Кажуть, що труднощі, у тому числі війна, – це завжди початок прогресу. У важких ситуаціях людина виявляє винахідливість і кмітливість. І кожного дня українці доказують це не тільки собі, а і всьому світу. Цю історію мені розповіла жінка з Миколаєву Тетяна Звіададзе. Нещодавно, попри війну, вона відкрила в Одесі перший магазин готового шашлику. Як їй це вдалося і з якими труднощами її родина зіткнулися, Тетяна погодилася розповісти у нашому інтерв'ю.
– Я знаю, що ви приїхали до нас з Миколаєва. Яким було ваше життя до війни, чим займалися, захоплювалися?
– Я заміжня жінка і мама двох прекрасних діток. Маю власний бізнес в Миколаєві, який успішно працює протягом сім років. Це магазин готового шашлику «Шампурофф». До війни ми жили собі прекрасно та спокійно, будували з чоловіком плани на майбутнє. Тільки стали на ноги, дітки підросли. Стільки було планів… Життя тільки починалось, але війна внесла свої корективи.
– Чому саме магазин шашлику?
– Тому що ми з чоловіком дуже любимо готувати і куштувати страви на вогні! Ми виросли в селі і для нас завжди було святом, коли збиралася вся родина у дворі за столом під старим кремезним горіхом, і ми готували шашлик. Тому сім років назад ми вирішили, що жителі міста, які не можуть в квартирах смажити шашлик, мають право куштувати смачні страви на мангалі не залежно від пори року та погоди. Ми стали першими у місті Миколаєві, хто відкрив магазин готового шашлику. У людей з’явилась можливість куштувати шашлик, коли вони забажають. До того ж це полегшує життя багатьом зайнятим особистостям, які не мають час готувати вдома.
– Ваше почуття, коли все почалася?
– Мабуть як і всі українці – ми були в шоці і не вірили в те, що відбувається. Але без єдиного сумніву, 25 лютого ми вийшли на роботу. В холодильниках залишалося біля 100 кг м’яса і ми прийняли рішення все приготувати нашим захисникам, які обороняли місто. Потім підключилися волонтери, які поставляли нам продукти. І ми продовжували готувати хлопцям по 200-350 порцій шашлику в день, не зважаючи на обстріли та тяжкий час.
Їжа для війскових:
– Як зараз обставини з бізнесом у Миколаєві
– Бізнес не працював до 17 березня. Я не могла собі дозволити щось продавати, коли війна. Але з часом наші клієнти, які залишились у місті почали просити нас готувати страви на продаж. Ми почали з бургерів, картоплі фрі, потім потрохи вводили м’ясні позиції. Паралельно готували для захисників. З Миколаєва виїхало дуже багато наших клієнтів. Було складно кожного дня виходити на роботу і під вибухи готувати. Але наш бойовий дух надавав нам сили та наснаги йти вперед. Працюючи лише для вузького кола клієнтів, що залишились, ми змогли встояти на плаву. Довелось підняти ціни, бо всі продукти дуже здорожчали. Зараз клієнтів стало більше і ми працюємо для них. Ті, хто тут живуть – вони теж люди, вони також хочуть смачно поїсти, щоб відволіктись від усього жаху, що відбувається зараз.
– Як ви наважилися на відкриття шашличної в Одесі?
– Працюючи в Миколаєві в «мінус» або в «нуль», ми не могли собі дозволити закрити магазин i тим самим залишити без роботи 15 чоловік. Вони тут залишились і їм треба годувати свої сім’ї. Але нам хотілось розвиватись. Піднімати економіку та заробляти для своєї сім’ї, для дітей. Тому було прийнято рішення відкриватися в Одесі, так як по опитуванню нашої аудиторії – 40% наших клієнтів зараз проживають там. Це було дуже складно. Дякуючи моїй успішній фінансовій історії, мені дали кредит, ми додали свої заощадження і наважились. Тільки впевнені в перемозі, ми вклали такі великі кошти в новий магазин. Щоб радувати смачними стравами на мангалі наших миколаївців в Одесі та й самих одеситів. Відкрилисися ми третього вересня. Поки дуже складно, клієнтів небагато. Одеса інше місто, де свої правила і установи, але ми тримаємось.
– З якими труднощами зіткнулися в Одесі?
– Головними труднощами стали ризики вкладання коштів. Тяжко зараз доводити новому місту, що твій продукт класний і має право зайняти своє місце на ринку. Але я вірю, що все буде добре! Головне, щоб все закінчилось і наступило мирне життя! Будемо працювати, розширятися для того, щоб підіймати економіку, надавати робочі місця.
Зараз в Одесі ми взяли на роботу чотири працівника зі статусом ВПО. Вони офіційно оформлені, і ми платимо податки.
– Маєте плани на майбутнє?
– Перше, що я зроблю, коли закінчиться війна – вклонюся усім військовим! Та дуже міцно обійму своїх рідних! Бажаю усім підприємцям жити сьогодні і зараз. Люди, які знаходяться у вашому місті, хочуть їсти, одягатись, виглядати гарно. Якщо ваш бізнес не вписується у сьогодні, змінюйте направлення. Займатись тим, що більш необхідно сьогодні, але не сидіть на місці! Не чекайте, коли закінчиться війна! Надайте послуги, продавайте товари! Це робочі місця, це податки! Тільки вперед! Разом до перемоги!
– Беручи у вас інтерв’ю, я не можу не поцікавитися, у чому секрет смачного шашлику?
– Щоб відчути смак справжнього шашлику, приготовленого на мангалі, не треба безліч різноманітних приправ та маринадів. Достатньо замаринувати свіже м’ясо з додаванням солі, перцю та цибулі! І тоді ви зможете відчути аромат та смак справжнього м’яса з димком! Який не будуть перебивати різні домішки, – поділилася Тетяна справжнім кулінарним лайфхаком свого магазину.
Читайте також: Шеф-кухар із Краматорська годує бургерами одеситів та допомагає ЗСУ (відео)
Інтерв’ю підготувала Анастасія ЄПУР
У Південному попрощалися одразу з двома загиблими воїнами - солдатом Марковським Ігорем Григоровичем і бойовим… Read More
Із п'ятниці, 22 листопада, в Одесі відновлено роботу автобусів № 105 і №105-А за постійним… Read More
У п'ятницю, 22 листопада 2024 року, у зв'язку з плановими роботами на міських електромережах деякі… Read More
1003-й день Україна протистоїть повномасшатабній агресії російської федерації. На ранок, 22 листопада, ситуація на фронті… Read More
В Одесі 49-річна водійка автомобіля «Ssang Yong» наїхала на жінку, яка переходила проїжджу частину і… Read More
Доброго ранку, друзі! Почніть свій день з посмішки - ми підготували для вас свіжу порцію… Read More