Статті

Вареники з маком і капусняк у хлібі: чому ми знову йдемо в одеський «Куманець»

Ви помічали, що чим ближче до Різдва та Нового року, тим більше хочеться чогось домашнього, простого, але дуже смачного? Де кожна страва – це смак дитинства та традиція, про яку можна прочитати цілу лекцію. Саме тому наприкінці грудня ми відправилися в один з найтрадиційніших ресторанів міста – «Куманець».

Ключові моменти:

  • «Куманець» — один із найстаріших ресторанів Одеси, який майже 25 років зберігає класичний формат української національної кухні без радикальних змін.
  • Заклад вирізняється традиційним інтер’єром, святковим декором і стабільним меню з борщами, варениками, дерунами та стравами за давніми рецептами.
  • У сезон свят тут подають спеціальне новорічне меню, а фірмові страви на кшталт капусняку в хлібі та вареників з маком залишаються гастрономічними «якорями».
  • Ресторан і надалі залишається популярним місцем для сімейних свят і знайомства з автентичними смаками української кухні в Одесі.

Увага, цей матеріал не є рекламним. Всі враження передають виключно субʼєктивну думку та смаки автора.

Один із найстаріших ресторанів Одеси

У 2026 році «Куманцю» виповниться 25 років. За цей час в цьому закладі майже нічого не змінилося – тут не було капітальних ремонтів та перевтілень, не робили революційних змін у меню. І в інтерʼєрі, і в меню – вічна класика: імітація тину з мальвами, рушники, офіціанти в традиційних костюмах, а в меню – борщ, вареники, деруни…

До свят заклад, як і кожну порядну хату, – прибрано. Фасад та зали рясно прикрашені хвоєю, нарядними червоними стрічками та іграшками. А вʼязані плафони над столиками на терасі  додають затишку і, до речі, були створені задовго «вʼязаного тренду» у соцмережах. Загляньмо, що в меню.

А що в меню?

Ще декілька років тому меню «Куманця» був доволі важкий альбом з десятком сторінок. Зараз замовити страви можна лише через QR-код. З одного боку – це зручно, з іншого – мені здається, що в паперовому варіанті склад страв був прописаний ретельніше. Тож ти не знаєш, на якому бульйоні приготований борщ або чи є у страві якісь особливі інгредієнти.

 

Зараз до основного меню тут діє меню новорічне, до якого увійшли улюблені страви, але у святковому виконанні: «Новорічний олівʼє» з сьомгою та королівськими креветками (385 грн), «Новорічна шуба» (255 грн), тартар із сьомги з вершковим сиром на рисових чипсах (255 грн), «Кумасіки» (пиріжки) з різними начинками, гарячі алкогольні та безалкогольні напої.

Все інше залишилось без змін: з десяток видів вареників та галушок (210-295 грн), деруни (185 грн), млинці з маком (185 грн), гарячі пательні (195-425 грн), всі види мʼяса, страви у горщиках (295-385 грн) і велика кількість солодощів (130-320 грн).

Ще на тему: Ресторан «Розмарин» в Одесі: де скуштувати справжню кошерну кухню

Цитати з меню (на грудень 2025 р.):

  • Дегустаційний сет намазок – 275 грн
  • Салат з курячим рулетом з курагою, карамелізованою хурмою, томатами, зеленим міксом та в’яленою журавлиною – 335 грн
  • Холодець з буряковим хроном – 275 грн
  • Фарширована риба по-одеськи – 350 грн
  • Борщ «Куманцовський» з пампушками – 256 грн
  • Юшка з маленькими вареничками зі щукою – 225 грн
  • Кумасік з телятиною та овочами – 85 грн
  • Ніжка качки в меду з хурмою-гриль та вишневим соусом – 485 грн
  • Котлета по-київськи з пюре – 325 грн
  • Смажені медальйони зі свинини на великому деруні – 425 грн
  • Український сирник з маком, вишнями та морозивом – 225 грн
  • Узвар – 60 грн

Які на смак страви у «Куманці»

Щоб налаштуватись на святковий настрій, замовили «Запорізький капусняк» (265 грн), сало як воно є (195 грн), вареники з маком (улюблена страва протягом багатьох років – 235 грн) та ягідний морс (60 грн). «Запорізький капусняк» зацікавив непересічною подачею – його тут наливають у хлібний горщик. Цікаво, чи буде він таким же гарним, як і на фото?

