Новини партнерів

Готуємо справжній український борщ

Борщ — улюблена страва не тільки українців, а й тих людей, які хоча б раз куштували таку смакоту. Перші рецепти приготування цього частування відомі ще з часів Київської Русі. Відтоді рецепт борщу зазнав деяких змін, але від цього народна любов до нього не зменшилася, а навіть навпаки.

Кожен інгредієнт має бути на своєму місці!

За яким би рецептом ви не готували борщ — майже у всіх зустрічається один і той же набір інгредієнтів. Їх якість та спосіб приготування відіграють чи найважливішу роль у тому, який смак матиме ваш борщ.

  • Вибираємо мясо. Для приготування борщу ідеально підійде як свинина, так і яловичина. Головне, щоб м’ясо було свіжим, без прожилок та хрящів. Ось, наприклад, відомий український ресторатор та шеф-кухар Євген Клопотенко свою фірмову страву, яка називається борщ від Клопотенко готує, додаючи свинячі реберця.
  • Готуємо ідеальний бульйон. Щоб борщ вийшов смачний та наваристий, треба приготувати смачний бульйон. Для цього не шкодуйте м’яса. Його має бути вдосталь. М’ясо треба додавати в каструлю з холодною водою. Тоді бульйон буде ароматний. Варити його треба на повільному вогні та своєчасно збирати шумовиння та піну.
  • Почергово додаємо овочі. Коли м’ясо готове, в бульйон можна додавати овочі. Але не хаотично, а по черзі: спочатку картопля, потім капуста, після цього злегка тушкований буряк, а далі вже всі інші овочі.
  • Додаємо спеції та прянощі. Спеції до борщу рекомендується додавати після того, як зняли каструлю з вогню. Зі спецій для борщу ідеально буде додати сіль, чорний перець, кріп, селеру. Не забудьте про лавровий лист і за бажанням додайте шматочки болгарського перцю. Євген Клопотенко ще рекомендує додати до борщу білий хрін та декілька зубчиків часнику. Ці спеції повною мірою розкриють аромат борщу, додадуть пікантних нот та незабутніх смакових відчуттів.

Подача також має значення

Подавати борщ найкраще у глибокій тарілці. Для надання додаткового антуражу ідеально підійде писаний глиняний посуд.

Найчастіше борщ рекомендується подавати з пампушками або замість пампушок — з хлібом та салом або з намазаною на хліб пекучою та ароматною козацькою гірчицею. Пампушки можна приготувати як за класичним рецептом: з дріжджового тіста, обсмажуючи в киплячій олії та приправляючи часниковим соусом, так і за сучасними рецептами, наприклад, з начинкою з квасолі, м’яса або грибів. Тут все залежить від ваших бажань та вподобань.

Обов’язково перед подачею борщ заправляють сметаною та додають свіжу зелень петрушки та укропу.

Борщ не чий-небудь, а наш!

1 липня 2022 року ЮНЕСКО додала український борщ до списку нематеріальної культурної спадщини, що потребує охорони.

Share

Recent Posts

  • Новини

В Одесі вітер повалив 30 дерев: комунальники працюють над ліквідацією наслідків

Станом на 16:00 22 серпня у місті зафіксовано близько 30 випадків падіння дерев і великих… Read More

22-08-2025 в 22:22
  • Новини

В Одесі перевіряють пляжі: чи є на них вільний доступ до води та інклюзивність (відео)

В Одесі розпочалася перевірка орендованих пляжів. Спеціально створена робоча група контролює, чи дотримуються орендарі правил… Read More

22-08-2025 в 21:39
  • Новини

Одесу чекає різка зміна погоди: прогноз синоптиків на 23 серпня

У суботу, 23 серпня, в Одесі та області очікуються значні погодні зміни. Пройдуть грозові дощі,… Read More

22-08-2025 в 20:42
  • Новини

В Одесі розробили дорожню карту розвитку профільної освіти: деталі

У рамках стратегічної сесії «ОсвітаОдеса – 2025» на базі ліцею «Лідер» відбулася локація «Профільна освіта:… Read More

22-08-2025 в 19:33
  • Новини

В Одесі біля Дюка відкрили безкоштовну виставку про одеситів

Сьогодні, 22 серпня, на Приморському бульварі біля Потьомкінських сходів відкрилася виставка «Покоління одеситів — борців… Read More

22-08-2025 в 18:34
  • Статті

Як професійний каменяр із Вінниччини переїхав до Солтанівки на Одещині, став пасічником і знайшов тут своє кохання

Валерій Троян – професійний каменяр, штукатур та плиточник-облицювальник з Вінниччини – ще юнаком приїхав у… Read More

22-08-2025 в 18:29