Статті

Зяма: рецепт приготування традиційного молдавського супу

Зама (Зяма) — традиційна молдавська страва, яку залюбки готують і в селах Окнянської громади, що на Поділлі. За нашим рецептом ви його зможете приготувати самі.

Зяму споживають на другий день після весілля чи після святкового застілля, під час хвороби чи осінньої хандри або ж просто на сімейному обіді. 

Своїм рецептом приготування цього смачного супу ділиться з читачами «Одеського життя» житель селища Окни Павло Драчинський.

— Цей незабутній суп у нас називають зяма принаймні в Молдові так озвучують цю назву. Так говорила моя бабуся, так кажемо і ми, на Окнянщині. «Зяма» означає бульйон, юшка. Це гарячий національний молдавський суп, який є одним із традиційних блюд Окнянського краю. Ми межуємо з Молдовою, у нас живуть молдавани, тож культура та смаки української і молдавської національних кухонь переплелися.

Інгредієнти для супа «Зяма»

Для приготування нам знадобиться:

  • курка – 1 шт.
  • морква – 2 шт.
  • перець солодкий – 1 шт.
  • зелена та ріпчаста цибуля – 50 г
  • селера – 100 г
  • вода – 2 л
  • сіль – до смаку
  • лавровий лист – 2 шт.
  • петрушка – 10 г
  • квас хлібний – до смаку

Для локшини:

  • яйця – 2 шт.
  • борошно пшеничне – 170 г
  • сіль – 0,5 ч.л.

Додають також чебрець, любисток, помідори, перець, а ще столову ложку масла. 

Приготування молдавського супу

Спочатку відварюємо м’ясо. Одну моркву, корінь петрушки, цибулину почистити, помити, на¬різати дрібно і обсмажити на вершковому маслі. Другу моркву, петрушку, цибулю, селеру почистити, вимити і варити у 2 літрах води. Відвар проціджуємо крізь сито в іншу каструлю, даємо закипіти. Додаємо обсмажені овочі, перець, лавровий лист, ллємо кип’ячений хлібний квас, даємо покипіти 5 хвилин і додаємо локшину. Варимо до готовності. 

Любисток має сильний аромат, тому його додаємо обережно. Перед подачею посипаємо порізаним кропом.

Моя бабуся смажила дрібно нарізану цибулю в олії і заливала в бульйон у кінці приготування. 

Звісно ж, зяму кожна хазяйка готує по-своєму, додаючи інгредієнти за смаком. Я в дитинстві, у бабусі, смакував саме такий суп.

Share
Любов Кузьменко

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 40-річним досвідом. Пише на культурну, соціальну, історичну та військову тематику. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), учасниця програми Internews.

Recent Posts

  • Новини

Одещину знову атакували «шахеди»: в районі Ізмаїла пролунали вибухи

У ніч на понеділок, 24 листопада 2025 року, на півдні Одеської області знову було неспокійно:… Read More

24-11-2025 в 00:36
  • Новини

В Одеській області з 1 грудня забороняється вилов раків

З 1 грудня 2025 року на внутрішніх водних об’єктах Одеської області, річці Дунай та Придунайських… Read More

23-11-2025 в 23:45
  • Реклама / Новини партнерів

Як грамотно підібрати старе авто в Одесі: поради тим, хто хоче купити машину без зайвих ризиків

Майданчиків багато, ціни різні, а стан машин часом викликає питання. Саме тому важливо підходити до… Read More

23-11-2025 в 23:04
  • Новини

Погода в Одесі 24 листопада: чи варто чекати неприємних сюрпризів?

Завтра, у понеділок, 24 листопада 2025 року, синоптики не прогнозують небезпечних метеорологічних явищ в Одесі… Read More

23-11-2025 в 22:39
  • Новини

Чи стане в Одесі менше відключень світла – графіки на 24 листопада

Завтра, у понеділок, 24 листопада 2025 року, в усіх регіонах України застосовуватимуться заходи з обмеження… Read More

23-11-2025 в 21:19
  • Статті

Чому вулиця 25-ї Чапаєвської дивізії стала Інґлезі: історія Чапаєва та одеського мецената

Вулиця 25-ї Чапаєвської дивізії в Одесі має непросту історію: від бойової слави часів оборони Одеси… Read More

23-11-2025 в 19:47