«Одеське життя» продовжує розповідати про культові заклади нашого міста. Нещодавно ми заглянули в кафе «На семи вітрах». Але в Одесі є ще багато місць «з історією» «з історією». Наша оглядачка Юлія Сущенко вирішила подивитись, як йдуть справи в «Гамбрінусі», найстарішому барі Одеси.
Ключові моменти:
Порахувати офіційний вік бару просто – на вході значиться 1883 рік. Отже, «Гамбрінусу» виповнилося 142 роки. Але одеські краєзнавці віднайшли в одеській пресі більш давні згадки про «Гамбрінус», які відносять до 1867 року, правда, зазначається, що це був інший бар. Справа в тому, що ті часи відзначені реформою продажу алкогольних напоїв, зокрема й пива, та масовим відкриттям пивних залів так званих «біргалле». З часом частина з них зникла, частина – переїхала. А «Гамбрінус» був і залишається популярною назвою для пивбару. Й досі в європейських містах можна побачити різноманітні «Гамбрінуси».
Про легендарну закусочну «На семи вітрах» можна почитати в нашому минулому огляді.
Найперший одеський знаходився в будинку, який зараз відомий як «колишній ресторан Київ» або сучасний банк.
До 1870-го згадки про цей заклад зникають. Втім, через десяток років відбувається друге явлення «Гамбрінусу» на вулиці Преображенській на розі Дерибасівської. Саме ця дата вважається початком «Гамбрінусу» нинішнього. В тому підвальчику він проіснував до кінця 40-х років ХХ століття. Про це місце можна багато почитати в оповіданнях Купріна, спогадах Паустовського, роботах Олександра Розенбойма.
В 1962 році «Гамбрінус» відкривається на новому місці – на розі провулку Віце-адмірала Жукова (нині Івана Луценка) та Дерибасівської. З того часу починається нова, сучасна історія закладу.
Ми нещодавно розповідали про те, хто такий Іван Луценко і чому провулок перейменували на його честь
Чому «Гамбрінус» став таким популярним? Старожили згадують, що лише тут і ще буквально в кількох одеських пивних барах було чеське пиво, а в бар завжди стояли черги через те, що туди не пускали відвідувачів, якщо всередині не було вільних місць. Також пригадують, що пиво тут розбавляли водою більше, ніж в інших закладах, та й із закусками було по-різному в різні роки: від бутербродів з червоною ікрою, яку набирали з бочки, до іржавого оселедця на хлібі. В той же час всі зазначають, що атмосфера в «Гамбрінусі» завжди була особливою, які б часи не були. А ще тут завжди грала музика.
Більше цікавого про «Гамбринус» розказав у відео мій колега Олександр Отдєльнов:
Щоб дізнатись, як виглядає «Гамбрінус» зараз, я вирішила завітати туди в один із будніх днів. З початком літа тут, майже на Дерибасівській, розмістився літній майданчик. Його намагалися зробити затишним – прилеглий забор обтянули тематичним банером, повісили ліхтарі, під великі парасолі, які дають тінь, поставили зручні столи та крісла. Тож тепер пити пиво можна зручно влаштувавшись та з шикарним видом на Міськсад.
Якщо ж на вулиці все ж таки спекотно, завжди можна спуститися в прохолодну залу. До речі, знаю, що під час тривог тут часто ховаються і туристи, і місцеві.
Всередині «Гамбрінус» виглядає як музей пива: на стінах безкінечна кількість старих фотографій, артефактів, працює сувенірна лавка, де можна купити тематичні магніти, пивні кухлі тощо. До речі, сувенірна продукція від «Гамбрінуса» була відома ще з радянських часів. Про старі часи нагадують столи-бочки.
Всередині є ще одна цікавинка – міні-скульптура солдата Швейка. Вона була встановлена в 2016 році, спочатку на вулиці перед входом в бар. Ініціатором встановлення був друг міста, представник чеського товариства Ярослава Гашека Каміл Хайнц. Але згодом її перенесли в залу, адже було багато охочих забрати з собою скульптурку в якості сувеніру.
Реклама на вході стверджує, що по вечорах тут грає жива музика: з понеділка по середу на сцені акустичний дует, а з четверга по неділю – гурт «Контрабанда».
Меню закладу велике і різноманітне. Тепер це не просто пивниця, де подають закуски до напоїв. Тепер тут можна і щільно пообідати з першими та другими стравами, і справжній бенкет накрити. Відповідно й ціни – не як у забігайлівці, а як у пристойному ресторані з відповідним сервісом, комфортом і якістю.
