Статті

Рибалки у Вилковому почали великий вилов дунайки: кажуть чекати сюрпризу в травні

Рівень Дунаю піднявся, з морських глибин прийшли косяки дунайки — смачної, з товстими спинками. Та чи довго триватиме цей рибний сезон і чим ще дивує цьогорічна дунайка — дізнавалось «Одеське Життя».

Ще в середині березня вилківські рибалки бідкалися, що дунайки дуже мало через низький рівень Дунаю: один рибацький човен виловлював максимум п’ять кілограмів оселедця. Наприкінці ж березня рівень води у річці збільшився на 15-20 сантиметрів і наплив косяків оселедця з моря розпочався. Тож у Вилковому налагодився промисел делікатесної рибки.

Зранку з новим виловом до причалу підійшов човен, в якому поралися двоє рибалок – Олег Сиваєв та Роман Чорний. Сьогодні вони цілком задоволені кількістю і якістю рибки.

Вилківські рибалки Олег Сиваєв та Роман Чорний задоволені виловом

– Хотілося б ще, щоб крупнішою була, але такий косяк оселедця попався. Та й на смак до дунайки питань немає, – розповіли рибалки.

На рибальському сленгу, вітер зараз «рибний» і течія є, тому вилов добрий – в середньому від 30 до 150 кілограмів оселедця в одному човні.

– У цьому році навіть перша дунайка доволі жирна. У неї спинки товсті. Вона довго в морі знаходилася та там нагуляла жирок. Ми вже і відварювали, і солили рибу. Хтось встиг навіть закоптити, – із задоволенням ділиться директорка товариства «Вилківський рибзавод» Ольга Бєлова.

Поділився своїми спостереженнями і директор підприємства «Південна Бессарабія» Віталій Вязовський:

– Жирнішою дунайка стає, коли вода прогрівається до 13-17 градусів. Чекайте нагуляного оселедця у травні.

Читайте також: На Одещині мало дунайки: куди зник знаменитий оселедець

Отже, чекати до травня або смакувати вже зараз смачною дунаєчкою – залежить від ваших уподобань. А ми пропонуємо додати до вашої скарбнички рецептів ще один – від вилківських рибалок.

Рецепт оселедця з капустою

Поріжте оселедця невеликими шматками. Налийте трохи олії у пательню – зовсім небагато, бо дунайка свій жирок пустить при обжарці. Обсмажьте рибку недовго. Вийміть дунайку. На тій самій олії, на якій вона смажилась, тушкуйте квашену капусту. Як почне золотитися капуста, викладіть зверху на неї смаженого оселедця. Додайте трохи води і накрийте кришкою.

На тихому вогні тушкуйте 15-20 хвилин. Оселедець набирається аромату і неперевершеного смаку. Смакуйте і насолоджуйтесь! Смачного!

Share
Наталя Слободяна

Закінчила Ізмаїльський державний педагогічний інститут. 15 років працювала на Ізмаїльському телебаченні, яке стала для мене першою школою у створенні цікавого відеоконтенту. Здобула ще одну вищу освіту, ставши магістром з «Державного управління». Мої репортажі про Придунав’я виходили на одеському телебаченні та в інтернет-виданнях. Так про наш край, про талановитих людей, які живуть тут, їх ремесла і захоплення дізнавалося все більше людей.

Recent Posts

  • Новини

Одесу струсонув потужний вибух – рашисти вдруге за день атакували балістикою

Судячи з усього, сьогодні, у четвер, 3 липня 2025 року, російські терористи ґрунтовно «взялися» за… Read More

03-07-2025 в 17:51
  • Авторський блог

Бомба у посилці: одесити, щоб вижити – прочитайте!

У Росії вигадують нові способи терору. Мета – вбивати та залякувати українців. З останнього –… Read More

03-07-2025 в 17:07
  • Статті

В Ізмаїлі створили дендропарк з дикими тваринами та екзотичними рослинами

В Ізмаїлі на станції юннатів кожен може знайти відпочинок серед природи — тут і затишний… Read More

03-07-2025 в 16:33
  • Статті

Дикі кабани хазяйнують на півночі Одещини: полювання заборонили, а регулювати потрібно

З ранньої весни дикі свині тероризують жителів Любашівської громади. Цілі виводки до десятка й більше… Read More

03-07-2025 в 15:45
  • Культура
  • Статті

Дорофєєва та циркові шоу: топ-5 подій Одеси 4 – 6 липня

Липень на дворі! Одеситів в цими вихідними запрошують на зіркові концерти та непересічні шоу. Шукайте… Read More

03-07-2025 в 15:28
  • Новини партнерів

Міцне рішення для конструкції: швелер у будівництві та промисловості

У сфері металоконструкцій високими вимогами до надійності та стійкості має швелер, що є профільом з… Read More

03-07-2025 в 15:09