Новини партнерів

Як влаштований автоклав та як він працює?

Ефективність процесу консервації продуктів великою мірою залежить від устаткування. Проблема важлива не лише для заводу з великими обсягами, а й для фермерського господарства чи невеликого бізнесу.

В останніх випадках відповідним рішенням буде купити промисловий автоклав горизонтального або вертикального типу об’ємом від 20 л, в який можна завантажити до 1000 банок 0,5 л або до 600 – 1 л.

Як влаштований промисловий автоклав?

Основою апарату є корпус з дверцятами або кришкою, з прокладкою ущільнювача і зливним отвором. На кришці або корпусі змонтовано клапан захисту від високого тиску та прилади. До останніх відносяться термометр та манометр. Також є патрубок для шланга (труби), через який тиск нагнітають, з ніпелем (вентилем).

Автоклав може мати внутрішні, зовнішні або виносні теплообмінники, завантажувальні кошики, пневматичні, механічні або електромагнітні перемішувачі, електродвигун, систему захисту, блок автоматичного керування та інше додаткове обладнання. На дні мають піддон, між рядами кладуть проставки.

Як працює автоклав?

Якщо воду нагрівати під великим тиском (вище 1 атм.), вона почне кипіти при показаннях термометра понад 100°C. (Зворотне теж справедливо, не дарма ж у горах неможливо яйце в казанку зварити). Завдяки цьому стерилізується вміст автоклавної камери, прискорюється робота, збільшується вихід продукту. Весь процес можна розділити на три етапи: нагрівання, знищення мікробів та охолодження.

  1. Якщо камера завантажена, включають нагрівання. Температура води піднімається до 90°C і з поверхні починається випаровування. Оскільки камера герметична, пару подітися нікуди, і він залишається всередині місткості. Внаслідок цього утворюється надлишковий тиск і в якийсь момент випаровування припиняється.
  2. Оскільки між тиском та температурою існує пряма залежність, то з підвищенням першого піднімається і друга. Коли стовпчик термометра перевалить через позначку 120°C, автоклавна камера розпочне стерилізацію продуктів. Гинуть навіть ті мікроорганізми, які витримують «звичайні» 100°C. На цьому етапі витримують задані параметри системи протягом певного часу.
  3. Після закінчення стерилізації треба охолодити автоклав до 30°C.

Час стерилізації залежить від кількості та виду продуктів, а також їх упаковки.

Який автоклав краще: паровий чи водяний?

У паровому, в порівнянні з водяним, корпус і банки нагріваються і остигають набагато швидше. Він стерилізує не лише продукти в банках, а й реторт-їжу. З іншого боку, водяний прогріває тушонку рівномірніше. А в паровому біля стін – краще, ніж у середині. Газовий більш економічний, він дешевший і простий. Електричний легший і зручніший у роботі – він, як правило, йде з блоком автоматизації.

Share

Recent Posts

  • Статті

Що треба знати про посадку рослин навесні?

Для власників дачних ділянок навесні наступає вкрай відповідальна пора. Адже це саме той час, коли… Read More

14-10-2025 в 23:58
  • Новини

На фронті на Донецькому напрямку загинув захисник з Одещини

Житель Тарутинської громади молодший сержант ЗСУ Олексій Готра загинув 3 червня під час виконання бойового… Read More

14-10-2025 в 22:59
  • Новини

Погода в Одесі: що прогнозують сноптики на середу, 15 жовтня

У середу, 15 жовтня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

14-10-2025 в 21:41
  • Новини

В Одесі проходить мітинг із вимогою звільнити Труханова

В Одесі відбувається мітинг з вимогою скликати позачергову сесію міської ради для звільнення мера Геннадія… Read More

14-10-2025 в 20:36
  • Статті

УПА без міфів: як українські повстанці боролися за свободу і чому їх боялася імперія

14 жовтня Україна відзначає день створення Української повстанської армії — війська, яке воювало одночасно проти… Read More

14-10-2025 в 20:18
  • Новини

Зеленський анонсував призначення керівника військової адміністрації в Одесі

Президент Володимир Зеленський заявив про створення в Одесі міської військової адміністрації та призначення її очільника… Read More

14-10-2025 в 19:53