Фішка меню – назви страв. Кожна з них унікальна, і більше ніде в Одесі таких не знайдеш. Вгадаєте, що таке «Галя молода» чи чим годують «У тьоті Соні», а які інгредієнти в салаті «Пляжна Фіфа»? Добре, що в меню є детальне пояснення, що до чого. До речі, для тих, кому меню дуже сподобалось, є спеціальна опція – його можна купити як сувенір.
А ще ви можете дізнатись: Паб у самому серці загадкової Одеси: як ірландські традиції прижились у старому Пасажі
Звісно, що в цьому закладі ми не можемо оминути тему пива та алкогольних напоїв. Отже, тут є не лише пиво, а й будь-який алкоголь, зокрема багато локальних марок, але ми зупинимось на фірмовому пиві «Гамбрінус», яке подают не лише побокально, а й на розлив (160 грн за літр). Є ще цікавий формат – метр пива. Це вісім бокалів імпортного пива в ефектній подачі на метровій таці. Купувати його значно вигідніше, ніж замовляти побокально. Є «домашні» настоянки з різними смаками: лимон, смородина, хріновуха та інші (65 грн за 50 мл). Також ви знайдете і фірмовий коктейль на пиві «Гамбрінус». Але він, здається, створений для витриваліших організмів, ніж мій, – адже в його складі темне пиво, темний ром та гренадин (440 грн).
Останній раз я відвідувала «Гамбрінус» восени 2022-го. Саме туди захотіли зайти іноземні волонтери, які вперше потрапили в Одесу, і чули про цей заклад. Вже важко згадати, чи змінилось за цей час щось у закладі, саме тому я вирішила спробувати найпопулярніші одеськи закуски: салат «Моня, шухер!» (220 грн) та «Тюлькіни біточки» (240 грн) під невеликий келих напівтемного пива (60 грн).
Мене попередили, що готуватися біточки будуть хвилин двадцять, тож я з бокалом пива вперше за багато років просто сиділа та спостерігала за життям на Дерибасівській очима туристки. До речі, за цей час помітила, що в «Гамбрінус» приходять не лише туристи, а й одесити на келих-другий пива після роботи.
За хвилин пʼятнадцять, як мені й обіцяли, принесли страви. Салат «Моня, шухер!» виявився салатом з приємним сюрпризом. Зараз розповім, в чому його фішка. Це були нарізані справжні літні, стиглі помідори з синьою цибулею і червоним болгарським перцем, политі домашньою запашною олією. А тепер пригадайте, як ви дома їсте такий салат? Я, наприклад, чекаю, поки помідори та цибуля пустять сік, який змішається з олією, після чого його можна буде вимачати білим або житнім хлібом. Звісно, що в «пристойному місці», ще й на Дерибасівській, я так ніколи б не зробила. Але місцевий шеф вирішив, що залишити гостей без задоволення за такі гроші не чемно, тож в салат додали ще шматочки підсушеного білого хліба. Отже, поки ви їсте біточки і салат, кубики хлібу набираються цього прекрасного соку. Далі його можна їсти замість десерту, адже це найсмачніша частина салату.
Щодо биточків з тюльки, їх подають з соусом тартар п’ять штук на порцію. Біточки доволі великі і дуже ситні, саме такі, як готую їх і я.
Фірмове пиво, на жаль, не дуже сподобалось, адже, на мою думку, воно було водянистим, йому не вистачало густини та смаку.
«Гамбрінус», безперечно, вартий уваги – перш за все як туристична атракція, яку треба обовʼязково відвідати з гостями міста. Тут можна зробити яскраві фото, познайомитись з одеською кухнею та фольклором, якщо ви, звісно, цього бажаєте. Щодо літнього майданчика, то він з одного боку зручно розташований і звідти можна спостерігати за цікавим життям Дерибасівської. Але чомусь впритул до майданчика припарковані автомобілі, і це, звичайно, не дуже приємно – разом з їжею вдихати вихлопні гази.
Загальний рахунок за перекус склав 520 гривень. Як ви вважаєте, це мало чи багато для туриста?..
Чому жінки так полюбляють прикраси? Тому, що вони дарують прекрасний настрій, заспокоюють у хвилини розпачу,… Read More
Виховання маленьких українців починається з дитячого садка. Сьогодні, у День вихователя, особливо хочеться висловити повагу… Read More
Сьогодні, в суботу, 27 вересня 2025 року, розпочалася 1312-та доба з початку повномасштабної російсько-української війни.… Read More
27 вересня місто Кодима відзначає 271-й рік народження. Історики й досі не визначилися, що виникло… Read More
Сьогодні, у суботу, 27 вересня 2025 року, через планові ремонтні роботи на електромережах ряд вулиць… Read More
У Києві відбувається 16-й Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ). Другий день фестивалю подарував глядачам насичену програму… Read More