Статті

На Новому базарі в Одесі вже продають паски, що не черствіють та штолени-панеттоне (фоторепортаж)

Одеський Новий базар, ясна річ, крокує в ногу з часом. До Великодня ще дев'ять днів, а якщо поглянути на ринкові прилавки – вона вже мало не днями. Неймовірна безліч всього для тих, хто збирається пекти сам. Ну а ті, хто вважає за краще купити їх готовими, теж можуть не турбуватися: паски вже у продажу.

Одеські продавці: «Наші пасочки не черствіють!»

Великодні кошики «для присвятити», прикраси для пасок, фарби-наклейки для яєць, всілякі розпушувачі та інші «штучки» для правильної пасочки – все до ваших послуг. Плюс рушники і так далі, так далі.

– Ой, а вже готові продають! Ранні! – такі вигуки можна почути на Новому ринку майже щокроку.

– І чого це люди дивуються, що паски продають?! – У відповідь уражається продавець.

– Так рано ще. Вони зачерствіють!

– Ці паски не черствіють! Вони місяць можуть стояти – будуть щойно з грубки. Особливо ось ці – з шоколадним верхом.

Таке посилання змушує придивитися до товару. Ціни – від 25 (крихітна) до 175 (в особливій упаковці), у середньому вартість красунь – 85 гривень.

Люди замислюються: може, й справді купити «ці, які не черствіють»? Деякі покупці (їх поки що мало) так і чинять, інші вирішують почекати до «свіжіших і дешевше». Треті залишаються зі стійким рішенням, що пектимуть тільки самі.

На одеських прилавках – панеттоне та штолени

Ще (нi, вже не) нововведення: панеттоне та штолени. Вони дорожчі.

Знов чую подив:

– У Різдво кажуть, що штолени та панеттоні – до Різдва. А зараз ось стверджують, що на Великдень.

Думки щодо цього розходяться.

Пояснюємо: панеттоне – солодкий хліб родом із Мілана, який готується на Різдво. На смак нагадує наші пасочки.

Штоллен – традиційна німецька різдвяна випічка із соковитого, важкого дріжджового здобного тіста.

Як показує «практика» останніх років, і штолени, і панеттоне хоч і є різдвяними стравами, але у нас їх продають і перед Різдвом, і перед Великоднем. Справа смаку.

Ви також можете дізнатися: Рождественская выпечка: Штоллен и Панеттоне – что это и чем они отличаются.

Фото автора

Share
Марія Котова

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 20-річним досвідом. Пише про життя, культуру та історію Одеси. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), авторка чотирьох книг прози. Публікації доповнює власними фото.

Recent Posts

  • Новини

Біля берегів Одеси почорніло море – екологи розкрили тривожну причину

Чорне море на узбережжі на Одещині днями стало по-справжньому чорним. Причину цього явища назвали спеціалісти… Read More

27-08-2025 в 23:20
  • Новини

Погода в Одесі 28 серпня: чи варто готуватися до несподіванок?

За інформацією Гідрометцентру Чорного та Азовського морів, завтра, у четвер, 28 серпня 2025 року, в… Read More

27-08-2025 в 20:34
  • Новини

В Одесі йде демонтаж понівеченого ворогом будинку (фото)

У центрі Одеси, на вулиці Новосельського, 16, йде демонтаж будинку, який зазнав серйозних руйнувань від… Read More

27-08-2025 в 19:53
  • Статті

День народження Івана Франка: коли він відвідав Одесу, та де встановлено пам’ятник на його честь

27 серпня 2025 року українці відзначають 169-ту річницю з дня народження Івана Франка – видатного… Read More

27-08-2025 в 18:44
  • Новини

В Одесі донька перетворила 96-річну матір на «інструмент для заробітку»

В Одесі поліція завершила розслідування щодо жінки, яка експлуатувала свою літню матір, змушуючи ту жебракувати… Read More

27-08-2025 в 17:55
  • Статті

Засуха на Одещині спалила врожай: що робитимуть аграрії?

Затяжна засуха призвела до погіршення стану посівів соняшнику та кукурудзи. Дехто з аграріїв Одещини, втративши… Read More

27-08-2025 в 16:34