Делікатеси зі свинячої гомілки полюбляють в усьому світі – в Італії це прошутто, в Болгарії – філе «Єлена». А в нашій рідній українській Бессарабії – це просто «свінскі бут» - свиняча гомілка.
Раніше цю смакоту можна було частіше побачити в будинках болгар з Бессарабії. Зараз, на жаль, все інакше. Але ми все одно хочемо нагадати вам, дорогі читачі, про забуту традицію для того, щоб її відродити в мирній Україні і повернути на стіл улюблену закуску під сухе червоне вино.
М’ясо для цієї страви починають заготовляти зазвичай після Різдва.
Свинячі гомілки разом із задніми лопатками щільно просолюють. Всю щетину свині збривають і добре зішкрібають, а після просолювання гомілки витримують приблизно 45 днів у дерев’яному або металевому піддоні. Потім її треба ретельно промити, добре натерти сіллю і традиційними болгарськими спеціями – червоним і чорним перцем і чабером (чубриця), які можна змішати з невеликою кількістю червоного вина.
Після цього підготовлену свинячу гомілку підвішують у спеціальній дерев’яно-металевій установці з дверима і гачками під навісом будинку, і настає час очікування тривалістю у два місяці.
Прохолодне зимове повітря, весняний дощ і літній вітерець завершують творчо-кулінарну роботу дозрівання. А потім настає момент, коли двері відчиняються і «бут» стає частиною як щоденного, так і святкового меню.
Бут може залишатися свіжим та стиглим аж до кінця літа за умови дотримання суворої послідовності в його приготуванні.
І саме влітку цей кулінарний витвір може зробити вас популярним серед сусідів – вони не втомляться просити у вас порад з різних питань або навпаки давати вам всілякі рекомендації та життєві поради, тільки би знову і знову пригощатися смачним та корисним м’ясним делікатесом.
Напевно, рецепт приготування цього м’яса привезли зі своєї батьківщини пращури нинішніх болгар – мешканців Буджаку. Адже там і донині готують філе «Єлена» в місті Єлена – відомий делікатес зі свінячої гомілки (болгарською – бут).
Якщо ви запитаєте місцевих жителів про секрет приготування солоної свинячої гомілки, то отримаєте впевнену відповідь: секрет – в особливому повітрі. М’який клімат місцевості, ландшафт, ліси, річки і ще дещо важливе – архітектура старих будинків. Адже у селах навколо болгарських міст Єлени та Велико-Тирново досі є будинки, які гідно пережили свій столітній ювілей, у яких одна половина, зазвичай східна чи північна, є укріпленим домашнім складом, консервною майстернею, яка називається турецьким словом одая.
Там є все необхідне для кулінарії – борошно і насіння, сир, йогурт, сухофрукти, варення і м’ясо. Зазвичай на одній із зовнішніх стін кімнати або на одній зі стін літньої кухні також споруджують місце для сушіння ніжок – дерев’яні конструкції з дверцятами з одного боку, оточеними дрібною металевою сіткою, що захищає від комах, гризунів і птахів.
Ця історія про учнів херсонської школи та їхню вчительку Олену, які підтримують українських захисників на… Read More
Новорічні свята вже не за горами. Саме час задуматися про подарунки. Кожна дитина вірить у… Read More
Поблизу села Комишівка Саф'янівської громади Ізмаїльського району зареєстровано спалах африканської чуми свиней (АЧС). Це вже… Read More
Сьогодні, 22 листопада, в Одесі спостерігається потужний вітер, що призвів до падіння дерев та пошкодження… Read More
Руслан Тимченко пішов серед перших захищати Україну добровольцем. Спочатку потрапив на Миколаївський напрямок, потім –… Read More
Викладачі проводять лекції в бомбосховищах, студенти навчаються з окопів, але конкурси та престиж вишу зростають,… Read More