Статті

Як правильно заморожувати зелень на зиму

Заморозка зелені на зиму дає можливість використовувати кріп, петрушку, селеру та інші пряні трави цілий рік. При розморожуванні вони повністю зберігають свою текстуру та аромат. А найголовніше – як і свіжа зелень, містять вітаміни та корисні речовини. Звичайно, за умови, що заморожування виконувалося правильно.

Яку зелень можна заморожувати

Заморожувати зелень особливо зручно в сучасних морозильних камерах, де є режим швидкого заморожування.

У сучасних холодильних камерах є режим швидкого заморожування. Його використання дозволяє зберегти в рослині всі корисні речовини і вітаміни.

У таких камерах можна заморозити петрушку листову та кореневу, шпинат, листя щавлю, пір’я зеленої цибулі, базилік, листову селера, листя черемші.

Через ніжну текстуру не рекомендується заморожувати листовий салат. Після розморожування він її не зберігає.
Також можна заморозити кріп – тонкі гілочки та суцвіття. Підходять для заморожування та пряні трави: м’ята, чебрець, листя чорної смородини та малини, які взимку використовують для заварювання чаю.

Як заморозити нарізану зелень

Заморожують зелень і повністю, і подрібненої. Нарізану – набагато зручніше використовувати надалі.
Щоб отримати порційні брикети, використовують пластикові стаканчики або силіконові форми для кексів.

Нарізану зелень щільно укладають у ємність і відправляють у морозильну камеру на годину для заморозки. Потім перекладають заморожені брикети поліетиленові кульки або пластикові контейнери і відправляють на зберігання.

Так проводиться заморожування базиліка, кропу, петрушки, шпинату, щавлю. Упаковуючи зелень порціями, її можна відразу ж додавати в страви, що готуються. Наприклад, дуже зручно використовувати заморожені порційно щавель та шпинат.

Можна заморозити в одній ємності та мікс із зелені. Це універсальний набір для перших та других страв. Його рекомендується перед використанням не розморожувати – додавати прямо до каструлі на завершальному етапі.

Нарізану зелень заморожують у герметичних пакетах.

Заморожування цільної зелені

Збереження зелені в заморожуванні цілком – найбільш простий і швидкий метод заготівель. Цілі гілочки петрушки, кропу, кінзи, базиліка ділять порційно і нещільно упаковують у поліетиленові кульки або фольгу. Потім відправляють у морозильну камеру. Аналогічним способом заморожують пряне листя: м’яти, чебрецю, меліси. Взимку, діставши з морозилки, гілочки зелені дають кілька хвилин для відтавання, і використовують за призначенням.

Щоб зберегти зелень у морозилці цілком – її нещільно упаковують у поліетиленові кульки, пишет плівку чи фольгу.

Заморожування зелені в олії

Головна перевага такого способу заготівлі – зелень не перемерзає, повністю зберігає свій колір і аромат. Таким чином можна заморозити базилік, орегано, чебрець, чебрець, шавлію, петрушку, кріп.

Щоб заморозити зелень в оливковій або рослинній олії, у рослин видаляють всі тверді частини – залишають лише листочки і ніжні гілочки. Дрібні листочки можна залишити цілими, великі подрібнити.

Зелень викладають у форми для льоду, заповнюючи ємності, приблизно, на дві третини обсягу. Потім заливають рослинною або оливковою олією. Далі заготовку відправляють у морозильну камеру на добу. Після цього масляні кубики виймають і розкладають по пакетах для заморожування.

Можна заморозити зелень і у вершковому маслі. Технологія підготовки рослин така сама, як і в попередньому рецепті. А перед тим, як заливати зелень, вершковеолію треба розтопити.

Кубики замороженого вершкового масла із зеленню зручно використовувати при приготуванні соусів та бутербродів.

Головна перевага заморозки зелені в олії – вона не перемерзає, повністю зберігає свій колір та аромат.

Читайте також:

Не окрошкою єдиної: 6 рецептів холодних супів для спекотного літа

Share

Recent Posts

  • Статті

Який інтернет обрати під час відключень світла?

У сучасному світі стабільний та швидкісний інтернет дуже важливий для виконання бізнес-завдань та повсякденного користування.… Read More

2024-11-21
  • Новини

Завідувачку дитячої лікарні в Одесі викрили на хабарі

В Одесі правоохоронці затримали завідувачку одного з відділень "Дитячої міської клінічної лікарні №3". Її підозрюють… Read More

2024-11-21
  • Авторський блог

Андрій Вишинський — одесит на прізвисько «Ягуарович»: історія ката і «ланцюгового пса» диктатора

22 листопада 1954 року, тобто рівно 70 років тому «скопитився» Андрій Януарович Вишинський. «Фі!», —… Read More

2024-11-21
  • Новини

Частина Одеси у п’ятницю залишиться без води: кому потрібно зробити запаси

У частині Приморського району Одеси у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, тимчасово відключать воду. Причина… Read More

2024-11-21
  • Новини

ЮНЕСКО відреагувала на звернення одеситів щодо збереження історичних пам’яток

В ЮНЕСКО дали відповідь на гучний «Одеський лист», в якому противники деколонізації топонімів, названих на… Read More

2024-11-21
  • Новини

Одеса без світла: чи працюватимуть графіки 22 листопада (ОНОВЛЕНО)

Завтра, у п'ятницю, 22 листопада 2024 року, в Україні та, зокрема, в Одесі та Одеській… Read More

2024-11-21