«Дунайкою» називають чорноморсько-азовський оселедець, косяки якого заходять у Дунай на нерест. Зазвичай цей період починається, коли піднімається температура води, — з березня, і триває по червень.
Риба в дельті річки харчується водоростями і наїдає жирку — до 35% від своєї маси. У дунайці до того ж багато йоду і мінералів — усе це надає їй унікального смаку.
Якщо ви не любите малосольну дунайку, значить просто не вмієте її готувати. Пропонуємо перевірені рецепти від жителів Придунав’я.
Павло Стогнієнко починає торгувати дунайкою на ренійському ринку, щойно вона з’являється в районі Вилкового. Через два тижні риба піднімається за течією вже до Рені. Ми поцікавилися, яка дунайка смачніша — вилківська, ізмаїльська, ренійська чи… румунська?
— Кожна жаба своє болото хвалить, — з усмішкою зауважує Павло. — Вилківчани кажуть, що в них найбільша, ренійці стверджують, що за кілька тижнів риба в Дунаї наїдає жирку — тому соковитіша в околицях Рені. Я пробував різну — вона вся дуже смачна. Найшвидший рецепт посолу — п’ятихвилинка в каюці. Рибалки обробляють рибу на філейні частини, нарізають шматочками, присолюють. Шматочки — в тавочку зі щільною кришкою, п’ять хвилин збивають (трясуть) — і готово, можна їсти.
— Ще один улюблений рецепт «три на три», — продовжує Павло. — Рибу почистити, промити, нарізати шматочками, три години потримати в солі, промити, і три години — в оцті. Після цього заливаємо олією, додаємо ріпчасту цибулю і — приємного апетиту!
Олександр Рищев, продавець риби з великим стажем, розповів, що улюблений рецепт його сім’ї — посол за добу.
— Оселедець чистимо, ретельно промиваємо, до білої води, засипаємо сіллю на добу, ще краще півтори доби. Промиваємо, обробляємо на шматочки і подаємо на стіл.
Рибалки з Вилкового поділилися рецептом швидкого посолу за час, поки вариться картопля. Рецепт випробувала особисто — рекомендую!
Рибу почистити, обробити на два філе, ретельно промити, зробити надрізи на відстані 5-7 мм (як показано на фото), засипати сіллю і залишити в мисці на 30 хвилин — у жодному разі не більше! Поки риба просолюється, відварити картоплю в мундирах (або на пюре), цибулю нарізати півкільцями і замаринувати в оцті.
Через 30 хвилин рибу промити в холодній воді, нарізати на порційні шматочки, додати цибулю, олію та перемішати. Такого «салату» можна зробити побільше, з трьох рибин — він зберігається в холодильнику ще 2-3 дні.
Важливо: оселедець для цього рецепта має бути свіжоспійманий!
Секрет підказали вилківські рибалки. У свіжоспійманої дунайки зяброві дуги, зяброва кришка й очі — без кров’яних прожилок, голова — бездоганно срібляста. Якщо на зябровій кришці видно червоні прожилки, риба вчорашня. А якщо вже налилися кров’ю очі, то проходьте повз і не реагуйте навіть на найпривабливіші знижки продавця — не дозволяйте себе обманювати.
Перевірений роками спосіб заготівлі тільки один: свіжоспійману рибу по одній-дві штучки щільно запакувати в поліетилен і відразу покласти в морозильну камеру. Вона може зберігатися цілий рік. У міру необхідності рибу дістаємо, залишаємо в теплій воді на 2-3 хвилини і починаємо з напіврозмороженою тушкою працювати — за тим рецептом, який найбільше подобається.
Перед заморожуванням дунайку в жодному разі не мити, не чистити і не патрати! При цих маніпуляціях рибка «ковтне» кисень і в морозилці швидко «заіржавіє». Пожовкла дунайка набуває настільки неприємного смаку, що її вже не врятує жоден рецепт.
У сучасному світі стабільний та швидкісний інтернет дуже важливий для виконання бізнес-завдань та повсякденного користування.… Read More
В Одесі правоохоронці затримали завідувачку одного з відділень "Дитячої міської клінічної лікарні №3". Її підозрюють… Read More
22 листопада 1954 року, тобто рівно 70 років тому «скопитився» Андрій Януарович Вишинський. «Фі!», —… Read More
У частині Приморського району Одеси у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, тимчасово відключать воду. Причина… Read More
В ЮНЕСКО дали відповідь на гучний «Одеський лист», в якому противники деколонізації топонімів, названих на… Read More
Завтра, у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, в Україні та, зокрема, в Одесі та Одеській… Read More