Статті

На Новому базарі в Одесі вже продають паски, що не черствіють та штолени-панеттоне (фоторепортаж)

Одеський Новий базар, ясна річ, крокує в ногу з часом. До Великодня ще дев'ять днів, а якщо поглянути на ринкові прилавки – вона вже мало не днями. Неймовірна безліч всього для тих, хто збирається пекти сам. Ну а ті, хто вважає за краще купити їх готовими, теж можуть не турбуватися: паски вже у продажу.

Одеські продавці: «Наші пасочки не черствіють!»

Великодні кошики «для присвятити», прикраси для пасок, фарби-наклейки для яєць, всілякі розпушувачі та інші «штучки» для правильної пасочки – все до ваших послуг. Плюс рушники і так далі, так далі.

– Ой, а вже готові продають! Ранні! – такі вигуки можна почути на Новому ринку майже щокроку.

– І чого це люди дивуються, що паски продають?! – У відповідь уражається продавець.

– Так рано ще. Вони зачерствіють!

– Ці паски не черствіють! Вони місяць можуть стояти – будуть щойно з грубки. Особливо ось ці – з шоколадним верхом.

Таке посилання змушує придивитися до товару. Ціни – від 25 (крихітна) до 175 (в особливій упаковці), у середньому вартість красунь – 85 гривень.

Люди замислюються: може, й справді купити «ці, які не черствіють»? Деякі покупці (їх поки що мало) так і чинять, інші вирішують почекати до «свіжіших і дешевше». Треті залишаються зі стійким рішенням, що пектимуть тільки самі.

На одеських прилавках – панеттоне та штолени

Ще (нi, вже не) нововведення: панеттоне та штолени. Вони дорожчі.

Знов чую подив:

– У Різдво кажуть, що штолени та панеттоні – до Різдва. А зараз ось стверджують, що на Великдень.

Думки щодо цього розходяться.

Пояснюємо: панеттоне – солодкий хліб родом із Мілана, який готується на Різдво. На смак нагадує наші пасочки.

Штоллен – традиційна німецька різдвяна випічка із соковитого, важкого дріжджового здобного тіста.

Як показує «практика» останніх років, і штолени, і панеттоне хоч і є різдвяними стравами, але у нас їх продають і перед Різдвом, і перед Великоднем. Справа смаку.

Ви також можете дізнатися: Рождественская выпечка: Штоллен и Панеттоне – что это и чем они отличаются.

Фото автора

Share
Марія Котова

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з майже 20-річним досвідом. Пише про життя, культуру та історію Одеси. Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ), авторка чотирьох книг прози. Публікації доповнює власними фото.

Recent Posts

  • Новини

На фронті на Донецькому напрямку загинув захисник з Одещини 

Житель Тарутинської громади молодший сержант ЗСУ Олексій Готра загинув 3 червня під час виконання бойового… Read More

14-10-2025 в 22:59
  • Новини

Погода в Одесі: що прогнозують сноптики на середу, 15 жовтня

У середу, 15 жовтня 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

14-10-2025 в 21:41
  • Новини

В Одесі проходить мітинг із вимогою звільнити Труханова

В Одесі відбувається мітинг з вимогою скликати позачергову сесію міської ради для звільнення мера Геннадія… Read More

14-10-2025 в 20:36
  • Статті

УПА без міфів: як українські повстанці боролися за свободу і чому їх боялася імперія

14 жовтня Україна відзначає день створення Української повстанської армії — війська, яке воювало одночасно проти… Read More

14-10-2025 в 20:18
  • Новини

Зеленський анонсував призначення керівника військової адміністрації в Одесі

Президент Володимир Зеленський заявив про створення в Одесі міської військової адміністрації та призначення її очільника… Read More

14-10-2025 в 19:53
  • Статті

Він знав, що помре, але встиг написати три книги: історія Володимира Панченко

Відомий науковець і письменник Володимир Панченко, знаючи про смертельну хворобу, за рік до смерті видав… Read More

14-10-2025 в 19:11