Статті

Зяма: рецепт приготування традиційного молдавського супу

Зама (Зяма) — традиційна молдавська страва, яку залюбки готують і в селах Окнянської громади, що на Поділлі. За нашим рецептом ви його зможете приготувати самі.

Зяму споживають на другий день після весілля чи після святкового застілля, під час хвороби чи осінньої хандри або ж просто на сімейному обіді. 

Своїм рецептом приготування цього смачного супу ділиться з читачами «Одеського життя» житель селища Окни Павло Драчинський.

— Цей незабутній суп у нас називають зяма принаймні в Молдові так озвучують цю назву. Так говорила моя бабуся, так кажемо і ми, на Окнянщині. «Зяма» означає бульйон, юшка. Це гарячий національний молдавський суп, який є одним із традиційних блюд Окнянського краю. Ми межуємо з Молдовою, у нас живуть молдавани, тож культура та смаки української і молдавської національних кухонь переплелися.

Інгредієнти для супа «Зяма»

Для приготування нам знадобиться:

  • курка – 1 шт.
  • морква – 2 шт.
  • перець солодкий – 1 шт.
  • зелена та ріпчаста цибуля – 50 г
  • селера – 100 г
  • вода – 2 л
  • сіль – до смаку
  • лавровий лист – 2 шт.
  • петрушка – 10 г
  • квас хлібний – до смаку

Для локшини:

  • яйця – 2 шт.
  • борошно пшеничне – 170 г
  • сіль – 0,5 ч.л.

Додають також чебрець, любисток, помідори, перець, а ще столову ложку масла. 

Приготування молдавського супу

Спочатку відварюємо м’ясо. Одну моркву, корінь петрушки, цибулину почистити, помити, на¬різати дрібно і обсмажити на вершковому маслі. Другу моркву, петрушку, цибулю, селеру почистити, вимити і варити у 2 літрах води. Відвар проціджуємо крізь сито в іншу каструлю, даємо закипіти. Додаємо обсмажені овочі, перець, лавровий лист, ллємо кип’ячений хлібний квас, даємо покипіти 5 хвилин і додаємо локшину. Варимо до готовності. 

Любисток має сильний аромат, тому його додаємо обережно. Перед подачею посипаємо порізаним кропом.

Моя бабуся смажила дрібно нарізану цибулю в олії і заливала в бульйон у кінці приготування. 

Звісно ж, зяму кожна хазяйка готує по-своєму, додаючи інгредієнти за смаком. Я в дитинстві, у бабусі, смакував саме такий суп.

Share
Любов Кузьменко

Закінчила факультет журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Видала чотири книги: «Рядки, перелиті в життя», «Горлиця отчого краю», «…І разом з ними йшла весна», поетичну збірку «І живу, і веснію любов’ю». З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України веду активну боротьбу з російським агресором на інформаційному фронті, допомагаю у волонтерській сфері. Вірю в Бога і в те, що Він чує наші молитви до Нього. Люблю свою справу. Інколи насолоджуюсь самотністю і використовую цей стан для творчості чи самовдосконалення. Вважаю, що в кожному віці жінки є своя краса.

Recent Posts

  • Новини

Війна, день 983: окупанти атакували Київ безпілотниками

Сьогодні, у неділю, 3 листопада 2024 року, розпочалася дев'ятсот вісімдесят четверта доба широкомасштабної збройної агресії… Read More

2024-11-03
  • Новини

В Одесі не Черемушках на дереві знайшли змію

Жителів одеського мікрорайону Черемушки не на жарт злякала змія, яку місцеві жителі виявили на дереві… Read More

2024-11-03
  • Статті

Соцпрацівники в Одесі: які послуги надають і хто може звернутися по допомогу

Сьогодні, у День працівника соціальної сфери України, «Одеське життя» розповідає, хто такі соцпрацівники, яку вони… Read More

2024-11-03
  • Статті

«Попереду перших»: інженерні війська України відзначають своє професійне свято

Цього недільного дня, 3 листопада 2024 року, в Україні відзначають День інженерних військ – професійне… Read More

2024-11-03
  • Статті

Кому дадуть субсидію на оренду житла?

Через війну багато людей були змушені залишити свої будинки і переїхати до безпечніших регіонів. На… Read More

2024-11-03
  • Новини

Анекдот дня: чи став Ізя приватним детективом?

Усіх із добрим ранком! І дня недільного вам виключно легкого, приємного і позитивного! А щоб… Read More

2024-11-03