Рівень Дунаю піднявся, з морських глибин прийшли косяки дунайки — смачної, з товстими спинками. Та чи довго триватиме цей рибний сезон і чим ще дивує цьогорічна дунайка — дізнавалось «Одеське Життя».
Ще в середині березня вилківські рибалки бідкалися, що дунайки дуже мало через низький рівень Дунаю: один рибацький човен виловлював максимум п’ять кілограмів оселедця. Наприкінці ж березня рівень води у річці збільшився на 15-20 сантиметрів і наплив косяків оселедця з моря розпочався. Тож у Вилковому налагодився промисел делікатесної рибки.
Зранку з новим виловом до причалу підійшов човен, в якому поралися двоє рибалок – Олег Сиваєв та Роман Чорний. Сьогодні вони цілком задоволені кількістю і якістю рибки.
– Хотілося б ще, щоб крупнішою була, але такий косяк оселедця попався. Та й на смак до дунайки питань немає, – розповіли рибалки.
На рибальському сленгу, вітер зараз «рибний» і течія є, тому вилов добрий – в середньому від 30 до 150 кілограмів оселедця в одному човні.
– У цьому році навіть перша дунайка доволі жирна. У неї спинки товсті. Вона довго в морі знаходилася та там нагуляла жирок. Ми вже і відварювали, і солили рибу. Хтось встиг навіть закоптити, – із задоволенням ділиться директорка товариства «Вилківський рибзавод» Ольга Бєлова.
Поділився своїми спостереженнями і директор підприємства «Південна Бессарабія» Віталій Вязовський:
– Жирнішою дунайка стає, коли вода прогрівається до 13-17 градусів. Чекайте нагуляного оселедця у травні.
Читайте також: На Одещині мало дунайки: куди зник знаменитий оселедець
Отже, чекати до травня або смакувати вже зараз смачною дунаєчкою – залежить від ваших уподобань. А ми пропонуємо додати до вашої скарбнички рецептів ще один – від вилківських рибалок.
Поріжте оселедця невеликими шматками. Налийте трохи олії у пательню – зовсім небагато, бо дунайка свій жирок пустить при обжарці. Обсмажьте рибку недовго. Вийміть дунайку. На тій самій олії, на якій вона смажилась, тушкуйте квашену капусту. Як почне золотитися капуста, викладіть зверху на неї смаженого оселедця. Додайте трохи води і накрийте кришкою.
На тихому вогні тушкуйте 15-20 хвилин. Оселедець набирається аромату і неперевершеного смаку. Смакуйте і насолоджуйтесь! Смачного!
Можливо, хтось вважає, що війна – не кращий час для створення нових культурних закладів. Але… Read More
Холодне морозиво, ковток гарячої кави або навіть вдих свіжого повітря викликають неприємні відчуття... Чутливі зуби… Read More
З 19 до 26 травня в Європі триває Тиждень тестування на ВІЛ та гепатити. Ця… Read More
Сьогодні вранці, 18 травня, в Одесі чоловік випав із вікна багатоетіажки та впав на дах… Read More
Сьогодні, в неділю, 18 травня 2025 року, розпочалася 1180-та доба з початку широкомасштабної збройної агресії… Read More
Військові моряли одного з підрозділів Військово-морських сил Збройних сил України успішно ліквідували чергову міну ворожу,… Read More