Статті

Страви з дунайки: улюблені рецепти від рибалок

«Дунайкою» називають чорноморсько-азовський оселедець, косяки якого заходять у Дунай на нерест. Зазвичай цей період починається, коли піднімається температура води, — з березня, і триває по червень.

Риба в дельті річки харчується водоростями і наїдає жирку — до 35% від своєї маси. У дунайці до того ж багато йоду і мінералів — усе це надає їй унікального смаку.

Якщо ви не любите малосольну дунайку, значить просто не вмієте її готувати. Пропонуємо перевірені рецепти від жителів Придунав’я.

П’ятихвилинка з каюка

Павло Стогнієнко починає торгувати дунайкою на ренійському ринку, щойно вона з’являється в районі Вилкового. Через два тижні риба піднімається за течією вже до Рені. Ми поцікавилися, яка дунайка смачніша — вилківська, ізмаїльська, ренійська чи… румунська?

— Кожна жаба своє болото хвалить, — з усмішкою зауважує Павло. — Вилківчани кажуть, що в них найбільша, ренійці стверджують, що за кілька тижнів риба в Дунаї наїдає жирку — тому соковитіша в околицях Рені. Я пробував різну — вона вся дуже смачна. Найшвидший рецепт посолу — п’ятихвилинка в каюці. Рибалки обробляють рибу на філейні частини, нарізають шматочками, присолюють. Шматочки — в тавочку зі щільною кришкою, п’ять хвилин збивають (трясуть) — і готово, можна їсти.

Маринівка три на три

— Ще один улюблений рецепт «три на три», — продовжує Павло. — Рибу почистити, промити, нарізати шматочками, три години потримати в солі, промити, і три години — в оцті. Після цього заливаємо олією, додаємо ріпчасту цибулю і — приємного апетиту!

Малосольна за добу

Олександр Рищев, продавець риби з великим стажем, розповів, що улюблений рецепт його сім’ї — посол за добу.

— Оселедець чистимо, ретельно промиваємо, до білої води, засипаємо сіллю на добу, ще краще півтори доби. Промиваємо, обробляємо на шматочки і подаємо на стіл.

Поки вариться картопля

Рибалки з Вилкового поділилися рецептом швидкого посолу за час, поки вариться картопля. Рецепт випробувала особисто — рекомендую!

Рибу почистити, обробити на два філе, ретельно промити, зробити надрізи на відстані 5-7 мм (як показано на фото), засипати сіллю і залишити в мисці на 30 хвилин — у жодному разі не більше! Поки риба просолюється, відварити картоплю в мундирах (або на пюре), цибулю нарізати півкільцями і замаринувати в оцті.

Через 30 хвилин рибу промити в холодній воді, нарізати на порційні шматочки, додати цибулю, олію та перемішати. Такого «салату» можна зробити побільше, з трьох рибин — він зберігається в холодильнику ще 2-3 дні.

Важливо: оселедець для цього рецепта має бути свіжоспійманий!

Корисні поради

Як вибрати свіжу дунайку?

Секрет підказали вилківські рибалки. У свіжоспійманої дунайки зяброві дуги, зяброва кришка й очі — без кров’яних прожилок, голова — бездоганно срібляста. Якщо на зябровій кришці видно червоні прожилки, риба вчорашня. А якщо вже налилися кров’ю очі, то проходьте повз і не реагуйте навіть на найпривабливіші знижки продавця — не дозволяйте себе обманювати.

Як заготовити дунайку про запас?

Перевірений роками спосіб заготівлі тільки один: свіжоспійману рибу по одній-дві штучки щільно запакувати в поліетилен і відразу покласти в морозильну камеру. Вона може зберігатися цілий рік. У міру необхідності рибу дістаємо, залишаємо в теплій воді на 2-3 хвилини і починаємо з напіврозмороженою тушкою працювати — за тим рецептом, який найбільше подобається.

Перед заморожуванням дунайку в жодному разі не мити, не чистити і не патрати! При цих маніпуляціях рибка «ковтне» кисень і в морозилці швидко «заіржавіє». Пожовкла дунайка набуває настільки неприємного смаку, що її вже не врятує жоден рецепт.

Share
Антонина Бондарева

Училась в Киевском национальном университете им. Т.Г. Шевченко, однако настоящим университетом для меня стала районная газета «Ренийский вестник». Исколесила все Придунавье, 14 лет работая собкором газеты «Одесские известия». В последние 7 лет увлечена созданием видеорепортажей (ютуб-канал «Новости Рени»). Сотрудничество с редакцией газеты «Одесская жизнь» для меня – это возможность рассказать, насколько интересен южный регион Одесчины, где живут и работают уникальные люди

Recent Posts

  • Новини

В Одесі на Дачі Ковалевського вирубають паркові дерева: чи можна це зупинити

На території біля морського узбережжя, де колись розміщувався одеський Будинок письменників, зараз вирують роботи зі… Read More

02-04-2025 в 14:27
  • Новини

Між Одесою та Кишиневом можуть запустити поїзди

Україна і Молдова обговорили перспективи відновлення залізничного сполучення між Одесою і Кишиневом. Read More

02-04-2025 в 13:39
  • Новини

Побори з бізнесу: в Одесі затримали поліцейських

В Одесі затримали двох поліцейських, яких підозрюють у систематичних поборах із малого бізнесу. Read More

02-04-2025 в 12:29
  • Новини

В Одеській області незаконно перекрили річку

Перекриття русла річки Великий Куяльник, розорювання земель і забруднення побутовими відходами - такі результати роботи… Read More

02-04-2025 в 11:34
  • Новини

Між берегами Чорноморська і Варни відновлено поромний зв’язок

Поромна переправа по лінії Чорноморськ - Варна - Поті, зупинена з початком повномасштабного вторгнення, відновила… Read More

02-04-2025 в 10:41
  • Новини

Війна, день 1134: ворог готує новий наступ – де і коли

У середу, 2 квітня 2025 року, розпочалася 1134-та доба з початку повномасштабної війни в Україні.… Read More

02-04-2025 в 09:45