Закуска з меленого сала перед подачею страв

Щоб гостям було не так важко чекати на замовлення, їм приносять невеличку порцію меленого сала з хлібом. Шкода, що офіціант не нагадав про цю традицію, адже тоді замість сала можна було б замовити якусь іншу закуску, хоча і сало, яке принесли, було просто чудовим – холодним, але не мороженим, ніжним і на смак, і за консистенцією. До нього додаються шматочки чорного хліба, гострого перцю, часнику та солоних огірків. Порція дуже велика, на цілу компанію і супровід горілки!

«Запорізький капусняк»

Запорізький капусняк у ресторані “Куманець” подають у хлібі

Капусняк принесли доволі швидко. Горщик з хліба виглядав не лише гарно, а й апетитно. Сам капусняк на смак виявився не таким, як його готують на заході країни.

Капуста у страві була не солона, а тушкована свіжа. Також там було добре розварене пшоно, шматочки мʼяса та гриби. До страви йде сметана, яка додає трошки кислинки, але загалом смак капусняку вийшов більш кремовим. А ще – він був таким густим, що в ньому ложка стояла!

Дуже цікава страва, яка має давнє походження і яку подають у нас лише в цьому ресторані. За класичним рецептом туди має ще йти заправка з перетертого сала, зелені та часнику. Мені здається, що в цій версії її не було.

Хлібна кришечка – добре пропечене хлібне тісто, яке цікаво лише спробувати, адже подужати цю кількість хліба фізично неможливо навіть у прикуску з салом.

Сало як воно є. До нього додаються шматочки чорного хліба, гострого перцю, часнику та солоних огірків.

Вареники з маком

Особисто для мене. Ця страва уособлює в собі смак Різдва. Саме в «Куманці» ці вареники були найсмачнішими. Колись давно їх подавали в глиняному горщику. Їх настілки рясно заливали вершковим соусом, що вони ледь не плавали в ньому.

Вареники з маком

Зараз їх подають у глибокій мисці і за розміром, здається, вони підросли, а вершкового соусу стало значно менше. Втім, на смак вони майже не змінились – можу і надалі їх рекомендувати.

Загальне враження від ресторану «Куманець»

«Куманець» продовжує утримувати «марку» головного осередку української національної кухні в Одесі. Тут завжди багато людей і сюди приходять святкувати не лише сімейні свята, а й головні свята країни всією родиною. Радує і те, що тут тримаються фірмові фішки та страви. І навіть через багато років тут можна знайти смаки, які колись запам’яталися.

Подача страв у ресторані “Куманець”

Читайте також: 

Share
Олексій Овчинніков

Олексій Овчинніков – автор видання "Одеське життя" Журналіст, драматург, автор телепрограм про кіно. Закінчив ОНУ ім. Мечникова та сценарне відділення ВКСіР. З кінця 80-х років працював в газетах та на телебаченні. Чемпіон КВК 1990 року. Для видання "Одеське життя" Олексій пише матеріали про кіно, театр, мистецтво та локальну кулінарію.

Recent Posts

  • Новини

Фото з супутників: як олійна пляма з Великих Аджалицьких лиманів перетворилася на морську катастрофу

Серія знімків Sentinel-1 від 22 до 24 грудня показує: локальне забруднення рослинною олією могло бути… Read More

27-12-2025 в 19:27
  • Новини

«Люстдорф» продають: як борги бізнесмена позбавляють Одесу футбольної легенди

Спортивно-оздоровчий комплекс «Люстдорф», який десятиліттями слугував тренувальною базою ФК «Чорноморець», виставили на примусовий продаж через… Read More

27-12-2025 в 18:19
  • Новини

Румунія підняла F-16 через атаку РФ по Одещині: дрони летіли до кордону НАТО

Нічна атака російських дронів 26 грудня по Одеській області змусила Румунію екстрено підняти винищувачі F-16.… Read More

27-12-2025 в 17:51
  • Новини

Після блекаутів і атак: як буде працювати дитяча поліклініка без світла

Після атаки російських дронів, яка знищила резервне живлення, дитяча поліклініка опинилася під загрозою зупинки. Проте… Read More

27-12-2025 в 16:29
  • Новини

Було неспокійно: триповерховий будинок горів під Одесою

Несподіване загоряння триповерхового будинку в передмісті Одеси змусило рятувальників діяти миттєво. Всі деталі читайте в… Read More

27-12-2025 в 15:21
  • Новини

Скандал у ВР: НАБУ заявило про злочинну групу з нардепів і обшуки в комітетах

НАБУ і САП заявили про викриття організованої злочинної групи серед чинних народних депутатів, водночас детективи… Read More

27-12-2025 в 14:34