У четвер, 28 листопада 2024 року, у православних вірян розпочався Різдвяний піст - підготовка до величного свята Різдва Христового для тих, хто його святкує 7 січня.
За новоюліанським календарем, на який Україна перейшла торік, піст починається 15 листопада, а закінчується 24 грудня, напередодні Різдва Христового. Проте деякі віряни дотримуються юліанського календаря, за яким піст розпочнеться 28 листопада 2024 року і закінчиться 6 січня 2025 року.
Головна мета посту – духовне очищення людини. Це не тільки відмова від скоромної їжі, а й від гріховних думок, згубних пристрастей і звичок для того, щоб можна було з чистим серцем зустріти свято Різдва.
Читайте також: Опитування: коли одесити святкують Різдво?
Різдвяний піст триває 40 днів. У народі його називають Пилипівкою, бо він починається наступного дня після вшанування святого апостола Пилипа. Саме на Пилипа – останній день, коли на столі можуть бути страви з м’яса та молочні продукти.
Встановлення Різдвяного посту має давнє походження і перші згадки про нього датуються IV століттям. Спочатку він був коротким, лише сім днів. Згодом 1166 року у Візантії, за часів імператора Мануїла та Константинопольського патріарха Луки Хрисоверга, відбулося «переформатування» Пилипівки, і його подовжили до 40 днів. І зроблено це було з вагомої причини.
За своїм значенням Різдво не поступається Великодню, тому й підготовка до нього має бути відповідною. Сам піст має підкреслювати важливість події, а сорокаденний термін його дотримання означає особливе приготування до великого свята.
Читайте також: Якими церковними календарями сьогодні користуються основні церкви в Україні: у чому їх відмінності
Різдвяний піст має три основні етапи, у кожному з них є певні обмеження в їжі. Але є продукти, які категорично заборонено вживати впродовж усього постування, такі, як молочна продукція, тобто і сир, і сметану, і молоко, вершки, йогурт, і навіть вершкове масло, звісно, не можна їсти м’ясо. Водночас від тижня залежить, що можна їсти на Різдвяний піст.
Якщо говорити поетапно, то під час першого можна їсти рибу і пити вино по вівторках, четвергах, суботах і неділях. У понеділок можна також додавати гарячі страви без олії, а в середу і п’ятницю – сухе харчування.
Під час другого етапу можна їсти рослинну їжу без олії, щопонеділка, щовівторка та щочетверга до страв можете додавати олію. У середу і п’ятницю дотримуйтеся сухого харчування. А на вихідних можна додати в раціон рибу й олію.
На третьому етапі, який вважається найсуворішим, можна їсти гарячі страви без олії у вівторок і четвер, олію в їжу дозволено додавати тільки в суботу та неділю. А ось понеділок, середа і п’ятниця – сухе харчування. Водночас забороняється їсти яйця. Не можна їсти і м’ясні бульйони, і окремо м’ясо. Можна їсти фрукти й овочі, гриби, каші, мед, горіхи та бобові.
В Одеській області почали тестувати нову систему оповіщення про повітряну тривогу. Тепер тривогу оголошують окремо… Read More
У середу, 5 листопада 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More
Сонячний, майже весняний листопад раптом згадав, що він усе ж таки осінь. І сьогодні, тихо,… Read More
Стабілізаційні відключення електроенергії, введені по всій країні після чергової масованої атаки росіян на енергооб'єкти, триватимуть… Read More
Голова Одеської ОВА Олег Кіпер та військове командування видали наказ про тимчасове закриття готельно-ресторанного комплексу… Read More
Приморський районний суд Одеси виніс вирок місцевій мешканці, яка публікувала в TikTok відео про мобілізаційні… Read More