Статті

Зяма: рецепт приготування традиційного молдавського супу

Зама (Зяма) — традиційна молдавська страва, яку залюбки готують і в селах Окнянської громади, що на Поділлі. За нашим рецептом ви його зможете приготувати самі.

Зяму споживають на другий день після весілля чи після святкового застілля, під час хвороби чи осінньої хандри або ж просто на сімейному обіді. 

Своїм рецептом приготування цього смачного супу ділиться з читачами «Одеського життя» житель селища Окни Павло Драчинський.

— Цей незабутній суп у нас називають зяма принаймні в Молдові так озвучують цю назву. Так говорила моя бабуся, так кажемо і ми, на Окнянщині. «Зяма» означає бульйон, юшка. Це гарячий національний молдавський суп, який є одним із традиційних блюд Окнянського краю. Ми межуємо з Молдовою, у нас живуть молдавани, тож культура та смаки української і молдавської національних кухонь переплелися.

Інгредієнти для супа «Зяма»

Для приготування нам знадобиться:

  • курка – 1 шт.
  • морква – 2 шт.
  • перець солодкий – 1 шт.
  • зелена та ріпчаста цибуля – 50 г
  • селера – 100 г
  • вода – 2 л
  • сіль – до смаку
  • лавровий лист – 2 шт.
  • петрушка – 10 г
  • квас хлібний – до смаку

Для локшини:

  • яйця – 2 шт.
  • борошно пшеничне – 170 г
  • сіль – 0,5 ч.л.

Додають також чебрець, любисток, помідори, перець, а ще столову ложку масла. 

Приготування молдавського супу

Спочатку відварюємо м’ясо. Одну моркву, корінь петрушки, цибулину почистити, помити, на¬різати дрібно і обсмажити на вершковому маслі. Другу моркву, петрушку, цибулю, селеру почистити, вимити і варити у 2 літрах води. Відвар проціджуємо крізь сито в іншу каструлю, даємо закипіти. Додаємо обсмажені овочі, перець, лавровий лист, ллємо кип’ячений хлібний квас, даємо покипіти 5 хвилин і додаємо локшину. Варимо до готовності. 

Любисток має сильний аромат, тому його додаємо обережно. Перед подачею посипаємо порізаним кропом.

Моя бабуся смажила дрібно нарізану цибулю в олії і заливала в бульйон у кінці приготування. 

Звісно ж, зяму кожна хазяйка готує по-своєму, додаючи інгредієнти за смаком. Я в дитинстві, у бабусі, смакував саме такий суп.

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

Нічна тривога в Одесі: вибух, атака дронів та часткові відключення світла

Пізно ввечері 8 жовтня в Одесі пролунав сигнал повітряної тривоги. Повідомлялося про загрозу застосування ударних… Read More

09-10-2025 в 00:25
  • Новини

День ментального здоров’я в Одесі: де і коли можна безкоштовно відвідати психолога

Завтра, у четвер, 9 жовтня 2025 року, у медичних закладах Одеси пройде День поінформованості та… Read More

08-10-2025 в 23:31
  • Статті

Ефективність у деталях: як Exist.ua оптимізує процес ремонту авто

Сучасний автомобіль — це складна система, де навіть дрібна помилка у виборі деталі може призвести… Read More

08-10-2025 в 23:04
  • Новини

Його серце зупинилося на передовій: на війні загинув захисник України з Одеської області Валерій Василик

Війна забрала життя ще одного Захисника України з Одеської області: на передовій загинув військовослужбовець із… Read More

08-10-2025 в 22:08
  • Новини

І знову дощ: прогноз погоди в Одесі на 9 жовтня

За інформацією синоптиків Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у четвер, 9 жовтня 2025 року,… Read More

08-10-2025 в 21:23
  • Новини

Помірні дощі призупинили екологічну катастрофу на Кодимі

Проливні зливи в Одесі призвели до загибелі людей та наробили чимало шкоди. На щастя, екологічне… Read More

08-10-2025 в 20:22