилин.
Я спостерігала за віртуозними рухами вже не молодих рук Анни і захоплювалася їх відточеними діями. З допоміжних інструментів були тільки качалки: коротка — для витяжної баниці та довга — для тієї, яку треба розкачувати.
— Моя бабуся теж все робила руками і казала, що таким чином страва виходить смачнішою, — поділилася жінка, приступаючи до розтягування кожного коржика.
За кілька хвилин одна за одною вони перетворювалися на тоненькі, великі, прозорі коржі, в які Ганна загортала шматочки бринзи та вершкового масла. Так коржі після кулінарних маніпуляцій стали схожі на гарну троянду з тіста, яку досвідчена господиня поклала на лист і відправила в духовку.
У цей час Ганна озброїлася довгою качалкою і почала розкочувати нову порцію коржів. Розкочувати тісто виявилося складніше і довше, зате така баниця виходить вищою і щільнішою і, як результат, ситнішою.
Після того як баниці побували в духовці по 20-30 хвилин, їх потрібно вийняти та залити збитою сметаною з яйцями. І знову відправити у піч до повної готовності.
У цей момент приміщення заповнилося смачними ароматами, і думки вже були лише про неї – про лазню. А коли вона, гаряча й рум’яна, з’явилася на столі, всі думки розчинилися в повітрі. Смачна страва просто танула в роті. Отже, якщо ви ніколи не готували лазню, але у вас є бринза, час і бажання порадувати близьких, вам варто це робити! Гарантую – ви не пошкодуєте!
Читайте також:
Новорічний настрій уже стукає у двері, а разом із ним — фантастичні подарунки від VARUS!… Read More
В Одеській області два співробітники районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки продавали військовозобов'язаним відстрочки. Read More
У Південному попрощалися одразу з двома загиблими воїнами - солдатом Марковським Ігорем Григоровичем і бойовим… Read More
Із п'ятниці, 22 листопада, в Одесі відновлено роботу автобусів № 105 і №105-А за постійним… Read More
У п'ятницю, 22 листопада 2024 року, у зв'язку з плановими роботами на міських електромережах деякі… Read More
1003-й день Україна протистоїть повномасшатабній агресії російської федерації. На ранок, 22 листопада, ситуація на фронті… Read More