Статті

Страви з дунайки: улюблені рецепти від рибалок

«Дунайкою» називають чорноморсько-азовський оселедець, косяки якого заходять у Дунай на нерест. Зазвичай цей період починається, коли піднімається температура води, — з березня, і триває по червень.

Риба в дельті річки харчується водоростями і наїдає жирку — до 35% від своєї маси. У дунайці до того ж багато йоду і мінералів — усе це надає їй унікального смаку.

Якщо ви не любите малосольну дунайку, значить просто не вмієте її готувати. Пропонуємо перевірені рецепти від жителів Придунав’я.

П’ятихвилинка з каюка

Павло Стогнієнко починає торгувати дунайкою на ренійському ринку, щойно вона з’являється в районі Вилкового. Через два тижні риба піднімається за течією вже до Рені. Ми поцікавилися, яка дунайка смачніша — вилківська, ізмаїльська, ренійська чи… румунська?

— Кожна жаба своє болото хвалить, — з усмішкою зауважує Павло. — Вилківчани кажуть, що в них найбільша, ренійці стверджують, що за кілька тижнів риба в Дунаї наїдає жирку — тому соковитіша в околицях Рені. Я пробував різну — вона вся дуже смачна. Найшвидший рецепт посолу — п’ятихвилинка в каюці. Рибалки обробляють рибу на філейні частини, нарізають шматочками, присолюють. Шматочки — в тавочку зі щільною кришкою, п’ять хвилин збивають (трясуть) — і готово, можна їсти.

Маринівка три на три

— Ще один улюблений рецепт «три на три», — продовжує Павло. — Рибу почистити, промити, нарізати шматочками, три години потримати в солі, промити, і три години — в оцті. Після цього заливаємо олією, додаємо ріпчасту цибулю і — приємного апетиту!

Малосольна за добу

Олександр Рищев, продавець риби з великим стажем, розповів, що улюблений рецепт його сім’ї — посол за добу.

— Оселедець чистимо, ретельно промиваємо, до білої води, засипаємо сіллю на добу, ще краще півтори доби. Промиваємо, обробляємо на шматочки і подаємо на стіл.

Поки вариться картопля

Рибалки з Вилкового поділилися рецептом швидкого посолу за час, поки вариться картопля. Рецепт випробувала особисто — рекомендую!

Рибу почистити, обробити на два філе, ретельно промити, зробити надрізи на відстані 5-7 мм (як показано на фото), засипати сіллю і залишити в мисці на 30 хвилин — у жодному разі не більше! Поки риба просолюється, відварити картоплю в мундирах (або на пюре), цибулю нарізати півкільцями і замаринувати в оцті.

Через 30 хвилин рибу промити в холодній воді, нарізати на порційні шматочки, додати цибулю, олію та перемішати. Такого «салату» можна зробити побільше, з трьох рибин — він зберігається в холодильнику ще 2-3 дні.

Важливо: оселедець для цього рецепта має бути свіжоспійманий!

Корисні поради

Як вибрати свіжу дунайку?

Секрет підказали вилківські рибалки. У свіжоспійманої дунайки зяброві дуги, зяброва кришка й очі — без кров’яних прожилок, голова — бездоганно срібляста. Якщо на зябровій кришці видно червоні прожилки, риба вчорашня. А якщо вже налилися кров’ю очі, то проходьте повз і не реагуйте навіть на найпривабливіші знижки продавця — не дозволяйте себе обманювати.

Як заготовити дунайку про запас?

Перевірений роками спосіб заготівлі тільки один: свіжоспійману рибу по одній-дві штучки щільно запакувати в поліетилен і відразу покласти в морозильну камеру. Вона може зберігатися цілий рік. У міру необхідності рибу дістаємо, залишаємо в теплій воді на 2-3 хвилини і починаємо з напіврозмороженою тушкою працювати — за тим рецептом, який найбільше подобається.

Перед заморожуванням дунайку в жодному разі не мити, не чистити і не патрати! При цих маніпуляціях рибка «ковтне» кисень і в морозилці швидко «заіржавіє». Пожовкла дунайка набуває настільки неприємного смаку, що її вже не врятує жоден рецепт.

Share
Антонина Бондарева

Училась в Киевском национальном университете им. Т.Г. Шевченко, однако настоящим университетом для меня стала районная газета «Ренийский вестник». Исколесила все Придунавье, 14 лет работая собкором газеты «Одесские известия». В последние 7 лет увлечена созданием видеорепортажей (ютуб-канал «Новости Рени»). Сотрудничество с редакцией газеты «Одесская жизнь» для меня – это возможность рассказать, насколько интересен южный регион Одесчины, где живут и работают уникальные люди

Recent Posts

  • Статті

Який інтернет обрати під час відключень світла?

У сучасному світі стабільний та швидкісний інтернет дуже важливий для виконання бізнес-завдань та повсякденного користування.… Read More

2024-11-21
  • Новини

Завідувачку дитячої лікарні в Одесі викрили на хабарі

В Одесі правоохоронці затримали завідувачку одного з відділень "Дитячої міської клінічної лікарні №3". Її підозрюють… Read More

2024-11-21
  • Авторський блог

Андрій Вишинський — одесит на прізвисько «Ягуарович»: історія ката і «ланцюгового пса» диктатора

22 листопада 1954 року, тобто рівно 70 років тому «скопитився» Андрій Януарович Вишинський. «Фі!», —… Read More

2024-11-21
  • Новини

Частина Одеси у п’ятницю залишиться без води: кому потрібно зробити запаси

У частині Приморського району Одеси у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, тимчасово відключать воду. Причина… Read More

2024-11-21
  • Новини

ЮНЕСКО відреагувала на звернення одеситів щодо збереження історичних пам’яток

В ЮНЕСКО дали відповідь на гучний «Одеський лист», в якому противники деколонізації топонімів, названих на… Read More

2024-11-21
  • Новини

Одеса без світла: чи працюватимуть графіки 22 листопада (ОНОВЛЕНО)

Завтра, у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, в Україні та, зокрема, в Одесі та Одеській… Read More

2024-11-21