Сьогодні чорний чи зелений чай? Чи ви завжди обираєте лише один із видів? Іноді, щоб надихнутися на дегустацію, варто дізнатися трішки більше і про улюблений напій, і про чай, який також може стати вашим уподобанням. То як, ви готові до битви смаків?
Колись кожен чорний чай був зеленим. Та всі ми дорослішаємо й дозріваємо, чи не так? Саме так із часом був винайдений чудовий ферментований напій насиченого кольору. Однак, зелений чай не здавав позицій, і досі залишається найпопулярнішим напоєм після води.
Чорний і зелений напої дарують цінителям кардинально різні відчуття й мають досить несхожі смаки, однак, завжди є по-справжньому корисними. Який напій завоює вашу прихильність після нашої статті?
Саме зелений чайний лист почали збирати, сушити й заварювати на сході багато століть тому. Цей напій мав безліч корисних властивостей:
Як не дивно, всі ці властивості вирізняють китайський зелений чай до сьогодні. А ще з відкриттям Шовкового шляху він став одним із найцінніших і найбільш вартісних продуктів із Піднебесної.
З плином історії популярність зеленого чаю то збільшувалася, то зменшувалася. Сьогодні варто зелений чай купити не лише для гостей і для дегустації, а і як повноцінну, необхідну частину домашньої чайної колекції. Адже як без зеленого чаю?
Сьогодні справжні цінителі вирізняють різні види за смаковими й ароматичними нотками:
В зеленому чаї яскраво розкриваються не лише додатки – ягоди й квіти, а й ті аромати, які чайний лист ввібрав у себе під час дозрівання. Так, він може пахнути липовим чи апельсиновим цвітом, орхідеями чи жасмином. Ці поєднання в ароматі створюють невимовно щасливу гармонію, якою наповнює чаєлюбця цей стародавній напій.
На Сході сильно ферментований темний напій називається не «чорний», а «червоний чай». Європейці, звикнувши до зрозумілої класифікації, називають його чорним. І протягом всього ХХ століття саме чорний чай купити було простіше й доступніше. Китайський чи індійський? Чи була різниця, коли просто хотілося зігрітися та створити настрій?
Адже саме на це здатне підкопчене чайне листя, багате поліфенолами, вітамінами, а ще – смаком:
Саме до такого чаю звикли європейці, і навіть вирішуючи купити зелений чай чи улун, часто повертаються до терпкого смаку, знайомого з дитинства. Його дегустують із підсолоджувачами й без них, із молоком чи вершками, з лимоном, який по-справжньому прикрашає смак чорного чаю. Не дарма настільки полюбився Європі британський Ерл Грей! Саме тому чорний чай можна впевнено назвати не менш традиційним, а в Україні – навіть ще більш поцінованим.
А ви ж встигли запастися зеленим зіллям родом із Китаю й купити чорний чай у спеціалізованому магазині New Tea, щоб зігріватися й запрошувати гостей в холоди?
*на правах реклами
Майже ніхто не чув про академіка Михайла Кравчука — геніального українського математика, який стояв біля… Read More
Сьогодні, 4 жовтня, у Приморському районі Одеси тимчасово перекрили рух транспорту через аварійне дерево, яке… Read More
Сьогодні, в суботу, 4 жовтня 2025 року, розпочалася 1319-та доба з початку широкомасштабної збройної агресії… Read More
Сьогодні, у суботу, 4 жовтня 2025 року, Одесу знову накрила негода – зранку продовжується помірний… Read More
Культурний оглядач «Одеського Життя» Юлія Сущенко зібрала найцікавіші культурні та освітні події Одеси які варто… Read More
Мінітрактор незамінний на присадибній ділянці як малих, так і великих розмірів. Цей чотирьохколісний багатофункціональний транспорт… Read More