Статті

Рибалки у Вилковому почали великий вилов дунайки: кажуть чекати сюрпризу в травні

Рівень Дунаю піднявся, з морських глибин прийшли косяки дунайки — смачної, з товстими спинками. Та чи довго триватиме цей рибний сезон і чим ще дивує цьогорічна дунайка — дізнавалось «Одеське Життя».

Ще в середині березня вилківські рибалки бідкалися, що дунайки дуже мало через низький рівень Дунаю: один рибацький човен виловлював максимум п’ять кілограмів оселедця. Наприкінці ж березня рівень води у річці збільшився на 15-20 сантиметрів і наплив косяків оселедця з моря розпочався. Тож у Вилковому налагодився промисел делікатесної рибки.

Зранку з новим виловом до причалу підійшов човен, в якому поралися двоє рибалок – Олег Сиваєв та Роман Чорний. Сьогодні вони цілком задоволені кількістю і якістю рибки.

Вилківські рибалки Олег Сиваєв та Роман Чорний задоволені виловом

– Хотілося б ще, щоб крупнішою була, але такий косяк оселедця попався. Та й на смак до дунайки питань немає, – розповіли рибалки.

На рибальському сленгу, вітер зараз «рибний» і течія є, тому вилов добрий – в середньому від 30 до 150 кілограмів оселедця в одному човні.

– У цьому році навіть перша дунайка доволі жирна. У неї спинки товсті. Вона довго в морі знаходилася та там нагуляла жирок. Ми вже і відварювали, і солили рибу. Хтось встиг навіть закоптити, – із задоволенням ділиться директорка товариства «Вилківський рибзавод» Ольга Бєлова.

Поділився своїми спостереженнями і директор підприємства «Південна Бессарабія» Віталій Вязовський:

– Жирнішою дунайка стає, коли вода прогрівається до 13-17 градусів. Чекайте нагуляного оселедця у травні.

Читайте також: На Одещині мало дунайки: куди зник знаменитий оселедець

Отже, чекати до травня або смакувати вже зараз смачною дунаєчкою – залежить від ваших уподобань. А ми пропонуємо додати до вашої скарбнички рецептів ще один – від вилківських рибалок.

Рецепт оселедця з капустою

Поріжте оселедця невеликими шматками. Налийте трохи олії у пательню – зовсім небагато, бо дунайка свій жирок пустить при обжарці. Обсмажьте рибку недовго. Вийміть дунайку. На тій самій олії, на якій вона смажилась, тушкуйте квашену капусту. Як почне золотитися капуста, викладіть зверху на неї смаженого оселедця. Додайте трохи води і накрийте кришкою.

На тихому вогні тушкуйте 15-20 хвилин. Оселедець набирається аромату і неперевершеного смаку. Смакуйте і насолоджуйтесь! Смачного!

Share
Наталя Слободяна

Журналістка з понад 25-річним досвідом. Має філологічну освіту (Ізмаїльський держпедінститут) і ступінь магістра державного управління (ОРІДУ НАДУ при Президентові України). Працює в медіа з кінця 1990-х, авторка соціальних проєктів. У 2019-2024 роках висвітлювала аграрну тематику, брала участь у професійних конференціях, присвячених проблемам сільського господарства. Членкиня Одеської регіональної організації НСЖУ. Працює чесно, неупереджено, з повагою до співрозмовників.

Recent Posts

  • Новини

В Одесі пройшли масштабні навчання серед медиків: чому навчалися та як пройшло

З 12 по 15 серпня 2025 року в Одесі відбулися широкомасштабні міжвідомчі навчання під головуванням… Read More

18-08-2025 в 21:35
  • Новости

Прогноз погоди в Одесі на вівторок, 19 серпня

У вівторок, 19 серпня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

18-08-2025 в 20:33
  • Новини

В Одесі стартує конкурс на проєкт пам’ятника Лесі Українці: подробиці

Одеська міськрада оголосила всеукраїнський конкурс на створення пам’ятника Лесі Українці, який з’явиться у сквері Космонавтів,… Read More

18-08-2025 в 19:33
  • Новини

Дві одеські лікарні запровадили карантин через COVID-19

В Одеській обласній клінічній лікарні та Одеському обласному перинатальному центрі запроваджено карантинні обмеження у зв’язку… Read More

18-08-2025 в 18:33
  • Новини

Вандали знову пошкодили перехід на Дерибасівській: комунальники відновлюють (фото)

18 серпня співробітники КП «ОЕЕМП» виявили нові написи на стінах підземного переходу на вул. Дерибасівській.… Read More

18-08-2025 в 17:32
  • Новини партнерів

Картриджні фільтри для повітря: як забезпечити ефективну аспірацію на виробництві

Сучасне виробництво неможливе без якісної системи аспірації. Вона захищає працівників від пилу та шкідливих викидів,… Read More

18-08-2025 в 17:04