На Одещині виявлено випадок небезпечного інфекційного захворювання – ботулізму. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Так, 9 червня мешканець міста Южного 1985 року народження їв тушонку домашнього приготування з м’яса качок. Через деякий час він відчув себе погано: біль у животі, слабкість, сухість у роті, двоїння в очах, каламутність зору, опущення повік.
13 червня потерпілого на швидкій госпіталізували до реанімації Одеської інфекційної лікарні, де медики поставили йому діагноз: ботулізм.
У лікарні чоловікові запровадили протиботулінічну сироватку. Наразі він продовжує лікування.
У центрі контролю та профілактики хвороб нагадують: у 2021 році в Одеській області було зареєстровано чотири випадки захворювання на ботулізм, з них один закінчився летально (після вживання в’яленої риби домашнього приготування).
Читайте також: Ботулизм в Одессе: мужчина отравился, отведав копченой скумбрии
Ботулізм – інфекційне захворювання, що виникає внаслідок отруєння токсинами ботулобактерій. Хвороба супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи.
Причиною ботулізму частіше стають домашні консерви з м’яса, риби, рідше – овочів, в’ялені чи копчені продукти у разі недотримання відповідних вимог при заготівлі, переробці чи зберіганні продукту. Також причиною захворювання може бути споживання в’яленої чи копченої риби та копчених виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Ботулізм не можна визначити за кольором чи смаком: мікроорганізм, що викликає хворобу, не псує продукти. Потенційно небезпечні всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувалися чи зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд із терміном придатності, видом та смаком, можуть бути заражені.
Першими симптомами захворювання є:
За наявності перших ознак нездужання необхідно негайно звернутися за медичною допомогою.
Слід зазначити, що у зв’язку з військовим становищем у країні безліч громадських організацій, волонтерів, операторів ринку долучилися до благодійної місії, допомагаючи захисникам та внутрішньо переміщеним особам з питань харчування, готуючи для них м’ясні, рибні та овочеві консерви. Медики закликають мешканців Одеської області відповідально ставитися до благодійної місії та суворо дотримуватись технологічних процесів, температурних режимів, питань гігієни при виготовленні консервів. Так, м’ясну тушонку необхідно перед вживанням обов’язково кип’ятити не менше ніж 30 хвилин.
Стаття на тему: Как одесситам не стать жертвами ботулизма?
Фото з Facebook Одеського обласного центру контролю та профілактики захворювань
«Сталеві шрами Одеси. Голос міста, що вистояло» – ось така назва фотовиставки, що відкрилась просто… Read More
Ми вже писали, що учасники голосування на сайті Одеської міськради висловилися проти перейменування Канатного провулка… Read More
Фонтани Одеси – це не лише естетика, прохолода в спеку й ідеальні локації для селфі.… Read More
У місті Рені відбувся дебют картин Івана Великодного. Їх автор пішов у кращий світ двадцять… Read More
Сьогодні, у неділю, 6 липня 2025 року, у День Військово-Морських Сил Збройних сил України, в… Read More
Сьогодні, у неділю, 6 липня 2025 року, Україна відзначає День Військово-морських сил ЗСУ. А ще… Read More