На Одещині виявлено випадок небезпечного інфекційного захворювання – ботулізму. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Так, 9 червня мешканець міста Южного 1985 року народження їв тушонку домашнього приготування з м’яса качок. Через деякий час він відчув себе погано: біль у животі, слабкість, сухість у роті, двоїння в очах, каламутність зору, опущення повік.
13 червня потерпілого на швидкій госпіталізували до реанімації Одеської інфекційної лікарні, де медики поставили йому діагноз: ботулізм.
У лікарні чоловікові запровадили протиботулінічну сироватку. Наразі він продовжує лікування.
У центрі контролю та профілактики хвороб нагадують: у 2021 році в Одеській області було зареєстровано чотири випадки захворювання на ботулізм, з них один закінчився летально (після вживання в’яленої риби домашнього приготування).
Читайте також: Ботулизм в Одессе: мужчина отравился, отведав копченой скумбрии
Ботулізм – інфекційне захворювання, що виникає внаслідок отруєння токсинами ботулобактерій. Хвороба супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.
Причиною ботулізму частіше стають домашні консерви з м’яса, риби, рідше – овочів, в’ялені чи копчені продукти у разі недотримання відповідних вимог при заготівлі, переробці чи зберіганні продукту. Також причиною захворювання може бути споживання в’яленої чи копченої риби та копчених виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Ботулізм не можна визначити за кольором чи смаком: мікроорганізм, що викликає хворобу, не псує продукти. Потенційно небезпечні всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувалися чи зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд із терміном придатності, видом та смаком, можуть бути заражені.
Першими симптомами захворювання є:
За наявності перших ознак нездужання необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
Слід зазначити, що у зв’язку з військовим становищем у країні безліч громадських організацій, волонтерів, операторів ринку долучилися до благодійної місії, допомагаючи захисникам та внутрішньо переміщеним особам з питань харчування, готуючи для них м’ясні, рибні та овочеві консерви. Медики закликають мешканців Одеської області відповідально ставитися до благодійної місії та суворо дотримуватись технологічних процесів, температурних режимів, питань гігієни при виготовленні консервів. Так, м’ясну тушонку необхідно перед вживанням обов’язково кип’ятити не менше ніж 30 хвилин.
Стаття на тему: Как одесситам не стать жертвами ботулизма?
Фото з Facebook Одеського обласного центру контролю та профілактики захворювань
Дедалі більше українців відкривають для себе китайські інтернет-магазини. Від одягу на Shein до гаджетів на… Read More
Житель села Долинське Григорій Сирбу приніс у Історико-краєзнавчмй музей міста Рені унікальну знахідку — ймовірно,… Read More
Співробітники КП “Інфоксводоканал” у передсвятковий тиждень вирішили здати кров для важких хворих, постраждалих у ДТП… Read More
У п'ятницю, 22 серпня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More
На вулиці Пастера, 54, в історичному центрі Одеси, йде боротьба за життя ще однієї архітектурної… Read More
24 серпня в Одесі, в День Незалежності України, відбудуться велоперегони «Гонка вгору!». Через неї з… Read More