Статті

Як правильно заморожувати зелень на зиму

Заморозка зелені на зиму дає можливість використовувати кріп, петрушку, селеру та інші пряні трави цілий рік. При розморожуванні вони повністю зберігають свою текстуру та аромат. А найголовніше – як і свіжа зелень, містять вітаміни та корисні речовини. Звичайно, за умови, що заморожування виконувалося правильно.

Яку зелень можна заморожувати

Заморожувати зелень особливо зручно в сучасних морозильних камерах, де є режим швидкого заморожування.

У сучасних холодильних камерах є режим швидкого заморожування. Його використання дозволяє зберегти в рослині всі корисні речовини і вітаміни.

У таких камерах можна заморозити петрушку листову та кореневу, шпинат, листя щавлю, пір’я зеленої цибулі, базилік, листову селера, листя черемші.

Через ніжну текстуру не рекомендується заморожувати листовий салат. Після розморожування він її не зберігає.
Також можна заморозити кріп – тонкі гілочки та суцвіття. Підходять для заморожування та пряні трави: м’ята, чебрець, листя чорної смородини та малини, які взимку використовують для заварювання чаю.

Як заморозити нарізану зелень

Заморожують зелень і повністю, і подрібненої. Нарізану – набагато зручніше використовувати надалі.
Щоб отримати порційні брикети, використовують пластикові стаканчики або силіконові форми для кексів.

Нарізану зелень щільно укладають у ємність і відправляють у морозильну камеру на годину для заморозки. Потім перекладають заморожені брикети поліетиленові кульки або пластикові контейнери і відправляють на зберігання.

Так проводиться заморожування базиліка, кропу, петрушки, шпинату, щавлю. Упаковуючи зелень порціями, її можна відразу ж додавати в страви, що готуються. Наприклад, дуже зручно використовувати заморожені порційно щавель та шпинат.

Можна заморозити в одній ємності та мікс із зелені. Це універсальний набір для перших та других страв. Його рекомендується перед використанням не розморожувати – додавати прямо до каструлі на завершальному етапі.

Нарізану зелень заморожують у герметичних пакетах.

Заморожування цільної зелені

Збереження зелені в заморожуванні цілком – найбільш простий і швидкий метод заготівель. Цілі гілочки петрушки, кропу, кінзи, базиліка ділять порційно і нещільно упаковують у поліетиленові кульки або фольгу. Потім відправляють у морозильну камеру. Аналогічним способом заморожують пряне листя: м’яти, чебрецю, меліси. Взимку, діставши з морозилки, гілочки зелені дають кілька хвилин для відтавання, і використовують за призначенням.

Щоб зберегти зелень у морозилці цілком – її нещільно упаковують у поліетиленові кульки, пишет плівку чи фольгу.

Заморожування зелені в олії

Головна перевага такого способу заготівлі – зелень не перемерзає, повністю зберігає свій колір і аромат. Таким чином можна заморозити базилік, орегано, чебрець, чебрець, шавлію, петрушку, кріп.

Щоб заморозити зелень в оливковій або рослинній олії, у рослин видаляють всі тверді частини – залишають лише листочки і ніжні гілочки. Дрібні листочки можна залишити цілими, великі подрібнити.

Зелень викладають у форми для льоду, заповнюючи ємності, приблизно, на дві третини обсягу. Потім заливають рослинною або оливковою олією. Далі заготовку відправляють у морозильну камеру на добу. Після цього масляні кубики виймають і розкладають по пакетах для заморожування.

Можна заморозити зелень і у вершковому маслі. Технологія підготовки рослин така сама, як і в попередньому рецепті. А перед тим, як заливати зелень, вершковеолію треба розтопити.

Кубики замороженого вершкового масла із зеленню зручно використовувати при приготуванні соусів та бутербродів.

Головна перевага заморозки зелені в олії – вона не перемерзає, повністю зберігає свій колір та аромат.

Читайте також:

Не окрошкою єдиної: 6 рецептів холодних супів для спекотного літа

Share
Вероніка Поліщук

Авторка видання "Одеське життя". Журналістка з понад 20-річним досвідом. Пише про життя Одеси, екологію, культуру. Працювала оглядачкою та редакторкою в «Одеському віснику». Членкиня Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

Recent Posts

  • Новини

Частина Одеси залишилася без води, 20 листопада організують підвіз

Увечері середи, 19 листопада, частина одеського мікрорайону Таїрова залишилася без води через аварію на водопроводі.… Read More

20-11-2025 в 00:19
  • Реклама / Новини партнерів

Антон Шухнін: як Domino Foundation посилює фронт

Domino Foundation продовжує практичну допомогу українським захисникам. Це приклад того, як бізнес може забезпечити армію… Read More

19-11-2025 в 22:54
  • Новини

Дощитиме та стане тепліше: прогноз погоди в Одесі на четвер, 20 листопада

У четвер, 20 листопада 2025 року, в Одесі та області синоптики оприлюднили оновлений прогноз погоди.… Read More

19-11-2025 в 22:27
  • Новини

В одеситів погіршився зір: у місті відбулася профілактична акція здоров’я очей

Одеські лікарі оглянули близько 400 осіб, серед яких 207 дітей. У дорослих пацієнтів виявлено 116… Read More

19-11-2025 в 21:23
  • Новини

Графіки відключення світла в Одесі на 20 листопада

Стабілізаційні відключення електроенергії, введені по всій країні після чергової масованої атаки росіян на енергооб'єкти, триватимуть… Read More

19-11-2025 в 21:04
  • Статті

Одеса 1838 року очима німця: подорож у часі з Йоганом Георгом Колем

В Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Грушевського відбулась презентація історико-краєзнавчого дослідження «Німецький мандрівник Йоган… Read More

19-11-2025 в 20:28